TEST: Suferiți de sindromul intestinului iritabil?

Rodica Demian
- Balonările și tulburările de tranzit intestinal le strică multor oameni pofta de viață. Mai ales acum, primăvara, când îți vine să zbori, deranjamentele digestive, provocate în mare măsură de consumul de verzituri, te pun "la pământ". Pentru a afla dacă abdomenul dvs. este doar "capricios" sau e vorba de o problemă mai gravă - sindromul intestinului iritabil - răspundeți la întrebările testului pe care vi-l propunem mai jos. Soluțiile lui vă vor fi de ajutor -

10 întrebări pentru a ști

Răspundeți la întrebări și notați cifra corespun­zătoare situației dvs. După care, aflați rezultatul testu­lui.

1. Aveți probleme cu abdomenul de mai mult de 3 luni?
Da: 2 Nu: 0

2. Calitatea vieții dvs. se resimte?
Da: 2 Nu: 0

3. Balonările și acumulările de gaze se produc doar după ce mâncați prea mult?
Da: 1 Nu: 0

4. Aveți uneori diaree sau constipație fără vreun motiv special, fără dureri și fără balonări?
Da: 1 Nu: 0

5. Aveți în mod frecvent dureri abdominale, asociate cu balonări și cu tulburări de tranzit?
Da: 2 Nu frecvent: 0

6. Problemele dvs. digestive încetează când renunțați la podusele lactate?
Da: 1 Nu: 0

7. Ați remarcat faptul că stresul vă amplifică durerile abdominale?
Da: 1 Nu: 0

8. Vă simțiți obosiți între două crize?
Da: 1 Nu: 0

9. Problemele dvs. digestive apar doar când vă schimbați ritmul de viață sau alimentația?
Da: 1 Nu: 0

10. Simțiți frecvent nevoia să urinați, fără vreun motiv aparent?­
Da: 2 Nu: 0

Rezultatul
(obținut prin adunarea punctelor)


Sub 4 puncte: stomacul dvs. funcționează foarte bine!
De altfel, nu este deloc o surpriză pentru dvs. Doar stresul sau schimbările de ritm îl pot perturba uneori, dar numai temporar: lucru absolut normal.

Între 4 și 7 puncte: stomacul dvs. face "năzbâtii" uneori
Ceea ce nu înseamnă, a priori, că suferiți de sindromul intestinului iritabil, deoarece răspunsurile dvs. regrupează toate simptomele caracteristice.
"O diaree sau balonări care apar din când în când pot avea cauze multiple, de pildă un medicament sau intoleranța la anumite alimente. În general, acestea sunt benigne", spun specialiștii.
Totuși, dacă asemenea neajunsuri vă deranjează cam prea frecvent, ar trebui să consultați un medic generalist, care, dacă e necesar, vă va prescrie exami­nări suplimentare.

Peste 7 puncte: suferiți, probabil, de un sindrom al intestinului iritabil, cunoscut și sub denumirea de "colopatie funcțională"
Consultați, fără ezitare, un medic generalist sau un gastro-enterolog. Chiar dacă aceste tulburări di­ges­tive nu au consecințe grave, ele perturbă totuși cali­tatea vieții, ceea ce înseamnă, practic: dureri abdominale de mai multe ori pe săptămână, vreme de cel puțin 3 luni (care dispar, în general, după de­fecație), constipație, diaree și balonări. "Asocierea acestor trei simptome îi permite medicului să sta­bilească diagnosticul de sindrom al intestinului irita­bil. Pentru că nu există teste de diagnosticare și exa­menele medicale sunt normale", precizează ex­perții. Cauza nu este încă suficient de bine cunoscută: se evocă o hipersensibilitate a viscerelor, perturbări ale motricității digestive, un dezechilibru al florei intes­tinale. Se știe, în schimb, că stresul sau anxietatea o agravea­ză. Uneori, apar și semnale fără nicio le­gătură cu sistemul di­gestiv: dureri de cap, oboseală, tul­bu­rări uri­nare, articulare...

Soluții pentru vindecare

Care sunt alimentele recomandate și care sunt cele ce trebuie evitate în cazul sindromului intestinului iritabil? Și ce medicamente îl pot calma?

Împotriva constipației

Optați pentru fibrele de legume verzi și de fructe proaspete, căci cele de tărâțe de grâu, frecvent reco­mandate, sunt insolubile și ar putea agrava discon­fortul abdominal și balonările. Ca medica­mente, laxativele "osmotice" (de ex. Miralax) adu­nă apa în fecale, ameliorând, astfel, evacuarea lor. La recoman­darea medicului, utilizarea lor poate fi prelungită pe durata mai multor luni.

Împotriva diareei

Prioritatea o reprezintă apa și băuturile neaci­dulate pentru compensarea deshidratării. De ase­menea, orezul preparat în toate felurile și bine să­rat, pentru retenția apei. Limitați, în schimb, alimentele condimentate, grase sau dulci (produse de patiserie, mezeluri, ciocolată...), fructele și legumele crude, dar și laptele și produsele lactate, cel puțin în primele 24 de ore. Pentru tratarea efi­cientă a diareei se reco­mandă loperamida (Imo­dium).

Împotriva balonărilor și gazelor

Laptele și iaurtul, anumite legume fermentabile, precum varza, ceapa, feniculul sau usturoiul nu fac casă bună cu un abdomen balonat. Este mai bine, deci, să se limiteze consumul acestora, dar și al zaharurilor (fructoza, sorbitolul sau E420, mani­tolul sau E421, maltitolul sau E965 și xilitolul sau E967), care accentuează balonările și producerea gazelor. Ele sunt prezente, în cantități importante, în anumite fructe (mere, pere, pepene roșu, mango) și în edul­coranți. Se recomandă, de asemenea, să se mănânce încet și să se fracționeze mesele, ca să nu fie prea co­pioase. În ceea ce privește arsenalul me­dicamentos, acesta se rezumă - în principal - la cărbunele activ, care absoarbe gazele.

Împotriva durerilor abdominale


Pentru început, medicul recomandă antispasmo­dice, pe bază de glucinol sau de citrat de alverină, asociate, uneori, cu pansamente gastro-intestinale (de tipul Smecta). Iar dacă durerile nu trec, nu fiți sur­prinși că medicul vă prescrie antidepresive pen­tru câteva luni. Acestea au un scop pur antalgic: acțio­nând asupra sensibilității viscerale, antide­presivele pot modifica percepția durerii. Mai puțin "acade­mică", hipnoza face - și ea - parte din arse­nalul terapeutic împotriva sindromului intestinului iritabil. Studiile i-au demonstrat eficiența în redu­cerea inten­sității și frecvenței durerilor, pe o peri­oadă de câteva luni.