Părintele NICOLAE RĂDULESCU - "Cel mai frumos, dar și cel mai ostenitor lucru de pe pământ este să faci bine omului"

Cristian Curte
- Lângă comuna Glimboca, din județul Caraș-Severin, se află un așezământ social-monahal cum rar se mai găsește altul în România. Sufletul acestuia este părintele Nicolae Rădulescu, care, împreună cu trei ieromonahi și patru măicuțe, îngrijește patruzeci de bătrâni. Uneori, bunătatea ia chip îngeresc -

Un vis de copil

Pe bunicul cel mult iubit îl dureau foarte tare pi­cioarele. Când mergea la plimbare cu el de mână (să tot fi avut șapte-opt ani), bătrânul pășea încet, cu sfia­lă, oftând. Așa s-a plămădit în inima micului Nicolae un vis: să-și vindece el bunicul. Să-l ducă departe de lume, într-un loc frumos și ferit, lângă o biserică mică, unde niște călugări să-i tămăduiască picioarele.
Peste visul acesta s-au așternut, ca un praf subțire, anii adolescenței și ai tinereții. Bunicul s-a dus la Dom­­nul, iar băiatul de odinioară a studiat teologia, apoi a fost hirotonit preot, ca să slujească Mântuito­rului și oamenilor. Dar oricâtă râvnă punea în fața altarului, înlăuntru îl mistuia visul copilăriei - să ri­dice un așezământ în care bătrânii amărâți și bolnavi să-și poată alina suferințele. O mânăstire pusă în sluj­ba sărmanilor, cu biserică, preoți și maici. Un loc de tămăduire, nu doar pentru durerile trupului, ci și pentru tristețile sufletești. Și unde ai putea să găsești alinare mai grabnică decât la Domnul?
"În 1997, aveam 37 de ani. Eram preot aici, în sat, la Glimboca, în plină putere a vârstei, și-mi doream enorm să fac acel așezământ social-monahal visat în copilărie, în care măicuțele să le poarte de grijă bătrâ­nilor. Deși, sincer să fiu cu mine și cu cei care vor citi aceste rânduri, la început nu am crezut că o lucrare ca aceasta cere o implicare așa de mare. Dar cere. Te secătuiește, și de puterile fizice, și de puterile psihice. Să ai atâția oameni pe care să încerci să îi ocrotești într-un fel sau altul e foarte frumos, dar și foarte greu. Dacă îți pasă de ei, dacă vrei să îți iasă în drum zâm­bind, asta te epuizează, pur și simplu. Eu îi spun toate acestea lui Dumnezeu, sara, când povestesc cu El, și întotdeauna primesc repede răspunsul "Ce ai vrut din toată inima, aia ai primit de la Mine!". Și atunci nu mă mai plâng, pentru că acesta este ade­vărul. Asta am vrut, și Domnul mi-a dat exact ce am cerut. Mili­metric! Iar când Dumnezeu îți dă de lucru, tu nu tre­buie să zici nu, trebuie să zici da! Că, dacă pici, tot El te ridică, nu te lasă. Când vrei să faci ceva din tot su­fletul și din toată inima ta, Dum­nezeu nu te aban­donează, nu te părăsește în veci, ci te ajută până la capăt și dincolo de el. Dumnezeu este cel care te pune în situația să crezi și, după ce ai cre­zut, trebuie să arăți tu cât de tare e credința ta în El.
Să știți că cel mai frumos, dar și cel mai ostenitor lucru de pe pământ este să faci bine omului. Pare sim­plu să dăruiești, să faci milostenie, dar nu întotdeauna cel care primește știe cum să primească... Și atunci tu, cel care dai, te deza­măgești, dacă nu ai credință des­tulă, și renunți să faci binele. Dacă o clipă Dumnezeu te lasă singur, atunci apare deznădejdea, întristarea. De aceea, nu trebuie să te agăți de binele pe care-l faci, sau să ceri pentru el vreo răsplată de la oameni. Numai de la Dumnezeu. Și trebuie să te gândești că nu e ușor nici pentru cel care primește darul. De multe ori, tu ești mai motivat decât el. Pe când el se poate trezi mi­luit, dar fără să știe ce să facă cu darul primit de la tine, cum să reacționeze față de el și față de tine."

