Evitați capcana antibioticelor!

Gilda Fildan
- Lună de lună, germenii prezenți în spitale omoară sute de mii de oameni. Vindecați de bolile pentru care au fost internați, ei sunt uciși de bacterii și de ciuperci. Deoarece antibioticele, folosite în exces, nu mai acționează împotriva lor, s-ar putea ca în curând rănile cele mai simple să devină mortale -

Societatea europeană pentru igiena spita­lelor apreciază că numărul infecțiilor pro­vocate de microorganisme atinge deja cifra înspăi­mântătoare de 5 milioane pe an doar în Franța, Elve­ția, Spania și Ger­ma­nia. Ceea ce înseamnă că din 20 de pacienți tratați în regim de internare, unul se infec­tează. A­nual, până la circa un milion de persoane își pierd viața din a­ceastă cauză. Și situația s-ar pu­tea în­răutăți dramatic. Căci una din cele mai redutabile arme ale medicinei - antibioticele - ame­nință să de­vină inutilă. Încă de pe acum, numeroase anti­biotice nu mai au niciun efect. Organi­za­ția Mon­dială a Sănă­tății (OMS) atrage atenția că ome­nirea se îndreaptă către o eră post-anti­biotice, când infecțiile banale și leziunile mi­nore, consi­derate mul­tă vreme ca fiind ino­fensive, vor conduce din nou la un dez­nodământ fatal. Tre­buie să înțelegem că, într-un viitor previzibil, vom muri din pricina unui abces dentar sau a unei infecții urinare?

Triumful bacteriilor

De milioane de ani, bacteriile își modifică struc­tura atunci când ceva le amenință înmulțirea și pro­pagarea. Iar antibioticele sunt cei mai eficienți ina­mici ai lor. Dezvoltarea masivă pe care au cu­nos­cut-o aceste produse far­ma­ceutice își are punctul de pornire într-un experiment efec­tuat într-un laborator londonez, în anul 1928. Cercetătorul brita­nic Ale­xan­der Fleming a obser­vat atunci proprietățile deosebite ale unei ciuperci de mucegai, care era ca­pabilă să distrugă bacteriile. Paisprezece ani mai târziu, își începe marșul triumfal un me­dicament numit penicilină și, dintr-odată, infecții care provo­cau moartea pacienților sunt vin­decabile: febra puerperală, rănile purulente, septi­ce­mia sau con­ges­tia pulmonară. "Astăzi, noi privim cu nostalgie peri­oada dintre anii 1930 și 1970, soco­tind-o epoca de aur a antibioticelor", spun mi­cro­biologii. "La data aceea, mulți erau convinși că problema infec­țiilor a fost rezolvată odată pentru totdeauna."
În euforia generală, s-a trecut cu vederea un fac­tor esențial: capacitatea de adaptare a bacteriilor. Ele parcurg diverse mutații sau își transmit reciproc infor­mații genetice. În procesul evoluției lor, utili­zarea antibioticelor a pus presiune pe selecția natu­rală. Când medicamentele au omorât cea mai mare parte dintre bacterii, au supraviețuit tocmai acele tulpini care posedă mecanisme de autoapărare ce le conferă re­zistență la antibiotice. Simplifi­când, lucrurile se petrec astfel: une­le tipuri de bacterii sunt rezis­tente din capul locului și antibio­ticele nu pot acționa asupra lor, în timp ce altele se modifică spon­­tan, prin mutații intervenite în ge­nele lor. Acești supraviețuitori nu vor fi anihilați de atacul antibio­ticelor. Și, întrucât bacteriile se înmulțesc extrem de repede, gena celor rezistente se transmite la fel de repede. În scurt timp, toți indi­vizii ce alcă­tuiesc o populație de bacterii vor fi rezis­tenți. Iar si­tuația cea mai gravă este aceea în care germenii devin la un mo­ment dat multirezistenți, adică se pot apăra împotriva mai multor antibiotice. Aceasta face ca infec­țiile declan­șate de ei să nu mai poată fi combătute decât foarte greu - sau chiar deloc.

