Răspuns pentru VICTOR A. - Iași, F. AS nr. 1162 - "Tatălui meu i s-a recomandat operația de adenom de prostată. Există alternativă?"

Redactia
Dr. ANDREI MANU-MARIN - medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică, EVOMED București, www.evo-med.ro, tel. 0740/07.73.37, e-mail: andrei.manumarin@yahoo.com

Este important de știut ce îl deranjează pe tatăl dvs., astfel încât să fie clar obiectivul tratamentului. Simptomul principal pe care îl determină un adenom de prostată este jetul urinar slab, uneori întrerupt, uneori urmat de golirea incompletă a vezicii urinare. Operația de prostată rezolvă exact acest lucru, îmbunătățește jetul urinar. După operație, pacientul va urina cu un jet mai bun și va goli vezica mai repede și complet. Operația de adenom de prostată nu se adresează urinării dese și nici urinărilor frec­vente din cursul nopții. Acestea, după operație, pot avea uneori o ușoară ameliorare, dar de cele mai multe ori, vor rămâne la fel sau se vor agrava. De aceea, trebuie ca pacientul să fie lămurit că operația va îmbunătăți doar calitatea jetului urinar, nu și frecvența urinărilor. Dacă tatăl dvs. are un jet slab, și urinează greu, poate fi tratat la început cu medicamente care îm­bu­nătățesc jetul urinar, numite alfa-blocante, eventual și cu me­dicamente care micșorează di­men­siunea prostatei, în cazul în care aceasta se vede mare la eco­grafie, numite inhibi­tori de cinci-alfareductază. Și me­dicamente din plante pot fi adău­gate la aceste tratamente, cele mai folosite fiind cele ce conțin sere­noa repens, pu­fuliță, ghimpe. În cazul în care simp­tomele princi­pale sunt urina­rea frecventă sau uri­nă­rile de noap­te, trebuie folosite alte metode de trata­ment, dar și alte genuri de medicamente. Dacă tatăl dvs. are și o retenție cronică de urină (reziduu după urinare, măsurat ecografic, peste 150 ml), tre­buie ve­ri­ficat dacă este de vină prostata sau forța de contrac­ție scă­zută a vezicii. Verificarea se face prin teste urodi­namice. Ele pot lămuri dacă operația de pros­tată va da rezultate în cazul pacienților cu re­tenție.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Sufăr de nevralgie de trigemen. Există un specialist care mă poate trata?"
(Răspuns pentru NICOLAE TRĂNESCU - Buzău, F. AS nr. 1098)


