Băuturi de așteptat primăvara

Iulia Vlad
- Gustoase și revigorante, sunt o alternativă perfectă pentru anotimpul incert dintre iarnă și primăvară. Beți-le la oră de seară și veți jura că primăvara a și venit -

Ceai de mere cu scorțișoară

Ingrediente: cojile de la două mere mari (proaspete sau uscate), un sfert de linguriță de scorțișoară, 2 lingurițe de zahăr, o ju­mătate de litru de apă.
Puneți apa la fiert împreună cu cojile de măr. Lăsați să fiarbă 10 minute, adăugați apoi scorțișoara și zahărul, iar după ce dă în câteva clocote, trageți vasul deoparte, lăsați să se infuzeze ceaiul 5-6 minute, apoi strecurați.

Ceai de zahăr ars cu vanilie

Ingrediente: 4-5 linguri de zahăr, o jumătate baton va­nilie, apă.
Se pune zahărul la ars într-o cratiță. Când începe să se ca­ramelizeze, se adaugă apă, puțin câte puțin, până se ajun­ge la gustul dorit. Se lasă apoi să mai dea în 2-3 clocote, se ia de pe foc și se adaugă jumătatea de baton de vanilie. Se servește fierbinte.

Ceai negru, cu coji de portocale și mandarine

Ingrediente: 2 linguri coji uscate și mărunțite de porto­cale și man­darine, 1 lingură ceai negru, 2 lin­gurițe zahăr, o cană de apă.
Se pune apa pe foc, și când clo­cotește se toarnă peste ceaiul negru și cojile de portocale și mandarine. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se îndul­cește cu miere.

Cafea - grog

Ingrediente: o ceașcă cafea, o jumătate ceașcă vin roșu, 2 lingurițe zahăr.
Se fierbe vinul cu zahărul, se prepară cafeaua și se ames­tecă cu vinul și zahărul. Se fierbe încă 2 minute în vas aco­perit. Se bea foarte fierbinte.

Șodou

Ingrediente: un gălbenuș, 2 lingurițe zahăr, o cană de lapte fierbinte, o jumătate linguriță cacao pudră, un sfert de linguriță scorți­șoa­ră.
Amestecați bine gălbenușul cu za­hărul, adăugați apoi scorțișoara și cacao. Turnați, puțin câte puțin, amestecând, laptele fierbinte. Se bea foarte cald.

Ciocolată caldă cu cafea

Ingrediente: 125 g cacao pudră, o jumătate ceașcă de ca­fea tare, 3 cești de lapte, 2 lingurițe zahăr, 4 linguri frișcă.
Se toarnă pudra de cacao în cafeaua fierbinte, se adaugă za­hărul, se amestecă, apoi se toar­nă repede laptele foarte fierbinte. Se servește în cești potrivite și se garnisește cu friș­că.

Rom de casă

Ingrediente: 10 lingurițe de zahăr, 3 pahare de ceai ne­gru, jumătate de litru de alcool rafinat, 50 ml esență de rom.
Puneți zahărul la rumenit într-o cratiță. Luați-l de pe foc și stingeți-l cu cele 3 pahare de ceai negru. Puneți din nou lichidul la foc mic până se topește caramelul, lăsați să se răcească și amestecați cu jumătatea de litru de alcool rafinat și cu esența de rom. Turnați preparatul într-o sticlă și lăsați-l să stea câteva zile înainte de a-l folosi.

Vin cald, italienesc

Ingrediente: coaja a 2 portocale mari, 1 litru vin vechi, 200 g zahăr, un baton scorțișoară, felii de lămâie.
Se pun cojile de portocală la în­căl­zit în cuptor, la foc mediu, 5-6 minute. Se pun apoi într-un vas, se toarnă vi­nul vechi peste ele, se adaugă zahărul și scorțișoara. Se lasă să stea o zi în vas acoperit. Se încălzește și se ser­veș­te în pahare, cu o felie de lă­mâie.