Răspuns pentru MONICA V. - Pitești, F. AS nr. 1152 - "Există vreun leac naturist pentru dishidroză?"

Redactia
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

Afecțiune caracterizată printr-o erupție vezicu­loa­să, localizată în general la palme și fețele la­terale ale degetelor, dishidroza apare brusc, însoțită de pru­rit accentuat, având etiologie neclarificată pe deplin. Cei mai afectați sunt adolescenții și adul­ții tineri, care prezintă iritabilitate psi­hică accentuată, hiper­sen­sibilitate la anu­mite substanțe cu care intră în contact, stres cotidian etc. Boala are deseori caracter sezonier (primăvară-toamnă), veziculele resorbindu-se în 2-3 săptămâni.
Când evoluția se prelungește, alternând cu pusee și remisiuni, se impune tratament cu antihistaminice (la indicația medicului), în funcție de gravitatea urti­cariei. Deoarece în cazul dvs. bulele (veziculele profund dezvoltate în epidermul cornos) se sparg, for­mând leziuni sângerânde - eczematizare, se reco­mandă tratament cu ceai de mărul-lupului și rosto­pască (2 linguri 1+1/ 500 ml apă), în care se in­troduc mâinile (zilnic, dimi­neața, seara), se spală cu argint coloidal, după care se aplică, alternativ, creme cu dermatocorticoizi (Fluoci­nolon, Triam­ci­nolon, Clo­trimazol).
De la farmacie, procu­rați următoarea soluție sicativă și reductoare: Re­zorcină, Hidrochinonă 10 g, Glicerină 15 g, Hi­drocortizon acetat 0,50 g, apă 2,5 ml, pentru soluție - rezultă o pastă cu care faceți tam­ponări locale.
Un tratament natural/ empiric, dar cu rezultate sigure, este cel cu propria uri­nă. Pentru amănunte, sunați-mă.
Spălați-vă mâinile numai cu săpun pentru copii. Evitați orice detergent chi­mic la spălatul rufelor și vaselor. Folo­siți detergenți naturali. Pe timpul erup­ției introduceți mâinile în ceai concen­trat de pelin și coada-calului. Multă să­nătate!

Dr. MARILENA ION-ENE - medic de familie, Galați

"Fiica mea are crize nervoase și comportament anxios"
(Răspuns pentru CLAUDIA - Caracal, F. AS nr. 1155)


Dragă doamnă Claudia, am citit cu mare tristețe strigătul dvs. de ajutor publicat în revista mea de suflet. Deși medicamentul Singulair a fost, în majo­ritatea cazurilor, bine tolerat, se pare că în cazul fe­tiței dvs. tratamentul nu a funcționat așa cum se do­rea. Sunt în asentimentul d-nei dr. alergolog cu care ați ținut legătura în perioada tratamentului. Singulair trebuia scos din schema de tratament din momentul în care fetița a început să dea semne de nervozitate. Dacă citiți cu atenție prospectul acestui medicament, la capitolul "posibile reacții secundare", sunt citate următoarele: "dureri abdominale, modi­ficări de com­portament și ale stării de dispoziție [tulburări ale vise­lor, inclusiv coșmaruri, tulburări de somn, mers în timpul somnului, iritabilitate, stare de anxietate, neliniște, agitație, incluzând comportament agresiv sau ostilitate, depresie (mai puțin frecvente); tremor, tulburări de atenție, afectarea memoriei (rare); halu­cinații, senzație de dezorientare, gânduri și acțiuni de suicid (foarte rare)]." Așadar, este clar faptul că fetița dvs. nu tolerează acest tratament!
Vă sfătuiesc să întrerupeți tratamen­tul, inclusiv cu Ventolin spray, Flixo­tide spray, Xyzal. Le puteți folosi doar la nevoie, în caz de crize de astm. Însă, dacă ați constatat că fetița nu a mai făcut crize de aproape un an, poate că nici nu va mai fi nevoie să folosiți aceste medicamente vreodată. Pentru susți­nerea sistemului imunitar al orga­nis­mului și pentru evitarea oricăror neplăceri legate de posibile alergii sau alte crize de astm, vă recomand, în schimb, un tratament naturist cu pul­bere din orz verde - "Deep Green - Puterea Naturii". Acest tratament este efi­cient și, mai presus de orice, este foarte bine tolerat de organism, neavând reacții secundare. Se amestecă 3-5 g pulbere de orz verde cu cca. 200 ml apă plată sau suc natural de fructe (fresh de portocale, grep­fruit, morcov, măr) fară acid - lichidul în care se omogenizează pulberea trebuie să fie la temperatura camerei! Amestecul astfel format se consumă de două ori pe zi, dimineața și seara, cu cel puțin un sfert de oră înainte de masă. Sucul natu­ral din pul­bere de orz verde conține superoxid dismutază (SOD) naturală, o enzimă ce revitalizează celulele și reduce rata distrugerii lor de către radicalii liberi. Așadar, cura cu pulbere din orz verde este indicată în special persoanelor care suferă de alergii sau com­plicații ale acestora (precum astmul bronșic), deoa­rece conține un nivel ridicat de SOD naturală. De asemenea, vă recomand să mergeți cu fetița câteva zile la salină, sau să cumpărați un aparat cu sare de sa­li­nă, pe care să-l folosiți zilnic în apartament. Miș­carea moderată, realizată sub supravegherea unui spe­cialist, ar avea un impact pozitiv asupra fiicei dvs., deoarece conduce la o mai bună utilizare a ener­giei în exces. Nu în ultimul rând, vă recomand dvs., ca mamă, ca timp de măcar o oră pe săptămână, să stați departe de problemele gospodăriei, făcând ceva care să vă aducă plăcere și satisfacții individuale. În acest fel, ora "sabatică" săptămânală vă va readuce în cadrul familiei mai senină și mai dispusă să vă con­centrați energia, pentru a trece peste această perioadă mai aspră a existenței dvs.
Pulberea din orz verde Deep Green - Puterea Na­turii se poate comanda de pe site-ul www.orzverde.ro sau la tel. 0236/708.920, 0720/272.475.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Se poate evita recidiva polipozei nazale?"
(Răspuns pentru MIHAELA - Galați, F. AS nr. 1147)


