Muzică pentru oameni serioși

Dana Ene
- În această ultimă jumătate a lunii Aprilie, iubitorii jazzului și cei ai muzicii clasice sunt adevărații răsfățați ai zeilor, căci lor le sunt dedicate cele două festivaluri despre care vă vom povesti mai jos -

Jazz in Church

După ce a răsunat de cântări pascale, Biserica Lu­terană din București își deschide din nou porțile, pentru Festivalul muzical "Jazz in Church". Aflat la cea de-a treia ediție, el se va desfășura în perioada 16-19 aprilie, sub Înaltul Pa­tronaj al Excelenței Sale, Domnul Jean-Hubert Le­bet, Ambasadorul Elveției în România. "Noblesse oblige!" Bineînțeles că invitații de bază de la a­ceastă manifestare cultu­rală sunt toți niște muzi­cieni de marcă. Vi-i pre­zentăm după calendar.
Vineri, 17 apri­lie, îl puteți asculta la "Jazz in Church" pe trompetistul și compozitorul nor­vegian Nils Petter Molvær (54 ani), un reprezen­tant de seamă al remar­cabilei școli norve­giene de jazz și muzică improvi­zată. Vine la noi cu un pro­gram pro­iec­tat spe­cial, pen­tru un re­cital de trom­petă și com­pu­ter. Deși se află la cel de-al șap­te­lea con­cert în țara noastră, este pri­ma oară când ar­tistul nor­ve­gian va avea o evoluție solo.
Sâmbătă, 18 a­pri­lie, vă dau în­tâl­nire în cadrul ace­luiași festi­val doi artiști fran­cezi: extra­or­di­na­rul clarinetist Louis Sclavis (62 de ani) și pianistul Benjamin Mous­­say (41 ani). Louis este unul din­tre cei mai apreciați mu­zicieni de jazz din Franța și este cunoscut pentru crea­tivitatea și forța lui de impro­vizație.
Ultima zi de festival va fi și cea mai "încărcată". Dacă joi, vineri și sâmbătă sunt pro­gra­mate câte două concerte, dumi­nică, 19 apri­lie, veți pu­tea asis­ta chiar la trei spec­tacole. A­tunci o puteți asculta pe artista japoneză Aki Takase (67 ani) o pianistă și compo­zitoare de ex­cep­ție din Țara Soarelui Răsa­re, școlită la Tokyo și cizelată în SUA, cân­tând un solo piano la patru mâini, cu soțul ei, jazzman-ul german Alexan­der von Sclip­pen­bach (77 de ani). Și tot du­minică vă dă întâlnire și saxofonistul italian Gianluigi Trovesi (71 de ani). Autor de muzică de film, dar și erou al unui docu­mentar despre cariera sa, compo­zitor atent cu resti­tuirea și tăl­măcirea mari­lor maeștri ai tea­tru­lui de operă, Gian­luigi este una dintre figurile mar­cante ale sce­nei italie­ne și un pilon al conso­li­dării jazzului euro­pean.
Dar anul acesta, nou­tățile nu se limitează la invitați. Festivalul "Jazz in Church" pleacă în de­plasare din Bu­curești și ajun­ge până în Biserica Unitariană din Sfân­­tu Gheorghe. Acolo, fanii mu­zi­cii jazz vor putea să-i asculte, în 16 apri­lie, pe Mihai Ba­labas, Ale­xan­dru Arcuș și Nils Petter Mol­vær, iar dumini­că, pe 19 aprilie, pe Louis Sclavis, Ben­­jamin Mous­say, Erik Truffaz și Benoit Corboz.
(Întreg progra­mul festivalului, cât și detalii su­pli­men­tare puteți găsi online pe: jazz.ro, iar biletele și abonamentele sunt dispo­ni­bile atât pe eventim.ro, cât și în rețelele maga­zinelor Ger­ma­nos, Vo­dafone, Orange, Domo, dar și în librăriile Hu­manitas și Căr­turești. Prețul unui bilet este de 80 lei pe seară sau 250 lei abonamentul (4 seri) pentru concertele din București, iar pentru Sfântu Gheorghe este de 45 lei pen­tru 16 aprilie și 55 lei pentru 19 aprilie. Lo­curile se ocupă în or­di­­nea ve­nirii, excepție fac dețină­torii de abonamente care au locuri prestabilite pe întreaga desfă­șurare a festi­valului.)

Muzică la palat

Pe 18 aprilie, la Peleș, și pe 19 aprilie, la Palatul Mogoșoaia, iubi­torii de muzică clasică vor avea prilejul să asculte concerte "în spații regale". Oferta vine din partea Cvartetului de coarde Giocoso, înființat în anul 2003, alcătuit, în mare parte, din tineri muzicieni de origine română: Sebastian Câșleanu - vioara I, Teofil-Iustinian Todică - vioara a II-a, Adrian Stanciu - violă și Bas Jongen - violoncel. Din 2011, cvartetul studiază la Universitatea de Muzică și Interpretarea Artei din Viena, cu Johannes Meissl (Cvartetul Artis), fiind considerat azi drept una dintre cele mai valoroase tinere formații camerale din Aus­tria. Cei patru tineri muzicieni au concertat în Ger­mania, Olanda, Italia, Turcia, Norvegia, Franța și țara gazdă. Ansamblul lor este membru al Fundației "Yehudi Menuhin Live Music Now". În aprilie 2013, a concertat la "Casa Beethoven" din Bonn (Germa­nia), iar pe 23 ianuarie 2015 și-a făcut debutul în Ma­rea Britanie, la "Wigmore Hall Londra" și în Man­chester.
Cvartetul Giocoso este membru al Academiei Europene de Muzică de Cameră și, până în prezent, a obținut numeroase premii, precum: premiul 3, la Con­cursul internațional "Charles Hennen" Heerlen - Olanda; premiul Alban Berg, premiul Krenek, pre­miul EconGas și premiul Artis, în cadrul Festiva­lului Internațional ISA în Reichenau - Austria; premiul HSBC, în cadrul Festivalului "Aix-en-Provence" Fran­ța, premiul 3, la Concursul "Windisch" Viena.
La Sinaia, în palatul care mai poartă amintirea concertelor lui George Enescu, Cvartetul Giocoso va cânta pe 18 aprilie, de la ora 16, în cadrul celei de-a V-a ediții a Stagiunii "Sunetul muzicii". Cei patru muzicieni vor interpreta opusuri de: Joseph Haydn, Krzysztof Penderecki și Hugo Wolf.
(Accesul se face pe bază de invitație, care poate fi obținută completând un formular pe site-ul: http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-ii-editia-a-v-a.)
Pe 19 aprilie, Cvartetul Giocoso va face să ră­sune, de la ora 12, "Sala Scoarțelor", de la Mogo­șoaia, unde tinerii muzicieni vor deschide cea de-a IV-a ediție a "Mogoșoaia ClasicFest". Și aici se vor prezenta cu același repertoriu ca la Peleș. Festivalul de la Mogoșoaia se desfășoară între 19 aprilie și 31 mai și va transforma Palatul Brâncovenesc într-un templu al excelenței sonore.
Mogoșoaia ClasicFest va număra 10 evenimente, 10 manifestări inedite, 10 întâlniri cu artiști de mare valoare și, preluând o modă englezească, toate aceste 10 întâlniri vor avea loc la ora prânzului. Așa veți avea ocazia să vă plimbați în voie, pe lumină, și prin splendidele grădini ale Palatului Marthei Bibescu.
(Programul complet al acestui festival îl puteți găsi online pe: http://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/)