9 porunci împotriva kilogramelor în plus

Rodica Demian
- Sfaturi ale specialiștilor în nutriție -

1. Reducerea caloriilor

Conform evaluărilor OMS, un bărbat cu muncă de birou are un necesar mediu de energie de 2400 kcal pe zi, iar o femeie de doar 1900 kcal. "Impor­tant este să reducem caloriile și să evităm extre­mele", recomandă nutriționiștii. Cine vrea să slă­beas­că sănătos ar trebui să consume zilnic cu 500 de calorii mai puțin. În felul acesta, pe săptămână se pierde 1/2 kg de grăsime. Regimurile rapide sunt urmate în mod frecvent de efectul yo-yo, pentru că nu sunt gândite pe durată lungă.

2. Mișcarea corectă

Din punct de vedere evoluționist, omul este un "umblător", iar după părerea experților în medicină preventivă, măsura optimă de mișcare ar fi 10.000 de pași pe zi. Adică, circa 7,5 km. Din păcate, foarte mulți oameni nu depășesc 800 de pași pe zi, șezând pe scaun, în medie, aproximativ 7 ore. Pentru a arde calorii, este nevoie de efort. Un singur cotlet de miel (440 kcal), de pildă, se "arde" jucând fotbal 45 de minute. Deci, nu se poate renunța la mișcare și antrenament muscular. Regula recomandată de OMS: 150 de minute de activitate sportivă moderată pe săptă­mână.

3. Întărirea forței

În perioada de repaus, organismul nostru consumă deja 70% din totalul caloriilor, muș­chii fiind cei care ajută la creșterea numărului acestora. De aceea, nutriționiștii ne sfătuiesc să însoțim fiecare regim cu un antrenament de forță: gimnastica, greutățile, bicicleta și înotul sunt cele mai la îndemână.

4. Atenție la dulce!

Numeroase persoane cu probleme de greutate optează pentru înlocuitorii zahărului. Dar un studiu recent efectuat în SUA pune sub semnul întrebării edul­coranții. Conform acestui studiu, îndulcitorii săraci în/sau lipsiți de calorii nu ajută la slăbit. Dim­potrivă: aspartamul, zaharina etc. stimulează, pa­re-se, anumite zone ale creierului, astfel că pofta de za­hăr și de dulciuri este și mai mare.

5. Proteine puternice

Eficiența dietelor cu proteine a fost demonstrată de nenumărate studii. Important este, însă, tipul de proteine. Cele vegetale, din leguminoase și din car­nea albă de pui sau de pește sunt mult mai apre­ciate decât carnea roșie. Medicii ar tăia urgent de pe lista de cumpărături îndrăgitul parizer al românilor, care, pe lângă grăsime, conține și alte ingrediente nesă­nătoase.

6. Carbohidrații buni

Celor ce reduc consumul de pâine, orez și paste le vine mai ușor să facă față pe durată lungă unei alimentații mai sărace în calorii. Mai avantajoși sunt hidrații de carbon, cu index glicemic redus, de ex. produsele din ce­rea­le integrale. Ridică mai încet nivelul insulinei și al glicemiei și ușurează arderea grăsimilor.

7. Consumul adecvat de lichide

Persoanele supraponderale ar trebui să ri­dice apa la rang de băutură preferată. Cei ce beau peste 2 l de apă pe zi slăbesc mai ușor. Consumul de lichide pe parcursul zilei ajută și la distragerea atenției de la foame. Și nu uitați: 1 pahar de suc natural de mere (0,3 l) conține mai mult zahăr decât o băutură fără alcool - circa 10 bucăți per pahar. Alcoolul este ­ - și el - o "bombă" calorică și stimulează depunerea grăsimilor.

8. Sfaturi pentru îngrijirea psihicului

* Cântăritul regulat favorizează succesul curei de slăbit.
* La fel de important este somnul suficient.
* O zi de "desfrâu" alimentar pe săptămână sau la ocazii deosebite nu reprezintă o problemă.
* Exersați "concentrarea" când mâncați și con­tați pe minimum 20 de minute de fiecare masă, pen­tru ca senzația de sațietate să se poată instala.
* Nu mergeți flămânzi la cumpărături.
* Înlăturați tot ce conține calorii multe, din câmpul dvs. vizual și schimbați "aranjamentul" din frigider: legumele la nivelul ochilor și produsele de carne în fundul sertarului.
* Fixați-vă obiective intermediare și răsplătiți-vă.
* Folosind farfurii și pahare mai mici, reduceți automat porțiile.

9. Cunoștințele ajută la slăbit

Pentru început, studierea indicațiilor calo­rice este necesară. Dar mai important este să vă cunoașteți consumul zilnic ali­mentar, întoc­mind o listă zilnică cu ali­mentele permise. În felul acesta, veți des­coperi orice calorie consu­mată inconștient.