Usturoiul verde

Ilie Tudor
- Pe tarabele din piețe, alături de alte legume ale sfârșitului de primăvară, găsim și nelipsitul usturoi verde. Dați iama în el! Pe lângă faptul că înalță în grad orice fel de mâncare, usturoiul verde este și un medicament de excepție, folosit din cele mai vechi timpuri și până azi -

Leacul satelor

Țăranii noștri îi spuneau ai nou sau usturoi din­tâiul, și legau multe credințe de el, majoritatea refe­ritoare la efectul său tămăduitor. Spuneau despre el că "înnoiește sângele" și că "scoate otrava din ini­mă", dar și că îi vindecă pe "ofticoși" (bolnavii de TBC) sau pe "suferinzii de nădușeală" (astm bron­șic). Flăcăii, când erau trimiși cu turmele la păscut, neapărat aveau în desagă și o legătură cu usturoi, ca să-i apere de iele și de moroi. În unele sate din Vrancea, ustu­roiul verde era legat din loc în loc de coar­da viilor, pentru a le apăra de boli, iar în zona muntoasă a Olteniei era pus la ușa grajdurilor, pentru a nu le fi luată va­cilor mana laptelui. Tradiția consu­mului de us­tu­roi verde vine din vremea dacilor, care-l numeau baibustron și îl foloseau ca leac în zeci de boli, așa cum a consem­nat, cu două milenii în urmă, medicul roman Diosco­ride, în lucrarea sa de refe­rință Materia Medica. Dar folosirea aces­tei legume verzi în medicina antică este consemnată în zeci de alte civilizații, de la cea babiloniană la cea egipteană sau cea chineză. În zilele noastre, medicina recon­firmă, prin studii științifice, proprietățile cu­rative ale ustu­roiului.

O bombă de substanțe vitale

Usturoiul verde este o combinație unică între un conținut ridicat de clorofilă (o substanță cu efecte detoxifiante remarcabile) și compuși pe bază de sulf, care au un puternic efect antibiotic și antioxidant. Apoi, tulpinile verzi de usturoi conțin cantități în­sem­­nate de vitamina C, vitamina B1, B2, B9, po­tasiu, calciu și chiar fier. Însă, în afară de nu­tri­enții clasici, această delicatesă vegetală mai con­ține câte­va substanțe cu efecte terapeutice de ex­cepție:
* Uleiul volatil - este, de fapt, o combinație de aproximativ... 70 de substanțe, care împreună îi dau usturoiului mirosul specific. După ingerare, ele sunt eliminate prin respirație, ceea ce explică efectele terapeutice ale usturoiului asupra arborelui bronșic și al plămânilor.
* Fitohormonii - ajunși în organismul uman, ajută la reglarea secreției de estrogen și testosteron (cu efecte benefice în tulburările genitale la tineri), dar și la scăderea glicemiei.
* Acizii organici - unii dintre ei (acidul malic, clorogenic etc.) au demonstrat o acțiune antitu­morală puternică, inhibând procesul de dezvoltare a celulelor maligne și împiedicând apariția mutațiilor la celulele sănătoase. Ca atare, datorită compoziției sale chimice atât de complexe, usturoiul verde are proprietăți terapeutice mult mai intense decât ustu­roiul păstrat pentru iarnă. O cură de ustu­roi verde, prelungită până în vară, are efecte depu­rative, anti­diabetice, reglează activitatea hormonală a orga­nismului, prevenind și tratând boli din cele mai di­verse.

Preparate din usturoi verde

Usturoiul verde ca atare
După ce a fost spălat cu atenție, firul de usturoi se consumă cu tot cu frunze, mestecându-l foarte bine, așa încât să ușurăm sarcina digestiei, care are de lucru destul de serios cu această legumă bogată în fibre alimentare. Până mai ieri, din hrana pe care țăranul român o mânca la mun­cile câmpului, nu lipseau mămăliga, usturoiul sau ceapa verde, și asta de primăvara devreme și până la mijlocul verii, când frunzele începeau să devină tari și necomestibile. Astăzi, usturoiul verde și-a extins aria folosirii, ca însoțitor nelipsit lângă aperitive, ciorbe și mâncă­ruri gătite.

