ANDREI DOROBANȚU: Marea fizică e de o frumusețe copleșitoare

Valentin Iacob
- Fizician, cercetător la Institutul de Fizică Atomică -

Îmi doream de mult să fac un interviu cu un fi­zi­cian important al țării. Unul dintre aceia care tră­iesc printre noi, urmându-și visul cu înfri­gurare și ceva mai departe de lumina reflectoarelor unei lumi ades zgomotoasă și superficială. Și când l-am întâlnit pe Andrei Dorobanțu, vechi și onorat cer­cetător de la Institutul de Fizică Atomică de la Mă­gu­rele, am intrat un pic în panică. Vreo două săptămâni, m-am apucat să citesc fizică, după puterile mele de matematician "răspopit". Apoi, când am început dia­lo­gul, m-am liniștit: interlocutorul meu avea o putere și o ușurință magnetice de a vorbi, dar simplu și ac­cesibil, despre un tărâm așa de fascinant și de spinos cum este Fizica. În același timp, am înțeles ce zăcă­mânt uriaș de talente avem în România. Un tezaur de creativitate și de inteligență, despre care noi, românii, trebuie să aflăm și să fim mândri.

Boierii științei

- D-le Dorobanțu, la rubrica de Lume ro­mâ­neas­că a revistei "Formula AS", investigăm biografii culturale, curioși să aflăm mai ales "geneza" de­venirii ulterioare, împrejurarea care decide drumul profesional pe care îl alegem în viață. Dvs. cum ați devenit fizician?

- Nu mi-am descoperit vocația pentru fizică în co­pi­lărie. În școală, marea mea pasiune au fost literatura și muzica, mai ales. Dar și matematica. Apoi, pe mă­sură ce se apropia admiterea la facultate, înclinam tot mai tare spre filozofie. Atunci, tata a fost cel care mi-a luminat viitorul: "Dacă alegi filozofia, nu poți să faci matematică. Dacă faci matematică, poți să faci filozofie și literatură, dar nu poți să faci fizică. Dar dacă alegi fizica, atunci le poți face pe toate!". Bun. Am intrat la fizică, mi-am făcut un grup de prie­teni, dar încă din anul întâi, am fost total nemulțumiți de condițiile în care învățam, și de laboratoare, și de cursuri, însă fiind o generație de copii cuminți, ne-am văzut mai departe de carte. Iar în anul doi, ni s-a întâmplat o minune: cursul cu marele profesor Șerban Țițeica. Din momentul acela am început să avem ima­ginea a ceea ce este, cu adevărat, fizica. Și am mai avut șansa și bucuria ca și alți profesori ai noștri să fie monștri sacri ai fizicii românești. Am făcut fizică atomică cu d-l Horia Hulubei, mecanică cuantică cu Mihai Gavrilă, unul dintre cei mai fabuloși profesori pe care i-a avut școala românească în general. De atunci, lumea nu a mai fost pentru mine aceeași. Tot ce mi-am dorit, la fel ca toți colegii mei de la secția de Fizică teoretică a facultății, a fost să ajungem la Măgurele, la IFA. Și am intrat în Institutul de Fizică Ato­mică, tocmai când apăreau cercetători români extraordinari din toate domeniile fizicii. Întâi de toate, Institutul era marcat de trei mari boieri ai științei românești și internaționale: Horia Hulubei, Șerban Țițeica și Ion I. Agârbiceanu (fiul genial al marelui pro­zator Ion Agârbiceanu), care în 1934, a obținut primul efect laser în România, și al treilea sau al pa­trulea în lume. Eu sunt fericit azi, când văd că în la­boratoarele Institutului colegii mei au aceeași ținută intelectuală ca și înaintașii noștri.

Fizicienii și Mozart

- Simțiți că aparțineți unei generații de elită a fizicii românești?

