Înlocuitorii vegetali ai cărnii

Ilie Tudor
- Am intrat în Postul Mare, considerat cel mai important, dar și cel mai aspru de peste an. Este, în primul rând, un mijloc de curățare morală și de înălțare spirituală, dar și un excelent prilej de detoxifiere a organismului. Cu o condiție: să știi ce alimente trebuie puse în farfurie -

Nucile

Miezul de nucă este unul din cele mai consistente și sănătoase alimente. Este un înlocuitor perfect al cărnii, mai bun și decât soia, deoarece are un conținut de grăsimi și proteine superior, iar probabilitatea ca acest aliment să fie poluat cu pesticide și alte sub­stanțe chimice este foarte mică.
Valoare nutritivă - nuca întrece carnea ca nu­măr de calorii, având în plus o toxicitate de câteva ori mai mică și fiind foarte digerabilă. Nu mai puțin din 20% din conținutul nucii sunt amino­acizi esențiali (inclusiv argi­nina), iar 50% sunt așa-numi­tele grăsimi sănătoase. În plus, nuca este fructul cel mai bogat în cupru și zinc, motiv pentru care este fo­losită în trata­rea bolilor vasculare, a tulburărilor de creș­tere și maturizare, a deficiențelor imuni­tare.
Cum se consumă - cei mai mulți dintre noi folosim miezul nucilor ca adaos în dulciuri. Însă maximum de efec­te cu­rative se obțin mâncând miezul crud. Dat prin mașina de tocat, acesta înlocu­iește perfect carnea tocată, în aproape ori­ce preparat culinar, de la chiftele, la sar­male sau rulade. Nici măcar un carnivor "în­răit" nu va realiza că, de fapt, mă­nâncă miez de nucă în locul cărnii.
Efecte terapeutice la copii - cu­rele cu miez de nucă ajută la reglarea hor­monală a copiilor, ajutându-i să recu­pe­re­ze întârzierile de creștere și dezvol­tare, dar și să stopeze pubertatea pre­matură.
Efecte terapeutice la adulți - consumat crud, miezul de nucă este un bun agent de curățare pentru vasele de sânge, ai căror pereți îi face mai rezistenți și mai elastici. Cura cu nuci este și un excelent mijloc de prevenție și tratament pentru accidentul vascular, bolile de piele, complicațiile diabetului, ischemia cardia­că, bolile de plămâni cronice. Este un remediu infai­libil pentru persoanele care vor să-și mărească greuta­tea corpo­rală și nu reușesc, dar și pentru bărbații sau femeile care suferă de sterilitate.
Precauții - fiind mai consistent decât carnea, miezul de nucă trebuie consumat împreună cu salate din legume crude sau murături. Această asociere a unui aliment hipercaloric cu vegetale sărace în calorii previne luarea nedorită în greutate și favorizează reglarea masei corporale.

Hrișca

Face parte dintr-o familie de alimente extrem de specială: pseudocerealele. Are boabele mici, învelite cu o coajă brună, aducând cumva aminte de se­min­țele de grâu. Este un aliment tradițional în Rusia și în Ucrai­na, în Polonia și în Franța, dar și în zona nordică a României, mai ales în Bucovina, unde este un in­gredient nelipsit din sarmale și alte specialități locale.
Valoare nutritivă - hrișca are în compoziție nu mai puțin de opt aminoacizi esențiali, ușor asimilabili, surclasând din acest punct de vedere multe mezeluri sau pre­parate din carne. Este, de ase­menea, o sursă foarte bogată de mangan (necesar pentru echi­librul hormonal), magneziu, fosfor și fibre vegetale.
Cum se consumă - în­muiată în lapte ori suc de fructe, se mănâncă în locul fulgilor de cereale, dimi­neața. Făcută făină, se combi­nă cu mălaiul de po­rumb, în proporție 1:2, amestecul obținut dând o mămăligă extrem de gustoasă. Mămăliga cu hrișcă este ceva mai închisă la culoare, mai consistentă, dar și de câteva ori mai sățioasă, fiind indicată în timpul regimurilor vegetariene sau lactovegetariene.
Efecte terapeutice la copii - hrișca anulează în bună măsură efectele nefaste ale dulciurilor, pro­te­jându-i pe cei mici de obezitate, oscilații ale glice­miei, apetit capricios, tulburări de mineralizare. De asemenea, este un aliment anti-alergic, fiind reco­man­dat copiilor cu bronșite astmatiforme, astm bronșic, alergii cutanate sau digestive.
Efecte terapeutice la adulți - este un aliment anti-obezitate, care protejează și stimulează armonios sistemul nervos, ferindu-ne de astenie, depresie, tul­bu­rări anxioase. Conține o substanță numită rutină, ex­celentă pentru stimularea circulației cerebrale, dar și pentru prevenirea sau stoparea evoluției varicelor, hemoroizilor, tromboflebitei, fragilității capilare.
Precauții - este un aliment lipsit de gluten, cu un potențial toxic sau alergic infim, dar care - pentru cei care nu sunt obișnuiți cu gustul său - poate da indi­ges­tii. Se folosește la început în cantități mici, în com­binații cu alte alimente, așa încât să ne acomodăm cu hrișca gradat.

