ANDREEA RAICU - "Am înțeles că singurătatea poate fi o binecuvântare"

Ines Hristea
- La precedentul nostru interviu mi-ai vorbit cu entu­ziasm despre planurile tale legate de micul ecran. Când colo, ai plecat din televiziune cu totul. Ce s-a întâmplat? În lumea noastră de azi, apariția la tele­vizor e o culme a notorietății...

- Nu am plecat din televiziune cu totul, în sensul de "am încheiat definitiv acest capitol", ci am plecat dintr-o televiziune, Prima TV, a cărei politică de pro­grame nu mai coincide cu ceea ce-mi doresc eu. A fost, totuși, o despărțire foarte emoționantă, pentru că am petrecut acolo paisprezece ani de viață. Ceea ce nu e puțin! Emisiunile pe care le-am făcut acolo m-au ajutat să cresc profesional. Mai mult, am crescut în această televiziune alături de niște oameni extraordi­nari, care mi-au rămas prieteni și care sunt în viața mea și în clipa asta. Lucru care mă face foarte fericită. În ce privește decizia mea, ea a venit din faptul că nu-mi doresc cu orice preț să fiu la televizor, am depă­șit etapa în care să cred că televiziu­nea este cea care îmi dă măsura ca persoană, că mă validează ca om și ca profesionist. Ceea ce nu înseam­nă că resping ideea unor noi colaborări în acest dome­niu, cu condiția ca programele respective să mă moti­veze și să ne aducă, atât mie, cât și telespectatorilor, un plus de valoare în viață.

- Un alt proiect despre care vorbeai și care s-a împlinit între timp este site-ul tău de pe internet, andreearaicu.ro. Ce reprezintă el? (Întrebare pentru cititorii revistei care nu utilizează internetul.)

- Proiectul acesta își deschide aripi din ce în ce mai largi. Am strâns împrejurul lui o comunitate de oa­meni, de femei, în prin­cipal, care își do­resc să tră­ias­că frumos și sănătos, care nu accesează site-ul doar ca să afle noutăți des­pre mi­ne, ci care cred în ceea ce le propun, persoane care chiar cred că viața noastră se poa­te îmbu­nătăți și au găsit în acest site o sursă de infor­ma­ții competente și bine pre­zentate, dar și de produse care să le ajute pe calea spre mai frumos și mai bine.

"Cunoaște-te și iubește-te"

- Să detaliem puțin: din ce domenii sunt aceste in­formații?

- Pe site-ul acesta se gă­sesc informații din do­me­niile modei și frumu­seții, al nutriției (cred că e esențial să testezi cât mai multe for­mule alimentare și să o alegi pe aceea care să ți se potri­vească ție, nu vecinei, prie­tenei sau mamei) și al dez­vol­tării personale. Această ultimă zonă este cea care pe mine mă atrage cel mai mult, fiindcă, aprofundând subiectul, am reușit să mă schimb foarte mult, să evo­luez ca om. Conștientizând aceste benefi­cii, îmi do­resc să transmit mai departe bi­nele pe care l-am do­bân­dit până acum.

- Ce ecuație miracu­loa­să ai aplicat?

- Vezi, oamenii au dese­ori senzația că e necesar ca viața să li se schimbe, când, în reali­tate, ceea ce tre­buie să se schimbe este pers­pec­tiva lor asupra vieții. Asta este ceea ce am desco­pe­rit, în sen­sul de "am înțe­les", în momentul în care am început să practic medi­tația. Aceasta a fost metoda prin care eu mi-am schim­bat perspectiva asupra vieții și, din clipa aceea, am vă­zut cum lucrurile se simpli­fică: n-am mai privit nicio întâmplare, niciun eveni­ment într-o manie­ră exagera­tă, n-am mai luat nimic în tragic, m-am eliberat de temeri și am căpătat curajul de a lua deci­zii. Până la urmă, viața este rezultatul deciziilor noas­tre și, de multe ori, din frica de a lua o decizie, lăsăm lucrurile să treneze și astfel pierdem un timp prețios.

- "Dezvoltarea personală" este o expresie foarte la modă, dar cam goală de conținut. Tu cum o con­cretizezi?

