ZODIACUL LUNII MAI

Tana Rosca
Aspecte mai degrabă plăcute marchează această lună de primăvară, care ne promit succes în lucrurile practice. De bine este și faptul că ne vom putea depăși și anumite frustrări provocate de relațiile profesionale sau vom izbuti să rezolvăm anumite probleme de sănătate. Credința și creația își întind mâna. Din păcate, aceste avânturi ale cunoașterii sunt stăvilite de opo­ziția celor doi malefici, Marte și Saturn, pe 15 și 16, caracterizată și de pericol de accidente. La șofat se recomandă atenție maximă și nu e nici o perioadă indicată pentru sport. Urmează intrarea lui Mercur în mișcare retrogradă, pe 20. Faptul că retrogradează în Gemeni, zodie pe care o stăpânește, ne afectează mai intens comunicarea și deplasările scurte. E reco­man­dabil să ne ferim de semnarea unor contracte noi, dar putem lua la puricat vechile înțelegeri contractuale, să facem modificări. Putem, de asemenea, relua contacte cu persoanele pe care le-am neglijat în ultima vreme.

BERBEC
Trifoi cu patru foi


Deveniți din ce în ce mai cre­ativi, mai inventivi, iar unii dintre dvs. pot pot avea un noroc ieșit din comun. Uranus devine complice. Trăirile pot fi electrizante, dar durata nu este garantată. Puteți concepe pe neașteptate un copil, care ar putea fi înzestrat cu capacități neobișnuite, artistice sau de inventator. Țineți însă minte că există și un risc, anume cel de-a vă lăsa prinși în distracții, pentru că atunci toată această energie fru­moasă se va irosi. Mulți dintre dvs. vor avea o pornire primăvăratică, de în­frumusețare a casei, începând cu da­ta de 8, când micul benefic Venus intră în Rac. Fiți însă atenți să nu cheltuiți prea mult, pentru că aveți tendința să vă lăsați furați de partea estetică în detrimentul celei practice.
BANI: Cineva din familie vă poa­te propune o afacere, după aceeași dată de 8, care are toate șan­sele să funcționeze, dacă nu o porniți pe 15 sau pe 22. Până pe 21 sunteți pu­ternic motivați să vă sporiți veniturile di­rec­te.
CARIERĂ: Aveți grijă ca în jurul datei de 22 să nu existe divergențe între interesele dvs. fami­lia­le și cele profesionale, căci șefii dvs. nu ar avea înțelegere pentru aces­te situații. În ultimele zile ale lunii vă vine greu să vă mențineți atenția la detalii.
DRAGOSTE: Iubirile-fulger devin din ce în ce mai pro­ba­bile, pe măsură ce marele benefic Jupiter și imprevizibilul Uranus își vor îngemăna acțiunile, deci nu vă grăbiți cu promisiuni și angajamente.
SĂNĂTATE: Somnul și labele pi­cioarelor vă pot da de furcă în jurul datei de 10 și la sfârșit de lună.

TAUR
Șeful casei


Cu toate că pre­zen­ța micului malefic Marte în semnul dvs., până pe 12, nu vă face mare plăcere, vă puteți folosi de ener­gia sa pentru a vă concentra asupra proiectelor dvs. personale stagnante. Vă vine mai ușor să trageți linii, să vă impuneți, pe 4 puteți face chiar exces de autoritate. Viața de familie devine din ce în ce mai plăcută, mai ales dacă vă includeți și rudele prin alianță, sau prietenii din străinătate. Norocul vă surâde într-un mod neașteptat, fie prin intermediul prietenilor, fie sub forma unor revelații care îi impresionează pe cei din jur, care vă pot privi cu alți ochi, căutându-vă aprobarea și, even­tual, ghidajul.
BANI: Zilele cele mai favorabile ale lunii mai sunt 2-7, când Venus, patroana banilor și a dvs., și abilul negociator Mercur își însoțesc eforturile pentru a vă aduce bani. Din 13, Marte vă dă curajul să inițiați ceva nou, dar după 19 nu mai este indicat să semnați contracte sau să duceți tra­ta­tive, deoarece Mercur devine retro­grad.
CARIERĂ: Un dușman ascuns sub masca unui amic poate face o gafă, în urma căreia să se dea de gol, și dvs. să aveți de câș­ti­gat.
DRAGOSTE: Partenerul dvs. își ma­nifestă fără reținere emoțiile în preajma Lunii pline din 4. O relație poate fi dusă la următorul nivel, după Luna nouă din 18, din sem­nul dvs.
SĂNĂTATE: Insomniile nu sunt atât de grave, dacă stați să vă notați ideile grozave pe care le aveți când nu puteți dormi.

