Răspuns pentru VIORICA MARINESCU - Câmpulung, F. AS nr. 1142 - "Fetița mea are colită focală acută și hemoragie digestivă"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

Stimată doamnă, pentru suferințele fiicei dvs., vă pot recomanda un tratament naturist pe care l-a urmat și doamna doctor Olivera Radoslav din Timișoara și care, în urma rezultatelor obținute în vindecarea hemoragiei diges­tive de care suferea, mi-a mulțumit în revista "Formula AS" (nr. 1139, pag. 6).
Pentru început, veți respecta regimul alimentar pentru hemoragie digestivă. Fetița va consuma doar următoarele ali­mente: orez, fasole boabe mari, linte, portocale, lapte (în special cel de capră), leguminoase fierte, supă de porumbel, de iepure, fructe zemoase dulci, pepene, struguri, ouă crude, sucuri de fructe reci, apă rece cu zahăr.
După vindecarea hemoragiei digestive, pentru colită, veți res­pecta următorul regim alimentar: grâu, orz, mei, legume verzi fierte cu condimente carminative (con­dimente care scot gazele din sto­mac): coriandru, fenicul, anason, iaurt, brânză, supă de fasole, ceai verde, usturoi, ceapă, praz, pă­trunjel, sparanghel, apă de băut fiartă și răcită, rodii, stafide și curmale.
Pentru o vindecare completă, este bine să îi faceți fetiței și un masaj. Puteți primi, în mod gratuit, instrucțiunile și planșele cores­pun­zătoare, sunând seara, între orele 20-22, la tel. 0723/74.23.98.
Vă recomand ca primă urgență să faceți urmă­toarele rețete naturiste:

1. Afecțiuni gastro-intestinale
Se culeg muguri și lăstari tineri de pin - o jumă­tate de găleată (într-o găleată emailată de 10 litri). Se adaugă 3 crenguțe de brad, lungi de o palmă. Peste toate acestea se toarnă apă rece (de izvor sau de fân­tână). Găleata se acoperă cu un capac și se fierbe la foc mic timp de o oră și 40 de minute. Se lasă aco­perită până a doua zi, când se pune la fiert din nou, la foc mic, timp de o oră și 40 de minute. Operațiunea se repetă identic și a treia zi. După ce se răcește pre­paratul, se strecoară și se toarnă în sticle. Se păstrează la frigider.
Tratamentul începe obligatoriu când luna este în descreștere. Se bea câte un pahar, de 4 ori pe zi, la 30 minute după masă.
Pentru copii, doza este de două ori mai mică.
Cura se face 14 zile consecutiv, cu pauză de 7 zile, după care se reia. Se continuă până la însă­nătoșire.

2. Afecțiuni ale intestinelor
30 g frunze uscate de pelin se pun la macerat, 24 de ore, în 60 ml alcool de 60 grade, după care se adaugă 100 ml de vin alb. După 10 zile se strecoară. Se beau câte 10 ml/zi, dimineața pe stomacul gol.
Pentru copii, din cantitatea rezultată se păstrează doar jumătate și se iau doar 5 ml dimineața, pe sto­macul gol.

3. Pentru colită
Colită
* Se beau 3 căni de infuzie de leuștean pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Se infuzează 3 fire de leuștean proaspăt sau uscat, în 3 căni de apă clo­cotită, 5-6 minute, apoi se strecoară și se bea neîn­dulcit.
* Infuzie din 2 lingurițe mușețel în 250 ml apă clo­cotită, timp de 10 minute. Se beau 2 căni pe zi, după mese.
Colite, enterocolite
Se administrează miere polifloră (1 linguriță), diluată în ceai de busuioc + cimbru + sunătoare (ames­tec în părți egale). Se pune o linguriță de ames­tec la o cană de apă. Se administrează la distanță de o oră după mesele principale.
Vă rog să aveți încredere în tratamentele naturiste care, sunt convins, o vor ajuta pe fiica dv. să se vin­dece. Credeți, de azi înainte, în vindecarea fiicei dvs. și încercați să-i insuflați și ei această speranță!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut fiole cu sulf pentru nebulizator"
(Răspuns pentru IONEL DUMITRAȘCU, F. AS nr. 1150)