Polipoza nazo-sinusală se defi­nește prin prezența de polipi, uni sau bilateral, în fosele nazale și cavită­țile sinusale ale feței. Etio­logia polipozei este ipote­tică. Aler­gia este prezentă în aproximativ 30% din cazurile manifestate cli­nic cu rinoree, obstrucție na­zală (nas înfundat), strănuturi în salve matinale, dimi­nuarea mirosului, prurit, tuse, asociere cu astmul bronșic. Ca simptome secundare, există tulburări de somn, sforăit, cefalee, cu exacerbări la stimuli nespe­cifici: schimbări de temperatură, mirosuri in­tense, iritanți chimici, fum, praf etc. Polipoza nazală se asociază cu astmul bronșic în 30% din cazuri, cu intoleranța la aspirină (sindromul Fernand Widal) și cu fibroza chistică. Tratamentul polipozei nazale este medical și chirurgical, având ca obiective eliminarea polipozei și a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respirației nazale și a olfacției (mirosului), prevenirea recidivelor. Chirurgia endoscopică funcțională (FESS) este tratamentul de elecție al îndepărtării poli­pilor, cu o rată scăzută de apariție a recu­rențelor.
Pentru evitarea recidivelor, vă re­co­mand urmă­toarea schiță de trata­ment:
* lavajul (spălarea) foselor nazale, dimineața și seara, cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 l apă călduță) sau cu soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* infuzie de trei-frați-pătați - se beau 2-3 căni pe zi, combinat cu extract de coacăz negru.
* 10-15 zile ședințe de aerosoli, cu dexametazo­nă (câte o fiolă, diluată în 10 ml ser fiziologic).
* pulverizări (20-30 pufuri) cu "Ocnasept" (aero­sol salin 100% natural), în aerul din încăperi, în spe­cial deasupra patului unde dormiți, în vederea opti­mizării microclimatului ambiental. "Ocnasept" spray constituie o metodă comodă și eficace de "sali­nă la domiciliu", prin aerosoli încărcați cu ioni nega­tivi, care ameliorează respirația, fluidifică secrețiile, reduc vâscozitatea sputei și bronhospas­mul. "Ocna­sept" spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, e-mail: sanmedsb@gmail.com
* pentru profilaxia recurențelor este benefică cura cu aerosoli salini, în stațiunile balneoclima­terice: Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, ROMCLINIC București, tel. 0723/51.07.37


"Copilul meu are hipercolesterolemie familială homozigotă"
(Răspuns pentru ALMA POPESCU, F. AS nr. 1153)


Hipercolesterolemia familială este o problemă foarte gravă care poate duce la scăderea speranței de viață. Cel mai important lucru în această boală gene­tică este dieta, care trebuie respectată cu strictețe. Trebuie conștientizat pacientul (în cazul dumnea­voastră, fiul), dar și părinții, că orice abatere costă. Cu alte cuvinte, nu trebuie nici măcar degustate ali­men­tele ce pot deregla, pe o perioadă lungă, metabo­lismul lipidic.
Ca recomandări în alimentație, tre­buie să utilizați: pește gras, avocado, se­mințe de in, măsline, fructe cu conținut ridicat de enzime și multe rădăcinoase. Dieta trebuie completată cu integratori alimen­tari, cu rol atât în reglarea grăsi­milor în sânge, cât și în menținerea unui nivel ridicat de anti­oxidanți, pentru a împiedica oxi­da­rea grăsimi­lor și transformarea lor în plăci de aterom.
Vă recomand să efectuați și un consult nutrițional, pentru a stabili regulile dietei și un program nutri­țional individualizat. O atitudine corectă împiedică apariția complicațiilor și vă poate oferi un trai sănătos pe termen îndelungat. Pentru programări, vă reco­mand să mă contactați telefonic.