Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS nr. 1149 - "Sufăr de chinuitoarea cistită interstițială"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși prezintă simptome asemănătoare cu cele ale unei infecții vezicale (cistita), inclu­zând senzația imperioasă de a urina, arsuri sau crampe în timpul micțiunii, cistita interstițială nu este rezultatul unui proces infecțios, ci al unei inflamații a peretelui vezical (mucoasa internă), aparent fără o cauză precisă. Din acest motiv, diagnosticul cistitei interstițiale este greu de pus, numai după excluderea altor posibile cauze, cum ar fi vezica iritabilă, infecția sau chiar cancerul de vezică urinară. Pe lângă faptul că este greu de diagnosticat, trebuie înțeles că lipsa unui tratament specific poate trans­forma cistita interstițială într-o boală mutilantă, toc­mai prin severitatea sem­­ne­lor și simptomelor ei, care includ, așa cum mențio­nam, micțiuni imperioase, arsuri la urinat și dureri pelvine care, uneori, îmbra­că forme pa­roxistice. Tra­tamentul este îndreptat în mod special îm­potriva du­rerii și a simpto­melor uri­nare.
Multe persoane afectate de sindromul vezicii dure­roase remarcă o îmbună­tățire a sănătății după o dis­tensie a vezicii, care poa­te ajuta prin creșterea capa­ci­tății vezicale și prin inter­ferența cu căile ner­voase de conducere a du­rerii. Toto­dată, stabilirea unui program al micțiunilor poate fi de ajutor, prin reducerea frec­venței acestora.
În privința tratamentului me­dicamentos, trebuie spus că nu există în prezent o terapie standard pentru cistita interstițială, iar stu­diile, care au analizat medi­cația indicată pentru afecțiunea în speță au avut re­zultate contradictorii. De exemplu, analiza efectelor unui agent protector al mucoasei vezicale, pentosan polisulfat sodic, cu administrare orală (Elmiron), a con­cluzionat că, după 24 de săptămâni de tratament, nivelul global al ameliorării simptomelor a fost similar cu cel obținut în cazul administrării de "medi­camente" placebo. În același timp, administrarea ciclosporinei A orală (imunosupresor) a avut, din perspectiva răspunsului global la tratament, un efect mai bun decât cel exercitat de pentosan polisulfat sodic oral. La fel, amitriptilina, un medicament folo­sit curent și ca anti­depresiv triciclic, a ameliorat sub­stanțial simptomele. Existența atâtor incertitudini determină variații mari ale tipurilor de terapii posi­bile, astfel că pacienții cu cistită interstițială trebuie să fie conștienți de faptul că tratamentele actuale nu sunt suficient de riguros validate clinic. Chiar și așa, tratamentul de elecție rămâne, deocamdată, admi­nistrarea intravezicală a 6 doze de dimetil-sulfoxid, timp de trei luni. Cu excepția câtorva situații în care s-a semnalat apariția pasageră a unui miros de usturoi al urinii și a cazu­rilor sporadice de cistită eozino­filică, tratamentul cu dimetil-sulfoxid este sigur și are efecte benefice când este administrat precoce sufe­rinzilor de cistită interstițială.
Un tratament revoluționar al cistitei interstițiale se poate face, în prezent, și prin instilarea de Cysti­stat, soluție care conține sarea de sodiu a acidului hialuronic, de înaltă puritate, și acționează prin înlo­cuirea stratului deteriorat de glucosamino­glicani al epiteliului vezical.
Complementar trata­mentului alo­pat se poate administra produsul MSM, care reduce inflamația și durerea în diverse patologii (inclusiv cistita inter­stițială). Totodată, el contribuie la sinteza glucosa­min­oglicanilor și a acidului hialu­ronic, menținând integritatea și stabilitatea epiteliilor și a țesutului conjunctiv.
Să auzim numai de bine!

Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Am lupus eritematos sistemic, stări de oboseală și dureri articulare cumplite"
(Răspuns pentru AMALIA, F. AS nr. 1145)