Încă din antichitate, aerosolii au fost utilizați ca terapie respiratorie. În urmă cu 2000 de ani, civili­zațiile din N-E Indiei foloseau fumi­gațiile în tratamentul tusei. Hipo­crate utiliza același remediu, în vre­me ce Galen (în sec. II) recomanda inhalarea vaporilor sulfuroși ai Ve­zuviului, pentru ameliorarea expec­torației la bolnavi.
Tratamentul cu aerosoli în afec­țiunile aparatului respirator ocupă un loc particular în schema terapeutică generală, alături de tratamentul medica­men­tos (antiinflamator, antibiotic, anti­his­taminic, imunomodulator, de­con­gestiv, mucolitic). Este do­vedit că apele minerale sulfuroase au o ac­țiune antialergică impor­tantă. Te­ra­pia prin inhalații cu ape sulfu­roase este indicată în afecțiuni respiratorii și ORL, pentru efectele antiinfla­matorii, antiseptice și de­sensi­bilizante asupra mucoasei căilor aeriene superioare și traheo-bron­șice. La noi în țară, apele sul­furoase au calități curative deose­bite. Cele mai importante surse de ape sul­furoase se găsesc în sta­țiunile balneoclimaterice: Pucioa­sa, Căli­mănești-Căciulata și Her­cu­lane. Re­numite sunt și locali­tățile Băile Govora și Har­ghita Băi, dar și Băile Bârzava, Băile Boghiș (din ju­dețul Sălaj), Olănești și cele de pe litoral, Venus și Man­galia.
Tratamentul cu aerosoli tre­buie să respecte urmă­toarele condiții:
* sunt indicate 2-3 șe­din­țe de aerosoli/zi, cu du­rată de câte 15-30 minute, co­respunzător la 6-10 ml so­luție pentru nebulizat
* nebulizatorul trebuie apli­cat direct pe nas, prin inter­mediul unei măști fa­ciale elas­tice
* pacientul respiră lent și profund pe nas/gură cu o pauză la finele inspirației
* durata tratamentului: în medie, 10-20 zile, cu posibilitatea repetării, după o pauză de 3-6 luni
* în aerosoloterapia la domiciliu se poate folosi, la indicația medicului, ACTISOUFRE (produs în Franța de către Laboratoarele Grimberg), o soluție pen­tru pulverizații bucale și nazale. Se prezintă sub formă de flacon presurizat de 100 ml (90 doze), cu embout bucal și nazal, la prețul de aproximativ 10 euro/flacon, și fiole pentru nebulizare sau buvabile, care conțin o combinație de sulf și levuri, o impor­tantă sursă de oligoelemente și vitamine.
Terapia topică cu aerosoli are o eficiență foarte bună în remiterea rapidă a simptomatologiei și, nu în ultimul rând, prin acceptarea facilă de către bolnavul adult, dar și de copii, putând fi utilizată cu succes în cabinetele medicale, dar și la domiciliul pacienților.
În vederea optimizării microclimatului ambiental sunt indicați aerosolii salini cu "Ocnasept"- spray, care îmbunătățesc respirația, clearance-ul ciliar, flui­difică secrețiile, reduc vâscozitatea sputei și bronho­spasmul. "Ocnasept"100% natural poate fi coman­dat la tel.: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, e-mail: sanmedsb@gmail.com.

ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Tușesc tot timpul și am un șuierat în piept"
(Răspuns pentru RODICA - București, F. AS nr. 1152)


Bronșita cronică implică inflamația și umflarea mucoasei căilor respiratorii, care duce la îngustarea și obstrucția lor și crește riscul de infecții pulmo­nare bacteriene.
Simptomele bronhopneumopatiei ob­struc­tive cro­nice: dificultăți de respirație, tuse cronică, pro­duc­ție de mucus, febră, respirație șuierătoare, disp­nee.
Măsuri terapeutice:
* inhalații cu diverse uleiuri esen­țiale (eucalipt, spre exemplu)
* petrecerea timpului (atunci când este posibil) în zone cu concentrație mare de ioni negativi (munte, zone împădurite, mare)
* evitarea alimentelor pro­ducătoare de mucus (murături, lactate, dulciuri, produse ra­finate)
* administrarea de plante cu efect bactericid: usturoi, oregano, cimbru, busuioc
* administrarea de pro­duse cu efect cortizon like: coa­căz negru, lemn-dulce, yucca
* administrarea de plan­te cu acțiune pe zona bronho-pulmonară: ungu­raș, plămâ­nărică, pătla­gină, podbal.
Pentru o rețetă personalizată, trimiteți-mi un e-mail, în care să descrieți pe larg starea dvs. de sănă­tate.