Dulciuri pentru masa de Paști

Rodica Demian
Prăjitură cu banane și glazură caramel

Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 80 g unt moale, 80 g smân­tână acrișoară, 150 g zahăr brun, 3 ouă bătute, 1 lingură aromă de vanilie, 2 banane coapte, zdro­­bite, ulei sau unt pentru tavă.
Glazura: 3 lin­guri unt, 3 linguri zahăr brun, 2 lin­guri smân­tână acri­șoară, 100 g zahăr pudră (cernut).
Mod de preparare:
* Se-ncinge cup­torul la 160°. Se unge o tavă pătrată cu unt sau ulei și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se cern - în­tr-un castron mare - făina și praful de copt. Se adaugă untul, smântâna, zahărul, ouăle bătute și aroma de vani­lie. Se amestecă până ce se obține un aluat neted, după care se încorporează bananele.
* Se toarnă aluatul în formă, se netezește la supra­față, se dă la cuptor și se coace 60 de minute, până ce se rumenește.
* Se lasă 10 minute să se răcească puțin în tavă, se răstoarnă pe un grătar și se lasă să se răcească com­plet.
* Pentru glazură, se pun într-o cratiță untul și za­hă­rul și se lasă pe foc să se-ncingă, amestecând ușor, până ce se topește zahărul și se caramelizează. Se ia cratița de pe foc, se încorporează smântâna și za­hărul pudră și se lasă să se răcească 30-40 de minute, până ce se întărește glazura și poate fi întinsă.
* Se întinde glazura peste prăjitură și se apasă din loc în loc cu o linguriță, pentru a obține un model.

Prăjitură cu mere și miere

Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 2 lin­gurițe praf de copt, 1/2 linguriță ienibahar măcinat, 170 g unt moale, 180 g zahăr tos foarte fin, 3 ouă bătute, 1 linguriță aromă de vanilie, 2 linguri suc de mere, 4 mere roșii, 3 lin­guri miere încălzită, ulei sau unt pentru tavă.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se unge o tavă drept­un­ghiulară (30 cm x 24 cm) și se tapetează cu hârtie pen­tru copt.
* Se cern - într-un cas­tron mare - făina, praful de copt și ienibaharul, se adau­gă untul, zahărul, ouăle și aro­ma de va­ni­lie și se ames­tecă până ce se obține un aluat neted. Se încor­porează și sucul de mere și se fră­mântă.
* Se toarnă aluatul în tavă, se netezește la supra­față și se întind peste el me­rele tăiate șpal­turi (ca țiglele), fără a le apăsa în aluat. Se ung apoi cu jumă­tate din cantitatea de miere.
* Se coace prăjitura 30-35 de minute și, după ce s-a răcit 15 minute, se taie bucăți.
* Înainte de-a o servi, se unge cu restul de miere.

Prăjitură cu glazură de portocale

Ingrediente (pentru 12 bucăți): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 1 linguriță scor­țișoară pisată, 1/2 linguriță ghimbir măcinat, 170 g unt moale, 150 g zahăr brun, 3 ouă bă­tute, 2 linguri zeamă de portocală, 2 mor­covi mari, dați pe ră­zătoare, 60 g sâmburi de nucă tăiați mărunt, câțiva sâmburi de nucă întregi, pentru or­nat, ulei sau unt topit pentru formă.
Glazura: 50 g brânză de vaci cre­moa­­să, 250 g zahăr pu­­dră (cernut), coaja rasă a unei jumă­tăți de porto­cală, 1 lin­gu­ră zeamă de portocală (la nevoie, ce­va mai multă).
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 160°. Se unge o formă rotundă (diametrul 24 cm) cu ulei sau cu unt și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se pun într-un castron mare untul, praful de copt, scorțișoara și ghimbirul. Se adaugă untul, zahă­rul și ouăle bătute și se amestecă până ce se obține un aluat neted. Se încorpo­rează apoi zeama de portocală, morcovii și sâmburii de nucă tăiați mărunt.
* Se toarnă aluatul în forma unsă și ta­petată cu hârtie, se netezește la suprafață, se dă 60-70 de minute la cuptor și se coace până ce se rumenește frumos.
* După ce s-a răcit puțin circa 10 mi­nute, se scoate prăjitura din formă și se lasă să se răcească complet.
* Pentru glazură, se pun toate ingre­dientele într-un castron și se a­mestecă bine. Dacă este prea groa­să, se mai adaugă pu­țină zea­mă de portocală. Se în­tinde glazura peste prăji­tură și se ornează cu sâm­burii de nucă.

Tort cu nucă

Ingrediente (pentru 8-10 felii): 200 g făină, 1 lingură praf de copt, 170 g unt moale, 180 g zahăr foarte fin, 3 ouă bătute, 1 linguriță aromă de vanilie, 2 linguri lapte, 130 g sâmburi de nucă tăiați mă­runt, ulei sau unt pentru formă.
Pentru ornat: 170 g unt moale, 300 g zahăr pudră (cernut), 120 g frișcă lichidă, 3 linguri gem de caise (încălzit), sâmburi de nucă pentru ornat.
Mod de preparare:
* Se-ncinge cuptorul la 180°. Se ung cu unt sau ulei 2 forme rotunde (dia­me­trul 20 cm), cu pe­reți deta­șabili și se tapetează cu hârtie pentru copt.
* Se cern într-un castron mare făina și praful de copt și se adaugă untul, zahărul, ouăle și aroma de vanilie. Se amestecă până ce se obține un aluat neted și se încorporează laptele și o treime din nuca tăiată.
* Se toarnă aluatul în cele două forme, se nete­zește la suprafață, se dă la cuptor și se coace 25-30 de minute (trebuie să se rumenească).
* După ce s-au răcit circa 2-3 minute, se scot blaturile din forme și se lasă să se răcească com­plet. Se taie apoi în două, pe orizontală (în total sunt 4 blaturi).
* Pentru garnisit, se freacă untul cu zahărul pudră și cu frișca nebătută, se ung cu cremă bla­turile și așează unul peste altul.
* Se ung marginile tortului cu crema ră­masă, peste care se lipesc nucile tăiate mărunt. Se unge suprafața tortului cu gem de caise și din crema rămasă se sprițează de jur împrejur o margine on­dulată. Se ornează cu sâmburi de nucă (în­tregi).

Tort de orez cu portocale

Ingrediente (pentru 8-10 felii): 1 litru lapte, 250 g orez, 4 ouă, 150 g zahăr, 2 pliculețe zahăr vanilat, coaja de la o portocală, coaja de la o lămâie, 100 g stafide.
Mod de preparare:
* Se pune pe foc laptele împreună cu zahărul, jumătate din coaja de portocală și coaja de lămâie. Când începe să fiarbă, se adaugă orezul și se lasă să fiarbă până trage tot laptele. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn. Se lasă apoi orezul la răcit.
* Se separă albu­șu­rile de gălbenușuri. Se bat spumă albușurile cu un praf de sare.
* Se mixează gălbenușurile și se amestecă cu ore­zul, stafidele și coaja de portocală. Se încorporează apoi ușor și spuma de albuș.
* Se tapetează cu unt un vas ter­mo­rezistent (30 x 25 cm), apoi se adaugă ameste­cul de orez.
* Se ține în cuptorul încins la 180 grade apro­ximativ 30 de minute, până se rume­nește pe deasupra.