Dieta "marele mic dejun"...

Iulia Vlad
...pornește de la premisa că nu contează ce și cât mănânci, ci când mănânci, iar cei care sunt suprapon­derali păcătuiesc prin faptul că au, adesea, mese desincronizate cu nevoile corpului lor: prea puține calorii dimi­neața, devreme, și prea multe seara.

Dieta a fost creată de Daniela Ja­kubowics, medic endocrinolog, cerce­tă­tor la Universitatea din Tel Aviv și autor al mai multor studii în domeniul bolilor metabolice și nutriției. Ea susți­ne că organismul procesează alimen­tele în mod diferit, în funcție de mo­men­tul zilei. Metabolismul este influ­en­țat de ritmul circadian al orga­nis­mului - ritmul biologic intern al corpu­lui, pe o durată de 24 de ore. Daniela Jakubowics a dezvoltat un plan de ali­mentație prin care slăbiți dacă re­par­tizați caloriile în felul următor: * 600-850 de calorii la micul dejun, * 350-400 de calorii la masa de prânz, * 150-200 de calorii la cină.
Micul dejun ar trebui să fie bogat în proteine, de exemplu două căni de lapte sau iaurt sau lapte de soia, la care se adaugă omletă de albușuri sau frip­tură de carne slabă. Proteinele consu­mate dimineața oferă energie, constru­iesc masă musculară, cresc vigilența și ajută la menținerea nivelului zahărului în sânge timp de mai multe ore. De asemenea, este obligatorie o cantitate moderată de carbohidrați și grăsimi, precum și un desert dulce. Dr. Jaku­bowics susține că o bucată de cio­co­lată, o plăcintă cu mere sau o prăjitură satisfac pofta de dulce și păstrează ridi­cat nivelul de serotonină pe parcursul zilei. Toate aceste alimente, spune ea, ar trebui să fie consumate înainte de ora 10 dimineața.
Masa de prânz ar trebui luată între orele 14 și 15, chiar dacă nu vă e foa­me, și să se limiteze la legume, fructe și alimente bogate în proteine, fără dulciuri sau carbohidrați.
Cina este minimală ­- ideal, doar le­gume, dar puteți adăuga o cantitate mică de fructe sau alimente cu proteine slabe. Puteți bea ceai, cafea fără zahăr, în orice moment al zilei. Urmați acest plan, iar kilogramele în plus se vor topi și veți rămâne la greutatea dorită. Veți fi feriți de poftele de dulce de după amiază și seara, și nu veți fi tentați să abandonați dieta.