Leacuri cu ouă

Natasa Galche
- La loc de cinste pe masa de Paști, ouăle n-ar trebui să lipsească nici din cămara cu leacuri de sănătate. Bogate în proteine, fier, vitaminele A și B12, ele întăresc sistemul imunitar, previn bolile cardiovasculare, au efecte pozitive asupra funcțiilor cerebrale, sunt recomandate în dieta persoanelor supraponderale, a sportivilor, a femeilor care doresc să rămână însărcinate. Până și coaja ouălor are proprietăți tămăduitoare, fiind folosită, din vechi timpuri, în medicina tradițională -

REȚETE CU OUĂ

Rinită și sinuzită
Un ou se fierbe tare, se înfășoară, cu tot cu coajă, într-un tifon și se ține la rădăcina nasului, între sprâncene, până ce se răcește.

Nevralgii
* Se fierbe un ou timp de cinci minute, până ce devine tare, se taie în două și ambele jumătăți, calde, se aplică pe zona dureroasă.
* Un ou crud se amestecă cu un pahar de lapte cald. Se bea o dată pe zi, timp de trei zile.

Tuse expectorantă
Două linguri de ulei, o linguriță de făină, două gălbenușuri de ou și două lingurițe de miere se amestecă foarte bine. Consistența amestecului tre­buie să fie similară cu smântâna. Se administrează două lingurițe, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de șase-șapte zile.

Răceală
* Într-un pahar se amestecă 100 de mililitri de vodcă cu un ou crud și cu o lingură de zahăr. Prepa­ratul se bea seara, înainte de culcare. Perioada trata­mentului este de maximum șapte zile.
* Două ouă crude, 100 de grame de untură de porc și două căpățâni de usturoi, curățate și pisate, se amestecă până la omogenizarea perfectă. Cu această mixtură se masează bine picioarele, până la ge­nunchi, seara, înainte de culcare. După aplicarea unsorii, se pun șosete de lână. Durata tratamentului este de trei zile.

Ulcer gastric
* Pentru a reduce aciditatea sucului gastric, se bea un ou crud, înainte de micul dejun, timp de o lună.
* Un albuș de ou crud, o lingură de miere și 15 grame de unt se amestecă bine și se administrează dimineața, pe stomacul gol. Este recomandat ca după administrare să stați timp de două ore întins în pat, pe o parte sau pe spate. După acest inter­val de timp, se poate lua micul dejun. Durata tratamentului este de maximum șase luni.

Abcese și furuncule
* Două gălbenușuri de ou crud, o lingură de miere, un vârf de linguriță de sare se ames­tecă bine. Se toarnă făină, în ploaie, până re­zultă un aluat de o consistență nu prea tare. Se aplică pe zona afectată și se lasă să acționeze două ore. Tratamentul trebuie urmat timp de trei zile.
* Un gălbenuș de ou crud, o linguriță de miere și o lingură de făină se amestecă bine și aluatul se întinde pe zona afectată. Deasupra se aplică un tifon. Cataplasma se schimbă o dată la trei ore, pe parcursul unei zile. A doua zi, abcesul ar trebui să se spargă singur. Dacă puroiul nu a ieșit singur, procedura se re­petă.

Insomnie, boli de inimă - balsam de ouă
Ingrediente: zece lămâi, cinci ouă cât mai proaspete, 300 de grame de miere de tei, un pahar de coniac. Într-un bor­can, peste ouăle întregi, cu tot cu coajă, se storc cele zece lă­mâi. Se leagă gura recipientului cu un tifon și se lasă timp de cinci-opt zile, într-un loc răco­ros și întunecos, până ce cojile de ouă încep să se înmoaie. După acest interval, se toarnă mierea și coniacul și se ames­tecă bine. Se păstrează la frigider și se admi­nistrează câte o linguriță, de trei ori pe zi, după me­sele prin­ci­pale. Durata tratamen­tului este de două săptămâni.

Mască de păr
* Un gălbenuș de ou se amestecă cu o lingură de coniac și una de ulei vegetal (după preferința fiecăruia). Masca se aplică de două ori pe săp­tămână, lăsând-o să acționeze timp de 30-40 de mi­nute. Capul se acoperă cu un prosop. Se spală cu apă din abundență. Este recomandată pentru com­baterea mătreței și pentru îndesirea părului.
* Două gălbenușuri, două lingurițe de ulei de brusture, 35 de grame de miere se ames­tecă bine. Se utilizează împotriva căderii părului și a mătre­ței. Se procedează ca la rețeta anterioară.

REȚETE CU COJI DE OUĂ

Ingredientul de bază: pulberea din coajă de ou
Pentru această rețetă se folosesc numai ouă foarte proaspete. Se spală bine cu săpun și se clă­tesc sub jet de apă. Se pot utiliza cojile, atât de la ouăle crude, cât și de la cele fierte. Coaja de la ouăle crude se spală în interior pentru a curăța albușul, fără să se îndepărteze și pelicula albi­cioasă, după care cojile se pun la fiert, la foc mic, timp de maximum zece minute. Se scot din apă și se lasă câteva ore să se usuce complet, fără a le așeza în bătaia directă a soarelui. Se pisează într-un mojar sau în râșnița de cafea, iar pulberea obți­nută se păstrează într-un borcan închis ermetic, pus într-un loc întunecos și uscat.

Rahitism și anemie
Peste pulberea din coajă de ou se storc câteva picături de lămâie.
Doza - pentru copiii până la un an: câte un vârf de cuțit; pentru copiii până la trei ani: de două ori pe atât; pentru copiii până la șapte ani: o ju­mătate de coajă de ou; pentru adulți: o linguriță. Se administrează o dată pe zi, timp de maximum trei luni.

Astm bronșic
Peste pulberea obținută din coaja a zece ouă se toarnă zeama de la zece lămâi. Recipientul se închide cu un capac și se lasă timp de 12 zile în­tr-un loc întunecos. Se strecoară și se adaugă zece gălbenușuri de ou, zece linguri de zahăr și o sticlă de coniac. Totul se amestecă foarte bine și se conservă la frigider. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale ale zilei. Durata tratamentului este de patru săptămâni.

Arsuri stomacale
Coaja unui ou se sfărâmă ușor și se pune la foc mic, într-o tigaie, până se îngălbenește ușor, apoi se pisează. Se administrează câte o jumătate de lin­gu­riță, o dată pe zi, timp de zece zile.

În fracturi, pentru a grăbi procesul de sudare
O linguriță de pulbere din coji de ouă se amestecă într-un pahar cu apă plată. Se bea imediat, înainte ca pulberea să se lase la fundul paharului. Se admi­nistrează de trei ori pe zi, după mesele principale ale zilei, până la scoaterea ghipsului. Pentru copii, doza recomandată este de două ori pe zi.

Osteoporoză
Se administrează zilnic, la o jumătate de oră după cină, câte o jumătate de linguriță de pulbere de coajă de ouă, amestecată într-o ceșcuță de kefir, sana sau iaurt, la alegere. Durata tratamentului este de trei-patru săptămâni, o dată pe an.

Pentru păr bogat și sănătos
Se administrează câte o jumătate de linguriță, o dată pe zi, ideal - împreună cu o linguriță de ulei de pește. Tratamentul se ține o dată pe an, din noiembrie până în martie.