PRO MUSICA 41 Live in Timișoara

Iulian Ignat
Zilele acestea, la Timișoara are loc un dublu eveniment, important pentru istoria rock-ului românesc: lansarea DVD-ului formației Pro Musica și concertul acesteia, în penitenciarul Popa Șapcă.

Alături de Phoenix și de Progresiv TM, Pro Musica a fost una dintre cele mai îndrăgite trupe timișorene ale anilor 70, însă și-a încheiat activitatea după 20 de ani de concerte și albume lansate. Liderul grupului, Ilie Stepan, și-a petrecut următorii 20 de ani concen­trân­du-se asupra ambițioasei trilogii Sensul Vieții - Undeva în Europa - Lumina, iar odată finalizat acest proiect, noua sa țintă a devenit reunirea trupei sale de suflet. Lucru destul de complicat, pentru că mulți din­tre componenții acesteia fie trăiesc în afara țării, fie sunt implicați în alte proiecte mu­zi­cale. Reunirea s-a produs, to­tuși, la 41 de ani de la în­ființarea trupei, pe 5 oc­tom­brie 2014, la Sala Capitol din Timișoara, în­tr-un concert me­­mo­­ra­bil, nu doar prin emo­­ția re­gă­sirii dintre public și in­terpreți, ci și prin șta­cheta va­lorică foarte ridicată la care acesta s-a des­fă­șurat. Pri­ma parte a concertului a reme­mo­rat pe­rioada folk a grupului, cu Doru Eugen Iosif solist vo­cal, pentru ca apoi, odată ce chitarele acustice au fost înlocuite cu cele electrice, să urmeze dezlănțuirea rock. Pe scenă s-au aflat nume cu rezonanță în istoria rock-ului nos­tru, precum Dixie Krauser, Doru Apre­o­tesei, Bujor Ha­riga, Lică Dolga, iar alături de ei, Ma­rio Florescu, solo voce și percuție, sau mai tânărul chi­tarist Horea Crișovan, care se năș­tea în anii în care Pro Musica umpleau deja sălile de concert. Concertul a fost filmat, și pe 8 mai va fi pre­zentat la Timișoara, sub forma unul dublu DVD, ce conține, totodată, un film despre pregătirile pentru spec­tacol și alte surprize plăcute pentru admiratorii trupei. Pro Musica 41 este un do­cu­ment remarcabil, pentru că discurile trupei nu au fost reeditate până în prezent pe CD, iar formația concertează foarte rar. Unul dintre aceste concerte are loc în seara de 7 mai, la penitenciarul Po­pa Șapcă, și es­te, probabil, prin an­vergura și logis­tica sa, cel mai com­­plex concert rock ce a avut loc într-o închisoare din România.
I-am solicitat lui Ilie Stepan să ne împărtășească gândurile sale legate de lansarea aces­tui DVD.

- A fost dificil să strângeți rândurile și să regăsiți legăturile muzicale dintre membrii trupei?

- Gândul reunirii a încolțit mai demult, însă ne-am apu­cat, efectiv, de lucru, la în­cepu­tul anului trecut. Cel mai greu a fost să stabilim calen­da­rul, pentru că fie­ca­re avea obli­ga­țiile sale, în rest, muzical vor­bind, a mers ca pe roate. Pro Mu­sica a fost primul nostru lim­baj muzical învățat și așa ceva nu se uită. E ca mersul pe bicicletă. Du­pă două-trei săptămâni de re­petiții re­venisem deja pe aceeași frecvență, iar mai apoi, am adus în ecuație și lucrurile pe care le-am învățat fie­care, de la despărțire încoace.

- Ați avut, în timpul concertului, senzația că v-ați întors în timp, că redeveniți acei tineri din urmă cu 30-40 de ani?

- Nu îmi place să îmi laud munca, însă o mare ca­litate a acestui DVD este că reușește să redea empatia petrecută în acea seară între public și noi. Am simțit cum publicul ne transmite, de la bun început, valuri de emoție pozitivă. La piesa "Dintr-o sută de catar­ge", am proiectat pe ecrane chipurile colegilor dragi ce nu mai sunt printre noi, și cu greu m-am abținut să nu plâng când am văzut reacția sălii. Tot concertul a fost încărcat cu emoții. Cât timp am cântat pe scenă, trei ore și patruzeci de minute, ne-am revăzut în minte întreaga viață muzicală, iar asta ne-a stârnit emoții pe care nu am vrut să le mascăm, ci să le transmitem mai departe către public.

- Ce urmează pentru Pro Musica?

- Ne dorim să aducem și în București, și în alte orașe, conceptul concertului de revenire, însă numai în con­dițiile în care putem păstra același nivel al pro­ducției. Să-mi fie iertată lipsa de modestie, însă Pro Musica a devenit o trupă clasică a rock-ului românesc și nu vom face rabaturi și compromisuri de nici un fel.