GEMENI
Protecție stelară


Începeți luna cu dreptul, sau mai bine zis cu dreapta, căci vorbim despre Venus, planeta belșugului, prie­te­niei și farmecului. Ea vă învăluie cu darurile sale până în data de 7, iar Mercur o însoțește din 2 și stă alături de dvs. până la sfârșitul lunii. Și Marte cel impetuos intră în semnul dvs. în mai, și anume pe 13, dar după 20, când Mercur intră în mișcare retrogradă, asta poate anunța tensiuni, certuri și-n anu­mite cazuri, chiar pericol de acci­dent, în special în jurul datei de 27. În ziua aceasta ar fi de preferat să nu șofați și să nu interacționați cu cei din anturajul dvs. obișnuit.
BANI: Venus descrie câștigurile obținute lejer și cu plăcere, deși nu e vorba neapărat de sume mari. Totuși, ea vă garantează câștiguri bine­venite, începând cu da­ta de 8, iar în jurul da­tei de 27, este po­sibil să recuperați mă­car o parte dintr-o pier­dere suferită ante­rior.
CARIERĂ: Deruta în privința viito­rului dvs. profe­sio­nal per­sistă și asta se poate întâmpla și din pricina inamicilor dvs. nedeclarați, care pot fi respon­sa­bili pentru lipsa de încredere mani­fes­tată de șefi față de dvs.
DRAGOSTE: La mijlocul lunii, viața de cuplu nu se anunță prea lină, căci micul malefic Marte, aflat în sem­nul dvs., se confruntă cu ma­rele ma­lefic Saturn în Săgetător. Fiecare do­rește să se impună, niciunul din par­teneri nu este dispus la vreun com­pro­mis. Străduiți-vă să evitați cer­tu­rile, în special pe 15 și pe 16.
SĂNĂTATE: Palpitațiile și durerile de cap pot fi frecvente, în special până pe 12.

RAC
Liniște și armonie


Schimbările care s-au petrecut prin cercurile sociale pe care le frecventați vă favorizează, pe termen lung, chiar dacă pentru mo­ment trebuie să faceți un efort de adaptare. Relațiile cu rude­le și vecinii, care n-au decurs toc­­mai ar­mo­nios în ultima vre­me, se pot armoniza pe par­cursul pri­melor zile ale lunii. Micul benefic Venus in­tră în semnul dvs. pe 8, adu­când cu sine o stare de liniște și armo­nie, de care vă era tare dor. Există totuși zile care fac excepție: 15 și 22. După 20, e bine să ciuliți urechea la bârfe, căci unele dintre acestea vă pot avea ca su­biect chiar pe dvs. Dar nu vă pot afecta pe termen lung.
BANI: O sumă destul de con­sis­tentă vă poate parveni sub for­ma unui bonus sau, și mai bine, a unei promovări apărute din se­nin. Dacă nu luna asta, atunci luna vii­toa­re.
CARIERĂ: Păstrați discreția și nu luați de bune zvonurile care se vehiculează prin culise, în spe­cial după data de 19. Cineva care nu în­drăznește să vă înfrunte direct vă poate provoca greutăți cu șefii, pe 15 și 16.
DRAGOSTE: Luna plină din 4 poate coincide cu declararea sentimentelor din partea persoanei iubite. Relația de cuplu merge bine după 8, da­că reușiți să vă distanțați pe 15 și pe 22.
SĂNĂTATE: Aveți grijă ce fa­ceți în pri­vința în­che­ieturilor dvs. Încheieturile bra­țe­lor, în special umerii și genunchii, pot fi su­puse unor incidente, mai puțin serioase la început de lună (totuși, 4 este o zi cu risc ridicat). Mijlocul lunii este cel mai periculos, respectiv zilele de 15 și 16. Eventualele leziuni ar tre­bui tra­tate cu multă seriozitate, altfel puteți rămâne cu sechele, dacă între­ru­peți tra­tamen­te­le după 20, când Mercur intră în retrogradare.