- Categoric, generațiile de la Măgurele au cons­ti­tuit o elită! Și nu doar a fizicii! Spiritul IFA i se da­to­rează total domnului Hulubei și profesorilor din facultate, toți autorități consacrate în fizică. Așa că, încă de la fondarea Institutului, noi am fost ocrotiți de intruziunile politice comuniste. Pentru că eram aleși numai și numai după competență. Iar IFA și spiritul de la Măgurele există și azi și este ca un duh sfânt! Și poate că asta se datorează, pe căi ocolite, și pentru că peste locurile unde s-a clădit IFA, plutește un duh încă și mai vechi. Duhul unui loc încărcat de istorie și cultură. Să vă spun, de pildă, că primul sediu al direcției IFA a fost un castel, Castelul Otteteleșanu, adică Școala de fete Otteteleșanu. La care director a fost Slavici, iar profesor a fost însuși Eminescu. Iar în Parcul IFA, de la începuturi, încă mai exista un lac, care se păstrează și azi, prins într-o cămașă de beton. Un lac cu un foișor pe mal, unde Eminescu, se spune, a visat îndelung și a scris poezia "Lacul"...

- Care e ușa care te duce spre frumusețea acestui domeniu fascinant, Fizica?

- Marea Fizică este de o frumusețe copleșitoare! Cum să-i înțelegi frumusețea? Trebuie s-o lași să intre în tine. Și dacă o primești cu mintea, dar și cu sufletul și inima deschise, atunci Fizica te invadează. Ajungi să gândești și să trăiești prin ea. Pentru că fizica este o limbă pe care o înveți. Ai învățat limba asta și îți tra­duci în ea toată lumea din jur. Ca într-o limbă ma­ternă. Dar accesul la copleșitoarea frumusețe a Fizicii trece prin Cultură. Literatura, muzica, artele frumoase, teatrul, filmul fac și ele parte din viața unui fizician. Și el nu va pierde nicio ocazie de a ieși din izolarea laboratorului său. Pe de altă parte, satisfacția pe care ți-o dă o descoperire sau o carte specială de fizică e comparabilă cu satisfacția pe care o încerci în sala de concert sau într-o expoziție de pictură. Este o satis­facție estetică. Și dacă nu ai aceste amândouă cul­turi, și umanistă, și exactă, nu-ți poți înțelege propria me­serie! Și poate că fizica îți activează un link, cu ca­re ai cu totul altă înțelegere asupra unei sonate de Beethoven sau de Mozart. După cum, ascultând Mozart, ți se luminează ceva din ceea ce tu, ca fi­zi­cian, te chinuiești să înțelegi.

"«Particula lui Dumnezeu» - coautori la un Premiu Nobel!"

- Să vorbim acum și despre realizările de azi ale dvs. și ale fizicienilor români.

- În clipa de față, fizica românească trăiește două dintre cele mai mari și mai frumoase realizări ale sale, dintotdeauna. Primul este marele laser de la Măgurele, așa cum este denumit popular de publicul larg. Mai exact, el se numește ELI-NP, și este pilonul de fizică nucleară al unuia dintre cele mai importante proiecte științifice ale științei europene - ELI (Infrastructura Lu­minii Extreme). A doua mare aventură a fizicii ro­mânești actuale e legată de participarea la marile experimente de la CERN - Organizația Europeană de Cercetări Nucleare. La București, ELI-NP va fi primul Institut European de Cercetare din România, unde vor opera cele mai puternice lasere din lume și cel mai pu­ternic accelerator de particule gamma.

- Cum participă echipa românească la ex­pe­rimentele din Elveția, care au făcut deja înconjurul lumii?

