ZODIACUL LUNII MARTIE

Tana Rosca
- O avalanșă de evenimente astrologice se năpustește asupra noastră în martie. Ne cresc dorința și puterea de acțiune, precum și încrederea în propria forță. Aspectele pozitive se succed până pe 11, favorizând în primul rând semnele de foc (Berbec, Leu și Săgetător). Mijlocul lunii poartă însă o energie diferită, căci acum se joacă runda a șaptea și ultima, din "meciul greilor", Uranus și Saturn. Gongul sună pe 17, cu reverberații majore în politica internațională, implicând instituțiile financiare, resursele, societățile și serviciile secrete, pe care Pluton încearcă să le protejeze cu orice preț. La rândul său, Uranus, dornic de reformă, aduce dezvăluiri șocante. Anul astrologic începe pe 20, întărind pecetea energetică a marelui benefic Jupiter, de protecția căruia avem cu toții mare nevoie, mai ales că în aceeași zi are loc prima eclipsă a anului. Este o eclipsă totală de soare, vizibilă în Europa, ale cărei efecte se vor face simțite în următoarele cinci, până la opt luni. Conjuncția eclipsei cu steaua fixă Scheat indică riscuri de accidente legate de apă sau mașinării, acte de cruzime din partea forțelor armate, disensiuni între Justiție și Biserică, dar poate arăta și dobândirea unor prietenii importante. Din 18, se liniștesc spiritele și ne pot spori veniturile -

BERBEC
Înălțați zmeul!


Marte petrece întreaga lună în semnul dvs., deci zbârnâiți de energie, de nevoie de nou, de aven­tu­ră. Și aveți parte de schimbări în bi­ne, până pe 11, dar pe un fundal ten­sionat. Poate vă doriți prea mult, prea repede? Noroc că micul benefic Venus se găsește de asemenea lângă dvs., temperându-vă, până pe 17, când aveți mare nevoie de prezența ei, deoarece e posibil să aveți de făcut o alegere ma­joră, între o independență îndelung do­rită și renunțarea la o sumedenie de obli­ga­ții, care, în percepția dvs., vă țineau pe loc. Eclipsa de Soare din 20, care co­incide cu intrarea acestuia în sem­nul dvs., anunță un an de rede­fi­nire a per­sonalității, în timpul căruia vă va fi pusă la încercare credința.
BANI: Luând inițiativa, puteți să atrageți de partea dvs. aso­ciați pentru un proiect nou, în prima parte a lunii. Câștigurile concrete se anunță în cea de-a doua parte, când Ve­nus vă poate ajuta să găsiți noi sur­se de venit.
CARIERĂ: În jurul datei de 17 există riscul ruperii unui contract de muncă, dacă încercați să demonstrați șefilor că viziunea dvs. este mai bună decât a lor.
DRAGOSTE: Cuplurile care au rezistat solicitărilor re­pe­tate din ultimii cinci ani mai tre­buie să treacă doar hopul din mijlocul acestei luni, pentru a intra pe un făgaș mai lin. Mare atenție pe 17!
SĂNĂTATE: În primul weekend al lunii pot apărea arit­mii cardiace - feriți-vă de efort. După 20, rămâneți doar cu o mare nevoie de somn și cu picioarele deosebit de sen­si­bile.

TAUR
Confruntări


Puteți învăța mul­te despre dvs., până pe 16, desco­pe­rindu-vă atât slăbiciuni, cât și calități, de care până acum nu ați avut habar. Așa se întâmplă când suntem puși față în față cu uneltiri, țesute în umbră de inamici ascunși, cărora trebuie să le facem față fără a ști exact cum. Dacă vă păstrați cumpătul pe 17, aceste si­tuații, inițial neplăcute, se pot întoar­ce în favoarea dvs. Vorbind de beneficii, micul bene­fic, Venus, patroana zodiei dvs., intră în Taur pe 18, întărindu-vă și echili­brân­du-vă. Pe 28 devine ur­gen­tă clari­fi­carea unor relații familiale sau re­glarea unor probleme legate de locu­ință. Poate fi vorba și despre o afa­­cere de familie în care sunt im­pli­cate rude prin alianță.
BANI: Ar trebui să fiți în con­ti­nuare foarte prudenți cu eco­nomiile dvs., căci sunteți tentați să faceți investiții, care pe termen lung se pot dovedi păguboase, mai ales după 15.
CARIERĂ: La începutul lunii puteți fi surprinși de o dovadă de prietenie din partea unei colege de serviciu, care vă face un favor sau vă scoate, discret, dintr-o încurcătură. Acea încurcătură poate să fi fost produsă cu intenție de un coleg.
DRAGOSTE: Deși în prima parte a lunii vă puteți simți însingurați și neînțeleși, după 18, Ve­nus vă face tot pe dvs. dornici să vă manifestați afecțiunea față de cei dragi.
SĂNĂTATE: Durerile de cap (toată luna) și o mai slabă funcționare a rinichilor (până pe 17) vă pot crea neplăceri luna aceasta.