LEU
Spirit aventuros


Experiențele pe care le-ați trăit până acum nu vă mai sunt de ajuns, trigonul dintre Jupiter și Uranus vă trezește nu nu­mai dorința de a întreprinde ceva cu totul inedit, ci vă stârnește și spiritul aven­turos. Aceste aventuri se pot des­fășura în zona intelec­tua­lă sau spirituală, ori pot îm­brăca forme concrete, cum ar fi să plecați pe nepusă masă în Tibet sau către o altă destinație exo­tică. La mijlo­cul lunii, relațiile so­ciale sunt pe­riclitate. Chiar și simple jocuri de societate vă pot trezi reacții puternice, care pot să ducă la certuri și chiar rupe­rea unor prietenii vechi. Dacă sunteți părinți, puteți fi de­osebit de severi cu odraslele dvs., care vă pot scoate din sărite cu fleacuri.
BANI: În ultima săptămână vă pu­teți da peste cap dacă ac­țio­nați impulsiv, poate sub influența prie­tenilor (mai ales pe 25 și 26). Pe 28 și 29, riscul e de altă natură, respectiv, să fiți păcăliți în cursul unor negocieri.
CARIERĂ: Sunteți ambițioși și do­riți să vă afirmați. Suc­cese în acest sens puteți înregistra la începutul lunii, mai ales în jurul datei de 6. Ulterior, e de dorit să vă moderați setea de afirmare sau măcar să n-o ma­nifestați ostentativ.
DRAGOSTE: La mijlocul lunii v-am re­comanda să vă organizați în așa fel încât persoana iubită și prietenii dvs. să nu se întâl­neas­că, pentru că s-ar putea lăsa cu cer­turi.
SĂNĂTATE: Venus vă îmbie la o­dih­nă și îngrijire cor­po­ra­lă, după data de 8, când începe și un pro­­ces de reglare a funcțiilor organis­mu­lui.

FECIOARĂ
Blocajele cedează


În ultimele luni ați fost destul de frământați. Unele dintre aceste fră­mântări aveau la bază probleme con­crete, altele veneau din vechi ne­si­gurațe, din chestiuni pe care simțiți acum că nu le-ați dus până la capăt la momentul respectiv. Acum vă dați seama cam cum ar fi trebuit să pro­ce­dați, dar vi se pare că nu mai aveți cum re­para lucrurile. Ei bine, vă înșelați, pen­­­tru că dacă puneți de acum în prac­tică ce ați realizat (și ocazii vi se vor ivi cel mai probabil în jurul datei de 6), veți putea constata că ați depășit ve­chi­le blocaje. Trebuie doar să aveți încre­de­re. Prietenii vă vor insufla această în­cre­dere, începând din data de 8, încon­ju­rându-vă cu căldură și acceptare, ast­fel încât, la mijlocul lunii, vă veți simți mai aproape de ei decât de pro­pria dvs. fa­milie, unde pe 15 și 16, mai ales poate domni o atmosferă gla­cială.
BANI: Pe 15 și pe 22 e de pre­ferat să nu vă ocupați de chestiuni bănești. Pe 15 e mâna destinu­lui, pe când pe 22, băn­cile sau partenerul de afaceri pot pro­voca pierderi.
CARIERĂ: Șefii vă pun la treabă și doriți să faceți o impre­sie bună la început de lună, însă si­tua­ția familială încărcată de la mijlocul lunii pot pune capăt aces­tui avânt.
DRAGOSTE: În jurul datei de 6 se pot limpezi multe în relația de iubire. Cuplurile stabile au de depășit zilele de 15 și 16, care sunt cu sămânță de ceartă.
SĂNĂTATE: Încercați să mâncați mai puțin și să vă miș­cați mai mult, altfel puteți avea pro­ble­me, minore, e drept, cu ficatul.

BALANȚĂ
Aspirații intelectuale


Doriți din ce în ce mai mult să că­lătoriți, să vă lărgiți ori­zon­tul prin studii, să vă puneți în va­loare cunoștințele sau, dimpotrivă, să fiți călăuziți pe drumul cu­noaș­terii. Vă face plăcere să vă puteți face cu­noscute opiniile și să deveniți cunoscuți și res­pectați pentru ele. În luna mai, vi se va oferi posibili­tatea de-a mate­rializa una sau alta dintre aceste as­pirații, începând chiar din data de 2. Din 12, s-ar putea să deveniți pu­țin cam vehemenți în opinii, ceea ce poate duce la con­­fruntări crâncene, pe 15 și 16. În ca­zul în care sun­teți la drum, n-ar trebui să șofați sau, da­că asta nu se poate evita, fiți cât se poate de pru­denți. Din 20, când Mercur devine retrograd, o ati­tudine mai retrasă e mai sănătoasă, mai bine ascultați, decât să comen­tați.
BANI: Un proiect profesional vă poate aduce o răsplată materială în preajma Lunii pline din data de 4, iar o afacere sau o investiție nouă poate fi demarată la o zi-două după Luna nouă din 18.
CARIERĂ: Însăși planeta guvernatoare a zodiei dvs., Venus, vă vine în ajutor, din 8, ca să faceți următorul pas în carieră. Superiorii vă pri­vesc cu bunăvoință, creativitatea dvs. este crescută.
DRAGOSTE: Dați curs tuturor invitațiilor prie­tenilor și mergeți însoțiți de parte­ne­rul de cuplu, asta vă va înviora relația. Și dragostea fa­milială se adâncește în mai, vechi răni se cica­trizează.
SĂNĂTATE: Circulația periferică poate lăsa de dorit, către sfârșitul lunii, mai ales la nivelul labelor picioarelor.