- La CERN, în Elveția, suntem prezenți în trei dintre cele patru experimente majore, cu cel mai mare accelerator de particule din istoria lumii, numit LHC (adi­că Large Hadron Collider). Pre­zen­ța românească la CERN a început chiar din 2008, când a fost pornit pentru pri­ma oară acce­le­ra­torul. Acum, după doi ani de pauză pen­tru mente­nanță, gigan­ti­cul accele­ra­tor își va relua expe­ri­mentele, din martie. În mașinăriile de la CERN se recreează universul așa cum era el din primele zecimi de miliardimi de se­cun­dă ale existenței sale!... În clipa de față, pe accelerator sunt patru mari experi­mente, care pen­tru neavizați pot părea, de-a dreptul, stra­nietăți. "Atlas" și "CMS", care sunt, cum spune englezul - "all propers" - adică pregătite să ob­ser­ve orice. Un alt experiment, nu­mit "Aris", în care se studiază și supa pri­mordială din care era făcut, la început, Universul. Și un experiment foarte interesant, mai mic, LHCB, care încearcă să afle de ce suntem noi făcuți din materie și nu din antimaterie. Din aceste patru experimente mari, România, cu pilon principal la Măgurele, este prezentă în trei dintre ele: Atlas, Aris și LHC, Atlas fiind cel mai mare. Să nu uităm: "par­ticula lui Dumnezeu", cum e numit bo­zo­nul Higgs, a fost descoperit de "Atlas" - proiectul în care suntem incluși și noi. Așadar, colegii mei sunt coautori la un Premiu Nobel.

- Ce rol aveți dvs. în acest proiect revoluționar?

- Eu am făcut parte din echipa care a realizat proiectul. E o poveste frumoasă. Ideea îi aparține unui super fizician francez, Gérard Mourou, care, prin 2006, s-a dus și a bătut la ușa Comisiei Europene și a zis: "Nu vreți să vă fac un laser de o putere gigan­ti­că?" Cei de la Comisia Europeană au fost de acord. "Dacă găsești fizicieni și țări interesate, noi vă dăm bani pentru faza pregătitoare". Și, în 2008, s-a făcut o invitație la Paris, ca să fie preluat proiectul. Din România, de la Măgurele, am plecat trei oameni: Florin Buzatu, directorul general al Institutului de Fizică Atomică, Dan Dumitraș, laserist, și cu mine. Înainte de plecare, ni s-a spus discret și clar: "Nu vă faceți probleme, n-avem nicio șansă! Dar trebuie să mergeți acolo, totuși". La Paris, au rămas în licitație Franța, Anglia, Cehia, Ungaria și România. Primii care au căzut au fost francezii și englezii. Ei nu aveau acces la fonduri structurale, așa că, până la urmă, au rămas în licitație trei țări. Și s-a luat o decizie de care eu am fost foarte nemulțumit, dar pe urmă am re­cu­noscut că era singura înțeleaptă: să se facă totul nu într-o singură țară, ci cu locație distribuită. Un ELI în România, altele în Cehia și Ungaria. Puțin mai târziu, îmi amintesc cum reprezentantul Cehiei, într-o con­ferință la Praga, a spus: "Ce să faceți voi, românii, cu laserul, că voi nu știți să faceți decât fizică nu­clea­ră?". În grupul de fizică nucleară, era și directorul general al Institutului, Nicolae Zamfir, membru al Academiei. Care s-a ridicat și a spus: "Toți suntem în aceeași barcă. Noi știm cel mai bine să mânuim teh­nologiile nucleare. Așa că trebuie să studiem radiația laser cu ajutorul fizicii nucleare, nu invers!". Și așa s-a născut contribuția românească la laserul de mare pu­tere. Iar pilonul românesc s-a numit ELI-NP (Nu­clear Physics).

Prima lumină

- Când porniți marele laser?