Răceala nu se tratează cu antibiotice

Într-un studiu realizat pentru OMS s-a dovedit că, deși, în ulti­mul timp, me­dicii pre­scriu mai rar anti­biotice copiilor și bolna­vilor vârstnici, com­parativ cu anii trecuți, totuși, când e vorba de infecții ale căilor respiratorii superioare, amig­dalite sau otite medii, ei eliberează asemenea re­țete cu mult mai multă ușu­rință decât ar fi necesar. Conform OMS, aproxi­mativ 30% din totalul pre­scrip­­țiilor de anti­biotice înregis­trate în cursul anului 2013 sunt cel puțin discu­tabile. Totodată, se abu­zează și de me­dicamente ce ar tre­bui să fie rezervate pen­tru situații de extremă urgență, acolo unde alte pre­parate nu mai ajută. Spe­cialiștii OMS trag un semnal de alarmă legat de faptul că antibio­ticele sunt deseori întrebuințate greșit: "Marea majoritate a infec­țiilor de pe căile respira­torii supe­rioare sunt de­clan­șate de viruși, iar antibio­ticele n-au niciun fel de acțiune asupra lor." Numai că aceste medicamente se bu­cură de zeci de ani de o reputație atât de bună, încât există tendința de a face uz de ele și în cazurile mi­no­re. De exemplu, trei sfer­turi din pacienții bol­navi de viroză sunt tratați de medici cu antibiotice da­că simptomele nu se amelio­rează în câteva zile.
În mod normal, microorganismele n-ar trebui să constituie o problemă. În organismul uman există un număr imens de bacterii, care îl depășește de câteva ori pe acela al celulelor corpului. De regulă, sistemul nostru imunitar reușește să le țină foarte bine sub control. Cu unele excepții. Persoanele care sunt deja slăbite în urma unor operații sau din cauza unor boli cronice ajung, câteodată, în situația de a nu mai putea lupta cu germenii patogeni. Medicina din zilele noas­tre este aptă să execute intervenții chi­rurgicale pe care nimeni nu și le-ar fi putut imagina acum un deceniu. Salvați de la moarte cu ajutorul lor, pacienții își pierd viața din cauza microor­ganismelor din spitale. Ei vin în contact cu un spec­tru de germeni modificați, ce au devenit imuni la medicamentele folosite până acum.

Un război nedrept

În spitale, întâlnirea dintre pacienții deosebit de vulnerabili și germenii extrem de primejdioși se sol­dează, adesea, cu un deznodământ tragic. Însă riscul infectării cu aceste microorganisme de temut este mare nu doar în clinici. Potrivit unui studiu recent, numeroase persoane se contaminează în timpul unor călătorii (este și acesta unul din rezultatele stilului de viață al omului modern). Analizele de laborator efec­tuate pe 225 de turiști abia întorși din voiaje exotice au pus în evidență faptul că, de pildă, peste 70% dintre cei ce vizitaseră India aduseseră cu ei acasă bacterii poten­țial rezistente, același lucru fiind valabil și pentru aproape jumătate dintre cei care avuseseră sejururi în țări din sud-estul Asiei. Ceea ce nu înseam­nă, desigur, că ar trebui să se renunțe la călătorii. Exis­tă, totuși, riscul ca bacte­riile inactive să fie trans­ferate altora.
Comunitatea Europeană intențio­nează să elabo­reze cât mai curând o nouă strategie, care să cuprin­dă re­guli clare privind utilizarea antibio­ticelor în medi­cina umană și în zooteh­nie. Căci, pentru a intra în contact cu germenii prin intermediul alimentelor in­gerate, nu e nevoie să în­tre­­prinzi o că­lătorie pe me­leaguri străine. În fermele eu­ropene de ani­male se face uz masiv de anti­bio­tice. Cu toate că din 2006 este interzisă intro­du­cerea medica­men­­telor în furaje pen­tru accelerarea creșterii animalelor, mulți ve­teri­nari sunt dispuși să elibereze cu des­tulă lejeritate rețete, în scopul prevenirii unor eventuale epizootii.
Cu prilejul unei anchete efectuate de autoritățile sanitar-veterinare din landul german Renania de Nord-West­falia, s-a constatat că nouă curcani din zece fuseseră la un moment dat tratați cu antibiotice, pro­duse farmaceutice de uz uman, destinate unor situații de forță majoră. Asociația pentru protecția naturii și a mediului din Germania a informat recent că, la un control prin sondaj efectuat asupra cărnii de curcan, s-au găsit bacterii rezistente la 88% din pro­be!