Lupusul eritematos este o boală cronică autoimu­nă în care sistemul imunitar produce substanțe numite "autoanticorpi" care generează inflamații, du­rere și distrugerea diverselor organe. Lupusul erite­matos poate afecta doar pielea (lupus eritematos dis­coid) sau atât pielea, cât și alte organe (lupus erite­matos sistemic), prin distrugerea fibrelor de elastină și colagen. Factorii care intervin în apariția sau agra­varea bolii sunt bolile autoimune în familie, nivelul ridicat al unor hormoni (estrogen, progesteron, testo­steron), infecțiile, radiațiile ultraviolete tip B, unele medicamente, stresul, traumele fizice frecvente (lovi­turi, căzături, operații, răni). Boala apare mai ales la femeile tinere, dar poate să apară și la bărbați, copii și persoane mai în vârstă, și se poate moșteni de la părinți într-un procent de aproximativ 5%.
Lupusul se manifestă prin febră, oboseală, pier­dere în greutate, și poate afecta pie­lea, mucoasele, mușchii, oasele, arti­cula­țiile, sistemul gastro-intes­tinal, car­diac, renal, pulmonar, cerebral. Simp­tomele pot fi: erupții cutanate în formă de fluture, pe obraji și nas, foto­sensibilitate, eritem, urticarie, purpură, că­derea părului, ulcerații nazale și ale gurii, dureri arti­cu­lare (în special ale articulațiilor mici), pancreatită, hepa­tomegalie, trom­boză, inflamația muș­chiului cardiac, circulație sanguină pe­riferică redusă, albirea și/sau albăs­trirea degetelor la temperaturi scăzute, vasculită, hiper­tensiune arterială, insu­ficiență rena­lă, pulmonară, tulbu­rări emoționale, convulsii, reduce­rea nive­lului eri­trocitelor, limfocitelor și trom­bo­citelor. Peste 90% dintre mani­festări sunt la nivelul articulațiilor.
Lupusul cutanat evoluează la lupus sistemic în aproximativ 10% dintre cazuri. Din cauza diversității manifestărilor, boala poate fi confundată cu artrita reumatoidă, fibromialgie, dia­bet, boala Lyme, boli ti­roidiene, de sânge, inimă, plă­mâni, musculare și osoa­se. Sarcina, administrarea de anticoncepționale orale, tra­ta­mentele de substituție cu estrogeni pot crește riscul de apariție sau agravare a bolii.
Dacă boala are mani­fes­tări grave neurologice, rena­le, gastrice, cardiace, sarcina este contraindicată. Riscurile sunt oprirea creșterii intrauterine, avorturile spontane și nașterea prematură. O complicație rară este trans­miterea anticorpilor specifici bolii, copilului și apa­riția LES-ului neonatal. Dar planificată într-o peri­oadă de remisie a bolii, de șase luni, până la un an, și cu o monitorizare atentă din partea unui spe­cialist, sarcina poate fi dusă la bun sfârșit. Boala lupică nu este contagioasă.
Evoluția bolii este imprevizibilă, cu perioade de boală alternând cu perioade inactive. Din această cau­ză, remisiile nu trebuie interpretate ca vindecare, iar analizele specifice trebuie efectuate periodic, pen­tru evaluarea evoluției bolii.
Tratamentul alopat se face cu corticosteroizi, anti­inflamatoare, antimalarie, imunosupresoare, anti­coagulante. Din păcate, aceste medicamente au efec­te negative semnificative pe termen lung (ex.: osteo­poroză, diabet, infecții, dislipidemie, hipertensiune, glaucom, cataractă, ulcerații gastro-intestinale, neu­ropatii periferice, toxicitate renală, hepatită, greață, cistită etc.). Pentru stabilirea unui tratament natural eficient este necesară cunoașterea situației concrete a fiecărui pacient. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium, originale, im­portate de firma noastră de la producători inter­na­ționali de prestigiu, în Centrul de Medicină In­te­gra­tivă SECOM(R) vă putem întocmi programe de trata­ment personalizate, respectând totodată indi­cațiile literaturii de specialitate. În cadrul Centrului func­ționează un magazin de unde vă puteți procura pro­dusele recomandate sau vi le putem trimite prin cu­rie­rat rapid în termen de 24 de ore (oriunde în țară). Avan­tajele achiziționării produselor din magazinul Centrului sunt reducerile oferite prin Cardul de fide­litate SECOM(R) și promoțiile oferite lunar.

Prof. ADRIANA VLAD - nutriționist, specialist în terapii naturiste - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Ce să fac ca să scap de un chist ovarian cu diametrul de 7 cm?"
(Răspuns pentru BEATRIS STAN - Craiova, F. AS nr. 1153)


Dacă este vorba despre un chist funcțional, trata­mentul durează 3 luni, dar dacă aveți un chist endo­metrial, atunci perioada de vindecare este mai lungă, iar trata­men­tul mult mai complex.
Ca tratament intern, vă recomand: Tonicul Gine­cologic E-lite, Thuya, Elixir din fructe de soc.
* Lo­cal: Superforte Ovulin - ovule ginecologice naturiste fitoapicole, E-lite Apicoplant - ovule ginecologice naturiste cu probiotice.
Atât tonicul, cât și ovulele, se prepară în labo­ra­toarele E-lite.