Păpădia

Iulia Vlad
Frumusețe cu praf de aur

E suficient să o vezi cum stră­lucește în iarbă, ca bănuții de soare, ca să știi că are ceva de spus. Banală, în aparență, păpădia poartă în florile ei aurul alchimiștilor. Și nu doar ca elixir pentru sănătate. Atinge­rea ei de pielea obrazului și a trupului face minuni. Frumusețe cu praf de aur.

Infuzie de păpădie, pentru ten iritat și pătat

4 linguri de frunze de păpădie se fierb în 200 ml de apă, timp de 2-3 minute. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară. Cu ceaiul obținut se loțio­nează tenul iritat, înroșit, sau pătat, dimineața și seara, sau se aplică com­prese, care se țin 10-15 minute. Pentru a intensifica atenuarea petelor maro­nii și a pistruilor, pe lângă aplicarea in­fuziei de păpădie, ungeți-le cu sucul alb care apare la locul de rupere al tulpinii florale. Repetați de 2-3 ori pe zi.

Macerat de păpădie, pentru înviorarea tenului

Doi pumni de frunze proaspete și mărunțite de pă­pădie se pun la ma­cerat în 500 ml apă, vreme de 12 ore. Apa de pă­pădie rezultată se folosește zilnic pen­tru tonifierea și înviorarea tenului obosit și îmbătrânit. Se șterge pielea cu un tampon înmuiat în macerat și se lasă să se usuce pe față. Apoi se aplică o cremă hidratantă.

Mască de păpădie, pentru ten ofilit

Ingrediente: 2 linguri miere, 2 lin­guri tărâțe de grâu, infuzie concen­trată de păpă­die.
Se amestecă mierea cu tărâțele și infuzia de pă­pă­die, până se obține o pastă moa­le. Se aplică pe față și pe gât. Se lasă să ac­țio­neze 20-25 de minute, apoi se spală.

Oțet de păpădie pentru ten gras

Ingrediente: oțet de mere, frunze proaspete de păpădie, infuzie concen­trată de gălbenele sau sunătoare.
Umpleți un borcan de 500 grame cu frunze proaspete și mărunțite de păpă­die, fără a le îndesa. Turnați peste ele oțetul de mere, până acoperă frunzele. Închideți ermetic vasul și lăsați prepa­ratul o săptămână la mace­rat. Stre­curați și amestecați oțetul de păpădie rezultat, cu o can­titate egală de in­fu­zie con­centrată de gălbenele sau sunătoare. Loțiunea to­ni­că se aplică seara, pe tenul gras sau cu acnee. Se păs­trea­ză la rece, o săptămână.

Mască de păpădie pentru ten gras cu pori dilatați

Ingrediente: 2 linguri de frunze proaspete de păpădie tocate mărunt, 2 linguri de drojdie de bere, 2 linguri suc proaspăt de lămâie.
Se amestecă ingredientele până se omogenizează, apoi pasta rezultată se întinde pe obraz. După 25 de minute spălați-o cu apă rece. Albește fața.

Mască tonifiantă pentru bust și decolteu

Ingrediente: 4 linguri de lapte praf, 3 linguri de făină, un gălbenuș, 3 lin­guri de suc proaspăt de frunze de pă­pădie sau ceai concentrat de păpă­die.
Amestecați laptele praf, făina și găl­benușul, cu sucul sau ceaiul de pă­pădie, până se transformă într-o pastă groasă. Întindeți-o pe bust și decolteu și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Clătiți bine pielea cu apă călduță, apoi rece.