Dr. GEORGE ȘTEFAN VASILESCU - "Sovata este singurul centru de tratament natural al infertilității cuplului din Europa Centrală și de Est"

Florentin Popa
- Medic primar ginecolog, cu supraspecializare în tratamentul infertilității cuplului -

"Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc și eu pe tata!"

- Sovata este o stațiune balneo-climaterică recu­nos­cută atât în țară, cât și în străinătate, ca "para­dis" al femeilor care visează să aibă copii. Ce puteri aparte are această așezare din mijlocul Transil­vaniei?

- În momentul de față, Sovata este singurul centru de tratament natural al infertilității cuplului nu numai din Româ­nia, ci și din Europa Centrală și de Est. Pu­terea locu­lui se explică prin ape­le sărate și nă­molul sa­propelic peloi­dogen din Lacul Ursu, recu­nos­cute pentru pro­pri­e­tățile lor tămă­duitoa­re, atât în sfera afecțiu­nilor gineco­lo­gice, cât și în tratarea altor boli. Se poate spu­ne că bal­neologia și ginecologia s-au îm­ple­tit aici în­tr-un mod fericit, aju­tând cupluri­le infertile (și aici mă refer în pri­mul rând la infertilitatea feminină, pentru că această problemă este tratată în mod deosebit la So­vata). Tot­odată, putem trata și simptomele neplăcute generate de premeno­pauză și menopauză.

- Multe ilustrate de epocă dovedesc că gloria te­ra­peutică a Sovatei coboară în urmă cu sute de ani.

- Într-adevăr, istoria tratamentelor de infertilitate la Sovata este foarte veche. Încă de la începuturile acestei stațiuni s-a constatat că nămolul și apa sărată din Lacul Ursu au proprietăți terapeutice deosebite, în ceea ce privește îmbunătățirea și sporirea capaci­tății reproductive a femeilor. Până la dezvoltarea teh­nologiilor moderne, cum ar fi inseminările intra­ute­rine sau fertilizarea in vitro, Sovata era, practic, sin­gurul centru de tratament natural al infertilității din Europa. Renumele stațiunii a ajuns atât de departe, încât în prezent, avem tot timpul pacienți din S.U.A., Canada, Japonia, China și alte țări asiatice, fără să-i pun la socoteală pe pacienții din țările europene, care vin în număr foarte mare pentru cure balneare, tot în scopul creșterii fertilității. Chiar dacă s-au descoperit între timp și alte metode ale medicinei alopate pentru obținerea unei sarcini, Sovata rămâne un centru de atracție foarte important, deoarece multe dintre femei reușesc să rămână însărcinate după tratamentele noas­tre naturale.

- Infertilitatea, indiferent de sex, pare să fie o ame­nințare a lumii în care trăim. Există vreo expli­cație dovedită?

- În cazul femeilor, infertilitatea are o multitudine de cauze: începând de la cele legate de disfuncții ale trompelor uterine, și continuând cu probleme endo­crine (dezechilibre hormonale), până la patologii mai serioase, de exemplu fibroame uterine sau endome­trio­ză pelvină. Nu în ultimul rând, tratăm aici cazuri de infertilitate de origine psihogenă, cum ar fi stresu­rile puternice, problemele familiale sau îngrijorările de zi cu zi, care pot să-și pună o amprentă deosebită asu­pra fertilității. Nu avem psihologi în cadrul cen­trului de tratament, însă nu este greu să ne dăm seama dacă pacientele noastre sunt afectate de stres. La anam­­neză, aflăm că lucrează de dimineața până seara, stau foarte mult la calculator, vorbesc mult la telefon, au o alimentație nu tocmai corectă, iar perioadele de stres sunt foarte dese și foarte accentuate. Stresul, acest flagel al vieții moderne, este un factor foarte important în declanșarea infertilității feminine. Dar și noi reușim, prin experiența medicală acumulată, să le ajutăm să depășească aceste stări.

- Să vorbim puțin despre proprietățile terapeu­tice ale nămolului și ale apelor sărate din Lacul Ursu. Ce efecte conduc la instalarea unei sarcini, când multe alte tratamente dau greș?

- Nămolul sapropelic peloidogen extras din Lacul Ursu are caracteristici foarte importante în tratamen­tul afecțiunilor ginecologice, mai ales în cazul inferti­lității. Conține o combinație naturală de fitoestrogeni și fitoprogesteron - cei doi hormoni care se găsesc în mod normal în corpul unei femei, și care, din anumite motive, pot să sufere dezechilibre. Pe de altă parte, nămolul extras din Lacul Ursu are și caracteristici anti­inflamatorii, astfel încât tratamentul local cu acest tip de nămol poate să amelioreze sau chiar să vindece anumite afecțiuni inflamatorii cronice din sfera geni­ta­lă, de exemplu boala inflamatorie pelvină, care este foarte frecventă la femeile tinere și care poate să con­stituie o cauză de infertilitate.

- Ce proceduri se fac în cadrul curei terapeu­tice?

