Sănătate pas cu pas: NORDIC WALKING (Mersul Nordic)

Florentin Popa
- Mișcare sănătoasă, în aer liber -

Barbara Lombardi este master trainer în Nordic Walking. Originară din Italia, mai exact din splendida zonă Lago di Garda, s-a stabilit de mai mulți ani în București. Am întâlnit-o zilele trecute în Parcul Izvor, alături de câțiva cursanți entuziaști. Curios să aflu mai multe detalii despre beneficiile Mersului Nordic, discuția noastră s-a trans­format într-un interviu.

- Doamnă Lombardi, cum ați descoperit această tehnică de mers și cum v-a ajutat pe dvs., în mod particular?

- În tinerețe am fostă atletă de performanță și o îm­pătimită practicantă a sportului. Am descoperit Mer­sul Nordic absolut întâmplător, atunci când ma­mei mele i s-a montat un pacemaker și doctorii i-au reco­mandat această activitate fizică, pentru îmbunătă­țirea funcțiilor sistemului cardiovascular. M-am în­scris și eu la cursurile Școlii Italiene de Nordic Wal­king, pen­tru că auzisem că este un foarte bun remediu antistres și ajută la ameliorarea multor afecțiuni. Încă de la primele antrenamente, după ce mi-am însușit tehnicile de bază, am observat că ținuta corpului mi s-a îmbu­nătățit, iar durerile de spate de care sufeream au dispă­rut ca prin minune. Încurajată de efecte, m-am ambi­ționat să descopăr toate tainele Mersului Nordic. Am început să-l practic constant, mi-am perfecționat teh­nica, iar de atunci, nu m-am mai oprit! Mai mult, între timp am devenit instructor autorizat al acestei școli, în prezent fiind Master Trainer pentru România, ceea ce în­seamnă că pot să predau teh­nici avansate. De alt­fel, în­ce­pând cu anul acesta, voi for­ma primii instruc­tori de Nor­dic Wal­king din România.

- "Walking" înseamnă "mers". "Nordic" de unde pro­vine?

- Acest sport s-a născut în Finlanda, în 1997, când un stu­dent de la Facultatea de Edu­cație Fizică a studiat mer­sul pe jos ca exercițiu de fitness, și a testat bețele aju­tă­toare ca in­stru­mente de an­trenament. Cu toate că istoria Mersului Nordic e destul de recentă, tehnica a început să se extindă în toa­tă lumea, fiind foarte apre­ciată de per­soanele care o practică în mod constant.

- Pentru majoritatea oa­menilor, mersul pe jos - cu sau fără bețe - pare ceva banal. Ce aduce în plus această tehnică?

- Nordic Walking este o metodă de mișcare în aer liber, care oferă un stil de viață activ și sănătos. La mersul natural se adaugă utilizarea be­țe­lor, care au funcție de împingere, astfel fiind im­pli­cați în mișcare un număr mare de mușchi. Mersul Nor­dic crește con­sumul energetic și reglează funcțiile or­ganismului. Deoarece nu presupune un efort fizic intens, este o activitate sportivă completă și la îndemâ­na oricui. Nor­dic Walking are trei niveluri de antrena­ment: wellness, fitness și sport, iar fiecare cursant își găsește un anu­mit nivel de practică și exer­cițiile potri­vite pentru starea sa fizică: de la liniș­tea și relaxarea induse de o simplă plimbare tera­peutică, la antrena­men­tul aerobic sau exercițiile speci­fice pentru sportivi.

- Ce beneficii pentru sănătate se obțin practicând Nordic Walking?

- Aplicată corespunzător, tehnica s-a dovedit cu 45-50% mai eficientă decât mersul normal. În paralel cu mersul, folosim și brațele, într-un mod foarte bine gândit, și astfel punem în mișcare 90% din muscu­latură (circa 600 de mușchi!). Nordic Walking men­ține permanent în exercițiu patru dintre cele cinci for­me de solicitare motorie: rezistență, forță, mobilitate și coordonare.
Din punct de vedere al beneficiilor directe în sfera sănătății, Mersul Nordic reduce contracțiile din zona cervicală și a umerilor, întărește sistemul imunitar, îm­bunătățește activitatea inimii și a sistemului cardio­vas­cular, restabilește valorile normale ale tensiunii arte­riale, reglează respirația, asigură tonifierea mus­cu­laturii, descarcă tensiunea musculară, întârzie apari­ția osteoporozei și a osteoartritei (prin efortul mo­derat continuu, care stimulează asimilarea calciului în oa­se), crește rezistența la efort, crește producția de elas­tină și colagen din organism, întârzie procesul de îm­bătrânire.

- Medicina modernă recomandă mișcarea și îm­potriva stresului.