Stimate domn, nevralgia de trigemen este o du­rere care apare pe traiectul nervului trigemen, un nerv cu trei mari ramuri. Nu ați descris natura durerii, ați amintit doar diagnosticul. Sunt mai multe afecțiuni care pot fi confundate cu nevralgia de trigemen. Pen­tru clarificarea problemei, sunt de știut următoa­rele caracteristici ale durerii nevralgiei de trigemen:
a. Este ca un junghi, adesea precedată de o sen­zație de șoc electric în aria afectată.
b. Poate varia, ca număr, de la una pe zi, până la sute de manifestări. Crizele durează câteva secunde, lăsând adesea senzația de arsură și o durere persis­tentă în locul afectat.
c. Între crize, pacientul nu are dureri.
d. Factorii declanșatori pot include zâmbitul, mestecatul, vorbitul, atingerea feței, spălatul pe dinți, consumul de lichide calde sau reci sau chiar curenți de aer.
e. Spre deosebire de alte tipuri de dureri faciale, pacienții cu nevralgie de trigemen evită să-și atingă și să-și maseze fața.
Alte sindroame cu dureri faciale pot fi confundate cu nevralgia de trigemen:
* migrene (precedate de greață, vomă și sen­si­bilitatea față de lumină si sunet);
* dureri de cap obișnuite (cu senzație de presiune în zona frunții, zona occipitală sau laterală a capului);
* dureri în articulația mandibulară;
* dureri numite "cluster head­ache", care se manifestă prin crize multiple, în anumite perioade ale anului, însoțite de înroșirea ochiului;
* dureri legate de accidente vas­culare sau de tumori.
Deosebirile sunt importante, căci tratamentul diferă pentru fiecare tip de durere în parte. Analize cum ar fi cele sanguine, tomografie, rezonanță magnetică nu­cleară, electroence­fa­logramă, ajută la deosebirea sin­droa­melor.
Din punct de vedere naturist, durerea este conse­cin­ța unui blocaj energetic, fie la nivelul canalelor locale, fie la nivelul canalelor energetice, cum ar fi Vezica biliară și Intestinul subțire. Fără îndoială, că și gestionarea neadecvată a stresului, manifestat la ni­velul organelor energetice - cord, intestin subțire - este importantă.
Având în vedere cauzele multiple ale durerii, ce poate trece ușor drept "nevralgie de trigemen" chiar și atunci când nu este, se impune un consult la medicul specialist, mai ales dacă suferiți de du­reri la nivelul feței.
Acestea fiind spuse, următoarele abordări natu­riste ar putea fi de folos:
* Relaxarea - multe dintre problemele noastre pot fi văzute altfel atunci când le abordăm cu calm, re­­la­xat. Distanțarea față de o problemă, pentru mo­ment, ne dă spațiul necesar ce permite aflarea unei soluții.
* Exerciții fizice - dau trupului un alt tonus, relaxează mintea, ajută să curgă mai bine energiile organismului.
* Yoga, tai chi și chi qong, ca me­tode de relaxare, pot fi de ajutor în de­tensionarea individului.
* Fumatul și alcoolul trebuie opri­te. Fumatul lezează ficatul, ce este strâns legat de vezica biliară, iar exce­sul de alcool va leza cordul și focarele energetice.
* Plantele medicinale sunt de mare ajutor. Sunătoarea (Hypericum perfo­ra­tum) este excelentă, nu doar pentru că este un calmant bun (fiind utilizată și ca antidepresiv), ci și ca stimulator al ficatului, ceea ce va ameliora mani­fes­tările neuropate, cum este și nevralgia de trigemen. Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este indicat pentru tulburări nervoase și pentru repa­rația nervului, în general.
* Acupunctura este excelentă, atât pentru crizele acute, cât și pentru tratament pe termen lung. Ea deblochează canalele energetice și echilibrează tul­bu­rările amintite mai sus. Punctele cele mai perfor­mante se găsesc pe Intestinul gros, Vasul guvernator, Intestinul subțire, Trei focare, Vezica biliară.
* Homeopatia rezolvă, și ea, tulburările emoțio­nale care stau la baza acestei afecțiuni. Medicamen­tele individualizate, constituționale, sunt ideale. To­tuși, și unele medicamente aflate în farmacii, cum ar fi: Capsicum, Hypericum, Ignatia, Natrum muriati­cum, pot fi de folos.

Dr. CLAUDIA CIOCAN - București, tel. 021/316.06.54

"Cum pot ușura durerile cauzate de spondiloză?"
(Răspuns pentru GAVRILĂ - București, F. AS nr. 1152)


Stimate domnule Gavrilă, deși în ultimii ani s-au făcut progrese mari în prevenirea și tratarea afec­țiunilor reumatologice, se pare că din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu ele. Stilul nostru de via­ță, îmbrăcămintea necorespunză­toare pentru se­zo­nul rece, obezitatea sunt factori de risc care pot de­termina instalarea acestei afecțiuni. Vârsta îna­in­­tată constituie, de asemenea, un factor de risc demn de luat în seamă. Artroza este o boală degenerativă, ca­racterizată prin degradarea progresivă a cartila­ju­lui, asociată cu o inflamație sino­via­lă, dar și cu afec­tarea osului. Dacă la în­ceput nu-i acordăm o prea mare im­por­tanță, pe măsură ce degradarea arti­culară avan­sează apare durerea și inflamația arti­cu­lară, iar în timp se instalează defi­ciențele motorii, care pot merge până la imobilitatea parțială sau totală a arti­culațiilor. Șol­dul, genunchiul, co­loa­na vertebra­lă lom­bară și mâinile sunt primele arti­culații afectate.
Nu există un tratament etiologic al artrozei. O­biec­­tivele tratamentului sunt limitarea durerii și recăpătarea mobilității articulare. Măsurile igieno-dietetice, pre­cum evitarea mersului pe jos, evi­tarea statului în picioare pre­lungit și a ridicării greutăților în perioadele dureroase, dar și în­curajarea activită­ților fizice în pe­rioadele fără puseuri, utilizarea unui baston pe partea sănătoasă pot fi remedii simple dar efi­ci­ente, care vă vor spori confortul atât în starea de repaus, cât și la mers.
Medicamentele analgezice și antiinflamatoare pot fi utilizate în perioadele de durere acută. Suplimen­tele alimentare sunt o categorie de produse pe care le puteți utiliza cu rezultate bune, scăzând, după admi­nis­trarea mai îndelungată, durerea și inflamația arti­cu­lară și, după un timp, refăcându-se într-o anumită măsură mobilitatea articulară. Vă sugerez să utilizați Bio-Seleniu+Zinc și Bio-Glucosamin Plus, două pro­duse "Pharma Nord" care se comercializează în far­ma­cii și care, prin ingredientele conținute, au rol în for­marea co­lagenului și în funcționarea normală a oaselor și car­tilajelor. Multă sănătate!
Pentru detalii suplimentare, puteți să mă contac­tați la telefon.

