"Luna de miere" a ținut trei zile

Ciprian Rus
Săptămâna în curs - sau zilele care îi vor urma - vor reprezenta un test important pentru clasa politică.

Alegerile prezidențiale din noiembrie sunt deja de domeniul trecu­tului, la fel ca și unda de șoc pe care păreau să o fi pro­pagat în rândul clasei po­litice de la noi. Ca orice mi­nune, și spaima politicie­nilor români a durat doar trei zile. De unde lăsau de înțeles că au pri­ceput mesajul electoratului, care nu mai e dispus să înghită vorbărie goală, și și-au sacrificat nopțile, votând apăsat în favoarea trimiterii în judecată și în arest preventiv a Elenei Udrea, aleșii din Parlament au început din nou să facă scut în jurul unor per­sonaje investigate pentru fapte de co­rup­ție sau abuz în serviciu.
Văzut, acum, retroactiv, după expe­riența săptămânilor care au urmat votului parlamentarilor, cazul Elena Udrea pare a fi mai degrabă o răzbunare pe un personaj politic incomod și, prin ricoșeu, o lovitură sub centură pentru fostul președinte, Traian Băsescu. Pentru că PSD-iștii și PNL-iștii, așa de disciplinați în cazul votului anti-Udrea, au reînviat vechiul USL când a venit vorba despre ridicarea imunității fos­tului ministru liberal Varujan Vosganian. Dublul standard aplicat de parlamentari a continuat prin apărarea deputatului UDMR, Borbely Laszlo, unul dintre greii dintr-un UDMR pentru care legea românească pare să nu prea aibă putere.
Dar numele cu adevărat grele de-abia acum urmează să fie puse în discuție, pentru că Departamentul Național Antico­rup­ție (DNA) a cerut Senatului încuviin­țarea trimiterii în judecată și arestării preventive pentru foștii miniștri Darius Vâl­cov și Dan Șova, ambii apropiați ai pre­mierului Victor Ponta. Un Victor Ponta care, în plin scandal de corupție legat de mi­nistrul de Finanțe, Darius Vâlcov, încer­ca să ne convingă cât de util e acesta în pro­cesul de legiferare a unui nou Cod Fis­cal! Cum să ai ezitări să mai ții în fruntea finanțelor țării un om bănuit că lua șpaga în saci, prin cimitire, pe vremea când era primar al Slatinei? Încă o dovadă publică a faptului că premierul nu a învățat nimic din lecția dură a alegerilor prezidențiale. După cum nici mâna sa dreaptă, Liviu Dragnea, rămas în continuare, bine-mersi, pe funcții, după bătaia de joc a organizării alegerilor, nu pare să fi înțeles nimic din avertismentul votanților. Ne spune, senin, că nu poate sta cu pistolul la tâmpla colegilor din PSD, la votul pentru încuviin­țarea judecării lui Șova și Vâlcov, după ce tot el sculase morții din morminte, prin su­dul țării...
De partea cealaltă a baricadei politice, pe care Victor Ponta o lua, deunăzi, în de­râ­dere, pentru că e practic inexistentă, libe­ralii nu fac altceva decât să vocifereze în gol. Incapabili să dea un semnal de voință politică în cazul colegului lor, Varujan Vosganian, acum îi cer lui Ponta să-și pună oamenii să voteze "la vedere", în cazurile Vâl­cov și Șova! Cât despre debarcarea gu­vernului, pe care tot ei o dădeau ca sigură în martie, ea va avea loc, ni se zice, în iu­nie... În tot acest timp, marele câștigător din noiembrie acumulează gafă după gafă. Țara arde, iar Klaus Iohannis își plimbă soția pe la Bruxelles! "Luna de miere" n-a ținut decât trei zile, dar președintele con­tinuă să se poarte ca un amorezat aerian.