- Pe bună dreptate! Mersul Nordic aduce beneficii importante și în sfera psiho-emoțională: îmbunătățește starea de spirit, oferă echilibru mental, crește stima de sine, dezvoltă creativitatea. Cursanții sunt în contact cu natura, se află printre cunoscuți, într-o atmosferă des­tinsă și distractivă, ceea ce-i ajută să scape de stres și anxietate, să combată depresia și să-și alunge teme­rile.

- Multe reclame occidentale recomandă mersul cu bețe ca metodă sigură de slăbit...

- Antrenamentele Nordic Walking sunt foarte bune și pentru pierderea în greutate. Este important să menționez că prin această tehnică sunt arse mai întâi grăsimile și apoi carbohidrații, asigurându-se o slăbire lentă și sănătoasă, pentru că frecvența cardiacă este mo­derată și constantă. Într-o oră de antrenament se pierd 400 de calorii, comparativ cu mersul normal, unde se pierd doar 280 de calorii.

- Nimic negativ? Niciun efect secundar nedorit?

- Mersul Nordic nu are impact negativ asupra ge­nunchilor, gleznelor și zonei lombare - un lucru foar­te important, atât pentru persoanele supraponderale, cât și pentru cei cu probleme ale coloanei vertebrale (inclusiv cei cu hernii de disc). De exemplu, atunci când alergăm, la contactul piciorului de sprijin cu solul, greutatea noastră "crește" și ne forțează articu­la­țiile. La Nordic Walking, pentru că ne folosim de bețe, greutatea se împarte pe patru puncte de sprijin: două pe picioare și două pe bețe, care, practic, devin o prelungire a brațelor. Astfel se explică faptul că per­soa­nele supraponderale pot face efort fizic prelungit. Practicanții percep mai greu oboseala, iar acest lucru permite efectuarea de activități fizice de lungă durată.

- Oricine poate practica Nordic Walking?

- Mersul Nordic e potrivit pentru toate vârstele, de la copii la bătrâni. Se poate practica în orice anotimp, în aer liber, pentru fortificarea sistemului imunitar și îmbunătățirea sănătății. În Occident, medicii recoman­dă Nordic Walking pentru obezitate, diabet, ateroscle­roză, leziuni ale picioarelor, boli neurodegenerative, după infarct, accidente vasculare cerebrale sau în for­mele ușoare de osteoporoză. Foarte mulți cursanți vin la Nordic Walking doar preventiv, pentru a se feri de diverse boli cauzate de sedentarism și de stres, dar și pentru ameliorarea unor afecțiuni ușoare.

- Unde se desfășoară cursurile de Nordic Wal­king?

- Întotdeauna facem antrenamente în aer liber. Nordic Walking poate fi prac­ticat oriunde: pe aleile din parcuri, pe traseele fo­restiere de la munte, pe pla­jă sau în oraș. Cu grupul din București mă întâlnesc regulat în parcuri, ca și a­cum. De asemenea, organi­zăm în mod regulat ieșiri în pădure, la munte sau la mare. Facem și deplasări peste granițe. Anul trecut, de exemplu, echipa mea a participat la Festivalul In­ternațional de Nordic Wal­king din Italia!

- Este necesar un echi­pa­ment special pentru Nor­dic Walking?

- Nu. Pentru a practica a­ceastă activitate fizică avem ne­voie doar de pan­tofi sport, un tricou și un trening. Bineînțeles, ținuta se ajustează în funcție de anotimp. În timpul cursu­lui, eu pun la dispoziția cursan­ților bețele.

- Odată învățate teh­ni­cile Mersului Nordic, prac­ticanții mai au nevoie de instructor?

- Întotdeauna este bine să apelăm la un instructor califi­cat, pentru a ne însuși tehnicile de mers, pentru a lucra corect și pentru a ma­ximiza beneficiile. Teh­nica este foarte importantă! Dacă învățăm greșit o miș­care la primele antrenamente, va fi di­ficil s-o co­rec­tăm mai târ­ziu. Un instructor oferă ele­mentele de bază pentru ca toți cursanții să învețe miș­cările corecte.

- Credeți că va cuceri Mer­sul Nordic interesul amato­ri­lor de mișcare în aer liber din România?

- Sunt convinsă că ro­mâ­­nii vor înțelege benefi­ciile pe care ni le oferă aceas­tă activitate fizică în aer liber. Sper că și medicii români vor afla cât de bune sunt aceste tehnici pentru pacienții lor și le vor recomanda Mersul Nordic, pentru a se trata de unele afecțiuni fără medicamente sau internare. Am aflat cu bucurie că, deja, există câte­va persoane inte­resate să devină in­struc­­tori de Nordic Walking, ceea ce înseamnă că acest stil de exercițiu fizic se va răs­pândi curând în toată Ro­mânia.

(Pentru mai multe detalii despre Nordic Walking, Barbara Lombardi poate fi contactată la tel. 0722/200.824 sau pe pagina de facebook Nordic Walking Romania.)