Usturoiul verde în salată
Se iau 2-4 tulpini de us­turoi verde, se spală foarte bine, se toacă fin și se pun într-o porție de sa­lată (pentru o persoană). De regulă, el se asociază foarte bine cu frunzele de pătrunjel și cu cele de mă­rar, care îl fac mai dige­rabil și mai ușor de su­portat de vezica biliară. În rest, pentru obținerea salatei, usturoiul verde se poate combina cu orice tip de verdețuri (salată verde, spanac, salată roșie), dar și cu roșiile sau ardeii. Cei care tolerează bine ustu­roiul îl pot consuma preparat simplu, doar cu sare, suc de lămâie și puțin ulei de măsline.

Sucul de usturoi verde
Se obține din tulpinile de usturoi, cu tot cu frunze, bine spălate, prin următoa­rele moda­lități:
* cu mașina de tocat carne, filtrând prin tifon usturoiul du­pă ce a fost bine zdrobit și re­zultând astfel un suc verzui.
* cu storcătorul electric cen­tri­fugal, obținând un suc ceva mai limpede și mai pur, în­trucât partea de celuloză din ustu­roiul verde este eliminată prin centri­fugare.
Indiferent de metoda prin care a fost obținut, sucul de us­turoi trebuie să fie con­­sumat proaspăt, câte 20-50 ml, în do­ză unică, administrată înainte de masă.

