Răspuns pentru MARIA NAE - București, F. AS nr. 1160 - "Solicit sfaturi și leacuri pentru mastodinie"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Solicitarea pe care mi-o adresați direct mă ono­rează și, de aceea, mă grăbesc să vin în întâmpinarea dvs., răspunzând cu următoarele precizări referitoare la problema medicală menționată.
Mastodinia este o condiție frecvent întâlnită la femeile de vârstă reproduc­tivă, dar și în cazul celor aflate în pre și postmenopauză. În mod tipic, mas­todinia reprezintă orice durere, sensi­bilitate sau disconfort la nivelul sânului sau în zona axilară. Asociată frecvent cu modificările fibrochis­tice ale sânului sau cu ectazia ductală (lărgirea ca­nalelor galactofore), mastodinia este, cel mai pro­babil, rezultatul unei ano­malii de dinamică hor­mo­nală, impli­când mai ales răspunsul prolactinic la tirotro­pină. În spe­cial mastodinia ci­clică este o formă de mastalgie (durere a sânu­lui) nor­mală, în timpul ciclului men­strual, fiind deopotrivă asociată cu sin­dromul premenstrual. Factorii de risc asociați cu mastodinia sunt nu­me­roși și, deși trebuie cunoscuți de mai toate femeile, în cazul dvs. nu este cazul să insistăm pe descrie­rea lor, deoarece testele efectuate (ma­mogra­fie, ecografie mamară) pun în evi­dență doar prezența unei adenopatii cu aspect inflamator, excluzând din start posibilitatea unei patologii ma­mare grave, de tipul tumorilor sau cancerului ma­mar. Așa stând lucrurile, cred că este mai important pentru dvs. să cunoașteți mijloa­cele terapeutice prin care puteți combate mastalgia, ținând cont și de faptul că mastodinia poate fi o afec­țiune chinuitoare, care se poate întinde pe o perioadă îndelungată de timp.
Astfel, terapia alopată utilizează pentru masto­dinie, în principal, danazolul, bromcriptina și tamo­xifenul. Danazolul este un testosteron sintetic, care se leagă de receptorii de progesteron și de cei andro­genici, cu efect terapeutic favorabil în 70% din cazu­rile de mastodinie ciclică, și 31%, în cele de masto­dinie nonciclică. Bromcriptina este un agonist dopa­minergic care inhibă eliberarea de prolactină din hi­po­fiza anterioară. Deși poate determina efecte ad­verse, precum cefaleea și amețeala, tratamentul cu bromcriptină este eficient în cazurile de mastodinie, putând fi folosit și atunci când danazolul este contra­indicat pentru femeile cu istoric de boală trombo-embolică.
Tamoxifenul, în doze mici, determină un răspuns favorabil la femeile cu mastodinie severă. Efectele adverse în cazul administrării lui sunt minore, și de aceea este recomandat ca tratament farmacologic de primă linie. Alte opțiuni includ administrarea de Lisuride maleat (agonist dopaminic care induce scă­derea nivelului prolactinei, corelată cu rezoluția mas­to­diniei). Antiinflamatoarele nesteroidiene topice (ex. diclofenac gel) scad, la rândul lor, severitatea durerii mamare.
Abordarea neconvențională a mastodiniei se poa­te realiza prin remedii naturiste deosebit de eficiente în combaterea durerii, inflamației și restabilirea echi­librului hormonal care stă la baza mastalgiei, după cum urmează:
Mastodynon - preparat fitoterapeutic cu eficaci­tate similară medicamentelor de substituție hormo­nală, acționează prin legarea de receptorii dopami­ner­gici din hipofiză, cu reducerea sintezei crescute de prolactină și reglarea dezechilibrului hormonal (estrogen/progesteron). Se administrează 30 de pică­turi, de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu puțin lichid.
Mameldin (cremă) - produs recomandat în masto­dinie, mastoză (noduli mamari), sindrom premen­strual etc., cu acțiune la nivelul receptorilor celulari din țesutul mamar și al altor țesuturi hormonodepen­dente. Doza zilnică recomandată este de 3-4 grame pe zi, aplicată prin masaj ușor pe suprafața sânului. Se mai pot utiliza remedii precum Zheo-hormonal, Hormon-Balance 45, Vitex (favorizează secreția de progesteron prin stimularea corpului luteal, inhibă secreția hipofizară de prolactină, reduce inflamația), extractul de muguri de Zmeur, uleiul de germeni de Soia (isoflavonele din soia au un impact important în inhibarea estrogenilor și reglarea valorilor hormo­nale), Kamaiany și altele. Să auzim numai de bine!

CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMFT "Victor Babeș" Timișoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com

"Sufăr de sindrom de tunel carpian bilateral"
(Răspuns pentru ANISIA RĂDUCU - București, F. AS nr. 1153)

Sindromul de tunel carpian reprezintă afectarea prin compresiune a nervului median. Fiind bilateral, vă sfătuiesc să încercați să excludeți, la început, o boală sistemică, ce poate duce la îngroșarea tendoa­nelor ce străbat împreună cu acest nerv canalul car­pian. Ulterior, se poate încerca fizioterapie, repaus relativ al articulației pumnului, perioade de imobi­lizare a pumnului într-o orteză (doar noaptea), exer­ciții de mobilizare a nervului. La acestea se poate adăuga tratament cu Mylgama N și Allanerv, pentru o lună. Dacă nu apar îmbunătățiri în 30 de zile, se poate încerca o infiltrație cu un cortico­steroid. Dacă nici așa nu apar îmbu­nătățiri, se reco­man­dă a nu se amâna intervenția chi­rur­gicală, deoarece pot să apară atrofii ireversibile la anumiți mușchi impor­tanți ai mâinii.