- Noi trebuie să dăm "prima lumină" în 2018. Pri­ma lumină înseamnă să scoți primul efect laser. Vom avea la Măgurele două lasere de câte zece megawați. Va fi cea mai mare putere realizată vreodată în fizica laserelor! Dar la Măgurele, la Institutul de Lasere, este funcțional deja un laser de 10 megawați, singurul din Europa de o asemenea putere, funcțional. Dar pe lângă superlativul "cel mai puternic laser din lume", ceea ce se va întâmpla la Măgurele va fi o premieră în istoria mondială a fizicii. Pentru că, pentru prima oară, se vor intersecta aici un fascicul laser cu un fascicul provenit de la un accelerator... Iar așa ceva nu s-a gândit nimeni să facă! Pentru aceste două mașini, etajul la care sunt construite are dimensiunile unui teren de fotbal. Până acum am mers cu bicicleta. Am sărit direct într-o ma­șină de Formula 1!

- Au aplicații practice, aceste experimente cu lasere faraonice?

- Cum să nu! Primul lucru care se va realiza, la finalul anilor 2020, vor fi acceleratoarele numite table top. Se va întâmpla exact ca la calculatoare, când s-a trecut la laptop, pe care poți să-l ții în poală. La fel de mici vor fi și noile lasere, vor încăpea pe o masă din laborator. Un asemenea accelerator de particule table top va costa până în două milioane de euro. La prețul acesta, aproape orice spital își poate permite să-l cum­pere. Cu o asemenea mașină, spitalul poate să înceapă pașii decisivi de renunțare și la radioterapie, și la chi­mioterapie în tratarea cancerului. Se va face tratament cu fascicul laser. Un fascicul de protoni, de pildă, pe care îl poți calibra în așa fel încât să își dea inten­si­tatea maximă în tumoră. Fără să afecteze țesuturile prin care trece.

- Sună extraordinar. Și alte aplicații?

- A doua aplicație ar fi posibilitatea unui diag­nos­tic de materiale în timp real: la centrala atomică Cer­navodă, de pildă (care din fericire funcționează ire­proșabil). Dacă eu vreau să intru și să controlez căp­tușeala reactorului, trebuie să-l opresc, să-l decon­ta­minez, să aștept. Pe când, cu laserele de mare putere, pot face diagnoză în timp real. Și, în fine, dar aici nu aș în­drăzni să stabilesc un ori­zont de timp (poate că o să fie în secolul ăsta, poa­te nu), dar aplicația ul­ti­mă și covâr­șitoa­re a la­se­relor de mare putere este po­sibilitatea de a găsi, odată pentru totdea­una, o ade­vărată soluție în ceea ce privește deșe­urile ra­dio­ac­­tive, ghiu­lea­ua ira­di­antă de la pi­ciorul ome­nirii, neînde­părtată com­plet până acum.

Dumnezeu de pe fundul paharului

- Se vorbește, adesea, despre puterile fizicii de a do­vedi existența lui Dumnezeu. Erezie sau adevăr?

- Vedeți, d-le Iacob, dacă Te­ologia pornește de la Dum­ne­zeu, pentru a înțelege lu­mea, Fizica, în schimb, se lup­tă să în­țeleagă lumea și ajunge în final tot la Dum­nezeu. Teologia este o fe­reas­tră spre Lume, fizica o alta. Lumea însă este aceeași. Ma­rele fizician Werner Heisen­berg a spus odată cam așa: "Pri­ma înghi­ți­tură din paha­rul știin­țe­lor naturii te face ateu. La fundul paharului, în­să, te așteaptă Dum­ne­zeu". Alt uriaș al științei, Sir Fran­cis Bacon, in­ven­tatorul me­todei științifice, ne-a avertizat și el, încă de-acum 400 de ani: "Puțină știință îl înstrăi­nează pe om de Dum­ne­zeu. Multă știință îl în­toarce la El". Nu îl aduce pe om "la Dumnezeu", ci "îl în­toar­ce la El"! Pentru că omul nu pleacă ni­cio­dată de la Dum­ne­zeu. Doar se mai înstră­i­nează. Asta face Cu­noaș­terea. Și fiecare nou pas al Fizicii e făcut pe drumul către Dumnezeu. Căci, iată, în momentul de față se acceptă că suntem când undă, când cor­puscul, când materie, când energie. Fă­cuți în trup, ne naștem în spirit, prin bo­tezul care ne îmbracă în Hris­tos. Și tocmai fi­zicienii regăsesc aceas­tă unitate.

