Recunoștință

Cititor Formula AS
Scriu și respir.

Respir adânc aerul parfumat al vie­ții mele postume și nu mă mai satur. Când moartea îți sare în față, pe neașteptate, totul o ia de la zero. Ești ca un nou născut. Timpul în­cremenește, simțurile ca­pătă limpezime. Pentru prima oară, poți contempla minunatele lucruri mărunte din viață, cele mai im­por­tante, pe care le-ai trecut mereu cu vederea.
La începutul anului, într-o dimineață ca oricare al­ta, nu m-am mai putut ridica din așternut. O durere cum­plită în piept mă sugruma fără milă, ca un dușman nevăzut. Mă zvârcoleam neputincios și știam că o să mor cu zile, inexplicabil, în mijlocul vieții. Inima, cea care ne animă pe toți și în toate, părea gata să cedeze. M-aș fi stins așa, fără o lumânare aprinsă, dacă soția mea, medic, nu ar fi recunoscut semnele unui infarct și n-ar fi făcut tot ce e omenește posibil să mă salveze.
Copacii se derulau rapid prin geamul salvării, reci, cenușii, ca niște mădulare trecute ale iernii. Poate îi văd pentru ultima oară, mă gândeam. Înainte să-și desferece noianul de flori multicolore. Înainte de pri­mele triluri, de primii fluturi și primele miresme de pri­măvară. Am mulțumit în sinea mea, ca întotdea­una, pentru miracolul zilnic. Mai singur ca oricând și eliberat, parcă, de toate ne­voințele firii, mi-am ac­ceptat soarta, ori­care ar fi fost ea.
Când am ajuns în spital, monitoarele ară­tau o activitate cardiacă scăzută, sub o treime. Peste noapte, inima mea slăbită capitulase aproape, în fața veșniciei. Am ri­dicat capul. Fire, monitoare, zgomote spe­cifice activității de spital. Îmi erau toate familiare. Până mai ieri, veneam acolo în calitate de student la Stoma­tolo­gie, iar acum eram un pacient cu zilele nu­mărate.
Soția și mama așteptau lângă ușă, slei­te de durere și neputință. Le-am văzut ochii înlăcrimați și am știut. Am știut, o dată în plus, că nu vom dispărea în neant, așa, pur și simplu, ca niște rămășițe vege­tale. Că, din­colo de trecerea vremelnică prin lumea asta scânte­ietor de frumoasă, ne mai așteaptă și altceva. Un curcubeu de senzații m-a îmbogățit atunci sufle­teș­te. Un noian de trăiri intense, comprimate în câteva clipe. Regretul de a fi arătat prea puțină afecțiune celor apropiați. Tristețea de a rata toate răsăriturile viitoare, de la boltă, până la firul de iarbă. Părerea de rău de a pleca fără un rămas bun. Dar, peste toate, o emoție spirituală intensă, în fața unei călătorii iminente, dincolo de toate vămile văzduhului.
Inima mea nu putea să aștepte. În aceeași zi, am fost transferat în Iași, la Institutul de Boli Cardiovas­culare. Intervenția pe inimă e ca o vizită în antecamera morții. Se trăiește in­tens în abisul ființei și, cu atât mai mult, nu poate fi redată în cuvinte. Du­pă ope­ra­ție, am rămas în sec­ția de Terapie Inten­sivă, țintuit la pat, ca un condamnat care spe­ră la grațiere. În li­niștea a­proape so­lem­nă, în­tre­ruptă doar de sune­tul ritmic al mo­ni­toarelor, am a­vut timp să meditez la soarta mea. Aici, în salonul înalt, de un alb ima­culat, ca un for al splen­dorii uma­ne, am așteptat, am sperat și m-am mi­nu­nat, alături de alți suferinzi, de no­bila misiune a sal­va­torilor noștri.
...Era miezul nopții, când doar călugării mai înfo­cați rămân treji, în fața icoanei. O forfotă bruscă m-a tre­zit din ațipeală. Un nou suferind era adus, în mare grabă, în patul vecin. Am înlăturat puțin colțul per­delei despărțitoare. Cât ai clipi, patul a fost înconjurat de o duzină de medici, asis­­tente și aparate de resuscitare. "Ochii deschiși, mamaie, ochii des­chiși!" Halatele albe se agită la unison. Mișcările sunt scurte, rapide, decisive, ca ale unei făpturi colective, cu o sin­gu­ră voință. "... ochii la mine... nu re­nun­ța...". Bă­trâna se uită pierdut în ta­van. Geme surd, neome­nesc, agățată de brațele lor, care se oferă ca niște mâini materne. "S-a dus..." Trupul firav tre­sare puter­nic sub șocul electrozilor. Mă rog pentru ea. Poate că e deja din­colo, în valea întunecată. "Trăiește... Tră­­iește..." "Stai liniștită, mamaie... ga­ta, a trecut."
Apoi, simplu, ca un nou răsărit de soare, s-a făcut liniște iar.
O fărâmă din mine a rămas acolo, în secția de Terapie Intensivă. Acolo, în­tins pe pat și conectat la monitoare, cu branule în brațe și urinarul alături, a fost locul în care am trăit cel mai viu.
Când am plecat din Iași, inima mea recuperase mi­raculos cel puțin o treime. Una peste alta, două treimi adunate în­seamnă, poate, încă o viață de om. Dar, mai important pentru orice inimă, fie ea viguroasă sau nu, e cum prețuiești tim­pul rămas.
Mulțumesc lui Dumnezeu și înge­rilor care mi-au fost alături, mulțumesc soției mele, mulțumesc ma­mei mele, mulțumesc Dom­nilor Doctori de la Insti­tutul de Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. George I. M. Georgescu" din Iași, mulțu­mesc Domnilor Doc­tori de la Spitalul de Ur­gen­ță "Sf. Apostol An­drei" din Galați, mul­țumesc Dom­nu­lui De­can al Fa­cul­tății de Me­dicină și Farmacie "Dunărea de Jos" din Galați, al­tor Domni Pro­fesori Doctori ai fa­cul­tății și tuturor ce­lor care m-au ajutat să trăiesc și care chiar acum, în clipa de față, salvează vieți.
Odată, în copilărie, gândindu-mă intens la pro­pria moarte, la dis­pariția mea fizică de­finitivă, m-au podidit lacrimile. Se întâmplă și altora. Acum, după atâția ani, când am tre­cut prin simularea ei, îmi vine să râd de bucurie. Și râd.
Din toată inima.

LUCIAN CREȚU - Buzău