Calendarul frumuseții

Redactia
- Există cu adevărat! Organismul nostru e guvernat de un orologiu interior, care cuprinde și îngrijirea estetică. Masajele, epilatul, vopsitul părului - toate își au ora lor. Respectați-le, și efectele se vor vedea repede -

O întrebare cu mai multe răspun­suri: care este momentul ideal pentru...

... schimbarea culorii părului?
- Toamna și primăvara, pentru ca noua culoare să se potrivească cu te­nul. Culorile deschise se potri­vesc mai bine cu tenul ușor bron­zat, în vreme ce culorile în­chise "merg" cu un ten mai palid. Dacă aveți pielea capului sen­sibilă, vopsiți-vă la o săptămână du­pă schimbarea ano­tim­pului, când glandele sebacee sunt mai active și ocrotesc epiderma de chi­mica­lele conținute în vopsea.

... un tratament cosmetic?
- În prima săptămână de după ci­clu, când pielea este mai puțin sen­sibilă ca înainte și nu reac­țio­nează, prin iritații, la tra­tamente. Ora cea mai po­trivită este la începutul după-amiezii, când pielea e bine alimentată cu sân­ge și cremele de față acționează optim.

... un masaj?
- Dimineața și seara. Dimineața, pen­tru că masajul mobilizează ener­giile pen­tru o zi întreagă, și seara, pen­tru că înlătură oboseala și stresul, rela­xează mușchii și vă pregătește pen­tru un somn odihnitor.

... cumpărarea de produse cosmetice?
- La prânz. Acum pielea este pe deplin odihnită, bine ali­mentată cu sânge. Un moment ideal pen­­tru a testa cu­lori - mai ales fond de ten și ruj de bu­ze. Iar lumina "plină" a amiezii vă ajută să alegeți nuanța potrivită. Nu vă bazați pe lumina artificială, ea fal­sifică nuan­țele. Duceți-vă spre vi­trină sau lângă ușă când testați produsul pe dosul palmei sau pe obraz.

... pensatul sprâncenelor?
- Seara, înainte de-a vă culca. Cel mai bine după o baie, pentru că pielea e moale și porii sunt deschiși. Un truc: strân­geți pielea cu degetele și apoi smul­geți firele de prisos. Aplicați la urmă o cremă. Până a doua zi dimi­neață, ro­șeața dispare.

... un peeling?
- Dimineața. Atunci se pro­fită la maximum de pe urma tenului proaspăt. Dar nu fre­cați fața prea intens, ca să nu apară roșeață. Pentru corp, în schimb, peeling-ul se reco­man­­dă seara. Frecați cât mai bine pielea de pe coapse și ab­do­men, de pe brațe și de pe picioare, apoi aplicați o cremă sau un lapte gras.

... un sport de rezistență?
- Dimineața. Cel mai bine, pe sto­macul gol. Atunci circulația sângelui se dinamizează și odată cu ea, arderea gră­similor. Cel mai bun randament îl dă joggin­g-ul, o alergare ușoară de un sfert de oră.

... un tratament cu laser?
- Toamna târziu și iarna, pentru că la­serul face pielea sensibilă pentru câ­teva săptămâni, iar soarele de primă­vară și vară o poate vătăma grav. Sfatul privește mai ales folosirea laserului în trata­men­tele antirid, tatuaje, scoaterea petelor de vârstă de pe mâini. Pentru mini­mizarea riscului, aplicați după tra­ta­ment, chiar și iarna, creme cu factor de protec­ție antisolară.

... a rade părul de pe picioare?
- Dimineața sub duș, pentru că pielea devine moale sub in­fluența apei fierbinți și a gelului, și tăișul la­mei alunecă ușor peste piele, fără s-o irite. Nu uitați la sfâr­șit să vă ungeți bine cu cremă.

... îndepărtarea punctelor negre și a coșurilor?
- Seara, pentru că iri­tațiile și roșea­ța care apa­r dispar până a doua zi. La început, cu­rățați-vă bine obrazul și în­muiați-l cu com­pre­se fierbinți. Cu de­ge­tele învelite în tifon, apăsați ușor și scoateți afară numai impuritățile care ies ușor. Dezinfectați, apoi, lo­cu­rile cu puțin spirt sau o tinctură de plan­te.

... aplicarea cremei anticelulitice?
- Dimineața. Hormonii sunt atunci acti­vați și sprijină efectul cremei.

... îngrijirea picioarelor?
- Seara. Nu există un timp mai potrivit. Mai întâi, tăiați-vă un­ghiile și piliți-le, apoi aplicați o cremă din bel­șug, masându-vă tăl­pile și picioarele. Cre­ma rămasă în surplus nu se șterge. Încălțați o pereche de șosete și dormiți peste noapte cu ele. Grăsimea va pătrunde mai bine în tălpi și în călcâie.

... a bea un ceai de slăbit?
- După orele 16. Acum rinichii func­ționează la maximum, iar ceaiul de plan­te elimină mai repede apa din piele și țe­suturi.

... gimnastica de fortificare a trupului?
- După orele 17, când testosteronul activează la maximum muș­chii.