Leacuri rusești împotriva patimii beției

Natasa Galche
- Despre popoarele slave și mai ales despre ruși se știe că sunt mari amatori de băuturi alcoolice. Poate tocmai de aceea, vechii "znahari", tămăduitorii din îndepărtatele stepe rusești, au reușit să prepare diferite fierturi și poțiuni care stârpesc pofta de alcool și alungă mahmureala -

Rețete din strămoși

* Se iau în proporții egale următoarele plante: pelin, crețușcă, angelică, cimbru, ace de ienupăr. Pes­te o lingură din amestecul de plante, se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se administrează câte trei căni pe zi, la două ore după mesele principale. Durata trata­mentului este de două luni (în cazurile mai grave, până la șase luni), astfel: zece zile tratament, cinci zile pauză.
* Se face un amestec din patru părți de cimbrișor și o parte pelin. Peste două linguri din acest amestec, se toarnă o jumătate de litru de apă. Vasul se pune pe foc și, după ce apa dă într-un clocot, focul se face mic și lichidul se fierbe timp de zece minute. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară. Se bea câte un sfert de cană, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mesele princi­pale. Tratamentul se ține timp de o lună. Se face o pauză de încă o lună, după care se poa­te relua.
* O jumătate de cană de suc proaspăt de rădăcină de țelină se amestecă cu o ju­mătate de cană de apă. Se administrează o dată pe zi, pe stomacul gol. Durata trata­men­tului este de o lună de zile.
* Într-un borcan de opt-zece litri, se toarnă un litru de kefir (de preferat făcut în casă) și câte o cană din următoarele cereale măcinate: grâu, secară, ovăz, orz, hrișcă, griș. Ingredientele se amestecă bine cu o lingură din lemn. Se toarnă apă fiartă și răcită, până la umplerea completă a recipientului. Borcanul (fără capac) se aco­peră cu un prosop și se lasă la tem­peratura camerei să fermenteze timp de trei zile. Pe­riodic, se amestecă cu o lingură de lemn. Se adminis­trează în orice moment al zilei, înainte sau după masă, fără restricții de timp. Această băutură nu numai că înlătură dorința de a consuma alcool, dar este și un bun detoxifiant pentru ficat și aparatul digestiv.
* Un recipient de trei litri se umple pe jumătate cu ovăz. Se completează până sus cu apă fiartă și răcită. Vasul se pune pe foc pe flacără mică și se lasă timp de 30 de minute după ce dă în clocot. Se strecoară și se adaugă 100 de grame de flori de gălbenele. Se aco­peră cu un capac, se învelește într-un prosop gros și se lasă la infuzat timp de 12 ore. Se administrează câte 200 de mililitri, de trei ori pe zi, înaintea meselor prin­cipale. Durata tratamentului este de o săptămână.
* O lingură de fructe de scoruș și o lingură de mă­ceșe se dau prin mașina de tocat și se amestecă cu un litru de apă fiartă. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de 40 de minute. Se strecoară și se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie. Se administrează câte 60 de mililitri, dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul se ține zece zile. Se face o pauză de o săptămână și se poate relua.
* Se face un amestec dintr-o linguriță de chimen, două lingurițe de pulbere de frunze de mentă, două lingurițe de rădăcină pisată de cătină, trei lingurițe de frunze de salvie. Peste ingredientele bine pisate se toarnă 600 de mililitri de apă clocotită. Vasul se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră. Se ad­mi­nistrează câte o lingură, din oră în oră, timp de ma­ximum trei zile.

