"CARNEA"

Ilie Tudor
- În urmă cu 15-20 ani, scriam despre pericolele cărnii în alimentație, despre virtuțile regimului lacto-vegetarian și considerentele medicale și morale care stau la baza acestuia. Nu îmi imaginam pe atunci că voi ajunge să regret perioada în care oamenii chiar mâncau carne, și nu "carnea" sau, mai exact spus, pseudo-carnea din prezent -

Ideea acestui articol mi-a dat-o un prieten, mare amator de carne, care, de câteva săptămâni, s-a hotărât să renunțe la consumul de... zahăr. Mă veți întreba: ce legătură are zahărul, un produs 100% vegetal, cu carnea? Una cât se poate de directă - în­cer­când să nu mai mănânce deloc zahăr, omul nostru a ajuns să elimine din alimentație felul lui favorit, numit kaizer, din cauza conținutului acestuia de zaha­ruri modificate. Nu înțelegeam cum o bucată de car­ne, un soi de costiță cu mușchi și slănină în straturi alter­native, poate conține zahăr, așa că m-am docu­mentat în câteva supermarketuri. Ei bine, dacă citești cu atenție eticheta faimo­sului kaizer, poți deveni ve­getarian în mai puțin de un minut. De ce? Pentru că o ase­menea aglomerare de E-uri periculoase și de soia modificată genetic pare mai degrabă o otra­vă lentă, decât ceva comestibil. Ex­tin­zând cercetările și ana­lizând toate pre­paratele din carne, de la banalul pari­zer și până la combinațiile de "carne" tocată pentru mici, veți vedea că ceea ce ni se prezintă drept mâncare are un potențial nociv uci­gător, punând în pe­ricol sănă­tatea noastră și mai ales pe cea a copiilor noștri.

Magia din galantar

Informațiile pe care vi le furnizez în continuare mi-au fost oferite sub protec­ția anonimatului. Aseme­nea dez­văluiri înseamnă, pentru oricine lucrează în indus­tria cărnii, o decapitare. Iată cele pa­tru reguli de aur ale majorității fabri­canților de mezeluri:
* Orice țesut se transformă în carne - exis­tă niște așa-numite săruri de topire, care transformă într-o pastă orice porțiune de mușchi, dar și tendoa­nele, cartilajele, pielea, ghearele și copitele anima­lelor. Această pastă este bine ames­tecată, și apoi se combină cu alte substanțe, recăpă­tând consistența cărnii. Ce conțin sărurile de topire, cu care se reali­zează această magie a recompunerii cărnii, mi-a fost imposibil să aflu, pentru că este... se­cret industrial, protejat prin lege. Putem, însă, intui cu ușurință ce efecte poate să aibă o substanță capa­bilă să topească, efectiv, o bucată de carne!
* Soia se transformă în carne - în pasta de carne, înainte de întărire, se mai adaugă un ingre­dient-minune: soia modificată genetic. De obicei, aceas­ta se cumpără cu vagonul, la prețuri incredibil de mici, direct din America de Sud, unde este culti­vată pe scară largă, folosindu-se îngrășăminte și pes­ticide puternice. Există studii serioase, realizate în Oc­cident, care demonstrează că soia modificată gene­tic, spre deosebire de cea naturală, este nocivă pentru organism, afectând imunitatea și procesele de crește­re, dar... profitul, desigur, nu ar exista fără acest ingre­dient, care se îmbină atât de bine cu pasta de carne, încât nu le mai poți deosebi.
* Culoarea este cea mai importantă - me­ze­lurile ne-colorate artificial nu se vând, pentru că se oxi­dează și capătă o tentă brună-cenușie, deloc apeti­santă. Au existat firme care au dat faliment, pentru că mezelurile lor nu au avut culoarea aceea roz-roșie, nenaturală, dar atractivă. Cei mai siguri coloranți sunt nitriții, care afectează puternic rinichii și ficatul, pro­duc tumori digestive, dar dau o culoare roșie vie, proas­pătă, cât se poate de comercială, ajutând totodată la conservarea mezelurilor.
* Gustul fidelizează clientul - culoarea roșie face mezelurile să fie seducătoare, dar după aceea intră în joc și gustul. Cea mai sigură este fo­lo­sirea glutamatului monosodic, o substanță care afec­tea­ză grav creierul și sistemul en­docrin, dar care păcălește perfect papilele gustative, dându-ne ilu­zia că ceea ce mâncăm este foarte gustos. Dar gluta­matul nu este sufi­cient, mai trebuie adăugate și ceva zaharuri, eventual aromă de fum, ceva potențatori de miros, pentru că noi nu sesizăm gustul pur, ci o combinație a acestuia cu mirosul. Cu ajutorul acestei magii chi­mice descrise mai sus, se poate crea orice pre­parat care imită carnea. Faimoasa șuncă presată, despre care ai putea jura că este naturală, este de fapt o supra­punere de straturi de pastă colorată diferit și apoi întărită. Parizerul conține adesea doar 10% car­ne, celelalte 90 de procente fiind resturi topite, amal­gamate cu soia modi­ficată genetic și substanțe sinte­tice. Așadar, dacă vreți să mâncați cu adevărat carne, va trebui să o consumați pe cea neprocesată, deși există și aici secrete.

