TENUL GRAS

Redactia
Îngrijirea de primăvară

E ușor de recunoscut: pielea e lucioasă și unsuroasă, porii măriți - lăcașuri ideale pentru puncte negre și coșuri. De vină este o supra­producție de sebum, care dă afară din "matcă". Dar "tot răul spre bine". Pie­lea grasă îmbătrânește mai greu decât pielea uscată, ridurile întâr­zie să apară, conturul obrazului nu se "prăbușește" pretimpuriu. Cu o condiție: să fie co­rect îngrijit. Întreținerea ideală a tenu­lui gras se face cu produse cos­metice care dizolvă blând excesul de grăsime aflată pe suprafața pielii, fără să usuce sau să vatăme. Suprafața obrazului nu are nevoie de grăsime pentru a fi corect îngrijtă, ci de umiditate.

Rețete de preparat acasă


Pentru îngrijirea tenului gras, na­tura recomandă următoa­rele ajutoare: mușețelul, cim­brul, salvia, menta, ana­sonul, iaurtul, sucul de lămâie, albușul bătut, tărâțele de grâu, oțetul de mere, castraveții, roșiile, morcovii, argila și făina de orz.

Curățarea tenului

Demachiant din castraveți
Ingrediente: 1/2 castravete verde, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors, 2 linguri alcool de 50°.
Mod de preparare și folosire: cu­rățați castravetele de coajă și dați-l pe ră­zătoarea mică. Adăugați ce­le­lalte in­gre­diente și a­mestecați-le bine. Pu­neți lichidul obți­nut într-o sticlă păstrată la frigider. În fiecare di­mineață și sea­ra, curățați-vă fața cu ulei de cas­tra­veți.

Hrănirea tenului

Cremă cu iaurt
Ingrediente: 1 linguriță iaurt natu­ral (de la țărani), 1 lin­gu­riță cremă de față hi­dratantă.
Mod de prepa­rare și folosire: a­mes­­tecați într-o ca­soletă iaur­tul cu cre­ma de față (cre­ma pe care o fo­lo­siți în mod obiș­nuit) și aplicați-o pe obraz, ma­sând-o, pentru a pătrunde cât mai bi­ne în piele. Veți avea o față ca o petală de trandafir.

Întreținerea tenului

Mască cu tărâțe de grâu
Ingrediente: 1 lingură tărâțe de grâu, puțin lap­te cald, 1 lin­gu­riță de miere.
Mod de pre­parare și folo­si­re: se ames­­tecă tărâța cu laptele cald și mie­rea, până se obține o pastă. Se apli­că pe față și se lasă să acționeze 30 de mi­nute, apoi se spa­lă cu apă călduță.

Mască cu gălbenuș de ou
Ingrediente: 1 gălbenuș, 1 linguriță ulei de migdale, câteva picături de lămâie.
Mod de preparare și folosire: a­mes­te­cați gălbenușul de ou cu uleiul de mig­dale și sucul de lămâie, până ce obți­neți o pastă omogenă. Aplicați-o pe față și gât, lăsați-o să acționeze 10 mi­nute, apoi spălați-vă cu apă călduță.

Loțiuni pentru față
Au rolul de a împrospăta pie­lea du­pă ce a fost curățată. Închid porii și protejează învelișul acid al pielii.

Oțet de mere pur
Ingrediente: 1 lingură apă mine­ra­lă, 1 lingură oțet de mere
Mod de preparare și folosire: ames­tecați apa minerală cu oțetul de mere și ștergeți-vă bine fața, di­mi­neața și seara, după ce ați cură­țat-o, în prea­labil, cu demachiant. Nu vă mai clătiți obrazul.