Primăvara, pielea și frumusețea - Dr. LUCIAN RUSSU - medic specialist dermato-venerolog

Florentin Popa
Dialog în fața oglinzii

- Schimbarea de anotimp ridică întotdeauna probleme. Vorbim despre ele și le simțim. Mai ales acum, primăvara, când vremea se schimbă întruna. Soare, nori, ploaie, vânt. O meteorologie care nu se manifestă doar dincolo de fereastră, ci și pe piele. Ce este de făcut? -

- Trecerea de la iarnă la primăvară ridică pro­ble­me de adaptare, nu doar pentru sistemul imu­ni­tar, ci și pentru piele, care pe frig se usucă și cra­pă, iar când e cald, se îngrașă și se umple de coșuri și puncte negre. Cum am putea preveni schimbarea de obraz, pe care o observăm, cu neplăcere, în oglindă?

- Pielea este prima barieră de apărare a organis­mului care vine în contact cu modificările atmosferice și cu intemperiile. Pielea suferă mai ales primăvara și toamna, atunci când variațiile de temperatură sunt însemnate și ea este constrânsă să facă un efort mare de adaptare. La finalul sezo­nului rece tenul devine tern și lipsit de vitalitate și din cauză că nu a fost hrănit și hidratat cores­pun­ză­tor. Aici intră în discuție și felul în care ne alimentăm. Alimentația joacă un rol important în frumu­sețe. Iarna, hrana e mai săracă în vitamine naturale, iar frigul deshi­dratează puternic pielea. Stratul hidrolipidic nu mai conferă aceeași protecție și pielea devine mai sensi­bilă la acțiunea nocivă a factorilor de mediu (frig, vânt, umezeală), dar și la acțiunea celorlalți factori agresori: stres, com­puși chimici, radiații UV. Aerul uscat din aparta­mentele încălzite, băile și dușurile fier­binți sunt alți factori care agresează pielea. Așadar, nu trebuie să ne mire faptul că primăvara, când ne pri­vim în oglindă, nu ne prea place ce vedem: puncte ne­gre, coșuri, acnee, relief neuniform, pori dilatați, tegu­ment uscat, aspru și lipsit de elasticitate. Primă­vara, temperatura aerului crește, ceea ce sporește deshidra­tarea tenului, iar vântul usucă pielea și o face sensibilă la factorii de mediu. Organismul încearcă să repare acest dezechi­libru sporind secreția de sebum și favo­rizând, astfel, apariția iritațiilor. Și să nu uităm că odată cu primii copaci înfloriți se înmulțesc și aler­genii din aer, iar un ten sensibil va reacționa imediat la contactul cu po­lenul. De asemenea, razele ultravio­lete sunt mai puternice și afectează tenul neprotejat.

- Să rămânem, în continuare, în fața oglinzii. Cum ne putem redobândi frumusețea obrazului? Ce să facem pentru ca priveliștea pe care o vedem să ne placă?

- În primul rând trebuie să ne împrietenim cu lichidele, pentru a ajunge la un nivel optim de apă în țesuturi. În această perioadă este bine să bem cât mai multe sucuri naturale, preparate din fructe, combinate cu legumele și verdețurile de sezon, apă minerală plată și să consumăm fructe crude, în special citrice și fructe zemoase, care conțin apă pură și enzime. (A­tenție la fructele cu semințe mici, care sunt alergenice și ne pot crea diferite probleme!)
Alimentația de primăvară este o sursă importantă de vitamine și oligoelemente naturale, benefice pen­tru structura pielii. De exemplu, vitamina C din citrice previne apariția ridurilor și stimulează producția de colagen, menținând pielea elastică. Însă pielea are ne­voie, în aceeași măsură, și de proteine, grăsimi, fibre și antioxidanți, pentru a-și păstra elasticitatea și stră­lu­cirea. Pentru că suntem în post, este bine să con­su­măm proteine vegetale (linte, fasole, bob etc.), com­binate cu verdețuri de sezon și cereale integrale. Ele primenesc sângele și asigură o hrănire mai bună a pie­lii cu substanțele de care are nevoie, asigurând reîn­noirea celulară. Să nu uităm însă că pielea este un im­portant organ de detoxifiere, iar în timpul pos­tului pot să apară iritații, erupții cutanate, eczeme sau infecții superficiale cauzate de toxinele eliminate prin pori.