Tratamente interne

* Bronșita cronică, astmul - usturoiul verde este printre cele mai bune remedii contra bolilor respiratorii cronice, fie ele cu substrat infecțios sau alergic. Administrat sub formă de salată, el ajută la eliminarea secrețiilor bronșice în exces, calmează tusea și ușurează respirația. Apoi, usturoiul este un puternic antiviral și antibacterian, distrugând majo­ritatea germenilor care produc infecțiile respiratorii recidivante. Se recomandă curele cu salate ce conțin usturoi verde, administrate de două ori pe zi, vreme de minimum o lună.
* Alergia - este mult ameliorată prin admi­nistrarea usturoiului verde, care are un puternic efect detoxifiant, ceea ce ajută la reglarea reacțiilor sis­temului imunitar. Consumul lui ajută, de asemenea, la buna funcționare a glandelor cortico-suprarenale, care produc în organism așa-numitul cortizon, adică antiinflamatorul și antialergicul cu care ne-a dotat natura. Așadar, dacă aveți predispoziție spre alergie, nu ezitați să consumați usturoi verde proaspăt, zil­nic.
* Efeminare la bărbați - adăugat în hrana persoanelor de sex masculin, usturoiul verde sti­mulează testiculele, determinând o secreție endo­crină mai mare, crescând nivelul de testosteron, care este chiar hor­monul masculinității. El determină creșterea masei musculare în detri­mentul țesutului adipos speci­fic feminin, generează creșterea apeti­tului sexual, precum și trăsături de caracter specific masculine, cum ar fi curajul, spiritul de inițiativă, combativitatea. Apoi, clorofila din usturoiul verde este un ade­vărat magnet pentru substanțele cu efect estrogen din detergenți, cosmetice, ma­se plas­tice etc., care ajung frec­vent în orga­nismul nostru și care pot fi astfel eliminate.
* Virozele respiratorii - sunt tot mai frec­vente în ano­tim­pul cald, dar pot fi preve­nite și tratate foarte eficient cu usturoi verde. Acesta stimu­lează siste­mul imunitar și dis­truge, prin acțiune directă, virușii gripali. Se con­sumă câte 4-5 fire de usturoi la fiecare masă, atunci când simțiți că răceala vă "dă târcoale", dar și atunci când deja s-a instalat.
* Hipertensiunea arterială - este una din cele mai periculoase afecțiuni ale sezonului cald, care tocmai începe. Din fericire, usturoiul, în gene­ral, și cel verde, în special, au o acțiune semni­fica­tivă în această afecțiune. Trei studii, făcute în anii '90, în spitale din Germania, au arătat reduceri sem­ni­ficative ale presiunii arteriale, prin tratamentul cu usturoi. Se recomandă sucul de usturoi verde, în cure de trei luni, timp în care se administrează câte 3 lingurițe (adică aproximativ 15 ml) pe zi.
* Ateroscleroza - este stopată de cura cu us­tu­roi. Pe timpul primăverii și al verii, se va consuma usturoiul verde, care are un efect antioxidant mai pu­ternic, ulterior con­su­mân­­du-se us­­turoiul matur. Un studiu realizat pe 280 de persoa­ne, timp de 4 ani, arată că această le­gumă previne for­marea plăci­lor de grăsime pe pereții arterelor și poate chiar să di­minueze dimen­siunea celor deja existente. Oamenii care au consumat cca 6-7 g de usturoi zilnic au avut cu 18% mai puține depuneri de colesterol în artere, la sfâr­șitul studiului, decât cei din grupul-martor. La femei, efectul a fost mai pronunțat, ajungându-se la redu­ceri de până la 25% ale nivelului colesterolului, în urma trata­men­tului cu usturoi.
* Cancerul de colon și cancerul gastric - oamenii de știință au observat, studiind obiceiurile alimentare ale unor mase largi de oameni, că la popu­lațiile unde usturoiul intră în dieta zilnică, exis­tă un risc mult diminuat de dezvoltare a can­cerului de colon și de stomac. Doza de usturoi care "imu­nizează" împotriva cancerului este de mini­mum 10 grame pe zi, efectele antitumorale fiind mai intense la us­turoiul verde, probabil datorită conți­nutului ridicat de clorofilă și fibre alimentare.
* Cancerul de esofag și laringe - un studiu foarte interesant, făcut în China, s-a concentrat asu­pra zonelor unde există o rată foarte ridicată a acestei cumplite boli. Cercetătorii de la Nanjing Can­cer Institute au ajuns la concluzia că persoanele care consumau usturoi au prezentat cu 69% mai puține cazuri de cancer față de cei care nu con­su­mau. Interesant este că, la cei care consumă și ceapă pe lângă usturoi, rata "imunității" la aceste forme de cancer ajunge până la cifra-record de 83%.
* Cancerul de rect - administrarea regulată de usturoi sau ceapă verde reduce riscul cancerului de colon și de rect cu 10% la cei care consumă pre­ponderent carne, și cu până la 50%, la cei care, pe lângă faptul că sunt consumatori de usturoi, au și o dietă preponderent vegetariană, cu multe crudități. De asemenea, consumul de usturoi verde și usturoi matur ajută la prevenirea unor boli care sunt pre­cursoare ale cancerului de rect, cum ar fi boala Crohn.

Precauții și contraindicații la tratamentul cu usturoi verde

Se consumă cu prudență de bolnavii de gastrită, colită de fermentație și de cei cu indigestii frecvente. Există relativ multe persoane care au o intoleranță digestivă, mai mică sau mai mare, la usturoi. În cazul lor, ingerarea sa poate inhiba peristaltismul gastric, poate încetini procesul digestiv, mergând până la apariția stărilor de greață și a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de usturoi verde va fi redusă până la limita supor­tabilității, organismul urmând să fie obișnuit gradat cu acest remediu. Din punct de vedere igienic, este bine ca după adminis­trarea usturoiului să se con­sume puțin suc de lămâie și să se mestece frunze de leuștean sau de pătrunjel, pentru corectarea miro­sului respirației.