Povestea unui blestem

Cu sute de ani în urmă, la Glimboca s-a oprit din drum caleașca unui episcop. Vlădica îl căuta pe părin­tele satului, cu care era prieten bun. Nu l-a aflat acasă, iar preoteasa i-a spus că-i plecat în pădure, după tul­pini uscate, ca să lege cercurile butoaielor. Era vremea țuicii și părintele era om gospodar. Născut și crescut chiar în sat, avea vite, pământuri și acareturi, care-l țineau prins cu munci, câte era ziua de lungă. Ajuns spre seară acasă, părintele l-a poftit pe vlădică la un pahar de vorbă. Cât stăteau la taifas, argații preotului au aprins focul în șură, la cazanele în care urma să fiabă țuica. S-o fi făcut noapte, cât au pus cei doi țara la cale, iar căldura și câteva pahare îi vor fi dezlegat preotului limba. Fără să cugete prea mult, la un răs­timp i-a zis vlădicăi - "Prea Sfințite, să vii acum să-ți arăt cum curge mirul din pântecul Sfântului Dimi­trie!" Mirat, episcopul l-a urmat pe părinte, crezând că-l duce în biserică, să-i arate vreo icoană minunată, așa cum văzuse, adesea, în drumurile sale prin sate. Nu mică-i fu mirarea când preotul a luat-o pe după casă, drept spre șură. Prin poarta largă, se vedeau ar­gații robotind în jurul ca­zanului pântecos, din care începuse să picure țuica. Popa a râs, l-a bătut pe vlă­dică pe spate, așa cum fă­cea cu țăranii lui, arătân­du-i cu degetul - "Iaca, mirul, cum se prelinge încet din alambic!"
Vlădica s-a oprit în loc ca trăsnit. Știa de glumă, dar nu putea cuprinde cu mintea râsul de cele sfinte. Fără să zică nimic, l-a lăsat pe popă în gura șurii și a plecat spre trăsură. S-a ur­cat în ea fără să-și în­toarcă capul și... dus a fost. Ară­tând cu mâna spre sfântul lăcaș care se pierdea în zare, i-a spus vizitiului: "Să dea Bunul Dumnezeu ca niciodată, aici, la Glim­boca, să nu mai ajungă preot un fiu al satului! Că iacă ce se întâmplă: strâng avere, se lipesc cu sufletul de pământ și lasă la o parte rânduielile sfinte."
Trăsura a dispărut în­ghi­țită de noapte, dar bles­temul episcopului a rămas lipit de biserică. Au trecut veacuri de atunci, iar de sfântul lăcaș al glimbo­cenilor s-a ales praful. Ță­ranii au părăsit vatra sa­tului și și-au durat casele mai devale, departe de dealuri. Povestea blestemului a rămas însă în amintirea lor, legată de locul pe care fusese ridicată vechea biserică. Toți preoții care s-au ridicat apoi din sat și au vrut să se întoarcă la Glim­boca, ca slujitori, neținând seama de blestem, au sfâr­șit năpraznic. Doi dintre ei au ajuns chiar să-și pună capăt zilelor, iar alții au murit înainte să slujească în sat Sfânta Liturghie. Până într-o zi...

Două "cazuri"

Când am ajuns la Glimboca era încă iarnă, dar colții frigului nu mai aveau putere. Soarele zbicise pământul, dând la iveală iarba crudă și firavă.
Așezământul e ridicat chiar pe locul vechii vetre a satului, la poalele unor dealuri de o frumusețe aparte. Peste ele se întinde nestingherită liniștea, spartă, arareori, de țipătul vreunei păsări sau de clopotele bisericuței de lemn, ridicată de părintele Nicolae, chiar la intrarea în curtea așezământului. O "anexă" a raiului pe pământ, în care bătrânii vin să se roage și să-și adune sufletul în tihnă.