GEMENI
Activități de grup


Parcursul dvs. social e foarte in­te­resant, în martie. Până pe data de 11, înregistrați tot felul de suc­cese: organizați activități de grup, de care toată lumea se bucură, legați noi pri­etenii, impresionați persoane care vă pot fi de folos în diverse feluri. Puteți însă pierde ceea ce ați câștigat, în cazul în care vă aruncați în prea mul­te an­ga­jamente sociale sau faceți pro­mi­siuni care se dovedesc greu sau im­posibil de onorat. Pentru a evita rup­tu­rile de relații (mai ales în jurul datei de 17 și de 20) ar fi de dorit să fiți cât mai se­lectivi, atât în proiectele sociale în care vă implicați, cât și în ceea ce privește anga­ja­mentele verbale.
BANI: Se poate să primiți mai multe oferte de afaceri până pe 17, dar pe cele sosite pe 2, 5, 7, 11 și 12, e bine să le priviți cu circums­pecție și să nu le dați curs, deocam­dată. Puteți însă să vă ma­ni­festați interesul, în prin­cipiu, în măsura în care respec­tivele afaceri vă tentează.
CARIERĂ: De abia la câteva luni (5-8) după eclipsa din 20, vă veți lămuri cu adevărat în ce di­rec­ție doriți s-o apucați în carieră. De fo­los vă poate fi o persoană care vă sus­ține discret, cu care vă puteți consulta după 17.
DRAGOSTE: Partenerul vă repro­șea­ză lucruri privitoare la trecut, din 15 încolo. În poveștile de amor, soarta continuă să schimbe si­tua­ția într-un mod imprevizibil, mai ales în jurul lui 17.
SĂNĂTATE: Odihna face minuni, după 17 încolo, când și îngrijirea corporală dă rezultate fru­moase.

RAC
Schimbări


Fiți pregătiți să mai treceți prin două situații luna aceasta, când parametrii unor împrejurări din viața dvs. se vor schimba (din nou), și anu­me, pe 17 și pe 20. Înainte de data de 17, ar fi bine să vă gân­diți serios cum vă îm­păr­țiți timpul între carieră și via­ța personală, dacă nu cum­va ar fi ceva de corectat în această pri­vință. Pe 20, nu trebuie să vă aș­tep­tați la eve­nimente ma­jore, ci mai mult la semne ale des­ti­nu­lui. Pu­teți "auzi" sau "citi" idei care să vă pu­nă pe gânduri, care vă pot modi­fi­ca, în timp, filozofia de viață. Dru­mu­rile zil­ni­ce și întâlnirile cu ami­cii, ru­dele sau vecinii, devin cât se poate de plăcute după 17.
BANI: Mulți dintre dvs. sunt încă într-un proces de recuperare a unor bani cheltuiți cu multă larghețe la sfâr­șitul anului trecut. Strâmtorările actuale sunt temporare. Vor înceta, pen­tru ma­jo­ritatea dintre dvs., la începutul lunii viitoare.
CARIERĂ: Probabil credeți că știți ce vreți, dar unele in­flu­ențe ce intervin în preaj­ma zilelor de 17 și 20 vă pot răs­tur­­na hotă­rârea inițală. De aceea ar fi bine să ră­mâ­neți deschiși la ce apa­re pe neprevăzute.
DRAGOSTE: Poveștile de iubire pot fi emoționante și pline de ro­mantism, dar incerte, lip­site de direcție. În cu­plu­rile con­sa­crate mai poate fi un meci, și încă unul de­cisiv, în jurul datei de 17.
SĂNĂTATE: După data de 15, afec­țiunile vechi, mai ales ce­le ale sistemului osos (sunt vizați ge­nun­chii) se pot agrava.