- Pornind de la experiența personală, am început să prezint pe site tot felul de metode de relaxare, de medita­ție, de yoga, de sport... Apoi, văzând că intere­sul pen­tru aceste informații era foarte mare, m-am ho­tărât să organizez niște conferințe. La prima întâlnire propriu-zisă, care a avut titlul "Cunoaște-te, acceptă-te și iu­beș­te-te", am fost extraordinar de plăcut impre­sio­nată să constat că lucrurile pe care le spuneam ajun­­geau, real­mente, la oamenii care mă ascultau. Co­municarea aceasta atât de lesnicioasă o pun pe seama deschiderii mele, a onestității cu care am vorbit. Când ac­cepți și te împaci cu toate momentele compli­cate cu care te-ai confruntat în trecut, nu-ți mai este greu să vor­bești despre ele. Așa că am povestit despre toate acele situații care mi-au îngreunat viața (de pil­dă, am vorbit despre frica mea de singurătate, despre faptul că am stat într-o relație toxică mulți ani, fiindu-mi teamă să ies din ea ca să nu rămân singură, despre faptul că mă interesa ce spuneau oamenii despre mine, că oa­me­nii ajunseseră aproape să-mi conducă viața, adică luam decizii în funcție de ceea ce consideram eu că și-ar dori să vadă sau să afle despre mine cei din jurul meu și publicul) și care sunt general valabile. Iar im­presia că experiențele mele, urmate de sfaturi, ajun­geau, real­mente, la cei aflați în sală, mi-a fost confir­mată de e-mail-urile pe care le-am primit ulterior de la ei și în care îmi spuneau cât de mult le-au folosit infor­mațiile pe care le-am furnizat pe parcursul conferinței. Și mai e ceva, legat de aceste conferințe, care mi se pare ex­tra­ordinar: de obicei, după o întâlnire cu mulți oa­meni, mă simțeam stoar­să de energie, în schimb, după aceste conferințe, din con­tră, am o energie de-aș putea să mut, li­te­ral­mente, munții din loc! În con­clu­zie, chiar mâine voi merge să văd o sală cu o ca­pa­ci­ta­te mai mare, pe care aș vrea s-o închi­riez pentru ur­mă­toarele conferințe. (râde) În plus, am mai găsit o cale pentru a difuza aceste infor­mații: voi dezvolta și ca­na­lul de YouTube. Va fi, prac­tic, un mic canal de te­le­­vi­ziune - am creat un studio pro­fe­sionist - unde vor fi difu­zate interviuri cu spe­cia­liști din diverse do­me­nii: der­ma­tologi, nutri­țio­niști, an­tre­nori sportivi, ex­perți în co­mu­nicare, mind­­fulness, dezvoltare spi­ri­tua­lă etc. La care se vor adăuga niște in­terviuri cu mine, în care voi vorbi des­pre expe­riențele mele. Prin­tre inter­viuri, vor fi inserate capsule de sport și yoga (de curând am în­ce­put să fac și eu yo­ga) și un interludiu des­pre alimen­tație pe care l-am în­ceput eu, dar proba­bil că îl voi dezvolta cu aju­torul unui bucătar. Timp să fie!

- De unde interesul acesta al tău, legat de do­me­niul dezvoltării spiritua­le? Are legătură cu călăto­ria pe care ai întreprins-o în India, în 2012?

- În perioada aceea, existența mea era în declin, dar, într-un anume punct, am realizat că viața nu ne este dată ca s-o trăim în su­fe­rință, că nu puteam aștep­ta să fiu salvată de alții, că trebuia să fac ceva ca să mă salvez singură. Și sufletul, intuiția - cum vrei s-o nu­mești - mi-a spus că drumul meu spre salvare ar putea să treacă prin India. Am plecat acolo căutând! Nu știam exact ce, dar eram convinsă că nu de o călătorie turistică aveam nevoie, ci de una spirituală. Care m-a dus într-un ashram. Acolo am început să învăț cum să mă deschid către mine însămi, să mă cunosc, să mă liniștesc, pe scurt, cum să me­ditez. Și-am avut atât de multă ambiție, încât - știu că asta poate suna a îngâm­fare - am pro­gre­sat în acești aproape trei ani cât alții în zece. Cu amen­damentul că a trebuit să mai trec un "test": după întoarcerea în țară, a urmat un moment de cădere. La fel ca majoritatea oamenilor, și eu am crezut că a mer­ge în India e echi­valent cu "iau o pas­tilă și gata, pro­blema a fost re­zolvată!". Numai că nu e așa: meditația și munca asta de autocunoaștere este ca mersul la sala de sport, cât îți faci exercițiile, corpul îți arată impeca­bil, ai muș­chii tonifiați și ai rezistență, cum nu te mai duci, as­pectul se degradează, mușchii se lasă și nu mai ai pic de rezistență. De-asta eu nu­mesc meditația "gim­nas­tica sufletului". Iar această gim­nastică trebuie făcută în mod constant.