- Descoperirile, absolut stranii, din fizica cuantică par să pună și mai acut problema existenței lui Dumnezeu aflat la doi pași, printre noi.

- Fizica pare că se întâlnește tot mai tare cu teologia. Materia însăși oferă celor ce o stu­diază prilejuri de uimire, care ne chea­mă să ne depășim limitele. Ca un soi de pregătire pentru a putea crede în ceva care este dincolo de intuiții și simțuri. Nici tipul nostru de gândire nu se mai potrivește cu ceea ce urmează să înțelegem. Și ce putem face atunci, cu toate aceste idei contrain­tui­tive ale fizicii? Poate să trăim așa cum îi recomanda Regina de Cupă lui Alice, în Țara Minunilor. Să ne obișnuim "să gândim chiar și șase lucruri imposibile, înainte de micul dejun". Poate că asta așteaptă de la noi și Dumnezeu. Căci, așa cum spunea Max Planck, cel de la care au pornit marile schimbări din fizica de azi: "Deasupra porților de intrare în templul științei scrie: «Trebuie să ai credință!»".

Kabala, Upanișadele și universurile paralele

- O altă supoziție fascinantă e spațiul cu mai multe dimensiuni. Nu cumva, și aici, Fizica se apropie de Dumnezeu?

- Se acceptă acum că Universul ar putea avea 11 dimensiuni. Așa iese din ecuații! Dar puteți să vă gân­diți la această realitate și altfel. Anume, că 10 repre­zintă numărul sefiroților (sefiroții sunt un echivalent al îngerilor, în Kabală, n.r.) deși ei sunt, de fapt, 11. Mai este unul care se numește Daat. Daat înseamnă cu­noaș­tere. Și nu poate să fie vreun fizician bănuit că s-a apucat să studieze Kabala, ca să îi vină ideea celor 11 dimensiuni ale spațiului. Acesta e faptul cel mai co­pleșitor care apropie cunoașterea științifică de cu­noașterea teologică sau religioasă. Ajunge, fiecare pe calea sa, la un rezultat care este cel puțin asemănător. După cum nu poate nimeni să îl bă­nuiască pe vreunul din fizi­cienii care, între 1948 și sfârșitul anilor '60, au pus la punct cel mai ac­cep­tat scenariu cosmogonic de azi, și anume, Big Bang-ul; nu-i poate nimeni bănui că au citit Vedele și Upa­ni­șadele. Or, Big Bang-ul (și nu numai el) e pre­zent în tex­tele vechi. Există un pa­ra­graf în Upanișada Chandogya, ca­re spune așa (este vorba de corpul lui Vișnu care e în­tins pe pă­mânt): "Și din fie­care por al cor­pului lui Vișnu, bolborosește un alt uni­vers". Aici apare și altă idee, la care noi am ajuns abia în jurul anului 1950. Abia atunci s-a gân­dit Hugh Everett că poate exista Multiversul, adică univer­su­rile paralele, altele decât uni­versul nostru. A fost fă­cut praf de con­tem­po­rani... Iar eu v-am po­vestit toate acestea pentru că prin ener­giile pe care ni le pune la dis­poziție LHC-ul, s-ar pu­tea să fim în curând ca­pabili să obser­văm semnă­tura di­mensiunilor adi­ționale, adi­că a celor 11 di­men­siuni, greu de imaginat, ale Spa­țiului. Și vom putea observa și primele semne ale uni­versu­rilor paralele.

"Fizica este o țară în sine. Dacă ai Pașaport pentru ea, nu-ți rămâne decât să te bucuri de statutul tău și să te lupți să-l păstrezi"

- Să ne întoarcem la Ro­mânia. Până în 1989, elita noas­tră culturală era formată cu precădere din scriitori și ar­tiști. Acum, ea e reprezentată mai ales de matematicieni, IT-ști și fi­zicieni. Cum vă explicați schim­barea?