Tratamente cu alimente bogate în potasiu

S-a constatat că persoanele care consumă în mod frecvent al­cool au o deficiență de potasiu în organism. Ad­mi­nis­trarea alimen­te­lor cu conținut de potasiu contri­buie în mod semni­fi­cativ la înlăturarea dorinței de a in­gera alcool.
* Mere și cuișoare - Se iau mere cât mai acre și se introduc în ele, cât mai adânc, șase-șapte cuișoare. Se lasă până a doua zi. Se consumă câte trei mere pe zi, cu o oră înaintea meselor principale. Durata trata­mentului este de șase săptămâni.
* Tratament cu miere de albine: Se adminis­trează câte șase lingurițe de miere de cea mai bună calitate dimineața, pe stomacul gol. După 20 de mi­nute, se iau încă șase lingurițe de miere. Procedeul se repetă încă o dată, la un interval de alte 20 de minute. După minimum o oră de la cele trei reprize, se poate lua un mic dejun ușor. În prima zi, consumul de al­cool este interzis! A doua zi, procedeul se repetă întoc­mai, cu diferența că pacientului i se poate permite să consume o cantitate foarte mică de alcool, dacă do­rin­ța este irezistibilă. Tratamentul poate fi urmat timp de o lună de zile.
* Păstură - Se administrează câte o linguriță de păstură (polen fermentat în condiții naturale), de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Durata tratamentului este de patru, maximum șase săptămâni.

Metode radicale

Fiertură de brădișor
(Lycopodium selago)


Peste o lingură de brădișor, se toarnă o cană de apă. Se pune pe foc și se fierbe timp de 20 de minute. Se completează cu apă clocotită, pentru a ajunge la un volum de 250 de mililitri. Se administrează pe sto­macul gol, câte două linguri, dimineața și înainte masa de prânz. După 15-20 de minute, suferindul poate bea foarte puțin alcool (nu mai mult de o jumătate de pa­har). Leacul se administrează o dată pe săptămână. După circa trei-patru săptămâni, se insta­lează starea de dezgust față de alcool. Decoctul din brădișor provoacă vărsături și o aversiune puternică față de alcoolul. Atenție! Este contraindicat persoanelor care suferă de boli tiroidiene, diabet, hipertensiune arteria­lă, astm, tuberculoză pulmonară, ulcer gastric și duo­denal.

Tinctură de leuștean

Peste o lingură de rădăcină de leuștean mărunțită și șase frunze de dafin, se toarnă o jumătate de litru de vodcă. Recipientul se acoperă și se lasă la macerat timp de o săptămână, într-un loc întunecos. Se admi­nis­trează ori de câte ori apare dorința de a con­suma alcool. La o jumătate de oră după ingerarea preparatu­lui, se vor instala starea de greață și voma. După nu mai mult de o săptămână, va apărea aversiunea față de băuturile alcoolice.

Starea de sevraj

Decoct de ștevie - Peste o linguriță de rădăcină pisată de ștevie creață (Rumex crispus), se toarnă o cană cu apă clocotită. Se fierbe timp de cinci minute, într-un recipient cu capac. Se trage de pe foc și se lasă la infuzat timp de trei ore. Se strecoară și se admi­nistrează câte o lingură, de șase ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se ține până ce simptomele sevrajului dispar.

Autosugestie

În fiecare seară, înainte de culcare, repetați în gând de trei ori, lent, dar cu maximă convingere: "Dorința mea de a consuma alcool a pierit pentru tot­dea­una! Întregul meu organism nu poate to­lera alcoolul! Fiecare celulă din trupul meu respinge alcoolul!"




Rugăciune și tămăduire

Icoana Maicii Domnului "Potirul nesecat"

Pe lângă tămă­dui­rea fizică a be­ției, ea trebuie în­frântă și prin rugă­ciune și post. Din terapia spi­rituală a credin­cio­șilor ruși face parte și o icoa­nă cu mari puteri de vin­decare asupra al­­coolis­mului: MAI­­CA DOMNULUI "Po­tirul nesecat". Aflată la Mânăs­ti­rea Vîsoțki din gu­bernia Sepuhov, ea atrage anual mii de oameni, care pleacă de acolo, în mare măsură, tămăduiți. Prezentă sub formă de cópii, în majoritatea bisericilor ortodoxe din lume, icoana are și un acatist, cu mare putere vin­de­cătoare, pe care nefericiții căzuți în patima grea a beției trebuie să îl citească zi de zi, dimineața, ime­diat după ce se trezesc. El poate fi procurat, împreună cu icoana vindecătoare a Maicii Domnului "Potirul ne­secat", de la pangarele bisericilor care vând și tipă­rituri.