Nu uitați de picioare!

Iulia Vlad
Vremea caldă a sosit, mai e un pas până ce vara își va face apariția și odată cu ea, și libertatea sandalelor, purtate pe picioarele goale. Cu o condiție: ca ele să poată fi arătate, în lumina necruțătoare a soarelui.

Dacă vreți să purtați rapid, fără grijă, fuste, pantaloni scurți și sandale, iată câteva măsuri de maximă eficiență din "laboratorul" naturii, menite să rezolve micile mari necazuri care vă dau bătaie de cap: picioare umflate sau cu piele uscată și îngroșată, călcâie inestetice și bătături.

Exfoliați, hidratați
* Ca să scăpați de pielea "moartă", e obligatoriu ca măcar de două ori pe săptămână să înlăturați acest strat cor­nos. După ce faceți duș sau după ce ați stat cu picioarele în apă caldă 5-6 mi­nute, aplicați o cremă exfoliantă, pre­parată după una dintre rețetele de mai jos.
- jumătate de cană de sare grun­joasă (sau de mare) și 2-3 linguri de smântână;
- jumătate de cană de mălai, 2-3 linguri de ulei de măsline.
Amestecați bine ingredientele și masați-le cu mișcări circulare în piele, insistând pe zonele cu piele îngroșată - ge­nunchi, călcâie. Clătiți apoi din abundență cu apă călduță și piliți căl­câiele și zonele îngroșate ale tălpilor, cu o pilă specială sau piatră ponce. La final, clătiți picioarele cu apă rece. Aplicați apoi o cremă hidratantă pentru corp sau unt de shea, unt de cacao sau de avocado.

Piele catifelată
Următoarele tratamente au ca efect vitaminizarea, hrănirea și revitalizarea pielii picioarelor:
* Baie cu tei și masaj cu lămâie: o dată sau de 2 ori pe săptămână, faceți o baie la picioare cu ceai concentrat de tei, apoi fricționați-vă tălpile cu suc proaspăt de lămâie.
* Masaj cu portocale și miere: amestecați 2-3 linguri de miere cu puțin suc proaspăt de portocale și masați picioarele proaspăt spălate, de jos în sus.
* Aplicați seară de seară, pe pi­cioarele proaspăt spălate, cremă cu găl­benele sau cu aloe vera.

Picioare umflate
* Mai ales pe vreme caldă, o mă­sură simplă pentru evitarea umflării picioarelor este să nu stați timp înde­lungat în picioare sau pe scaun, la bi­rou. Din oră în oră, schimbați poziția, timp de câteva minute.
* Zi de zi, faceți un scurt duș, pe picioare, cu apă rece.
* Aplicați pe picioare lapte de corp, în care adăugați câteva picături de ulei esențial de mentă sau de lavan­dă. Masați picioarele de jos în sus, cu mișcări circulare. Are efect răcoritor și decongestionant "la minut".

Călcâie îngroșate și crăpate
Faceți tratamentele următoare până aveți rezultate vizibile.
* Masați în fiecare seară căl­câie­le, spălate și frecate cu pila sau piatra ponce, cu puțin ulei de ricin sau vita­mina A uleioasă, până intră în piele.
* Aplicați pe călcâie și labe cremă de gălbenele, ulei de măsline sau ulei de migdale.

Piele impecabilă
Dacă vreți să dați picioarelor un ton ușor de bronz sănătos, sau dacă sunt unele imperfecțiuni care trebuie ascun­se, aplicați fond de ten special pentru picioare (o nuanță mai închis decât pielea), pe care aveți grijă să îl întindeți uniform, sau o cremă de corp, pe care o amestecați cu pudră.