Porcii Feți-Frumoși

Vă amintiți, desigur, că în basmele românești, Făt-Frumos creștea într-o zi cât alții în șapte și se trans­forma, în doar câțiva ani, din copil, într-un flăcău mân­dru. Ei bine, porcii, păsările și celelalte animale crescute pentru carne în fermele de tip in­dustrial trans­formă ficțiunea basmelor în realitate. Dacă un porc crescut în curtea unui țăran și hrănit normal ajunge, în doi ani, la aproximativ 120 de kilograme, porcii din crescătorii ating 160 de kilograme în doar șase luni! Cum? Prin adăugarea de vitami­ne și mine­rale de sinteză în nutrețuri, prin folosirea sistematică a antibioticelor, dar și prin administrarea de substanțe cu efect hormonal, care produc adevărate minuni în domeniul creșterii forțate. Pro­blema este că acești hormoni de creștere ajung, în mod inevitabil, și în carne, fiind inge­rați de către consumatorii de vârstă adultă și de copii. La adulți, hormonii de creștere favorizează dezvol­ta­rea formațiunilor tumorale, în special a celor locali­zate la sân, ovare, testicule, prostată. Apoi, car­nea do­pată cu stimulatori de creștere favorizează depunerea de țesut adipos în exces, apariția supra­greutății și a obezi­tății. Din păcate, de obezitate nu sunt feriți nici copiii hrăniți cu carne din crescătoriile de tip indus­trial, care pro­duce și o altă tulburare foarte gravă: pu­bertatea precoce. Sunt semnalate deja mii de ca­zuri de fetițe care ajung ca la vârste incredibile de 8, 9 sau 10 ani să aibă menstruație, dar și de băieți care intră la pubertate la 11-12 ani, cu "ajutorul" hor­monilor de creștere ingerați din carnea cu care au fost hrăniți din belșug de către părinți. Mai ales în mediul urban a ajuns ceva obișnuit ca cei mici să sufere de supragreu­tate, să prezinte caracteristici ale adulților de la vârste foarte fragede, pentru ca la adolescență să sufere dezechilibre fizice și emoționale grave. Spe­riați, mulți părinți au hotărât să nu-și mai hrănească deloc copiii cu carne și au recurs la pește, care este bogat în pro­teine, grăsimi sănătoase și oligoelemente, dar... și aici există secrete nu tocmai vesele...

