Din rețetele domnului farmacist Bobaru: SALCIA (Salix alba)

Redactia
Înainte să se transforme în celebra aspirină, cel mai cunoscut și mai folosit medicament de pe Terra, strămoșii noștri divinizau salcia, pentru că le alina durerile de tot felul, le potolea reumatis­mul, infecțiile și febra. Prepara­tă sintetic, pe scară industrială, aspirina a împins în uitare coaja de salcie, un medicament biologic cu același efect. Abia în zilele noastre, când efec­tele secundare ale as­pi­rinei sintetice au început să alar­meze prin nocivi­ta­tea lor, cercetarea științi­fică se în­toarce la reme­diile din plan­te, în cazul de față, la coaja de salcie, care nu pre­zintă niciun pericol pen­­tru stomac.

Descrierea plantei

Prin coroana ei plângă­toare, cu tulpina aplecată, cu ramuri subțiri, mlădioa­se, care atârnă până la pământ, salcia este un arbore foarte ușor de recunoscut. Scoarța tânără este netedă, cenușie-verzuie, frunzele sunt lungi de 4-10 cm și au formă de lance. Înflorește înainte de a înfrunzi. Este nelipsită de pe malul luncilor, de pe toate văile râu­rilor și din zăvoaie, având mari cerințe de umiditate. Are o putere extraordinară de regenerare, de unde și prezența ei în tradițiile populare de purificare și în cele religioase.

Recoltare și uscare

Dacă recoltarea părților aeriene ale plantelor me­dicinale (frunze, flori, semințe, fructe) se face eșalo­nat, începând de primăvara până toamna târziu, recol­ta­rea scoarței copacilor, deci și a scoarței de salcie, se face doar primăvara, odată cu începerea circulației se­vei (martie-mai). În această perioadă, coaja se înde­păr­tează cel mai ușor de pe partea lemnoasă a trun­chiu­­lui. Se folosesc ramurile și tulpinile în vârstă de 2-4 ani, făcându-se incizii longitudinale, cu ajutorul unui cuțit. Prin jupuire, scoarța are aspectul unui jgheab, care se scurtează apoi în fragmente de 10-20 cm, după care urmează procesul de uscare. Uscarea na­turală se face în șoproane, podurile caselor, veran­de sau di­rect la soare, când condițiile atmosferice o permit. În spațiile de uscare trebuie să existe o ven­ti­lație sufici­entă, ele trebuie să fie curate și chiar dezin­fectate cu fum de pucioasă, pentru a preveni apariția mucega­iului.
Uscarea artificială durează mai puțin și este de preferat în cazul când umiditatea relativă a aerului este mai mare de 70% sau temperatura atmosferică sub 10°. În gospodărie, uscarea artificială se face într-un cuptor de aragaz, la foc mic, cu ușa întredes­chisă, sau într-un cuptor electric cu convecție, când tempe­ratura poate fi setată la 60° - 70°. Timpul de us­care este de aproximativ o oră.
În scopuri terapeutice, pe lângă scoarța de salcie, se folosesc și amenții (mâțișorii), care apar pe ramu­rile tinere înaintea frunzelor și conțin o substanță estrogenică asemănătoare hormo­nilor feminini.

Compoziția chimică

Scoarța de salcie conține în principal sali­cină, taninuri, flavonoide și rezine. În amenți (mâ­țișori) se află o substanță estrogenică, care, transformată într-un preparat gemoderivat, ame­liorează sindro­mul premenstrual și menopauza.

Preparate din salcie
- Pentru administrare internă -


Pulberea

Scoarța uscată se macină foarte fin, într-o râșniță de măcinat cafeaua, și se folosește ca atare. Se ia câte un vârf de linguriță, de 2 ori pe zi, cu puțină miere, sirop sau suc natural.

Infuzia

Mod de preparare:
2 linguri de scoarță de salcie, recoltată de pe ramuri tinere, de un an, uscată și mărunțită groscior, se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust, cu miere.

Decoctul

Mod de preparare:
4 linguri de scoarță de salcie, scoase de pe ramuri de 2-4 ani, uscată și mărunțită groscior, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită. Se îndulcește, ca și infuzia, cu miere.

Tinctura

Mod de prepa­rare: 20 de grame de scoarță de salcie uscată și mărunțită groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospo­dă­rie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrea­ză prin tifon, după care se lasă la de­can­tat în frigider, timp de 6 zile, pen­tru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în reci­piente de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data pre­parării. Dacă se observă depuneri pe perioada păs­trării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic

Mod de preparare: 50 grame scoarță de salcie uscată și mărunțită groscior se lasă la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se fil­trează fără stoarcerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se par­tea limpede de rezi­duul depus la fun­dul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile (la temperatura camerei, dacă vinul are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade). În cazul concentrației mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păs­tra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se reco­man­dă administrarea lor condu­că­­tori­lor auto sau persoanelor cu in­toleran­ță la alcool.