- Pacientele fac o cură internă cu nămol saprope­lic peloidogen, sub formă de tampoane intravaginale. De asemenea, pentru tratarea infecțiilor tractului ge­nital (cum ar fi vaginitele, foarte frecvent întâlnite, care pot constitui în timp o cauză a instalării fenome­nului de infertilitate) putem folosi irigații intravagi­nale cu apă sărată, care are un important efect antimi­crobian, prin cantitatea mare de sare pe care o con­ține. Spălăturile vaginale zilnice cu apă sărată curăță foarte bine zona intimă feminină, astfel încât să nu reprezinte o potențială sursă de infecție pentru întreg tractul genital. Prin acest tratament facem profilaxia viitoarelor posibile cauze de infertilitate, dar tratăm și anumite patologii, cum ar fi infecțiile sau inflama­țiile la nivel vaginal. Pa­cientele pot opta în­tre trei serii de cură, a câte cinci zile, cu pau­ze între ele, sau o cură de cinci zile și una de zece zile. Se re­coman­dă un minimum de 10-15 zile de tratament, într-un interval de șase luni, pentru a avea suc­ces în obținerea unei sarcini.

- Tratamentele de la Sovata pot substitui fer­tilizarea în vitro?

- Tratamentul bal­neo-ginecologic pen­tru inferti­li­tate de la So­vata are ca scop nor­malizarea parame­trilor biologici ai organis­mu­lui, în vederea obține­rii unei sarcini. Nu este un tra­tament specific de infer­tilitate, ca ferti­lizarea in vitro, de exem­plu. Însă, o fer­tilizare in vitro, efec­tuată după 10 zile de cură balneară, are șan­se de succes mai mari cu cel puțin 10-15%, datorită faptului că se elimină factorii in­fla­matori sau infec­țioși din tractul genital. In­diferent dacă un cu­plu do­rește să obțină o sar­cină pe cale naturală sau prin in­ter­mediul reproducerii umane asistate, se recomandă acest tra­tament înainte de perioada de planificare a unei sar­cini.

- Țineți statistici? Câte dintre pacientele dvs. au devenit mămici, în urma acestui tratament natural?

- Săptămâna trecută am înregistrat o frumoasă cifră rotundă: pacienta cu numărul 100 ne-a anunțat că este însărcinată în luna a treia. Cu siguranță, cifra este mult mai mare, conform statisticilor noastre, avem o rată de succes de 18,5%, dar nu am reușit să ținem legătura cu toate pacientele care au urmat tra­tamentul.

- Care este vârsta medie a pacientelor care apelează la cura balneară pentru a avea copii?

- Infertilitatea a devenit o problemă reală și în România! Conform statisticilor medicale, după 35 de ani, fertilitatea scade în mod natural. Apar dezechili­bre hormonale, iar capacitatea de nidație (prinderea embrionilor la nivelul uterului) este mai scăzută după această vârstă. Un alt factor este prelungirea timpului până când un cuplu dorește să facă un copil. Dacă înainte de 1970, media de vârstă pentru procreare era între 22 și 23 de ani, iar în 1989 - între 25 și 27 de ani, astăzi ea se ridică undeva între 33 și 38 de ani. Acum, fiecare cuplu are la dispoziție metode pentru a face o planificare familială corectă, legată de nivelul de trai. Însă, atrag atenția că depășirea acestui prag biologic feminin are consecințe negative, respectiv dificultăți în obținerea unei sarcini. Noi ne adresăm în special fe­meilor cu vârsta între 35 și 45 de ani. Avem foarte puține paciente sub 35 de ani, care de obicei vin la Sovata doar preventiv...

- Pentru a urma tratamentul balnear, trebuie ca pacientele să vină cu analize medicale de specia­litate?

- Dacă le-au făcut, este indicat să le aducă. Dacă nu le-au făcut, în ca­drul con­silierii pentru fertili­tate, primesc ab­solut toate reco­man­dările privind ana­lizele pe care ur­mează să le mai facă. De obicei, pa­cientele ajung la noi cu inves­tigații complete, cu trimi­te­re de la me­di­cii de spe­­cialitate. Dar doam­­nele tre­buie să știe că pot să vină la trata­ment chiar dacă nu și-au făcut anali­zele. Un singur lucru le ce­rem: să aibă un exa­men Papanicolau, e­fec­tuat în ultimele douăsprezece luni (ca­re să nu releve pro­bleme) și un exa­men de secreție vaginală și culturi microbiene din colul uterin, ca să știm pe ce teren înce­pem tratamentul, din punct de vedere al in­fla­ma­țiilor, respectiv al infecțiilor genitale.

- Recomandați ca pacientele să vină cu parte­ne­rii în sta­țiune? Vă întreb, pentru că am văzut foarte mulți domni aici. Cred că nu de­geaba se spune "Du-mă, mamă, la Sovata, să-l cunosc și eu pe tata!"...