Peștii otrăvitori

Peste jumătate din peștele comercializat în maga­zinele noastre provine nu din apa oceanelor, râuri­lor sau lacurilor naturale, așa cum ne-am aștepta, ci din crescătorii în care sunt crescuți intensiv cu ace­leași in­gre­dien­te sintetice ca și ani­malele sau păsările. Mai grav, adesea, peștele de crescătorie este im­por­tat din țări asiatice, unde nicio normă de po­lua­re nu este respec­tată, rezultând produse chiar mai toxice decât cele ani­male. De exem­plu, supermar­ket-urile noas­tre sunt pline de file de pan­gasius, un pește asia­tic extrem de ieftin. Ei bine, pan­gasius este la origini un pește ocea­nic, manipulat gene­tic, ca să poată trăi în crescăto­riile de pe fluviul Me­kong, din Vietnam, consi­derat cel mai po­luat din lume. Ca ata­re, fileul de pangasius conține canti­tăți im­presionante de ar­senic, mercur, pesticide, hor­moni de creștere, problema ajun­gând chiar în Par­lamentul European, unde s-a dezbătut oportunitatea interzicerii sale. Deo­cam­dată, nu s-a ajuns la o con­cluzie, iar ță­rile din Europa (in­clu­siv Ro­mânia) importă, nestin­gherite, aproape un miliard de kilograme de panga­sius.

Atunci, ce mâncăm?

Personal, fac 25 de ani de când nu am mai mâncat niciun fel de carne și pot certifica faptul că se poate trăi foar­te bine și sănătos și fără acest tip de hrană. De ase­menea, cunosc persoane care de copii au fost hrănite doar cu lactate, ouă și vegetale, dezvoltân­du-se foarte bine și fiind foarte sănătoase. Totuși, la nivel de masă există, de multe ori, o opoziție furibun­dă față de regimul ovo-lacto-vegetarian. De aseme­nea, medicii au păreri foarte împărțite despre acest subiect, de multe ori apărând controverse care nu își au sen­sul. Pentru cei care nu sunt dispuși, deocam­dată, să renunțe la alimentația cu carne, din diferite consi­derente, iată câteva reguli simple de urmat:
* Căutați carnea produsă în gospodăriile țărănești, provenind de la animale hrănite exclusiv natural. În satele noastre, din fericire, creșterea ani­malelor prin metode tradiționale încă nu a murit, așa încât mai putem găsi cu destulă ușurință carne, dar și lapte sau ouă produse natural.
* Nu consumați carne mai mult de două ori pe săptămână - este o recomandare făcută după studii de nutriție extrem de bine documentate, care arată că organismul uman este capabil să-și ex­tra­gă necesarul de aminoacizi din cantități mai mo­deste de carne decât ne-am putea imagina. Ideea că adulții și mai ales copiii trebuie să consume carne zilnic, pentru a fi sănătoși, este aberantă și poate con­duce la intoxicații cronice ale organismului, indiferent de tipul de carne pe care îl consumăm.
* Alegeți doar peștele oceanic sau pe cel crescut natural, în ape dulci - firește, poate exis­ta și în acest caz un anumit grad de toxicitate, datorat poluării apelor, dar în niciun caz comparabil cu peștii de crescătorie hrăniți artificial. Așadar, fie că se nu­mește păstrăv, crap, Pangasius ori somon de crescă­torie, evitați cu strictețe să consumați acești pești, care de multe ori au fost manipulați genetic și stimulați hormonal pentru a crește rapid.
* Consumați carnea împreună cu vege­tale crude - mai ales cu cele bogate în clorofilă, cum ar fi salata verde, varza, spanacul, frunzele de pătrunjel și de mărar, andivele. Toate aceste frunze se consumă sub formă de salată, la fiecare masă cu carne sau pește. Ele sunt bogate în fibre alimentare și în clorofilă, substanțe care atenuează într-o măsură con­siderabilă potențialul toxic al cărnii, inclusiv efec­tele hormonale nedorite.
* Folosiți zilnic substitute sănătoase ale cărnii - este o recomandare valabilă în primul rând pentru alimentația copiilor, care sunt cei mai vulne­rabili la substanțele nocive din carne. Cel mai bun substitut sunt ouăle, care conțin toți amino­aci­zii esen­țiali, dar și fierul și alte oligoelemente ne­ce­sare organismului pre­zen­te în carne. La fel, po­lenul de albine, în mod special cel crud (păs­­trat la conge­la­tor), conține toate sub­stanțele nutriti­ve pre­zen­te în carne și ceva în plus. La acestea se adaugă sursele com­plexe de proteine de ori­gi­ne ve­getală, care sunt atât de im­portante, în­cât vom vor­bi despre ele pe larg.