LEU
Sub scutul lui Jupiter


Deși se găsește în mișcare retro­gradă, marele benefic Jupiter în semnul dvs. zodiacal este un scut de nădejde împotriva greutăților vie­ții. Ba mai mult, aspectele fru­moase de până pe 11 pot debloca o călătorie în străinătate sau în­ce­perea unui studiu. Poate fi vorba și despre reactualizarea unei oca­zii de-a vă face remarcat. Aveți însă grijă ca în jurul datei de 17 și apoi în preajma eclipsei de soare din 20, să nu compromiteți aceste șanse, care vi s-au acordat a doua oară. Pre­ven­ția constă în modestie și în accep­tarea deciziilor unor factori de auto­ritate, în ciuda faptului că vi se pot pă­rea greșite.
BANI: Vă puteți baza pe un aflux de bani mulțumitor sau, în anumite cazuri, chiar abundent, până în jurul datei de 17, când apare riscul să luați o decizie financiară îndrăzneață, dar nu inspirată. Îndrăzneala în decizii se justifică de-abia din 21 încolo.
CARIERĂ: Lipsa de popularitate printre colegi vă poate costa în prima parte a lunii, dar dacă sunteți concilianți, puteți intra în grațiile șefilor în­cepând din data de 18.
DRAGOSTE: O dragoste-fulger vă poate cuprinde în primele 11 zile ale lunii martie. Pentru unii dintre dvs. poate fi vorba însă despre re­velația unor sentimente care se mențin față de cineva din trecutul dvs.
SĂNĂTATE: Fiți foarte atenți la ori­ce semn de infecție, în spe­cial în jurul datei de 17, mai ales da­că apare în zona aparatului uro­ge­ni­tal.

FECIOARĂ
Dragostea pusă la încercare


Mulți dintre dvs. poartă în cârcă responsabilități familiale nu tocmai ușoare. Acestea pot deveni și mai greu de suportat după data de 15, odată cu intrarea marelui malefic Sa­turn în mișcare retrogradă. Dacă aveți în în­gri­jire o persoană vârstnică, aveți grijă mai mult decât până acum la să­nă­ta­tea acesteia. Pericolul vizează în pri­mul rând oasele, pielea și dentiția. Poa­te fi vorba însă și de responsabilități de tip financiar sau cheltuieli neavenite, le­­­ga­te de locuință. Este, în schimb, o pe­­rioadă potrivită pentru a executa lu­crări de consolidare. Sau intrați în con­flict cu un membru mai în vârstă al fa­mi­liei, care încearcă să-și im­pună auto­ritatea. Începând din 18, puteți spera la o eva­dare, o excursie pes­­­te ho­tare sau înce­pe­rea unor cursuri intere­san­te.
BANI: Sunteți mai puțin ex­puși fluctuațiilor im­pre­vizibile în in­vestiții, dar lucrurile încă nu s-au li­niștit și e de preferat să ră­mâ­neți prudenți. După 17 puteți pri­mi o propunere tentantă de la cineva din străinătate.
CARIERĂ: Sunteți susținuți, dar indirect, și poate dura o vreme, până când ajutorul ce vi se acor­dă din culise începe să se concretizeze.
DRAGOSTE: O ultimă încercare, dar una de proporții, apare în viața dvs. în jurul datei de 17. Sunt lu­cruri pe care nu le puteți influența, deci ar fi bine să acceptați orice s-ar în­tâmpla.
SĂNĂTATE: Menajați-vă ficatul și feriți-vă să ridicați obiec­­te grele!

BALANȚĂ
Verificați-vă prietenii


Zicătoarea-cheie pentru dvs. luna aceasta ar trebui să fie "spu­ne-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești". Asta, pentru că va trebui să vă revizuiți asocierile, ceea ce îi include și pe duș­ma­ni. În cazul în care aveți litigii legale, între­bați-vă ce spun acestea despre dvs., în ce fel vă descriu. Puneți-vă această întrebare mai ales în jurul eclipsei de soare din 20, căci avantajul unei eclip­se e că, dacă nu vedem ceva sau pe cineva deloc un timp, după aceea îl vedem cu o mai mare claritate și putem lua decizii mai obiective. Dar nu numai despre ina­micii cunoscuți este vorba, ci despre orice per­soană cu care sunteți asociați îndeaproape. Reevaluarea acestor relații este oportună acum.
BANI: Afacerile încep să meargă bine după data de 17, când planeta patroană a banilor, Venus, intră în Taur. Poate nu e vorba despre mari sume de bani, dar cei cu care lucrați sunt creativi și cooperanți.
CARIERĂ: Încă nu v-ați găsit ritmul, cu toate că nu mai orbecăiți așa de tare ca luna trecută. Încercați să vă ocupați de un singur lucru, altfel vă va veni greu să vă concentrați.
DRAGOSTE: Vă jucați când ieșiți în lume, dar e greu de presupus că depășiți stadiul flirtului social. În cea de-a doua parte a lunii, o aven­tură devine tentantă pentru mulți dintre dvs.
SĂNĂTATE: Problemele dvs. de sănătate se pot accentua în cea de-a doua jumătate a lunii. Somnul poate deveni greu și neodihnitor.