- Multe cupluri au procreat aici, chiar în timpul tratamentului. Recomand cu căldură ca pa­cientele să vină cu partenerii, pentru că șederea la So­vata este și o terapie psihologică de cuplu. Avem o climă ușor sedativă, condițiile de cazare sunt excelen­te, în cadrul complexului se pot face multe proceduri spa-well­ness, astfel încât stresul poate fi complet eli­minat. Infertilitatea este o problemă de cuplu, chiar dacă fe­mei­le sunt cele care nu pot avea copii, iar băr­bații tre­buie să fie alături de partenerele lor.

- Ținând cont de factorii naturali de cură, bogați în hormoni feminini, bănuiesc că pe bărbați nu-i aju­tă în aceeași măsură apele și nămolul de la So­vata...

- La Sovata nu facem astfel de tratamente, tocmai din motivul expus de dvs. Totuși, recomand ca băr­bații să vină împreună cu partenerele lor măcar pen­tru o săptămână, acest lucru fiind benefic pentru buna funcționare neuroendocrină o organismului masculin. Dacă punem la socoteală și factorul antistres al aeru­lui de la Sovata, rezultă că pot beneficia și ei, indirect, de o secreție sporită de spermatozoizi de calitate foar­te bună pentru procreare. Nu în ultimul rând, stu­diind dosarul unui cuplu infertil, partenerii pot pleca de la Sovata cu recomandări foarte utile, referitoare la investigațiile pe care trebuie să le mai facă. Practic, bărbații primesc o bună consiliere în privința cauzelor infertilității, iar doamnele beneficiază atât de consi­liere, cât și de tratament.

- Ce altceva ar trebui să știe publicul cititor des­pre tratamentele de la Sovata?

- Le recomand cuplurilor tinere care nu au pro­bleme de fertilitate, dar vor să dea naștere unui copil sănătos, o cură balneară de 5-10 zile la Sovata, pentru a repune organismul femeii pe liniile fiziologice nor­male unei concepții. Un copil sănătos provine din­tr-un embrion sănătos. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să existe dezechilibre hormonale, infecții sau alte probleme ginecologice în momentul concepției, deoarece ulterior acestea pot avea efecte negative asu­pra mamei sau chiar a nou-născutului.

- Forumurile de pe internet sunt pline de cuvinte de laudă la adresa efectelor terapeutice ale curei de la Sovata. Unele paciente afirmă că efectul trata­men­tului este mai bun decât fertilizarea in vitro. Este adevărat?

- Fiind medic ginecolog și ocupându-mă în ace­lași timp de reproducerea umană asistată, vă voi răs­punde cu mare sinceritate: în momentul în care o pacientă nu mai are trompele uterine permeabile sau calitatea spermei partenerului de viață este mult dimi­nuată, singurul tratament care poate să ajute un cuplu să aibă un copil este fertilizarea in vitro. Nu ne putem îmbăta cu apă rece, nu putem să afirmăm că Sovata este soluția unică de obținere a unei sarcini, mai ales în cazurile amintite. Însă, pregătirea preconcepțională a organismului femeii și relaxarea, înainte de proce­dura de fertilizare in vitro nu poate să fie decât bene­fică. Noi, aici, reglăm micile dezechilibre hormonale și "sterilizăm" (cu ghilimelele de rigoare) tractul ge­ni­tal feminin, astfel încât fertilizarea in vitro să bene­ficieze de un teren curat și echilibrat, ceea ce mă­rește șansele de reușită a procedurii.

- Care sunt costurile unui tratament complex pentru infertilitate?

- Un tratament cu un pachet de cincisprezece pro­ceduri (care include câte trei proceduri pe zi, timp de cinci zile), consultația de specialitate, ecografia trans­vaginală și consilierea pentru fertilitate costă 830 de lei în centrul nostru.

- Să vorbim puțin și despre menopauză. Se știe că premenopauza aduce cu sine fel de fel de simp­tome neplăcute. Cura balneară ajută la eliminarea acestor probleme?

- Sigur că da. Practic, premenopauza durează, în medie, între doi și opt ani, depinde de la caz la caz. Ea este caracterizată, în principal, prin dezechilibrări hor­monale, care conduc la tulburări de menstruație și fe­nomene vasoactive ale organismului, cum ar fi bu­feu­rile, insomniile, modificările de dispoziție etc. Tra­tamentul local cu nămol și apă sărată este foarte efi­cient pentru asigurarea unui aport de estrogeni și pro­gesteron natural în organism (hormoni pe care femei­le nu-i mai au la menopauză). Tratamentele sunt foar­te eficiente și reușesc să prelungească perioada până la apariția definitivă a menopauzei, la majoritatea pa­cientelor. În același timp, cura balneară la Sovata di­minuează sau chiar anulează simptomele neplăcute induse de această stare.


D-l dr. GEORGE ȘTEFAN VASILESCU poate fi contactat la Baza de Tratament a Hotelului "Danubius - Sovata", str. Trandafirilor nr. 111, tel. 0265/57.01.51, Sovata-Băi