Un zâmbet

Măruntă, zglobie, cu o vioiciune neobișnuită pen­tru vârsta ei, doamna Maria mi-a atras atenția de cum am văzut-o plimbându-se prin parcul așezământului. Am intrat în vorbă, firesc, fără urmă de protocol. S-a prezentat singură: "Sunt de profesie ingineră chimis­tă, de loc din Timișoara. Vă întrebați, poate, ce caut într-un așezământ monahal. Să știți că n-am plecat de-acasă de rău, ci pentru că locul ăsta m-a fermecat. Mi-a furat de la început inima. E un loc în care mă regăsesc cu trăirile mele de-acum. La Timișoara am fata, ginerele și ne­poții, care sunt deja mari, la facultate. Sunt foarte legată de ei. Am acolo o ca­meră a mea, care mă aș­teaptă, dar mai mult de o săptă­mâ­nă nu pot sta în oraș, pen­­tru că nu îmi gă­sesc liniștea. Când mă întorc aici, simt că mă refac sufletește. Am venit în vizită acum un an și nu am mai putut să plec. Eu, deși încă îi spun acasă locuinței din Timișoara, am sufletul lipit de locurile aces­tea. Să vedeți câtă frumu­sețe aduce aici primă­vara! Toți pomii se albesc de flori! De la fereastra mea văd tot timpul pădurea, care mă duce cu gândul la rai. Să o vedeți apoi vara! Mă plimb mereu prin ea. Și dacă ar fi doar aceste plimbări și ar fi de ajuns să nu-ți mai vină să pleci. Dar, mai presus de toate fru­mu­sețile locului, e dragostea pe care o simțim. Părin­tele Nico­lae, împreună cu ceilalți părinți și cu măicu­țele mâ­năstirii, au grijă mereu să avem ce ne trebuie. Nu doar trupește, ci și sufletește. Inima lor ne e des­chi­să tot timpul. Și ne sprijinim foarte mult și între noi. Când văd câte o bătrână plângând, mă duc repe­de la ea și încerc să o mângâi. Vorbesc cu ea, o ajut să-și de­pă­șească tristețea, zâmbesc. Mă bucur că sunt de folos. Asta îmi alungă singurătatea. Fac bine cât pot și asta îi dă vieții mele un rost. Bătrâ­nii au mai mul­tă nevoie de dragoste decât de pâine. Dar cine mai are vreme de ei? Cine să-i mai strângă în brațe? Eu cred că Dum­nezeu are cu mine un gând. Menirea mea a fost să vin în locul acesta, ca să-mi aflu un rost sufle­tesc. Să împărtășesc și cu alții bucuria pe care o simt."

Ultima haltă

Domnul Marian e înalt și uscățiv. O privire me­lancolică, de adolescent visător, se ițește din spatele ochelarilor cu ramă groasă. Viața a trecut peste el cu puterea unei șenile de tanc. A fost căsătorit, a divorțat, apoi s-a recăsătorit, dar noua soție l-a părăsit, după ce i-a dăruit o fată - lumina sufletului lui. Când ea s-a îmbolnăvit grav, de ini­mă, și-a vândut tot, pâ­nă la ultimul scaun din casă, ca să o trateze. Dar după ce s-a văzut vin­decată, fata a plecat la mama ei, care mun­cește în Spania. Dom­nul Marian a ajuns om pribeag. Încotro să-și în­drepte pașii? A um­plut un caiet studen­țesc cu toate adresele caselor de bătrâni găsite pe internet. Dar nimeni nu putea sau nu voia să-l primească. La unele azile ar fi trebuit să vor­bească germana, la altele maghiara, iar pentru al­tele, unde se vorbea românește, nu avea o pensie des­tul de mare. Până când l-a găsit pe părintele Nicolae, care i-a spus scurt: "Unde mănâncă 40 de oameni, mai poate mânca încă unul! Hai!". Și a venit. "Când am ajuns aici, am spus că nu e adevă­rat. Vă spun sincer că nici acum nu-mi vine să cred că există ase­menea condiții și asemenea oameni. Atâta bine, fără ca cineva să aștepte, în schimb, mulțumiri. Poate că pâine albă se mănâncă și în altă parte, dar aici e pâine dospită cu suflet, pâine coaptă și împăr­țită cu drag. Despre asta e vorba. Despre faptul că ține cine­va și la tine, că-l simți aproape, că nu mai ești un câine aruncat în drum. Credeți-mă, singură­tatea la bătrânețe e groaznică. Poți să ai o comoară de aur, dacă n-ai pe cineva care să-ți pună mâna pe umăr și să te întrebe, zâmbind, ca aici: «Ești bine, domn' Ma­rian?», «Mulțumesc, sunt bine, părinte!», asta e! Cel mai tare ne e frică la bătrânețe de boală, de sărăcie, dar mai ales de singurătate. Iar în locul ăsta eu nu sunt singur. Unde să mai plec de aici? Mă cheamă fata, în Spania, că acum și-a găsit loc de muncă. Nu mă duc. Mă bucur că nu mă uită, dar locul meu e aici. Asta e ulti­ma haltă din via­ța mea".

