TENUL NORMAL

Iulia Vlad
Îngrijirea de primăvară

Pielea normală este ambasa­doa­rea tipului de ten perfect. Ea are o structură pe deplin sănătoasă și un luciu frumos, natural. Coșurile sau ne­doritele pete roșii reprezintă o raritate în cazul ei. Din păcate, numărul femei­lor cu tenul normal este foarte redus, având în vedere că, o dată cu înaintarea în vâr­stă, pielea obrazului se deshi­dratează și se usucă.
* Demachierea ochilor - Rime­lul, dermatograful și fardul de pleoape trebuie înlă­tu­rate cu multă grijă înainte de a vă culca, alt­fel riscați iritații în zona atât de sensibilă a ochilor, precum și insta­la­rea rapidă a ridurilor mărunte. Nu aplicați nicio­dată un fard nou pes­te un fard vechi. Pentru curățire, folo­siți fie un produs cosmetic industrial (care să prevadă și înlăturarea rimelu­lui), fie smântână sau frișcă lichidă proaspătă. Aplicați-le pe un tampon de vată și ștergeți-vă ochii cu grijă.
* Demachierea obrazului - Umeziți-vă fața cu apă. Aplicați dea­supra un dema­chiant pentru tenul nor­mal și masați-l în piele (dacă optați pen­tru preparatele na­turiste, citiți rețe­tele de mai jos). Folosiți vârful dege­telor și întindeți preparatul pe tot obra­zul, fre­cân­du-l circa 30 de secunde. Mișcările di­namizează circu­la­ția sân­gelui.
* Limpe­zi­rea obra­zu­lui - Folosiți apă cu­ra­tă de la ro­binet pen­tru a înde­părta de­ma­chiantul rămas pe obraz. Us­cați-vă fața cu un prosop moale. Pro­te­jați zo­na ochilor, care nu trebuie agresată.
* Hrănirea obrazului - Aplicați pe față o cremă puternic hi­dra­tantă și masa­ți-o în profunzime cu degetele. Dacă vreți să-i sporiți efec­tul, trage­ți-vă și câteva palme, nu du­reroase, dar nici prea gingașe. Efec­tul lor va fi garan­tat (e cel mai ieftin și mai bun masaj, cu con­diția să-l practicați coti­dian).

Rețete de preparat acasă

Curățarea tenului

Lapte din făină de mazăre uscată (bob)

Ingrediente: 1 lingură de lapte, 2 lin­­guri de făină de mazăre uscată (bob) - obținută prin măcinare în râș­nița de cafea, puțină apă.
Mod de preparare și folosire: A­mes­­te­cați făina de mazăre cu laptele și adău­gați apă până obțineți un terci gros. Apli­cați-l pe față, pe gât și pe decolteu. Lă­sați produsul să acționeze zece mi­nute, apoi spălați-vă cu apă caldă.

Hrănirea tenului

Cremă cu lămâie și ulei de migdale

Ingrediente: 0 g ceară de albine (de la apicultori), 60 ml ulei de mig­dale (se gă­sește la magazinele care vând produse cos­metice, precum și la unele farmacii), 1 lin­gură de suc de lămâie.
Mod de preparare și folosire: Pu­neți ceara să se topească încet, pe un vas cu aburi. Adăugați uleiul de mig­dale, ames­­tecând mereu, și lăsați com­poziția să devină cremoasă. Adăugați acum sucul de lămâie și ceara, ames­tecați din nou, până obțineți o masă omogenă. Turna­ți-o într-o casoletă de porțelan (sau ceș­cuță) și păstrați-o la frigider. Crema tre­buie utilizată în câteva zile.

Întreținerea tenului

Mască cu polen

Ingrediente: 1 linguriță de polen, 1 lin­gură de zer de lapte (se formează deasupra laptelui nefiert și prins), 4 linguri de suc de tomate.
Mod de pre­parare și fo­lo­sire: A­mes­te­cați bine pole­nul cu zerul și sucul de ro­șii, bătându-le cu o furculiță, până când obți­neți un lichid omogen. Apli­cați-l pe față și lă­sați-l să acționeze 20 de minute, apoi spălați-vă cu apă rece.