Tratamente interne

Nota farmacistului: Dure­rea este un rău necesar, pen­tru că este un prim simptom al unei boli, iar de cele mai multe ori, omul ajunge în far­macie sau în fața medicului, forțat de durere. Indiferent unde este localizată ea, prima reac­ție a celui suferind este să ia ceva ca s-o potolească. Ma­rea ma­jo­ritate a bolilor infec­ți­oase și inflama­to­rii sunt însoțite și de creșterea tem­peraturii cor­pu­lui. Pentru a­ces­te două simpto­me prin­cipale (durerea și hiper­ter­­mia), ce înso­țesc foarte multe boli, salicina din salcie este cea mai eficientă.
(Farmacia Faltis prepară capsule pe bază de scoar­­ță de salcie și de rădăcină de lemn-dulce, pen­tru combaterea diverselor dureri de diferite etiologii.)

* Boli virale - răceală, gripă, guturai
Notă: Cele mai supărătoare boli ale sezonului rece sunt cele de natură virală care apar, adesea, și spre sfâr­șitul sezonului rece, când credem că am scăpat de gripe și de răceli. De bază este tratamentul simpto­ma­tic al acestor boli. Recomand pentru aceasta o com­binație de ceai de flori de tei, măceșe și scoarță de salcie. Aceste ceaiuri nu ar trebui să lipsească din dulăpiorul cu medicamente specifice sezonului rece. Se poate obține foarte ușor, după următoarea rețetă: 2 linguri de scoarță de salcie se pun la fiert, timp de 15 minute, cu o cană de apă. Se adaugă 2 linguri de mă­ceșe, lăsându-se la fiert alte câteva minute. În final, se adaugă 2 linguri de flori de tei, lăsându-se la infuzat (în repaos) 5 minute. Se fitrează decoctul și se în­dulcește, după gust, cu miere. Se bea călduț, câte 2-3 căni pe zi.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii (sunt compli­cații frecvente ce însoțesc bolile sezonului rece)
Pulberea:
se administrează câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Decoctul: se administrează câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.

* Tratamentul și prevenirea bolilor aparatului cardiovascular și cerebral
Pulberea:
se administrează câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se administrează 2 linguri, de 2 ori pe zi.

* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară, telangiectazia (capilare dilatate), venectazii (vene dilatate)
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Tinctura: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo bi­loba sau saschiu.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale
Pulberea:
se administrează câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Decoctul: se administrează câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Infuzia: se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndul­cit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de pă­pădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile sistemului nervos central
În anul 2013, o comunicare directă, pe fluxul de informații medicale, către profesioniștii din domeniul sănătății arăta așa: "Acidul acetilsalicilic ar putea fi utilizat în curând și pentru calmarea stărilor de furie. O echipă de cercetători americani, de la Universitatea din Chicago, a descoperit că, pe lângă efectele în reducerea inflamațiilor, derivații de acid salicilic pot induce și o stare de calm. Cercetarea sugerează că inflamația îi face pe oameni să fie predispuși la accese de furie, iar derivații salicilici au efect de cal­mare a stărilor de furie și agresivitate".
Pulberea: se administrează câte o jumătate de linguriță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, în­dulcit după gust, cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.

* Boli neurologice - cefalee, migrenă, accidente vasculare, distonii neurovegetative, nevralgia de trigemen
Decoctul:
se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cit, după gust, cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit, după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de odolean.
Vinul: se adminis­trează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli de natură inflamatorie, reumatism și gută
Pulberea: se admi­nis­trează câte o jumă­tate de lin­gu­­riță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, în­dulcit după gust cu mie­re.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai (divers).
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Decoctul:
se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cit cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tătăneasă.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Afecțiuni ale aparatului osteo-articular - artroze, spondiloze
Pulberea: se administrează câte o jumătate de lin­guriță, de 3 ori pe zi, după masă, cu puțină miere.
Decoctul: se beau câte 2 cești de ceai pe zi, îndul­cit după gust cu miere.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcit după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai (divers).
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Bolile frigului - hipotermie, degerături
Un bun tratament în ameliorarea bolilor frigului îl reprezintă consumul unui ceai fierbinte care să con­țină printre altele scoarță de salcie și flori de tei.

Tratamente externe

Băile călduțe la picioare (ca și ceaiurile fier­binți) sunt remedii recunoscute în tratamentul bolilor ce au cauze virale (gripa, răceala, afecțiunile căilor respira­torii superioare). Vă prezint în conti­nuare un aseme­nea preparat:
Se aleg ramuri tinere de salcie ( cât mai subțiri) și se taie în bucăți de aproximativ 5 -10 cm. Se prepară o fiertură din 500 g plantă la 5 litri de apă, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă (pentru murături). Se pot face băi locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnată în apa din cadă.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.