SCORPION
Exces emoțional


Luna plină se produce în Mai în semnul dvs., și anume pe data de 4. E un moment bun pentru a vă examina viața emoțională, cea de familie, și de-a da atenție semnalelor corpului. Poate exista un exces de energie emoțională, încercați să nu-i copleșiți pe cei din jur cu sentimentele dvs. Ve­nus în Rac, începând din 8, vă poate aduce o invitație din partea unor prieteni din țări străine și ar fi păcat să o refuzați. Dacă întreprindeți drumuri lungi, din orice motive, afaceri ori studii, vă puteți împrieteni, pe parcursul acestora, cu persoane culte și manierate sau puteți deveni dvs. un model pentru persoanele, pe care le întâlniți.
BANI: Este posibil să recuperați anumite pier­deri, mai ales în jurul datei de 6, eventual cu ajutorul unor prieteni. Dar trebuie să fiți foarte atenți ce faceți la mijlocul lunii, când se pot strica niște relații de afaceri, ducând și la pagube de ordin bănesc. Fiți cât mai di­plo­mați pe 15 și 16 și nu vă anga­jați în nimic nou după 20.
CARIERĂ: Colaborarea dvs. cu șefii nu lasă cu nimic de dorit, dim­po­tri­vă, schimbul de idei poate fi sti­mulativ și productiv. Și cu co­legii dvs. lucrați într-un ritm trepidant, fără momen­te de stagnare.
DRAGOSTE: După Luna nouă din data de 18, pu­teți începe eventual o nouă relație sau vă puteți decide să treceți la următorul nivel, în cadrul unei relații de iubire deja existente.
SĂNĂTATE: Ocupați-vă de tratarea afecțiunilor dvs. renale și respiratorii, pe 8, 9 și 24, pentru a obține rezultate optime.

SĂGETĂTOR
Tensiuni


Saturn retrograd în semnul dvs. vă face tot mai ten­sio­nați și mai rigizi. Unii dintre dvs. pot trece printr-o ușoară depresie, care își are însă rostul ei și este specifică primelor faze de re­trogradare saturniană. Putem s-o numim "depresie de vindecare", căci rostul ei e să aducă la suprafață tot soiul de griji și temeri îndelung înăbușite. Lăsați-i pe ceilalți să se apropie de dvs., nu-i respingeți doar pentru că nu vă plăceați în această ipostază. Pen­tru că în ultima perioadă v-ați întors la anumite lec­turi sau v-ați împrospătat niște cunoștințe mai vechi, nu ezi­tați să le comunicați și altora, le veți pre­zenta cu un amestec de seriozitate și pasiune, care va trezi fără greș interesul celor care vă ascultă. Dacă aveți de dat exa­mene sau teste, vă puteți face remarcați.
BANI: Pot fi reluate anumite proiecte de afaceri sau de investiții. În anumite situații sunt posibile și creșteri salariale, mai ales dacă vi se în­credințează și responsabilități legate de adminis­trarea unor bugete.
CARIERĂ: La serviciu faceți echipă bună cu colaboratorii la început de lună, iar pe data de 6 puteți chiar excela. Dar după aceea puteți avea accente autoritare excesive, care i-ar putea irita pe colegi.
DRAGOSTE: Mare atenție cu exigențele față de partener, pe 15 și 16, când acesta poa­te reacționa cu mânie.
SĂNĂTATE: Stomacul e sensibil în jurul Lunii pli­ne din 4, iar palpitațiile pot fi de­se, până pe 20.

