Depresia de primăvară

Rodica Demian
- Leacuri pentru cazuri ușoare -

- Chiar dacă dispoziția dvs. sufletească a atins, temporar, nivelul minim, dacă vă simțiți obosiți, sleiți de puteri și deprimați, dacă vă simțiți amețiți și nu vă puteți "aduna", nu este cazul să apelați la medicamente. Exact pentru aceste tulburări tipice primăverii, farmacia naturii are alternative cu efect rapid. Poate că nu acționează la fel de repede ca remediile chimice, dar folosind regulat ceaiurile, tincturile și uleiurile de plante, "barometrul" dispoziției dvs. va urca, în curând, la nivelul normal -

Tinctură de sunătoare


Pojarnița, cum frumos i se spune la noi popular, este una din cele mai folosite plante-medicament, în ciuda aspectului ei atât de modest. Pe lângă puterea ei de a vindeca bolile de ficat, are și virtutea că liniștește nervii, angoasele, alungă melancolia și toate celelalte rude posomorâte ale depresiei.

Pentru ce se folosește?
În cazul stărilor depresive și al anxietății.

Ingrediente:
60 g flori proaspete de sunătoare (sau 30 g flori uscate), 200 ml alcool de cereale.

Mod de preparare:
* Puneți florile proaspete de sunătoare într-un borcan și turnați alcoolul peste ele. Florile trebuie să fie complet acoperite de alcool, ca să nu prindă mucegai.
* Închideți borcanul și lăsați-l să stea 4-6 săptămâni într-un loc cald și însorit, scuturându-l din timp în timp. Strecurați mai întâi lichidul printr-o sită deasă și turnați-l apoi, cu ajutorul unei pâlnii, într-o sticlă de culoare închisă, cu pipetă. Scrieți data pe sticlă și... gata!

Folosire și păstrare:
* În cazurile acute, luați 20-40 de picături, în puțină apă, o dată pe zi. Sau faceți o cură de mai multe luni (tot 20-40 de picături zilnic).
* În unele situații, durează câteva săptămâni până să-și facă efectul tinctura. Nu renunțați!
* Picăturile se pot păstra aproximativ 1 an.
Atenție! Sunătoarea accentuează sensibilitatea pielii la ultraviolete, deci nu luați tinctura înainte de a vă expune la soare. În plus, poate interacționa cu alte remedii. În caz că luați medicamente în mod regulat, cereți-i sfatul medicului de familie!

Ulei revigorant

Cu această rețetă puteți obține două efecte dintr-o singură lovitură: uleiurile eterice inspirate pe nări aduc, instantaneu, creierul, în stare de "tre­zie". Iar masajul urechii activează acele puncte-reflexe care ne sporesc puterea de concentrare. În felul acesta - atunci când este cazul - veți dis­pune, concomitent, de toate simțurile dvs.

Pentru ce se folosește?
În cazul lipsei de concentrare.

Ingrediente:
2 ml ulei eteric de chiparos, 1 ml ulei eteric de rozmarin, 3 ml ulei eteric de grapefruit, 2 ml ulei eteric de lemongras (numele figurează ca atare pe ambalaje).

Mod de preparare:
* Turnați, pe rând, uleiurile, într-o sticlă de culoare închisă, cu pipetă.
* Astupați sticla și scuturați-o puternic de câteva ori, pentru ca ule­iurile să se lege.

Folosire și păstrare:
* Pentru masajul ure­chii, picurați puțin ulei pe degetele mijlo­ciu, ară­tător și mare și începeți să "fră­mân­tați" lobul ure­chii, pâ­nă ce se încăl­zește și se irigă bine cu sânge. Masați încet, ur­când pe marginea exte­rioară a urechii. În to­tal 1 minut, timp suficient pentru ca urechea să vi se încălzească și spiritul să se învioreze.
* Puteți doar să mi­rosiți amestecul de uleiuri. Sau să puneți 2-3 pică­turi într-o lampă. Efectul nu e la fel de puternic, dar parfumul este foarte răco­ritor.
* Amestecul de uleiuri se păstrează aproxi­mativ 1 an.

Tonic pentru inimă și nervi

Pentru această rețetă se folosesc plante a căror acțiune anti-an­xietate, anti-insomnie și anti-stres se com­ple­tează în mod feri­cit. Sunt plante cu­noscute, al căror efect a fost dovedit de ne­nu­mărate studii știin­țifice.

Pentru ce se folosesc?
Împotriva stării de agitație, a pro­blemelor cardiace de natură nervoasă, a nervozității și a colonului iritabil.

Ingrediente:
50 g floarea-pasiunii (uscată), 35 g rădăcină de valeriană (uscată), 35 g conuri de hamei (uscate), 25 g sună­toare (uscată), 25 g frunze uscate de roiniță (sau cantitatea dublă de frunze proaspete), 1 l rachiu de fructe (de 40 de grade).

Mod de preparare:

* Puneți toate plantele - straturi-straturi - într-un borcan mare. Turnați peste ele rachiul, închideți borcanul și așezați-l într-un loc cu mult soare.
* În următoarele 2 săptămâni, scuturați bor­canul o dată pe zi, apucându-l bine cu ambele mâini.
* În ziua a 15-a, strecurați tonicul - cu aju­torul unei site și-al unei pâlnii - într-o sticlă de 1 litru.

Folosire și păstrare:
* Se bea - la nevoie - câte un păhărel de tonic pe zi.
* Se păstrează, la frigider, circa 6 luni.

Ulei de levănțică

Levănțica - o plantă aromitoare, care pe unii îi duce cu gândul la o mare unduitoare de flori de pe pajiștile din sudul Franței, iar pe alții, la săculeți puși de bunica printre rufele din dulap. Și într-un caz, și în altul, niște floricele roz-violet, care răs­pândesc o mireasmă narcotică, care stimulează creierul să producă multă serotonină, "hormonul fericirii", iar pe noi ne relaxează și ne ajută să ie­șim din stările sufletești deplorabile.

La ce se folosește?
Împotriva insomniei (grăbește instalarea som­nului), a proastei dispoziții și a încordării emoțio­nale.

Ingrediente:
2 pumni de flori proaspete de levănțică (sau circa 100 g de flori uscate), 200 ml ulei de migdale (sau de scaiete).

Mod de preparare:
* Rupeți - una câte una - florile de levănțică, puneți-le într-un borcan și acoperiți-le cu uleiul.
* Închideți borcanul și țineți-l 6-8 săptămâni într-un loc cald, însorit.
* Strecurați uleiul, storcând bine florile și turnați-l, apoi, cu ajutorul unei pâlnii, într-o sticlă de culoare închisă.

Folosire și păstrare:
* Dacă vreți să scăpați de stresul cel de toate zilele și să adormiți mai ușor, faceți o baie cu le­vănțică. Amestecați 10 picături de ulei de levăn­țică cu 2 linguri de frișcă lichidă (leagă uleiul cu apa și înfrumusețează pielea) și turnați amestecul în apa din cadă.
* În caz de tuse sau de bronșită, frecționați-vă pieptul cu ulei de levănțică.
* Pentru ameliorarea dispoziției, duceți, din când în când, sticla cu ulei la nas sau mirosiți o ba­tistă pe care ați turnat câteva picături de ulei.
* Câteva picături într-o lampă de aromaterapie umplu camerele de parfum calmant și amețitor.
* Uleiul poate fi păstrat cel puțin 1 an.