VITAMINA C

Iulia Vlad
Așa cum sarea nu poate lipsi din bucate, nici vitamina C nu poa­­te lipsi din cosmetică.

Consumată sub formă de fructe și legume crude sau aplicată pe piele, ca ingredient în produse de îngrijire, ea stimulează pro­ducerea de colagen, previne îmbătrâ­nirea și formarea ridurilor, repară dau­nele produse de expunerea la soare sau la agresiunile mediului, "șterge" petele și uniformizează.
Produsele cosmetice industriale conțin vitamina C sub diferite forme și diferite concentrații. Fără să li se nege eficiența, e bine totuși să știm că pielea noastră va prefera totdeauna vitamina C sub for­mă naturală. Se absoarbe in­stan­taneu și este prelucrată fără proble­me. So­luția este la îndemână. Aceleași fruc­­te și legume proaspete pe care le consu­mați pot fi transformate în aju­toare cosmetice prin simpla aplicare pe o­braz. Încercați!

Mască cu kiwi și iaurt
- Are efect anti-îmbătrânire și de luminare a pielii obosite -


Ingrediente: 2 kiwi coap­te, deco­jite, o lingură de iaurt.
Mod de preparare: Zdro­biți kiwi cu furculița, adău­gați iaurtul, amestecați până la omogenizare. Aplicați pas­ta obținută pe față și pe gât, lăsați să ac­țio­neze 30 de minute, apoi clătiți.

Mască cu roșii, castraveți, miere, făină și turmeric
- Are efect de albire a pielii, hidratează intens, întinde și îndepărtează ridurile -


Ingrediente: 2 felii de roșie coaptă, 2 felii de castravete, un vârf de cuțit de turmeric, o lingură de miere, o lingu­riță de făină de năut (sau de grâu).
Mod de preparare: Zdrobiți feliile de roșie cu furculița, dați castravetele pe răzătoarea mică și amestecați-l cu roșia. Adăugați apoi mierea, făina și un vârf de cuțit de turmeric. Aplicați pre­paratul pe față și pe gât, lăsați-l să ac­ționeze 20-25 de minute, apoi clătiți-vă fața cu apă călduță.

Mască cu grapefruit și argilă
- Absoarbe toxinele și grăsimea în exces din piele, curăță, calmează și strânge porii. Această mască este potrivită pentru tenul gras sau mixt -


Ingrediente: 2 linguri de suc de gra­pe­fruit proaspăt stors, argilă.
Mod de preparare: A­mes­tecați su­cul de grape­fruit cu argila, până se trans­­formă într-o pastă groasă. Întin­deți-o pe față. Se lasă până se usucă, apoi se în­depărtează cu apă rece.

Mască cu papaya și miere
- Hidratează, hrănește și împrospătează pielea, îi deschide culoarea, estompează petele -


Ingrediente: 4 bucăți de papaya (se găsește la supermarket) bine copt și decojit, o lingură de miere.
Mod de preparare: Transformați în piure bucățile de papaya, cu ajutorul unei furculițe, adăugați mierea și ames­­tecați. Aplicați pasta obținută pe față și pe gât, lăsați să acționeze 30 de mi­nu­te, apoi clătiți.

Mască cu struguri, lămâie și drojdie de bere
- Trezește la viață tenul îmbătrânit și obosit -


Ingrediente: 2-3 linguri de struguri albi, câteva picături de suc proaspăt de lămâie, 2 linguri de drojdie de bere.
Mod de preparare: Stoarceți boa­bele de struguri și amestecați sucul cu drojdia de bere și zeama de lămâie. A­plicați pasta pe față și pe gât, lăsați-o pâ­nă se usucă, apoi clătiți cu apă rece.