Sfaturi pentru un mariaj fericit

Gilda Fildan
- Rețeta armoniei în cuplu, interpretată de psihologi -

Certați-vă, dar cu artă

Se apropie clipa unui mic scandal în familie? Dacă înce­peți disputa pe un ton ridicat, atacând frontal par­te­nerul, o veți încheia într-o at­mo­sferă cel puțin tot atât de ten­sio­na­tă. Însă dacă începeți pe un ton blând, ex­primându-vă nemulțumirea argumen­tat, fără proli­fe­rări de jig­niri și insulte, e foarte pro­babil ca discuția să aibă un final productiv.
Există o mare deosebire între: "Con­duci mi­ze­rabil. Vrei să ajun­gem la cimitir?" și: "Știu că-ți pla­ce să con­duci repede, dar mi se face rău când de­pășești 100 km/h. N-ai vrea să încetinești, te rog?".
Poate că cea de-a doua formulă vă cere mai mult efort, totuși, ea e singura care funcționează. Este un fapt constatat: oamenii nu se pot schimba decât atunci când simt că îi iubim și îi acceptăm în tota­li­tate, așa cum sunt. Cine se sim­te criticat, nedorit și neîntâm­­pi­nat cu dragoste acela nu se schimbă.
Deși oricare dintre parteneri poate fi răspunzător pentru lipsa de delicatețe a unui început de dialog, din constatările psiholo­gilor reiese că, în majoritatea covâr­și­toare a cazurilor, răspun­derea pentru tonul vehement o poartă femeia. Lucrurile se pe­trec astfel deoarece, în civili­zația noastră, femeia este cea care, mult mai frec­vent decât băr­batul, pune în discuție teme­le vul­ne­ra­bile ale cuplului și insistă pentru găsirea unei solu­ții.
Soții preferă să se țină la distanță de confrun­tă­rile dure. Această deosebire dintre sexe are moti­va­țiile sale psihologice. Bărbații se dau bătuți mult mai repede, fiindcă organismul lor reacționează mai in­tens decât cel feminin la stresul emoțional. De aceea, ei sunt în mai mare măsură interesați să evite o confruntare.

Reguli pentru discuțiile în contradictoriu:

* Afirmațiile dvs. trebuie să înceapă cu "eu", iar nu cu "tu".
* Relatați ce se întâmplă. Nu formulați aprecieri sau judecăți.
* Expuneți-vă punctul de vedere cu claritate, dar și cu politețe. Folosiți expresii ca "te rog" și "ar fi frumos dacă...".
* Exprimați pozitiv ceea ce aveți de spus.
* Nu tergiversați. Nu așteptați prea mult înainte de a aborda o temă, pentru că, altfel, ea va lua amploare în mintea dvs.

Tema fierbinte (sexul)

Nicio altă zonă din existența unui cuplu nu este mai vulne­rabi­lă față de peni­bil, ofensă și re­fuz decât sexul. Când un bărbat și o fe­meie vor­besc despre as­pi­ra­țiile lor se­xu­ale, con­vor­bi­rea decurge a­de­­sea indi­rect, im­precis, in­decis. Ambii par­te­neri își dau mereu si­lin­ța să-i pu­nă capăt mai re­pede, sperând că vor înțelege dorințele celui­lalt în chip tai­nic, fără multe cuvinte. Învă­țați să vorbiți des­pre dra­gos­te astfel încât niciunul dintre dvs. să nu se simtă intimidat. Nu spuneți: "Nu mă mângâi nicio­dată". Sună mai bine așa: "Ia-mă în brațe și mân­gâie-mă puțin. Îmi face atât de bine!".
Încercați să vă deprindeți cu gândul că în peri­me­trul căsniciei dvs. sunt admise toate dorințele, viziu­nile, fanteziile și nostalgiile legate de dragostea fizică. Ele sunt legitime și, în principiu, pot să fie acceptate, dar nu prin forță. Puteți spune "nu" dorințelor parte­ne­rului dvs., însă n-aveți voie să le desconsiderați. Dacă n-aveți fantezia lui, dar ea nu vă indispune totuși, ar trebui să consimțiți la ini­țiativele sale.

Ritualuri benefice

O căsnicie nu înseamnă doar să crești copii, să împarți cu cineva obli­ga­țiile domestice și să faci dragoste. Căs­nicia poate avea și o dimensiune spiri­tuală, care pretinde o viață inte­ri­oară co­mună, o cultivare generoasă a simbo­lurilor și ritualurilor și o capacitate de înțelegere a rosturilor și scopurilor ce-i unesc pe cei doi parteneri. Dacă doriți, puteți introduce și dvs. în viața de fa­milie asemenea ritualuri. Iată câteva exemple:
* O întâlnire săptămânală numai pentru dvs. cu partenerul, fără copii.
* Ritualuri pentru păstrarea con­tac­tului cu rudele și prietenii. Puteți or­ganiza întâlniri și festivități de familie.
* Celebrarea triumfurilor - sărbă­toriți-vă orice realizare, mai mare sau mai mică, și cultivați în căsni­cia dvs. sentimentul de mândrie și lauda re­ci­procă.
Creați un sens comun al căsniciei dvs. Cu cât sun­teți în stare să descoperiți mai mult sens comun, cu atât relația cu partenerul va fi mai profundă și mai produc­tivă. Cu cât veți putea vorbi mai deschis despre modul cum vă imaginați și simțiți rosturile dvs. în viață, cu atât este mai pro­babil că veți ajunge la un consens.

Un bărbat - două femei

Deși glumele cu soacre poves­tite de bărbați au devenit întru­câtva o tradiție, totuși, adevăratele ten­siuni din interiorul familiei apar mult mai frecvent între soacră și noră.
În centrul acestei tensiuni stă com­petiția dintre cele două femei, care-și dispută dra­gostea bărba­tului. În ce-l privește, acesta din urmă nu vrea alt­ceva decât să le vadă trăind în bună înțelegere, fiind­că le iubește pe amândouă și n-ar dori să fie pus în situația de a alege între ele - o idee ce i se pare cu desăvârșire ridicolă. Din nefericire, poziția lui îl obligă deseori să-și asume rolul pacificatorului sau inter­me­diarului, ceea ce agravează inevitabil starea de lucruri.
Soțul are o singură ieșire din această dilemă: să-și sus­țină soția împotriva mamei. Prin urmare, băr­ba­tul trebuie să-și facă mama să înțeleagă că soția sa ocupă efectiv primul loc. Casa îi aparține lui și soției, iar nu mamei. El e în primul rând soț și numai după aceea fiu. Este de importanță vitală pen­tru o căsnicie ca soțul să adopte o atitudine fără echi­voc în această problemă.