"Nu mai am disponibilitate pentru relații călduțe"

- Întotdeauna ai fost o natură tonică, dar acum îmi pari de-a dreptul iradiantă. Căutările tale nu par să fi fost în zadar.

- Când nu mai simți nevoia unor confirmări exte­rioare, te relaxezi și capeți o încredere extraordinară în tine. Asta e ceea ce s-a întâmplat și cu mine: m-am eli­berat de stres, m-am relaxat, m-am domolit și ca ritm, iar asta, paradoxal pentru unii, mă face mai efi­cientă profesional și mă umple de energie, de o pro­fundă stare de bine. Iar când tu ai un preaplin de bine, poți să oferi din el și celor din jur, celor care sunt dis­puși să primească darul tău. E ca și în dragoste: poate să vină un om care să vrea să-ți ofere iubirea lui, dar dacă tu nu ai iubire în suflet, nu poți să simți iubi­rea lui. Și apropo: mi-a plăcut întrebarea ta, pentru că a mers pe o cu totul altă direcție decât în mod obișnuit, a mers pe direcția corectă. Până acum, am tot fost întrebată "De ce ești așa de veselă și de tonică? Ai un iubit?". Înțeleg însă de unde provine greșeala celor care mi-au adresat această întrebare, fiindcă până acum trei ani, și eu comiteam aceeași greșeală: cre­deam că numai lucrurile din exterior și ceilalți oameni pot să mă facă fericită, credeam că fericirea vine dinspre alții spre mine, când, în realitate, fericirea vine din interiorul meu. E bine să ai și serviciul mult visat, și bani, și iubitul ideal, dar dacă nu ai baza, dacă feri­cirea nu există în tine, degeaba ai serviciul, banii și iubitul, că tot nefericită vei fi.

- Să rămânem puțin la cuvântul "iubit". Ce co­notație mai are în viața ta? Îți mai dorești afecțiunea și căldura sufletească a unui bărbat?

- Cu siguranță! Atât doar că eu nu văd căsnicia ca pe un scop în viață, ci ca rezultat al unei relații echili­brate și armonioase. Iar bărbatul pe care mi-l doresc este bărbatul care să-mi fie partener, care să prețuiască aceleași valori de viață ca și mine. Dacă s-a schimbat ceva, atunci acel ceva e faptul că, pentru o relație, nu mai sunt dispusă să fac compromisuri majore. Am în­țeles că singurătatea poate fi o binecuvântare și că sin­­gu­rătatea în doi este ceva absolut îngrozitor și neapă­rat de evitat. Nu mai am deloc disponibilitate pentru re­lații călduțe. Așa că, acum, în lipsa bărbatului pe care ți l-am descris, prefer să fiu singură. Căci sunt deja fericită!

- În ce relații te mai afli cu anotimpurile? Te plân­­geai cândva de meteo-dependență. Te asuprește vre­mea cenușie de-afară?

- De curând a fost o perioadă de vreo patruzeci de zile, în care soarele nu a reușit să străpungă per­deaua de nori și toată lumea se plângea din cauza asta. Eu, însă, am observat foarte târziu această anomalie. M-am detașat de fosta mea meteo-dependență: acum, poate să fie o zi superbă, dar dacă eu nu am o stare in­te­rioară bună, nici nu văd soarele, așa cum afară poa­te să fie o zi mohorâtă, dar dacă eu am o stare bu­nă, totul parcă strălucește în ochii mei. Ceea ce nu în­seam­nă că nu mă bucur atunci când încep să înflo­rească bobocii copacilor și ne inundă verdele ierbii. Dar la fel de mult mă bucur și atunci când ninge sau când plouă și pot să stau acasă să citesc. În plus, în acest sfârșit de iarnă și început de primăvară, mai am un motiv mare de bucurie: desemnarea mea, de către Minis­te­rul Afacerilor Externe al României și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, ca Ambasador al Soli­darității pe anul 2015. Sunt onorată să mă alătur, la nivel global, unor personalități ca Nicole Kidman și Emma Watson (care promovează egalita­tea de gen), Leonardo DiCaprio (care luptă împotriva schimbă­rilor climatice), Angelina Jolie (care susține dreptu­rile refugiaților), David Beckham și Shakira (care se ocu­pă de crearea unui univers mai bun pen­tru copii). Mi­siunea mea pentru 2015, an declarat Anul Euro­pean pen­tru Dezvoltare, este să mă alătur eforturilor inter­na­ționale de eradicare a sărăciei.