- Lumina primăverii așează tenul femeilor sub un adevărat reflector. Se vede tot, ca pe scenă. Care sunt măsurile de urgență la care se poate apela?

- Primăvara, pielea deshidratată are mare nevoie de creme. Fiecare om (chiar și bărbații), în funcție de structura și pH-ul pielii, în funcție de vârstă și de pro­blemele dermatologice, trebuie să-și aleagă cremele pe care le folosește cu mare grijă. Cel mai bine ar fi să ceară sfatul unui medic dermatolog, pentru a-i in­dica de ce cremă are nevoie, în funcție de carac­te­ris­ticile tenului. Cremele scumpe nu sunt întotdeauna și cele mai adecvate! De obicei, primăvara avem ne­voie de creme hidratante și creme cu factor de protec­ție solară 15-20, deoarece soarele începe să-și facă sim­țită prezența. Pentru efectul antiaging sunt reco­man­date cremele cu antioxi­danți, precum coenzima Q10, vita­mina C, idebenone, acid feru­lic, retinol și peptide. Efici­ente sunt și cremele cu vita­mine și ex­tracte naturale, care ajută la revitalizarea pielii.
Dacă ridurile de vârstă sunt deja vizibile, este indicat să apelăm la creme care au în compoziție acid hialuronic. Sunt ceva mai scumpe, dar dacă le folosim regulat asi­gu­ră o elasticitate bună a pielii și repară structura de colagen a dermei. Dau rezultate foarte bune pe termen me­diu și ne permit să în­depăr­tăm momen­tul de intervenție cu laser sau injecțiile cu acid hialuronic. A­cum câțiva ani, erau reco­man­date tera­piile singulare: fo­lo­­seam o cremă și era sufi­cient. Azi, vor­bim de combi­na­ții de creme cu fo­to­terapie, care aju­tă la sinteza colage­nului natural, și de lasere care stimulează acest proces. Tera­pia țin­tită nu este simpă, de aceea este nevoie de îndru­marea unui specialist cu expe­riență în domeniu.

Riduri, cute, acnee - laserul șterge tot

- În Clinica Bio-Medica se fac tratamente der­ma­­to-cosmetice de top. Vă rog să ne ghidați pe dru­mul frumuseții pielii, pas cu pas. Să începem cu ri­du­rile de pe frunte. Cum putem scăpa de ele?

- Ridurile de pe frunte se estompează cu ajutorul cremelor și al alimentației. Dacă sunt mai pronunțate, putem utiliza laserul ablativ Erbium cu radio­frec­ven­ță. Are rezultate excepționale pentru ridurile de pe frun­te și de pe față, dar și pentru cicatricele lăsate de acnee. El face o uniformizare foarte frumoasă a te­nu­lui, iar radiofrecvența stimulează producția de cola­gen natural.
Atunci când avem de corectat riduri mai adânci sau cicatrice profunde, folosim tot un laser Erbium, dar fără radiofrecvență. Are efect ablativ mai puter­nic. Pentru ridurile foarte pronunțate, cauzate de vâr­stă, utilizăm laserul cu CO2 fracționat, care face o abla­ție foarte penetrantă, cu rezultate extraordinare. Aces­te intervenții se fac în paralel cu alte proceduri care sti­­mulează colagenul. În prezent, cu ajutorul teh­nolo­giei moderne, putem combina două sau trei trata­men­te laser, care duc împreună la rezultate foarte bu­ne. Important este să folosim tipuri diferite de lasere, în secvențe. Dacă, de exemplu, facem o ablație pentru re­întinerirea pielii, trebuie să utilizăm apoi un alt laser care calmează pielea și stimulează producția de colagen.