- Elitele adevărate au existat dintotdeauna în lume. La fel și în România. Vorbesc de elitele pro­fe­sionale, intelectuale. Dar eu nu m-aș putea gândi la un anume tip de elite dinainte de 1989, și altele di­fe­rite, de după. Elitele culturale au fost reperul multora dintre noi și înainte. În interiorul lor însă, cele două culturi, cea umanistă și cea științifică, s-au între­pă­truns totdeauna. Noi, ca fizicieni, am avut totdeauna de câștigat. O să menționez doar trei nume și trei în­tâlniri la care am participat direct. Întâlnirile fizi­cie­nilor cu Constantin Noica, cu Zoe Dumitrescu-Bu­șulenga și cu compozitorul Aurel Stroe. Ce să mai spun? Că la Iași, o Conferință Națională de Fizică (de 400 de oameni) se încheia cu o masă rotundă despre Eminescu? Sau că Șerban Țițeica era un pianist desă­vârșit? Că am colegi fizicieni care cântă în or­chestre simfonice?

- Cum se simte un cercetător român precum dvs. în lumea marii fizici a lumii?

- Foarte bine! La poarta marii științe inter­na­ționale, dacă bați, ți se va deschide. Odată intrat, pri­mul șoc e că cei pe care îi întâlnești, cu cât sunt mai va­loroși, cu atât sunt mai modești. Atmosfera e for­midabilă. Dar nu poți să rămâi acolo oricum. Există o selecție naturală. Cercetătorii români autentici s-au integrat totdeauna în înalta societate a științei. Sunt multe exemple. Începând cu marii înaintași Horia Hulubei și Șerban Țițeica, până la Mihai Gavrilă în Olanda, Radu Bălescu în Belgia, Sorin Ciulli la CERN și în Franța. Toți, fizicieni străluciți, chiar da­că numele lor sunt mai puțin cunoscute marelui pu­blic. Și ca ei au fost mulți. În țară sau în marile Insti­tute și Universități apusene. Iar după 2005, România a devenit o prezență permanentă în Clubul de elită al ma­rii științe. Acum există "curse științifice" săp­tămânale (uneori zilnice!) între Institutele de la Mă­gu­rele și cele mai mari Centre ale fizicii din lume. Și nu sunt diferențe mari între atmosfera de la noi și cea din marile capitale ale fizicii lumii. Fizica este acum o țară în sine. Cu legile, regulile și obiceiurile ei. Dacă ai Pașaport pentru ea, nu-ți rămâne decât să te bucuri de statutul tău și să te lupți să-l păstrezi.

- Sunteți mândru că tot ceea ce faceți, faceți și pentru România?

- Am să încep printr-o frază ce mi-a rămas în suflet. A rostit-o într-un interviu la TVR profesorul Ho­ria Hulubei, savantul român care a fost un eu­ro­pean perfect. Și care, în plină glorie științifică, în Fran­ța, a decis să revină acasă, ca să creeze învă­ță­mântul universitar de fizică și Institutul de Fizică Ato­­mică: "Știința evoluează așa repede și aduce așa de mari variații în posibilitățile vieții încât, dacă o țară nu cultivă știința cu maximum de efort, ea își va în­ceta dialogul cu alte țări". Poate că sunt eu de­mo­dat, dar pentru mine, a-ți servi țara este un imens pri­vi­legiu. Sigur, patriotismul fluturat politicianist e je­nant, dar când ai în mica ta istorie de familie oameni care au luptat pentru țară și unii nu s-au mai întors... Într-o vreme în care vorbim doar despre integrare și uniuni felurite, ar trebui să ne gândim că e iluzoriu să crezi că vei deveni european fără să fii întâi și profund român.