Arme noi contra germenilor ucigași

Și ce se va întâmpla de acum înainte? Cerce­tătorii din industria farmaceutică depun eforturi spo­rite pentru descoperirea unor alternative la antibio­ticele devenite neputincioase. Iar soluțiile sunt cău­tate, după cum se pare, într-o direcție nouă. Con­cernul american Merck&Co are în programul său mai multe an­tibio­tice, printre ele și best­sellerul Cubic. Fir­ma are inten­ția de a lansa pe piață, până la finele deceniului, patru me­di­camente destinate tocmai bacte­riilor rezistente. Specialiștii în­cearcă să nu mai distrugă mi­crobii după metoda tradițională, ci să-i împie­dice să devină ac­tivi și să provoace boli. Dar va mai dura câțiva ani până să se treacă din etapa cer­cetării, în cea a producerii efec­tive a medica­men­telor.
Între timp, evenimentele cotidiene presează, ter­minându-se, adesea, cu tragedii. În decembrie anul tre­cut, într-o clini­că din Ger­ma­nia, bacteriile multire­zis­ten­te de tip Aci­neto­bacter bau­­mannii au infectat 31 de persoane, din­tre care două­sprezece au de­cedat. Ger­menul patogen provenea de la un pacient care fă­cuse o călătorie în Tur­cia. În cele din ur­mă, spitalul a apelat la o metodă neobiș­nuită pentru a stopa răspân­direa microbu­lui: a montat 600 de clan­țe speciale la uși. Deoarece în mediul intraspitalicesc mâinile sunt principalul vehicul transportator de mi­crobi, noile clanțe conțin cupru, un metal cu acțiune antibacte­riană de mult cunoscută. Decât nimic...


Cum ia naștere rezistența la antibiotice

- Bacteriile se înmulțesc rapid și de aceea sunt capabile să se adapteze imediat la un mediu ostil, de exemplu la antibiotice -

Situația inițială
Dintre numeroasele bacterii, doar puține manifestă de la început imunitate la antibiotice. Unele tipuri sunt în general insensibile, altele dezvoltă mutații incidentale în genele lor.

În prezența medicamentului
Atunci când bacte­riile sunt combătute cu un antibiotic, medicamentul omoară toți germenii care nu sunt imuni. Aceștia pot fi și bacterii "bune", ce protejează organis­mul împotriva infecțiilor.

Înmulțirea
Acum n-au mai rămas decât bacterii rezistente, iar ele se pot extinde nestânjenite pe spațiul ocupat anterior de germenii nerezistenți, alimentându-se din resursele ce stăteau la dispoziția acestora.

Transmiterea
Unele tipuri de microbi transmit imunitatea lor la antibiotice și către alte bacterii, consecința fiind o extensie foarte rapidă a rezistenței la tratamentul medicamentos.


Germenii ucigași din clinici

- În forma lor multirezistentă, aceste bacterii pot provoca moartea bolnavilor -

Staphylococcus aureus
Microbul de formă rotun­dă se stabilește de obicei, în mod natural, în nas ori faringe. Dacă ajunge însă în răni deschise, el poate da naștere la o infecție sau chiar la o septicemie. Deo­sebit de periculoasă este tul­pina MRSA (stafilococul metici­lino-rezistent).

Escherichia coli
Bacteriile de tip coli fac parte din flora intestinală. Din cauza unei igiene intime defectuoase, ele pot de­clan­șa la femei infecții ale căi­lor urinare sau, dacă pă­trund în tubul digestiv prin cavitatea bucală, sunt capa­bile să provoace diaree.

