Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Mărul-lupului (Aristolochia clematitis)

Redactia
În lumea așa de bogată și fascinantă a plantelor medicinale, prevederea e mama înțelepciunii.

Nu toate ierburile de leac sunt așa de nevino­vate pe cât am crede. Pe lângă cele "banale", comer­cia­lizate în farmacii, există și plante "periculoase", ale căror principii active sunt foarte puter­nice și eficiente, dar și toxice, totodată, care nu trebuie luate "după ureche", și care, la administrare, ne­cesită un dozaj exact și o urmărire medicală de spe­cialitate.
Amintesc, în acest sens, doar câte­va dintre ele: omagul (Aconitus nape­lus), ce conține alcaloidul aco­nitină, care în doze mari e o adevărată otravă, cea mai puternică din lumea vegetală, dar care în doze uzuale, terapeutice, este un remediu de necontestat în dife­rite dureri rebele, cum ar fi nevralgia de trigemen. De asemenea, arhicunos­cuta mătrăgună (Atropa belladonna), din care se obțin două forme farmaceu­tice, tinctura de beladonă și extractul uscat de bela­donă. Ele au ca principiu activ atropina, aceasta fiind medi­ca­mentul de primă linie în rezolvarea anumitor urgențe medicale, de exemplu în colicile de di­fe­rite etiologii. Mărul-lupului, planta pe care v-o prezint în acest articol, face parte, și ea, dintre remediile excep­țional de puternice ale naturii, dar care, la fel ca și în exemplele enumerate mai sus, trebuie folosită ca leac cu utilizare internă numai la recomandarea și supra­ve­gherea unui medic fitote­rapeut, cel mai bine, membru al Asociației Române a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF).
Mărul-lupului este foarte frecvent și în homeo­patie, unde concentrația principiului activ este foarte diluată, ajungându-se la nivel molecular, din această cauză, efectele toxice pentru organism, în cazul unui medicament homeopat, fiind inexistente. Homeopatia este o terapie controversată și neacceptată de mulți și totuși neinterzisă de nimeni, datorită rezultatelor ei benefice, și fără urmări periculoase, cum se întâmplă în cazul multor medicamente. Denumirea științifică a plantei, Aristolochia, derivă de la cuvintele grecești aristos - foarte bun și locheia - naștere, datorită fap­tului că încă din antichitate s-a observat acțiunea favorabilă în sângerările vaginale infectate ce apar, uneori, după naștere.
Mărul-lupului se mai numește și Curcubețică (Aris­tolochia clematitis).

Descrierea plantei

Mărul-lupului este o plantă dreaptă, înaltă de până la o jumătate de metru, cu tulpina simplă, întreruptă de noduri la nivelul cărora își schimbă direcția, mergând în zig-zag. Are frunze în formă de inimă și flori tubu­loase, de culoare verde pal, cu tentă gălbuie, ce răs­pân­­desc un miros neplăcut și înecăcios. Fructul este globulos la exterior, galben-verzui, iar în interior se gă­sesc semințele, care sunt turtite și de culoare brună. Mărul-lupului crește în păduri, în crânguri, dar și în se­mănături, pe margini de căi ferate și, mai ales, ca buruiană în vii.

Recoltare și uscare

Se folosește în scop terapeutic întreaga parte ae­riană a plantei și rădăcinile. Partea aeriană se recol­tează în timpul înfloririi (mai-iunie), iar rădăcinile, toamna (septembrie-octombrie).
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoa­ne). Randamen­tul la uscare este de 4/1, adică din 100 g plantă proas­pătă se obțin aproximativ 25 g plantă uscată. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Pentru a nu fi confundată cu alte ceaiuri din plan­te, se etiche­tează vizibil și se păstrează separat.

Compoziția chimică

Mărul lupului conține, printre altele, un complex de acizi aristolochici, răspunzători atât de proprietă­țile terapeutice, dar și de toxicitatea plantei, atunci când se folosește în doze mari și timp îndelungat.

Preparate din Mărul-lupului

Decoctul (numai pentru uz extern)
Mod de preparare: 4 linguri de iarbă de Mărul-lupului (tulpină și frunze), uscată și mărunțită gros­cior, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se comple­tează la final apa evaporată. Lichidul se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă. Se folosește în bolile dermatologice, sub diverse forme, prezentate mai jos.

Tinctura
Mod de preparare: 10 grame de iarbă uscată și mărunțită groscior se pun la macerat, în 100 ml alcool alimentar, sau alt produs distilat, obținut în gospo­dărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în fri­gider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se tre­ce ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepăr­tându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Dacă este nevoie, se completează ca să ajungă din nou la 100 ml alcool alimentar sau alt produs de distilare casnic. Se păstrează în flacoane de sti­clă sau plastic, prevăzute cu dop cu pipetă.
Este singura formă farma­ceutică indicată a se fo­losi pe cale internă, pentru că numai tinctura se poate doza corect la administrare, evitându-se e­ven­­tualele intoxicații.

Unguent cu Mărul-lupului
Mod de prepa­ra­re: 100 ml de tinctură de Mărul-lupului ob­ținută după metoda prezentată mai sus se evaporă, într-un vas emailat sau din inox, pus pe foc mic, până se obține un extract siropos, de consistența mierii. Când încă este cald, se adaugă 50 g untură topită, obținută din osânză de porc, 30 g margarină și aproximativ 10 ml ulei de floa­rea-soarelui. Se ia de pe foc și se amestecă până la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține da­că înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (se poate procura din farmaciile care au laborator. Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.)

