Culorile care ne fac bine

Rodica Demian
- La fel ca sunetele, mirosurile și gusturile, culorile au un impact real asupra stării noastre de bine. Realizați următoarele exerciții bazate pe culori și descoperiți senzațiile pozitive pe care le provoacă -

Violet - meditativ

Îndreptați-vă atenția asupra unui punct situat pe mijlocul frunții dvs. Este "al treilea ochi" al indienilor, chakra meditației, a clarviziunii.
Vizualizați nuanța violet, fixați-o pe mijlocul frun­ții, lăsați-o să se împrăștie.
Lăsați-vă imaginația să se desfășoare câteva clipe. Treptat-treptat, gândurile dvs. se potolesc, fruntea vi se destinde. Sunteți cât se poate de liniștite.

Albastru - antistres

Îndreptați-vă atenția spre propriul dvs. gât și vizualizați culoarea albastră, ca marea, ca cerul...
Albastrul corespunde chakrei gâtului, organ al expresiei, al comunicării.
Simțiți cum vi se "dezleagă" gâtul, per­cepeți cal­mul pe care-l provoacă a­ceastă destindere. O liniște ce vă va per­mite să vă exprimați liber, să comu­nicați cu încredere.

Roșu - energizare

Reprezentați-vă mental culoarea roșie, care corespunde primului cen­tru de energie, așa-numita chakră-rădăcină, situată în partea inferioară a spatelui și de-a lungul picioarelor.
"Așezați" această lumină roșie la baza coloanei dvs. vertebrale (sau a perineului) și lăsați-o să urce pe coloană în sus, până în creștetul ca­pu­lui.
Simțiți-i căldura învălui­toare, forța, vitalitatea im­pregnându-vă întregul corp. Și regăsiți, astfel, încrederea în dvs.

Alb - purificare

Vizualizați un alb luminos, care pleacă din creș­tetul capului dvs. și se înalță în eter, pentru a vă lărgi aria conștiinței.
Simțiți lumina, prospețimea și pacea pe care vi le creează această culoare. Albul corespunde chakrei situate în creștetul capului. Este cea de-a șaptea chakră, așa-numita "chakră-coroană", centrul stării noastre spirituale, și reprezintă puritatea, serenitatea, inocența, echilibrul.

Verde - înviorare

Reprezentați-vă culoarea verde, precum cea a na­turii primăvara. Ea simbolizează speranța, renaș­terea și corespunde chakrei inimii și plămânilor.
Imaginați-vă că vă plimbați pe o pajiște, contem­plând natura primitoare care vă înviorează. Vă simțiți bine, în siguranță.
Înconjurați-vă inima cu acest verde natural. Lă­sați-vă plămânii să se umple de liniște și veți constata un sentiment de dragoste și de compasiune față de dvs. și față de ceilalți.

Galben - revitalizare

Culoare a soarelui, a sărbătorii și a bucuriei, galbenul este simbolul vieții. Corespunde celui de-al treilea centru de energie, plexul solar, locul unde se află diafragma, mușchiul res­pi­rator, centru al emoțiilor și al forței vitale.
"Puneți" culoarea galbe­nă pe plexul dumneavostră, pentru calmarea sistemului ner­vos.
Imaginați-vă că este o floa­rea-soarelui. Simțiți-o cum se deschide la fiecare res­pirație și cum vă aduce cal­mul, lu­mina interioară.

Portocaliu - tonifiere

Este culoarea veșmintelor călugărilor budiști. Simbol al vitalității, portocaliul insuflă bună dispoziție și optimism.
Vizualizați această culoare și "plasați-o" pe ab­do­menul dvs., chiar sub ombilic. Este al doilea centru de energie, pe care japonezii îl numesc "hara", în le­gătură cu pântecele, senzualitatea și sentimentele dvs.
Imaginați-vă o lumină care se răspândește în abdomenul dvs. Impregnați-vă de vibrația ei pozitivă.