Dr. LAURA PARASCHIVA PUIU - competență apifitoaromaterapie, homeopatie, specialist geriatrie-gerontologie, Botoșani, str. Cuza Vodă nr. 6, bl. C1, ap. 23, tel. 0745.001.411 (doar SMS), 0745.435.877 (pt. preluare mesaje)


"Doresc o rețetă naturistă prin care să înlocuiesc tratamentul cu cortizon"
(Răspuns pentru ALEXANDRU NISTOR, F. AS nr. 1157)


Afectarea pielii (mâncărimi, crăpături) denotă un grad de toxicitate internă, precum și o lipsă de mine­rale, manifestări probabil secundare ale unei absorb­ții deficitare la nivel intestinal. Astfel că tratamentul ar trebui să înceapă cu o detoxifiere intestinală ce constă, în linii mari, în asocierea de dietă, tratament și mișcare.
Dieta este constituită din legume care nu balo­nează, fructe și semințe de in, dovleac, floarea soare­lui, consumate la mese diferite. De evitat roșiile, ar­deii etc., care în această perioadă a anului nu conțin decât sub­stanțe nocive. Vă recomand ca legumele și fructele să le consumați în stare crudă, dar și fierte, pentru o perioadă de cel puțin o lună. Este necesar consumul a 2 litri de apă pe zi, care reprezintă supor­tul pentru eliminarea toxinelor.
Tratamentul fitoterapic constă în asocierea următoarelor produse:
* Aloe Ferox - are cea mai mare capacitate de deto­xifiere; recomand 2 capsule/zi timp de 7 zile, apoi 1 capsulă/zi 7 zile și, în continuare, 1 capsulă sea­ra la 2 zile, timp de 2 săptămâni. Se vor urmări nu­mărul și aspectul scaunelor.
* Apă argiloasă - 1 cană, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, 3 săptămâni zilnic, apoi 10 zile pe lună, 3 luni consecutive.
* Zeolit - 2 capsule x 2/zi, care pe lângă elimi­narea metalelor grele va stimula și eliminarea toxi­nelor, dar și echilibrarea sistemului imunitar.
* Ceai de trei-frați-pătați - o cană, de 2 ori/zi, timp de o lună.
După etapa de detoxifiere urmează etapa de aport al mineralelor, care va asocia inițial o combinație Ca-Mg-Se-Si organice cu Alga Afa, 3 capsule/zi, pentru o perioadă de o lună, apoi cu Siliciu organic, timp de 2 luni. Se poate asocia administrarea de polen, de pre­ferință crud, în doză progresiv crescătoare, de la 1 lin­guriță până la 3 lingurițe pe zi, pentru o perioadă de 2 luni. Mierea polifloră sau cea de mană este bine­venită în această perioadă.
Ceaiul de trei-frați-pătați și apa argiloasă se găsesc în magazinele naturiste, iar Aloe Ferox, Zeo­lit, Ca-Mg-Se-Si organice cu Alga Afa sunt produse în România de compania Herbagetica, putând fi achi­ziționate de la Plafar sau de pe www.Herbagetica.ro.
Mișcarea se referă la cel puțin 30 de minute de mers rapid pe zi, precum și la exerciții fizice pentru mus­­culatura abdominală. Vă recomand să asociați ma­sajul circular la nivelul abdomenului pe traseul co­lonului, efectuat simplu sau cu ulei esențial de ie­nupăr.
Junghiul intercostal (nevralgia intercostală) de care vă plângeți are, probabil, drept cauză spondilo­za vertebrală. În această situație, se combină trata­mentul local, cu un unguent antiinflamator, de prefe­rință fitoterapic, cu un antiinflamator natural ad­ministrat pe cale orală, mai exact Aspirină organică (1 capsulă, de 2-3 ori/zi, după masă). Sunt necesare și ședințe de kinetoterapie, adecvată tipului de spon­diloză pe care o prezentați, deoarece mișcările greșite pot provoca reapariția nevralgiei.
Pentru igiena corporală, vă re­comand să folosiți doar pro­duse naturale.
Schema propusă se poate individualiza, luând în con­siderare mai multe date despre pacient. În spe­ranța că reco­mandările vă vor fi de folos, vă doresc toa­te cele bune și Doamne ajută!