CAPRICORN
Drum sigur


Procesul de liniștire sufle­tească se desfășoară în con­tinuare la începutul lunii mai, iar data de 6 vă poa­te aduce satisfacții mari. E posibil să primiți dovada că anumite eforturi pe care le-ați depus, pentru a le transmite altora cu­noș­tin­țele și/sau valorile dvs. morale, care au părut iro­site, și-au făcut, totuși, efectul. Asta vă poate da forța necesară de-a crede în continuare în filozofia dvs. de viață și de a înainta pe drumul ales. Între 7 și 12 pu­teți avea tendința de-a insista prea mult asupra unor idei sau de-a deveni puțin cam agresivi în modul în care le expuneți.
BANI: În buzunarele dvs. se pot materializa, cu totul pe neașteptate, sume considerabile de bani, din proiecte în care credeți profund, doar că nu le vedeați potențialul lucrativ.
CARIERĂ: Dacă aveți impresia că unii dintre colaboratorii dvs. vă subminează, s-ar putea să fi fost manipulați. Încercați să aflați mai de­grabă cine e în spatele acestor atitudini, decât să vă lăsați provocați.
DRAGOSTE: O mulțime de lucruri se întâmplă în viața dvs. amoroasă, unde pasiunea domnește până pe 12. Apoi apare riscul de-a se trans­forma în nevoia de dominare. Se poate să aveți mai multe interese romantice.
SĂNĂTATE: E bine să evitați solicitarea intensă a încheieturilor brațelor, mai ales a umerilor, începând din 2, dar în mod special pe 15 și 16 și după 20.

VĂRSĂTOR
Consolidare profesională


E cazul să socializați cât mai intens cu cei din anturajul dvs., pentru că din discuțiile cu ei se pot desprinde idei de o valoare deosebită. Se poate închega și un fel de acțiune comună, cum ar fi să mergeți împreună într-o tabără de creație sau să întreprindeți ceva, ce vă va uni la nivel de cunoștințe și interese comune. Unii dintre dvs. pot fi atrași de un domeniu care până acum nu i-a interesat sub nicio formă. Dar, pe mă­sură ce vă dați seama despre ce este vorba, puteți de­veni tot mai pasionați de subiect. Partea și mai frumoasă e că partenerul dvs. de cuplu poate fi cu ușurință motivat să vi se alăture.
BANI: În continuare, aveți mari nedumeriri în pri­vința felului în care e bine să vă ad­mi­nistrați banii. După data de 8, apare un optimism care n-ar trebui să vă determine să cheltuiți liniștiți. Dim­potrivă. Zilele cu risc financiar sunt:10, 25, 26 și 31.
CARIERĂ: Un proiect profesional recent poate fi finalizat cu succes în preajma Lunii pline din data de 4. Vă consolidați poziția profe­sio­nală în ciuda persoanelor care vă sapă, probabil în urma aprecierilor primite pe 6.
DRAGOSTE: Nu aveți nimic de reproșat parte­ne­rului dvs., care vă înconjoară cu căldură, dar și cu umor, și găsește metode originale de-a menține vie flacăra pasiunii. Vă poate pregăti surprize, în complicitate cu prietenii dvs. comuni.
SĂNĂTATE: De cea mai bună energie dispuneți în primele zile ale acestei luni.

PEȘTI
Nu amestecați bucătăria cu meseria


Prietenii, amicii, rudele și vecinii se întrec, care mai de care, să se vadă cu dvs. Perioa­da cea mai potrivită pentru a vă întâlni cu ei este până pe 6. Ei vor dori la fel de mult compania dvs., ceea ce vă poate părea prea mult, dar în cercul de prieteni poate apărea cineva care ține musai să dea tonul, ceea ce vă poate displăcea, la un moment dat, între 8 și 12. Și acasă se întâmplă multe și di­ver­se. Amenajările se desfășoară cel mai bine în două etape: cumpărarea obiectelor necesare până pe 7, când găsiți cel mai ușor ceea ce vă doreați, și exe­­cutarea practică a lucră­rilor, până pe 19. Puteți să-i racolați și pe membrii mai tineri ai familiei dvs. ca ajutoare. Dacă rămân repa­rații de făcut sau corecții, acestea se pot efectua cel mai bine după 20, pe Mercur retrograd.
BANI: Printr-un context neobișnuit, vă puteți trezi posesorii unei sume considerabile de bani. Sigur, banii nu vă cad mură-n gură, dar ceea ce aveți de făcut ca să-i obțineți vă va face plăcere.
CARIERĂ: 15 și 16 sunt zile periculoase, pentru că, prinși de chestiunile casnice, pu­teți neglija anumite îndatoriri profesionale, ceea ce îi poate supăra rău de tot pe șefii dvs.
DRAGOSTE: În cuplurile consacrate, armonia domnește mai ales la început de lună. Pentru Peștii liberi, dornici de-a intra într-o relație, intervine din 8 romantica Venus.
SĂNĂTATE: Vă simțiți bine împărtășindu-vă din energia marelui benefic Jupiter. Fiți doar atenți să nu exagerați cu mâncarea și cu băutura.