Acorduri pascale

Dana Ene
- Se apropie cu pași repezi marea sărbătoare a Paștilor. Încă din februarie, mulți români s-au apucat de curățirea spirituală și fizică, îmbrățișând Postul cel Mare, de șapte săptămâni. Și cum muzica este, după rugăciune, cea mai ușoară cale de înălțare sufletească, organizatorii de spectacole și concerte au pregătit câteva evenimente de gen, pe care vi le prezentăm în continuare -

"Armonii pascale"

Pe 22 martie a.c. a început turneul "Armonii pas­cale", organizat de Asociația Culturală "Pro Valo­res" și Amena Studio. Primul spectacol a avut loc deja, pe 22 martie, la Salina Ocnele Mari de la Râm­nicu Vâlcea, sub patronajul Arhiepiscopiei Râmni­cului și cu binecuvântarea Înaltpresfinției Sale Varsa­nufie, Arhiepiscopul Râmnicului, iar publicul prezent a fost numeros. Acest spectacol itinerant va mai avea încă șase reprezentații, în alte locuri deosebit de frumoase, precum: Castelul Peleș (28 martie 2015, ora 16), Teatrul Național din Chișinău (29 martie 2015, ora 16), Palatul Unirii din Iași (30 martie 2015, ora 18), Teatrul Tineretului din Pia­tra Neamț (31 martie 2015, ora 18), Centrul Cul­tu­ral "Eugen Ionescu" din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18) și Palatul Mogoșoaia (4 aprilie 2015, ora 17).
Evenimentul are drept pro­tagoniști trei artiști valo­roși: actrița Daniela Nane, pianista Ioana Maria Lupaș­cu și chitaristul Costin Soa­re.
Daniela Nane, actriță de teatru și cinema care nu mai are nevoie de prezentare, vă invită să pătrundeți în universul poeziei creștine prin mijlocirea unor mari poeți ca: Mihai Eminescu, Radu Gyr, Vasile Voicu­lescu, Ioan Alexandru, Arsenie Boca, Nichifor Crai­nic și alții. Versurile se vor împleti cu armonii imaginate de Astor Piazzolla, Constantin Silvestri, George Enescu, Ser­ghei Rahmaninov, Raffaele Montanaro, Paul Constanti­nescu sau Johann Sebastian Bach. "Mă bucur mult să aduc în fața iubitorilor de poezie câ­teva dintre cele mai frumoa­se versuri scrise vreodată des­pre adevăr divin, lumină, pace și dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoție și încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozi­tatea și noblețea din suflete", declara ar­tista.
(Detalii despre turneu pu­teți găsi pe armoniipascale. wordpress.com.)

"La Umbra Crucii Tale" - Ediția I

Dacă vă găsiți prin zona Maramureșului, pe 29 martie, la Ieud, Episcopia Greco-Catolică Maramureș, Parohia Greco-Cato­lică Ieud, în parteneriat cu Ansamblul Fol­cloric Național Transilvania, organizează concertul de pricesne și muzică religioasă "La Umbra Crucii Tale". Pentru că manifestarea se află la prima sa ediție, gazdele s-au pregătit cum se cuvine pentru oaspeți de marcă. Concertul va avea loc la Biserica Greco-Catolică "Adormirea Maicii Dom­nului" din Ieud, de la ora 16, iar printre invitați se numără: Florentina Giurgi, Ileana Brumar, Rafila Bărbos, Măriuca Verdeș și Găzdoile Că­lineștiului, Florin Gherman, Ioana Pricop și Oana Font, Ionuț Bledea, Doina Zaha­ria, soprana Natalia Buciuman, Ansam­blul Folcloric Național Transilvania și mulți alții.

"Flori de Primăvară"

Nici Capitala nu putea să lipsească de pe lista evenimentelor din această perioa­dă. La Teatrul Elisabeta, pe 8 aprilie, ar­tiștii lirici Daniela Vlădescu, Nicole Mancaș, Ana Cebotari, Liviu Indricău, Răzvan Georgescu și Ștefan Ignat vor da viață celor mai îndrăgite și cunoscute cântece populare, adaptate pentru vocea de operă. Dacă vă hotărâți să mergeți, veți putea asculta capodopere compuse sau adaptate de Anton Pann, Tiberiu Brediceanu, George Grigoriu, Eduard Caudella și Vespasian Vasilescu. Organiza­torii au introdus în program și rugăciuni muzicale scrise de Carmen Petra-Basacopol și Constantin Brân­cuși, dar și inegalabilul "Bocet" al lui George Enescu, din partitura operei"Oedipe".
(Concertul este înscris în cadrul evenimentelor "Fine Music", ale Fundației George Enescu. Pentru rezervări și informații puteții suna la: 0727.703.703. Biletele au prețuri cuprinse între 30 și 40 lei.)

Messa da Requiem

Și Opera Națională Română din Iași s-a pregătit de sărbătoarea Pascală. Pe scenă, în ziua de 5 aprilie, va fi prezentat spectacolul-eveniment Messa da Requiem, de Giuseppe Verdi. Adevărată rugăciune pentru cei morți, compoziția a fost prezentată în pre­mieră pe scena bazilicii San Marco din Milano, pe 22 mai 1874, când reprezentația a fost dirijată chiar de maestrul Verdi.
Concertul de la Iași are și el o mare încărcătură emo­țională. Va avea loc chiar în ziua Intrării Dom­nului în Ierusalim, înainte de începerea Săptămânii Patimilor, și va fi dirijat de americanul Mark Stringer, venit pentru prima dată în România, de la Viena, unde locuiește și dirijează în prezent. Soliști la acest eveni­ment de marcă sunt: soprana Ana Maria Donose, mezzosoprana Florentina Onică, tenorul Florin Guz­gă și basul Daniel Mateianu, care vor cânta alături de orchestra și corul Operei Naționale Române Iași.
(Spectacolul este dedicat memoriei basului Octa­vian Dumitru, dispărut la numai 34 de ani.)
Prețul unui bilet la acest concert variază între 20 și 70 de lei.