Pentru o bătrânețe frumoasă: Remedii anti-aging

Rodica Demian
- În vârstă, da, dar fără să ne simțim bătrâni -

Pulbere de plante "Heidelberger"

Este un amestec preparat din șapte plante măci­nate, "inventat" de medicul austriac Bertrand Heidel­berger, după ce a suferit de o hernie, chipurile, de ne­vindecat. Descope­rirea acestei rețete, cu un puternic efect de stimulare a digestiei, l-a ajutat, împotriva tuturor așteptărilor, să depășească vâr­sta de 80 de ani!
Ingrediente (pentru 140 g de pulbere): 20 g frun­ze de pelin, 20 g semințe de anason, 20 g semințe de fenicul, 20 g semințe de chimen, 20 g coada-șorice­lului, 20 g boabe de ienupăr, 20 g rădăcină de pă­trunjel de câmp (Pimpinella).

Prepararea și utilizarea:
* Se amestecă toată ingredientele într-un vas și se macină, puțin câte puțin, și cât mai fin posibil, cu râșnița de cafea.
* Se păstrează într-o sticlă de culoare închisă, cu gâtul ceva mai larg, vreme de un an.
* Se ia dimineața și seara câte o priză de pulbere (cât se prinde cu două degete), în felul următor: se pune pe limbă, se lasă să se topească de tot și apoi se înghite. Cu cât stă pulberea mai mult pe limbă, cu-atât e mai eficientă.
Ce spune Heidelberger
* Vindecă glandele salivare și tiroida, curăță stomacul și rinichii și ajută la digerarea corectă și naturală a hranei, astfel ca sângele să fie în fiecare zi proaspăt, curat și sănătos. Se recomandă în caz de balonări, constipație, hemoroizi, hernie, edeme și cataractă.

Ceai 50 plus

În vârstă, da, dar fără să ne simțim bătrâni - la asta visează majo­rita­tea oamenilor. Adică să fim sănătoși până la adânci bătrâneți și să ne simțim cât mai bine fizic. Care e rețeta? O alimentație sănătoasă, mișcare suficientă și o atitudine pozitivă față de viață. Și câte-o ceașcă de ceai dintr-acela ce ne menține tineri.
Ingrediente pentru amestecul de ceai (200 g): 50 g frunze de ceai verde, 50 g frunze de păducel, 50 g fructe de păducel, 30 g pul­bere de ginseng, 30 g frunze de rozmarin, 50 g conuri de hamei, 10 g pulbere de lemn-dulce.

Prepararea și utilizarea:
* Pentru o ceașcă de ceai se opărește o lingură de amestec de plante cu 250 ml de apă clocotită.
* Se lasă să se infuzeze 7 minute și apoi se strecoară.
* Se bea câte o ceașcă de ceai de 3 ori pe zi, preferabil sub formă de cură, până la terminarea amestecului de 200 g.
De două ori pe an
Cel mai bine este să faceți această cură de două ori pe an. Ames­tecul de plante are un gust plăcut și întărește inima, sufletul și trupul.

Tinctura de trandafiri a Afroditei

Simbol al frumuseții, trandafirul este un ingredient nelipsit - încă din Antichi­tate - din loțiunile și parfumurile preferate ale femeilor. Pentru că trandafirul îi con­feră fiecăreia o aură de regină.
Tinctura preparată din petale și rachiu natural poate fi folosită împotriva impuri­tăților și modificărilor suferite de piele (riduri, cicatrice...). În plus, este extrem de eficientă pentru dezinfectarea rănilor mici, care nu sângerează (mai ales a celor provocate de zgârie­turi).
Ingrediente: pe­ta­le de trandafir (netrata­te), 200-300 ml de ra­chiu curat (de 30 de gra­de).

Prepararea și utilizarea:
* Se umple un bor­can de 300 ml - până sus - cu petale de tran­dafiri, se toarnă peste ele rachiul și se înșu­ru­bează capacul.
* Se lasă tinctura să stea 1-2 săptă­mâni într-un loc luminos, dar nu la soare puternic, scuturând din când în când bor­canul.
* Se strecoară apoi printr-o sită și, ca primă porție, se umple cu tinctură o sti­cluță de 30 ml. Restul se lasă în borcan, pentru folosirea ulterioară.
* Se șterge fața cu o bucată de vată în­muiată în tinctură.

Cataplasme cu rozmarin pentru întinderea țesuturilor

"Miroase o tufă de rozmarin, și-o să fii de-a pururea tânăr", spune o vorbă din po­por. Roz­ma­rinul are renumele de plantă a fru­museții încă din Antichitate, datorită faptului că are un efect astringent și stimulează iriga­rea sanguină. Și cum sezonul de plajă se apro­pie pe nesim­țite, chiar dacă primăvara încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi, cata­plasmele cu rozmarin sunt recomandate căl­duros.
Ingrediente: 100 ml ulei de măsline, 25 de picături ulei eteric de rozmarin (100% natural!).

Prepararea și utilizarea:
* Se amestecă uleiurile.
* Se masează cu amestecul ast­fel ob­ținut coap­sele, du­pă care se înve­lesc cu o folie de plastic. Se lasă cata­plasma să ac­ționeze 30 de mi­nute, în sta­re de re­paus total.
* Se recomandă, dacă este posibil, ca apli­carea să se facă exact ca un ritual zilnic, vre­me de 3 săptămâni.
Ce se mai poate face
Un tratament sută la sută reușit pentru întinderea pielii (și celulită) include și o ali­mentație preponderent bazică, pentru eli­mi­narea din țesuturi a acizilor și reziduurilor. Este cât se poate de simplu: consumați cât mai des legume verzi (spanac, salată, broc­coli...) și înlocuiți pastele făinoase cu cartofi și cu mei. Mâncați fructe (cu măsură) când simțiți nevoia de dulce și preferați nucile cărnii și mezelu­rilor. Pu­teți folosi, în loc de oțet, zeamă de lămâie. Și nu uitați: apa mine­rală plată este mai sănă­toasă de­cât băuturile aci­dulate (cu con­ținut de acid carbonic).

Ulei împotriva celulitei

Este vorba de un ulei pentru masaj, cu miros plăcut, care încălzește corpul și stimulează irigarea sanguină. Și care - în plus, ajută la combaterea ce­lulitei.
Ingrediente: 400 ml ulei de migdale, 20 g frunze uscate de iederă, 1 lămâie, circa 40 g ghim­bir proas­păt, 10 g frunze de rozmarin, 10 g semințe de fenicul, 15 g boabe de ienupăr.

Prepararea și utilizarea:
* Se taie mărunt frunzele de iederă.
* Se decojește lămâia (coaja rămâne întreagă) și se taie bucățele ghimbirul cu coajă cu tot. Se mărunțesc în mojar celelalte plante, semințe și boabe.
* Se pun toate ingredientele într-un borcan mai mare și se toarnă peste ele uleiul de migdale.
* Se lasă să stea, cu capac, 3 săptămâni, scuturându-l zilnic, după care se strecoară și se toarnă în 4 borcane de câte 100 ml, închise la cu­loare. Ținut la rece, uleiul poate fi folosit între 3 și 6 luni.
* În caz de celulită, se masează puternic cu ulei zona afectată, de 2 ori pe zi. Se recomandă, în plus, să se consume apă suficientă și să se facă mișcare.
* Uleiul este eficient în tratarea artrozei, a picioarelor reci, a afec­țiu­nilor rinichilor și vezicii urinare, dar și a contracturilor musculare. Sti­­mulează irigarea sanguină, restabilește echilibrul hormonal și întinde pielea.