SCORPION
A șaptea zdruncinătură


Patronul zodiei dvs., Pluton, trece prin ultima con­fruntare majoră cu oponentul său, Ura­nus. Pluton este stăpânul secretelor și resurselor noas­­tre ascunse, Uranus domnește asupra înăl­ți­milor gândirii și ne fulgeră, din când în când, cu re­velații uimitoare. Multe depind de felul în care v-ați po­ziționat față de schimbările brutale pe care le-au adus de șase ori până acum, începând din vara lui 2012, aceste energii puternice, în viața dvs. socială, în relațiile de muncă și sănătate. Aceia care au în­cercat să se adapteze schimbărilor în loc să se opu­nă lor cu tot dinadinsul, își vor găsi mult mai ușor dru­mul după această a șaptea zdruncinătură. Cei care s-au opus vor trebui să se împace ori­cum cu inevitabilul. Vă puteți propune un nou în­ceput, oda­tă cu eclipsa de soare din 20, cu condiția de-a da dru­­mul resentimentelor față de loviturile sorții.
BANI: Și la acest capitol, destinul a avut în repetate rânduri un cuvânt de spus, din martie anul trecut încoace, dar în special în toamna anului trecut. Din 15 încolo ar fi bine să vă re­struc­turați planurile pe termen lung.
CARIERĂ: Ați progresat greu, dar, privind în urmă, vă dați seama cât de bine v-ați consolidat poziția.
DRAGOSTE: Venus aduce romantismul în viața de cuplu, începând din 18, în timp ce iubirile noi oscilează între idealism și pasiune.
SĂNĂTATE: Mai trebuie să aveți grijă de rinichi, bând suficiente lichide. După 17, du­rerile de cap pot fi provocate de pusee de ten­siu­ne.

SĂGETĂTOR
Schimbări sentimentale


V-ați pus în repetate rânduri creativitatea la încercare, din 2012 mai ales, cu rezultate din cele mai ne­aș­teptate. Fie că proiectele care vi se păreau grozave erau primite cu scepticism, fie veneați cu o idee oarecare, și toată lumea se entuziasma de ea. La fel de neobișnuite și uneori dureroase au fost și relațiile dvs. cu copiii. Aces­te din urmă reaporturi se vor cla­rifica, într-o manieră sau alta, și se vor stabiliza într-o formă care nu va mai putea fi modificată decât cu greu. Încercați să fiți toleranți în privința diferențelor de valori, nor­male între generații, căci astfel vă veți păstra odras­lele aproape. Aduceți-vă aminte de propriii dvs. ani de rebeliune, asta vă va ajuta să tre­ceți peste di­fe­ren­țe, care altfel pot deveni irecon­ci­liabile.
BANI: Acesta e primul domeniu în care veți re­simți cvadratura dintre Pluton și Uranus, îndeosebi pe data de 17 și, eventual, pe 20. E greu să vă împăcați cu pierderile suferite, mai ales că nu aveați cum să prevedeți încurcăturile ivite ulterior, dar de acum încolo nu vor mai interveni surprize de proporții.
CARIERĂ: Lucrați bine alături de colaboratorii dvs., după data de 17 și rezultatele se simt fără întârziere. Popularitatea vă crește.
DRAGOSTE: Așteptați-vă și pe 17, și în jurul eclipsei din 20, la schimbări în viața dvs. emoțională. O poveste de amor se poate rupe din pricina unor neînțelegeri bănești.
SĂNĂTATE: Funcțiile organismului tind să se regleze de la sine, după 17. Dvs. trebuie doar să vă feriți de excese.