- Ridurile de la ochi sunt o altă problemă cos­metică. Niciun machiaj nu acoperă "laba gâștei", acele riduri de expresie pe care nu vrem să le șter­gem total...

- Aceste riduri sunt o prioritate pentru foarte mul­te doamne. Se cere mare atenție la nivelul fillerelor (injecții cu acid hialuronic), pentru că pot să dea reacții secundare importante și chiar manifestări care pot să umbrească rezultatul pozitiv, în zona ochilor fiind o piele foarte sensibilă. Recomand cremele cu acid hialuronic, apoi intervenția cu laserul Erbium cu radiofrec­vență (are rezultate impeca­bile la acest nivel și nu apar efecte nedorite) sau cu laserul diodă cu radiofrecvență, mai nou pe piața românească.

- Pleoapele căzute și cear­cănele pronunțate pot fi re­vitalizate prin aceste tehnici?

- Pleoapele căzute sunt apa­najul der­matologiei mo­der­­ne, dar și chirurgii plas­ti­cieni pot face inter­venții feri­cite, atunci când cremele și la­serul nu mai au rezultate spec­tacu­loase. Însă cu cât gradul de inter­ven­ție este mai agresiv, cu atât efectele secundare pot fi mai dramatice. Să nu uităm de medi­cul intern­ist, care e bi­ne să vadă da­că se poate eli­mina cau­za organică a aces­tei pro­ble­me. E posibil să existe o pro­blemă renală, care duce la retenția de apă în țesu­turi. Da­că nu eli­mi­năm cauzele și tra­tăm efectul, am putea avea surpriza neplăcută ca problemele să reapară după o intervenție!

- Ce tratamente folosiți împotriva cu­pe­rozei?

- În ultimul timp, au apărut o mulțime de prepa­rate care acționează asupra cauzei cuperozei: medica­men­te care ajung în rețelele de vase și pot să corec­teze problema din profunzime, și nu doar temporar, ci pe termen foarte lung. În cuperoză, foarte eficient este și laserul diodă, cu care facem corecții rapide și de lun­­gă durată. Atenție, cuperoza poate să revină și este o problemă de care trebuie să avem grijă în perma­nență!

- Și zona buzelor suscită un interes cosmetic sporit. La prezentatorii de televiziune, la comuni­catorii care vorbesc foarte mult, la avocații care țin discursuri apar riduri inestetice în jurul buzelor. Se poate face ceva pentru corectarea lor?

- Aici este foarte importantă structura genetică și vârsta pacientului. Dar soluții există! Întotdeauna în­cepem cu creme care conțin acid hialuronic. Apoi, folosim injecții cu acid hialuronic, care pot să corec­teze perfect adânciturile din jurul gurii pe o durată de circa un an de zile, fiind foarte tentante pentru efectul în timp. Foarte eficiente sunt și laserele superficiale, de extremă finețe, cum este laserul Erbium. Cele mai bune rezultate se obțin când recurgem la combinația acestor factori terapeutici. Dar și acest tratament este un proces de durată și se face cu mare atenție, pentru a ocoli orice efect nedorit.

- În cazul femeilor, pielea gâtului și a decol­teului este necruțător lovită de vârstă. În cazul lor, se poate interveni medical?

- Gâtul și decolteul sunt foarte importante ca aspect cosmetic, în special pentru doamne. Putem face injecții cu acid hialuronic, folosim creme spe­ciale și fototerapia Omnilux Revive, care împreună dau rezultate impresionante! Putem afirma că refa­cem elasticitatea pielii - cel mai frumos rezultat ce se poate obține în dermatologie. Practic, vorbim de refacerea colagenului natural, de rezultate stabile timp de un an, un an și jumătate după intervenție, men­­ținute cu ajutorul unor creme.
Petele de pe decolteu sunt keratozele actinice care, pe lângă aspectul inestetic, mai au și potențial cance­rigen, deci trebuie investigate. Pot fi înlăturate sim­plu, cu laserul CO2, dar dacă petele sunt în stadiu in­cipient avem și creme speciale care pot să le eli­mine. Recomand consultul unui medic dermatolog și o der­matoscopie, pentru alegerea metodei de trata­ment, mai ales că pielea este foarte fină în zona respec­tivă.