Unguent complex din Mărul-lupului și tătăneasă
Mod de preparare: 50 ml tinctură de Mărul-lupu­lui și 50 ml tinctură de tătăneasă se pun la evaporat într-un vas emailat sau din inox, la foc mic, până se obține un extract siropos, de consistența mierii. Când încă este cald, se adaugă 50 g untură topită, obținută din osânză de porc, 30 g margarină și aproximativ 10 ml ulei de floarea-soarelui. Se ia de pe foc și se ames­tecă până la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de mar­garină, cu 10 grame de lanolină.
Acest unguent combină efectul antibacterian al acizilor aristolochici din Mărul-lupului cu efectul cicatrizant al alantoinei din tătăneasă.

Tratamente cu Mărul-lupului

Tratamente interne

* Infecții, septicemii, tumori (numai sub strict control medical)
Nota farmacistului: După cum se știe, bolile in­fec­­țioase sunt provocate de agenți microbieni pato­geni, care la început au fost combătute cu plante me­dicinale, apoi cu chimio­tera­pice de tip sulfamidic, iar din anul 1929, când Fleming a descoperit, total întâm­plător, penicilina, cu antibiotice. Antibioticele acțio­nează asupra bacte­riilor patogene prin distrugerea lor (efect bactericid) sau prin oprirea dezvoltării lor (efect bacteriostatic).
Mărul-lupului (acidul aristolochic) înlătură bacte­riile patogene din organism, favorizând fenomenul de fagocitoză din sânge, care constă în înglobarea și "di­ge­rarea" acestor agenți patogeni de către globulele albe, deci nu se aseamănă cu acțiunea antibioticelor. As­tăzi, când rezistența micoorganismelor patogene la antibio­tice este foarte accentuată, acidul aristolochic din Mărul-lupului ar fi fost o mare speranță pentru te­ra­pia medicală, dacă nu ar fi așa de toxic pentru orga­nism, în special pentru rinichi, provocând nefropatie. Totuși, medicii fitoterapeuți ar putea folosi tinctura de Mărul-lupului pe timp scurt (5-10 zile), în doze de câte 10 picături, de 3 ori pe zi, împreună cu antibio­ticele u­zuale, în cazul infecțiilor rebele (septicemii), care sunt rezistente la antibioticele clasice. Toxici­tatea pentru or­ganism apare când se folosesc cure lungi cu prepa­ra­te de Mărul-lupului, sau în cazul intoxicațiilor acci­den­tale. Din acest motiv, chiar dacă preparatele din Mă­rul-lupului au și acțiune antitumorală, se reco­man­­­dă prudență în folosirea internă pentru bolile on­colo­gice, deoarece tratamentul necesită o durată lungă de timp.

Tratamente externe

* Infecții bacteriene ale pielii: celulită, erizi­pel, abcese cutanate, foliculită, furunculoză, eritrasma, intertrigo.
* Afecțiunile foliculilor piloși și ale glan­delor sebacee: acneea, cuperoza, pseudofoliculita bărbii (sicozisul).
* Boli inflamatorii cutanate: erupțiile medica­mentoase, eritemul nodos, granulomul inelar.
* Tumori benigne: angioame, granuloame, ke­ratoze seboreice.
Beneficiază de asemenea de tra­tamente locale:
* Afecțiunile ano-genitale: hemoroizi, fisuri anale, vaginite.
* Bolile gurii: gingivite, paro­don­toză, fisuri dentare, ale bolții pa­latine (cerul gurii) și ale limbii, tu­mori canceroase ale buzelor sau lim­bii.
* Bolile supurânde ale ve­ne­lor: ulcerele varicoase (ulcus cru­ris).

Mod de aplicare al remediilor

* Cataplasme (prișnițe): 2 lin­guri de iarbă uscată de Mărul-lupu­lui se pun în 1/2 litri apă, se fierb 5 minute, după care se strecoară. Se îmbibă o bucată de tifon și se aplică pe rănile zemuin­de și purulente, ulcere varicoase sau diferite forme de cancer de piele, ținându-se 15 minute.
* Tamponări locale în infecțiile stafilococice, cu decoct din Mărul-lupului, preparat după formula de mai sus.
* Spălături vaginale - se pot face cu o fiertură din iarbă de Mărul-lupului, 4 linguri de plantă la 1 litru de apă, în infecțiile tricomoniazice și candi­do­zice, după care se introduce un ovul ce conține sub­stan­țe antitricomoniazice și anticandi­dozice.
* Gargarisme - se folosesc 30 pi­cături de tinc­tu­ră, la o ceașcă de apă călduță, de 2 ori pe zi, după ma­să, apoi un medicament spe­cific bolii respective. Farmacia Faltis rea­lizează asemenea preparate, la pre­scrip­­ția unor medici ORL sau stoma­tologi.
* Băi de șezut - în hemoroizi sau fi­suri anale. Se completează tra­ta­mentul cu diferite unguente și supo­zitoare pe care far­ma­cia Faltis din Brăila le prepară frecvent.
* Aplicații locale - în afecțiunile pielii, cu un­guent din Mărul-lupului sau unguent din Mărul-lu­pului și tătăneasă.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.