Cum se rupe un blestem

Pe dinlăuntru, biserica pa­re învelită într-o lumină au­rie, care curge din pe­reții de lemn de brad, din frumusețea simplă a icoanelor. E mică și liniștită și primitoare. Te poți cuibări în ea ca acasă, o poți lăsa să-ți prindă obrajii în palme. Întregul lăcaș a fost lucrat aici, în așezământ. Au luat fiecare copac și l-au tre­cut prin mâi­nile lor, cât să prindă drag de el, ca să-l în­chine mai apoi lui Dumnezeu.
"Am făcut o biserică astfel în­cât atunci când intri în ea, să nu te impresioneze poleiala de aur, ci să te impresioneze spiritul ei, Du­hul Sfânt! Să simți că e prezent Dum­nezeu acolo. Iar lemnul dă acest iz fantastic, pentru că e cald, e viu. Eu sunt convins că Dumnezeu este pre­zent aici", spune părintele Nicolae.
Ne aflăm la doar câțiva metri de locul în care, cu veacuri în urmă, se ridica bisericuța de lemn a vechiului sat, bisericuța de care s-a lipit bles­temul episcopului.
"Cu blestemul acesta s-a în­tâm­plat ceva minunat. Când am început să slujim aici, la așezământ, sfânta liturghie (avem trei preoți călugări care oficiază în fiecare zi), eu mi-am dat demisia din funcția de preot paroh al satului Glimboca, ca să mă pot ocupa numai de bătrâni. Și în locul meu, cine credeți că a venit? Un părinte care e fiu al satului, năs­cut și crescut în Glimboca. Sunt cinci ani de atunci și nu i s-a întâm­plat nimic! Blestemul s-a rupt! În adâncul meu, eu eram convins că din momentul când vom sluji neîn­trerupt Sfânta Liturghie, blestemul se va rupe. Nu știu dacă ați văzut icoana aceea unde un înger suflă într-un tăciune, doar-doar mai sare o scânteie din el, simbol al focului iubirii dumnezeiești. Ei bine, locul ăsta este plin de Harul lui Dumne­zeu. Un înger a stat aici sute de ani în așteptare, ca cineva să vină și să reaprindă flacăra credinței și a dragostei față de oameni. Că tot ce este aici, e făcut din dragoste de Dumnezeu și de oameni".

Două icoane

Părintele Nicolae Rădulescu e convins că Domnul îl ocrotește și-i trimite ajutor, în orice împrejurare s-ar afla. Chiar dacă, uneori, i s-a părut că se află în situații fără ieșire.
O astfel de întâmplare s-a petrecut în primii ani, atunci când trudea la ridicarea bisericuței. Un pictor evlavios a venit și i-a propus să-i zugrăvească ico­nos­tasul. A cerut foarte puțini bani și nici nu i-a impus pă­rin­telui vreun termen de plată. "S-a întâm­plat în­tr-o vară, îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri. Pic­torul mi-a telefonat, rugându-mă să-i dau 200 de euro, în contul picturii pe care urma să o facă. Aș fi vrut să-i dau, dar nu aveam de unde. M-am dus atunci sub nuc, lângă lac - era o zi frumoasă de vară - unde e o băncuță pe care mă mai odihnesc. Am în­ce­­put să mă frământ și să mă rog. M-am gândit că, în ultimă instanță, merg până la socrul meu și-i cer să mă împrumute. Și când mă perpeleam eu așa, pe poarta așezământului a intrat un tânăr. Mi-a spus că are ceva pe suflet și am mers la biserică, unde mi-a povestit păsul lui. Iubea o fată, dar nu puteau fi îm­preună, pentru că părinții nu erau de acord. Și, pri­vind la iconostasul care era în lucru, m-a rugat să pri­mesc o donație pentru două icoane, una în numele lui și cealaltă în numele fetei. «Vedeți, părinte, eu nu mai trag nădejde să fiu cu iubita mea alături în aceas­­tă viață. Dar o să fim împreună aici, prin cele două icoane, care vor sta una lângă alta pe catape­teas­mă. Să știu că măcar atât, două icoane dintr-o tâmplă de biserică sunt simbolul iubirii noastre neîm­părtășite». La final, m-a întrebat cât costă. Eu i-am răspuns că nu avem niciun fel de taxe și să dea cât vrea și cât poate. Atunci a scos din buzunar exact 200 de euro și m-a întrebat dacă sunt de ajuns. Erau chiar banii pe care mi-i ceruse pictorul iconostasului. Am înlemnit și l-am întrebat: «Tu ești om sau ești un înger trimis de Dumnezeu?». Băiatul s-a speriat, pentru că și eu am fost necontrolat. Apoi i-am povestit de tot zbuciumul meu, care-și aflase dezlegare într-un chip atât de minunat, iar el a rămas marcat de lu­crarea asta dumnezeiască".

(Fotografiile autorului)

Așezământul "Sfânta Treime" îngrijit de părintele Nicolae Rădulescu ar avea nevoie de o măicuță cu pregătire medicală (doctoriță sau asistentă). Dacă printre cititorii revistei noastre se află o astfel de că­lugăriță, ea îl poate contacta pe părintele la telefoanele 0766/24.99.55, 0728/55.71.35 sau îi poate scrie pe adresa: Așezământul Sfânta Treime, comuna Glimboca nr. 541, județul Caraș-Severin sau la adresa de e-mail: nicolae.radulescu@casa-de-batrani.ro.