Quinoa

Este înrudită cu hrișca, provenind din regiunile submontane ale Americii de Sud. Acum 1000 de ani, era hrana de bază a incașilor, pentru ca în prezent să fie unul din cele mai la modă alimente, fiind reco­man­dată în special copiilor. Quinoa este un concu­rent foar­te serios pentru carne, deoarece are un gust și o aro­­mă plăcute și o consistență demnă de luat în sea­mă.
Valoare nutritivă - aproape 15% din masa sa este alcătuită din proteine sănătoase, extrem de hră­nitoare, completate de minerale și vitamine esențiale. Boabele de quinoa conțin fier, magneziu, calciu, vita­mine din complexul B, dar și fibre alimentare, care re­glează nivelul glicemiei, colesterolului și triglice­ri­delor. Contrar unor afirmații apărute în presă, conți­nutul de calciu al quinoa nu este foarte spectaculos, dar acest calciu este de bună calitate, fiind asimilat ușor de către organism.
Cum se consumă - în alimentația copiilor, se folosește în locul cerealelor, deoarece nu conține de­loc gluten și poate fi suportată și de către cei mici care au alergie la această substanță. Fiartă și pasată, se administrează ca un piure, fiind printre primele ali­mente care se introduc în dieta bebelușilor. În hrana adulților, se folosește în loc de orez, în orice fel de mâncare, de la pilafuri și până la supe, fiind mult mai gustoasă și infinit mai sănătoasă. Quinoa suplinește în foarte mare măsură carnea, dându-le mâncărurilor consistență și un potențial nutritiv aparte.
Efecte terapeutice la copii - alimentația pe bază de quinoa dă rezultate deose­bite în stimularea dezvoltării inte­lec­tuale și emoționale a copiilor. De asemenea, este un soi de reme­diu de urgență atunci când apar simptomele alimentației nesănă­toase: obe­zi­tate sau tendință de în­gră­șare accelerată, pubertate pre­ma­tură sau tulburări de concentrare și compor­tament. La copiii con­valescenți se recomandă în mod special quinoa, pentru că le stimulează imunitatea, ajută la repararea rapidă a ca­ren­țelor de minerale și proteine, fără a îngreuna organismul.
Efecte terapeutice la adulți - la fel ca și hrișca, este un aliment anti-obezitate, care reglează nivelul grăsimilor din sânge și prote­jea­ză inima. Este, de asemenea, recomandată în curele pentru stimulare imunitară, dar și pentru prevenirea și combaterea diferitelor forme de cancer, precum și a tumorilor benigne.
Precauții - înainte de a fi pre­pa­rată, quinoa tre­buie spălată bine cu apă călduță, pentru a înlătura sub­stanțele ama­re pe care le con­ține în mod natural și ca­re dau hranei un gust neplăcut. Există trei feluri de qui­noa: albă, roșie și neagră. Va­rietățile nea­­gră și roșie sunt mai sănă­toase, dar mult mai greu digerabile, din cauza conți­nu­tului ridicat de fibre dure. Quinoa albă este cea mai ușor digerabilă, fiind reco­man­dată, în egală măsură, copiilor și adulților.

Soia

Nu există pe Pământ o plantă mai stu­diată, mai controversată și mai... pusă în va­loare decât soia. Mulți specialiști spun despre această leguminoasă că ar fi un ade­vărat miracol care, pe lângă faptul că a reu­șit să salveze planeta de la înfome­tare, previne și vindecă zeci de boli, in­clu­siv pe cele de inimă, cancerul și deze­chi­librele hor­­monale. La polul opus sunt cei care afir­­mă că soia ar fi cancerigenă, că depri­mă imunitatea și dău­nează sănătății. Ade­vă­rul aparține... ambelor tabere: soia obți­nu­tă și preparată corect este excelentă pentru să­nă­tate, după cum cea din culturi de tip in­dus­trial și procesată cu tot felul de sub­stan­țe toxice este periculoasă pentru sănă­tate. Noi ne vom raporta la varianta sănătoasă a soiei:
Valoare nutritivă - boabele de soia sunt mai slabe caloric și cu un conținut mai mic de grăsimi să­nă­toase decât nucile, dar au avantajul că pot fi pre­parate în zeci de forme, care să le potențeze calitățile. Soia conține proteine în proporție de 40%, vitaminele D, E și B, precum și calciu, magneziu, fosfor.
Cum se gătește - în comerțul nostru găsim zeci de preparate finite cu soia, 100% vegetale, cum ar fi: salamurile, laptele, compozițiile pentru chiftele sau sarmale, brânza (tofu), cremele etc. Singura grijă este să citim cu atenție etichetele, pentru că - din păcate - foarte mulți producători asociază soia (din comoditate și pentru avantaje comerciale efemere) cu aditivi (E-uri) sintetici periculoși.
Câteva efecte terapeutice - preparatele natu­rale cu soia sunt un excelent protector al ficatului și al tubului digestiv, un reglator al nivelului coleste­rolului din sânge. Datorită conținutului de substanțe cu efect hormonal și citostatic natural, este un exce­lent mijloc de prevenirea a unei multitudini de forme ale bolii canceroase.
Precauții la consumul de soia - singura pre­cauție se referă la necesitatea citirii cu foarte mare atenție a etichetei, pentru depis­tarea eventualelor adaosuri sinte­tice periculoase și garanția purității produsului (soia nemodificată ge­ne­tic). Dacă nu există această men­țiune, cel mai probabil este vorba de soia manipulată genetic, tratată cu pesticide extrem de puternice și cu un potențial toxic foarte mare, contraindicată consumului uman.