Klebsiella pneumoniae
Această bacterie în formă de bastonaș trăiește de ase­me­nea în intestin și este mul­tirezistentă. Ajunsă în alte regiuni ale corpului, unde n-are ce căuta, ea poate da naștere meningitei sau ab­ceselor pulmonare.

Acinetobacter baumannii
Este vorba de germenul mul­ti­rezistent care a infectat 31 de pacienți internați în Clinica universitară din orașul german Kiel. El se trans­mite prin contact cor­poral - eventual și prin aer - și generează inflamații grave.


Cum evităm capcana antibioticelor?

- Noi, oamenii, avem posibilitatea de a lua măsuri pentru a ne apăra de germenii patogeni rezistenți. Iată trei răspunsuri la cele mai importante întrebări -

A. De ce anume trebuie să ținem seama, când luăm antibiotice?
Prima întrebare pe care s-ar cuveni să ne-o pu­nem ar fi: reprezintă tratamentul cu antibiotice, cu adevă­rat, o necesitate? 90% dintre infecțiile căilor respira­to­rii superioare sunt de natură virală, deci antibio­ticele nu ne ajută cu nimic la o viroză sau gripă. Ele devin utile numai atunci când, în cursul bolii, se produce o suprainfectare cu bacterii. În acel moment, va fi important să distrugem microbii - în majoritatea cazurilor, e vorba de streptococi - deoarece ei pot să îmbolnăvească inima ori să afec­teze rinichii. Dacă medicul suspectează o astfel de infecție, soluția optimă este să se facă o cultură microbiană: bacte­riilor li se creează condiții de înmulțire în laborator, pe un mediu de cultură, pen­tru a se stabili care antibiotic acționează mai efi­cient contra lor. Ulterior, germenii vor putea fi dis­truși țintit, fără întrebuințarea unui antibiotic cu spec­tru larg, așa cum se face de obicei, care ar acționa nespecific, favorizând re­zistența microbilor.
În cazul când antibioticul este realmente nece­sar, el trebuie luat exact așa cum l-a prescris medi­cul, deci, respectând cu strictețe doza, ca și durata tratamentului. Altfel, riscăm să nu omorâm toți ger­menii, iar ei se vor înmulți din nou, îndată ce "bom­bardamentul medicamentos" a încetat. Prin urmare, există riscul unei recidive.

B. Avem la dispoziție alternative naturale?
În cadrul unor studii, cercetătorii au descoperit că la infecțiile urinare, ca și la afecțiunile respi­ratorii, acționează cu mult succes uleiurile eterice (de oregano, eucalipt, ienupăr, scorțișoară, cuișoare etc.). În farmaciile din Occident, există și un medi­cament naturist numit Angocin, care conține rădă­cină de hrean și colțunași. Testele efectuate cu Cane­phron, un preparat ce are în compoziție frunze de rozmarin, țintaură și rădăcină de leuștean, au demonstrat că așa-numitele fitopreparate pot fi o alternativă bună la antibiotice, în special la formele ușoare de cistită. Un medicament mai cunoscut este Sinupret, bazat printre altele pe extractul de ver­bi­nă, de mare folos în tratarea sinuzitei. Iar exemplele pot continua. "Fares", firma românească de medi­ca­mente din plante (ca să luăm un singur exemplu, are o ofertă bogată și extrem de eficientă de anti­bio­tice naturale, realizate pe bază de uleiuri aromate).

C. Cât de periculoasă este carnea contaminată?
Testele pun mereu în evidență prezența unor germeni rezistenți pe toate felurile de carne consu­mate în mod obișnuit. Riscul de infectare este totuși scăzut, deoarece bacteriile se află în număr redus pe carne. Respectând regulile de igienă menționate mai jos, vă veți putea delecta fără grijă cu mâncă­rurile dvs. preferate.
* Fierberea înăbușită - cel puțin două minute, la minimum 70oC - distruge cu siguranță toți ger­menii patogeni.
* Carnea crudă și ustensilele de bucătărie care s-au aflat în contact cu ea nu trebuie să vină în atin­gere cu alte alimente, de pildă cu salata sau cruditățile.
* Mâini­le și vesela tre­buie cură­țate atent, îna­inte și după pre­pa­ra­rea mâncării.