"Se poate trata un chist osos pe capul de femur?"
(Răspuns pentru EDUARD, F. AS nr. 1153)


La dimensiunea de care spuneți dvs., nu trebuie să vă puneți proble­me, chistul este prea mic pentru a afecta rezistența osoasă în zona res­pectivă (exceptând cazul în care este localizat chiar sub cartilaj). Tratamentul pentru a umple acest chist nu există, vă reco­mand, însă, să efectuați un compu­ter tomograf, pentru a stabili exact dimen­siunea lui (în cazul în care diagnosticul a fost pus pe o radiografie) și să încercați să îl încadrați în context clinic: doare sau nu? Aveți poftă de mâncare sau nu? Senzație de slăbiciune? Faceți și câteva analize de sânge - hemo­leucograma, VSH, proteina C reactivă, fosfataza al­calină. Ulterior, consultați un ortoped.

"Simt înțepături în tălpi, până la genunchi"
(Răspuns pentru ION, F. AS nr. 1153)


Problema dvs. pare să fie dată de afectarea nervilor de la nivelul pi­ciorului, însă poate să fie datorată și unei circulații deficitare. Există câteva me­dicamente care merg bine pentru ce descrieți dvs., însă este nevoie de un con­sult medical prealabil, deoarece ele nu se dau decât pe rețetă. Puteți să mă contactați pentru mai multe detalii.

"Cum pot ușura durerile cauzate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ, F. AS nr. 1152)


Spondiloza este o boală degenerativă, pentru care nu există tratamente minune. Dacă așteptările dvs. sunt realiste, rezultate bune se pot obține folosind cure de antiinflamatoare (10 zile consecutiv), nu mai des de una la două luni. Atenție, însă, la efectele ad­verse al acestor medicamente! Pe lângă acestea, adău­gați fizioterapie. Acasă, puteți să faceți chiar dvs. termoterapie: vă ungeți pe zonele dureroase de la mâini cu cremă de tătăneasă, ulterior înveliți zona respectivă cu un prosop înmuiat în apă caldă, peste care treceți o folie alimentară de plastic, iar la final, puneți încă un prosop uscat. Stați așa 15 minute, foarte important, cu mâinile ridicate deasupra nive­lului inimii, pentru drenaj. Apoi efectuați 10 minute mișcări cu mâinile în toate direcțiile. Puteți apela și la un puternic remediu naturist antiinflamator, de­mon­strat în studii clinice ca având efecte foarte bune - turmericul.
Rețeta: se ia o parte turmeric, o parte cacao, o parte scorțișoară, puțin piper, o parte ulei de măsline extra­virgin, se amestecă și se administrează diminea­ța, câte o linguriță. În 2-3 săptămâni o să observați îmbunătățiri.

Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

"Pot încerca un tratament naturist pentru GIST?"
(Răspuns pentru IONUȚ FLOREA, F. AS nr. 1138)


GIST este un tip de tumoră care se dezvoltă cel mai frecvent la nivelul stomacului și/sau intestinului subțire. Aceste tumori pot fi benigne sau maligne (cazul dvs.). Dereglarea, din diverse cauze, a activită­ții unor enzime, cum ar fi tirozin-kinaza, poate duce la apariția tumorilor maligne, cum ar fi GIST. Substan­țele cu efecte de inhibare a tirozin-kinazei, cum ar fi Imatinib (folosit și în cazul dvs), au un rol extrem de important în terapia cancerului. Utilizarea inhibitori­lor tirozin-kinazici este foarte eficientă în tratamentul mai multor tipuri de cancer, precum cancer pulmo­nar, gastric, leucemii, având efecte adverse minime în comparație cu alte tipuri de agenți terapeutici.
Efectele secundare acute ale bolii includ: febră, frisoane, congestie nazală, diaree, astenie, iar cele cronice: lipsa poftei de mâncare, astenie, scădere în greutate, de­presie, reducerea nu­mă­rului neutrofilelor și a trom­bo­citelor, toxicitate cardiacă.
Pentru elaborarea unui trata­ment natural eficient este nece­sară o analiză amănunțită a isto­ricului dvs. medical. Având la dispoziție peste 200 de tipuri de produse naturale premium și o experiență de peste 11 ani în domeniul fitoterapiei științifice, specialiștii Centrului de Medicină Integrativă SECOM(R) vă pot ajuta cu tratamente natu­rale profe­sio­niste și persona­lizate, asociate benefic cu trata­men­tele alo­pate pe care le urmați. La sediul nos­tru din București putem să testăm starea de sănă­tate prin ElectroSca­nare In­terstițială, care oferă infor­mații pri­vind starea func­țională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni. În cadrul Centrului func­ționează un magazin de unde vă puteți procura pro­dusele reco­mandate, sau vi le putem tri­mite prin curie­rat ra­pid, în 24 de ore (oriunde în țară). Avan­tajele achiziționă­rii produselor din maga­zinul Cen­tru­lui sunt reduce­rile oferite prin Cardul de fideli­tate SECOM(R) și promoțiile oferite lunar.