- Ajungem la mâini. Semnele bătrâneții apar ra­pid și pe ele... Sunt mai puțin rezistente decât obra­zul.

- Și frumusețea mâinilor poate fi refăcută fără pro­­bleme. Avem paciente de peste 60 de ani care, printr-o grijă continuă, au o piele ce arată de 30 de ani. Pacienta trebuie să colaboreze continuu cu medi­cul dermatolog, pentru că efectul ține de curele de întreținere ce se fac la anumite intervale de timp. Avem lămpi de stimulare a colagenului, care pot ac­ționa pe anumite zone, avem și paturi de colagen, cu care facem o stimulare generală. E nevoie de o între­ținere continuă, de tratamente sistemice, pentru tot organismul, care ajută la revitalizarea pielii.
Petele de bătrânețe de pe mâini se pot scoate cu laserul de tip CO2 și cu laserul Erbium. Și aici este foarte importantă experiența medicului dermatolog, pentru că profunzimea keratozei determină alegerea tipului de laser folosit.

- Curând se va trece la ținuta de vară, iar ro­chiile vaporoase vor dezgoli picioarele. Vinișoarele inestetice au, și ele, leac, în clinica dvs.?

- Vasele inestetice despre care vorbiți se numesc venectazii. Dacă nu se sparg, nu prezintă o problemă. Însă trebuie căutată cauza apariției lor. La o persoană care stă toată ziua în picioare cauzele pot fi me­dicale, de exemplu. Există tot felul de factori de risc ce tre­buie eliminați înainte, nu rezolvăm problema estetică, ca apoi ea să recidiveze. Asupra venectaziilor acțio­năm cu mai multe tipuri de lasere. Pentru vasele cele mai fine (care pot să apară și pe față, pe nas, pe mâini) se folosește laserul diodă - un laser foarte fin și cu rezultate foarte bune. Trebuie menționat un lu­cru: tratamentul se face în etape. După intervenție, tre­buie să treacă o perioadă de timp - între o lună și trei luni. Venectaziile nu dispar în jumătate de oră! Practic, raza laser coagulează hemoglobina din vase și vasele respective dispar, organismul le distruge.
La picioare, întâlnim două tipuri de vase super­ficiale: cele roșii intens sau cele albastre. Cele albas­tre sunt profunde și de un calibru ceva mai mare; pen­tru ele se folosește laserul de tip Nd-Yag, de putere mai mare decât laserul diodă, însă specialistul trebuie să fie foarte bine antrenat, pentru că acesta face o coagulare de profunzime și trebuie mare aten­ție în acest demers.
Nu trebuie să ignorăm nici vasele mari. Aici inter­vine o echipă de medici: chirurg plastician, chirurg generalist și ecografist, care împreună elimină varice­le cu ajutorul radiofrecvenței. Folosim un laser de radiofrecvență asistat de ecograf: se introduce tubul laserului în venă, aparatul face calculul degajării de energie și se colapsează vasul. Astfel se scapă de va­rice imediat.

- O altă problemă cu care se confruntă doam­nele este grăsimea de pe coapse. Le puteți scăpa de "aripioare"?

- Cele mai bune rezultate le oferă Vela-Shape, un aparat complex care acționează printr-un element de sucțiune, care trage zona de țe­sut adipos, și altul de radio­frec­vență (cu ultrasunete), care ajută la mobili­zarea și topirea grăsimii din zona respectivă. Rezulta­tele sunt foarte bune și de durată, mai ales dacă ulte­rior se men­ține un stil de viață sănătos, din care spor­tul și miș­carea nu lipsesc.


D-l dr. LUCIAN RUSSU poate fi contactat la Clinica BIO-MEDICA din Calea Floreasca nr. 111-113, Sector 1, București, tel. 021/311.77.93