CAPRICORN
Reașezare de energii


Acest ultim hop de pe calea începută de dvs. cu ani în urmă (mai precis în 2011, devenind progresiv mai grea din 2012) vă verifică puterea interioară, capa­ci­tatea de-a vă reveni după ce ați fost siliți, în repetate rânduri, să vă rein­ven­tați. Vă e mai greu decât altora să fiți flexibili, de aceea efortul de adaptare este mai mare. Provo­cările majore au fost legate de familie și/sau casă și stra­tegiile dvs., de regulă atât de eficiente, nu au avut cum să funcționeze, mai ales în cazul în care sunteți născuți în primii doi decani ai zodiei. Țineți-vă bine în jurul datei de 17 și amintiți-vă că se întâmplă ulti­ma reașezare majoră a ener­giilor lui Pluton în semnul dvs. și ale revoluțio­na­rului Ura­nus în Berbec. S-ar putea să trebuiască să vă revizuiți din nou planurile de viitor, dar cu certi­tudinea că de acum vor putea funcționa.
BANI: Și la acest capitol, anumite investiții ar tre­bui regândite, mai ales că până pe 11 apar ocazii neașteptat de bune, care vă permit o re­orien­­tare.
CARIERĂ: E posibil să existe cineva mai în vârstă care să vă pună în secret bețe-n roate, dar puteți fi proprii dvs. dușmani, dacă re­ac­ționați din frică. Fiți mai încrezători.
DRAGOSTE: Riscul e ca în jurul datei de 17 să nu reacționați la situațiile în care vă a­flați, ci la situații aparent asemănătoare cu unele din trecut.
SĂNĂTATE: Străduiți-vă să faceți mișcare pentru a menține flexibilitatea sistemului osos. Îngrijiți-vă de asemenea de dinți și de piele.

VĂRSĂTOR
Risc de conflicte


În primele 11 zile ale lunii aveți parte de un ritm alert al vieții cotidiene, cu întâlniri surprin­ză­toare și o atmosferă antrenantă, atunci când vă vedeți cu cei din anturaj. În schimb, în jurul datei de 17, ar trebui să evitați șofatul. Nici în excursii n-ar fi tocmai indicat să plecați. Relațiile cu rudele și vecinii pot deveni conflictuale, fără să înțelegeți de ce. Înainte de-a vă revolta, ar fi bine să-i întrebați pe cei care vă supără de unde li se trage atitudinea și s-ar putea să aflați că cineva la care nici nu v-ați fi gândit a pus la cale intrigi la adresa dvs. Puteți începe să puneți lu­crurile la punct după eclipsa din 20, lăsându-le în urmă pe cele care v-au dezamăgit.
BANI: Mai sunt încurcături de descâlcit, datorii de plătit sau de primit. Dacă aveți de pri­mit bani împrumutați prietenilor, aceștia ar putea să întârzie, ceea ce vă poate supăra rău. Dacă aveți de achitat datorii prietenilor, străduiți-vă să respectați termenul de plată, ca să nu se strice prietenia.
CARIERĂ: Aveți de făcut față ultimelor piedici, pe 17 și poate și pe 20, pentru a vă înscrie, în fine, pe o traiectorie clară în profesia dvs.
La începutul și sfârșitul lunii puteți primi un ajutor prietenesc neașteptat.
DRAGOSTE: Mai mult primiți, decât oferiți. Din fericire, partenerul de cuplu își păs­trează însă disponibilitatea afectivă față de dvs.
SĂNĂTATE: Dacă aveți probleme persistente cu circulația periferică, poate n-ar strica să faceți un tratament de curățare a sângelui.

PEȘTI
Scârț-scârț, cu șefii


Mulți dintre dvs. își doresc o schimbare de imagine, iar prima parte a acestei luni este o perioadă potrivită pentru a o face. Dar nu vă păcăliți că noul look pe care îl abordați vă va mulțumi mult timp. Important e că vă prinde bine această împros­pă­tare, vă ridică moralul și merită să investiți (cu mă­sură) în această direcție până pe 11 și apoi din nou către finele lunii. Cu comunicarea stați bine, înce­pând din 14, când Mercur trece în semnul dvs. Între 16 și 18 sunteți însă înclinați să vă pierdeți în ge­neralități, ceea ce îi poate enerva pe cei care așteaptă din partea dvs. informații foarte clare. Pe 17 v-am sfătui să vă țineți departe de cercurile sociale pe care le frecventați, pentru că anumite prietenii, deja puse la încercare, ar putea să se încheie fără drept de apel.
BANI: Tot în jurul datei de 17 ar trebui să fiți cât se poate de atenți în privința veniturilor dvs. directe. N-ar fi deloc o idee bună să abandonați ser­viciul dvs. actual și să vă lansați în cu totul alt sec­tor de activitate.
CARIERĂ: Șefii dvs. vă pot lua din urmă cu greșelile, așa că străduiți-vă să nu fa­ceți greșeli care să le aducă aminte de altele, comise cu ceva vreme în urmă. Între 16 și 18, apoi pe 25 și 30 puteți face greșeli, din cauza neatenției.
DRAGOSTE: Doriți să fiți mai constanți în cuplu. Reușiți să fiți mai consecvenți în exprimarea afecțiunii dvs., până pe 19.
SĂNĂTATE: Tendința de îngrășare nu mai e la fel de pronunțată, dar asta nu înseamnă că puteți da iama în mâncare.