"Hai noroc", cu licori din plante

Rodica Demian
- Nouă rețete cu băuturi pentru sănătate -

Vin din flori de leurdă

* 2 pumni de flori, 1/2 l de vin alb sec.
Florile de leurdă (complet înflorite) se spală cu grijă și se zvântă într-un ștergar. După care se pun într-o sticlă albă, trans­parentă, cu gâtul larg.
Turnați vinul peste flori, astupați sti­cla și lăsați-o să stea vreme de 6 săp­tămâni, într-un loc cald, înso­rit. În acest răstimp, destu­pați sticla din când în când, pentru aerisire.
Doza recomandată: 1 păhărel (de lichior) pe zi, ca aperitiv.
La ce ajută: pentru stomac și intestin.

Rachiu din bulbi de leurdă

* Bulbi de leurdă, rachiu curat (limpede).
Dezgropați bulbii de leurdă începând cu sfârșitul lunii noiembrie, dar trebuie să fiți siguri că i-ați "nimerit" pe cei buni!
După ce i-ați spălat, i-ați curățat și i-ați tăiat mărunt, umpleți cu ei o treime dintr-o sticlă al­bă, transparentă, cu gâtul larg și turnați deasu­pra rachiul. Lăsați să stea cel puțin 6 săptămâni într-un loc cald, însorit și... gata rachiul!
Doza recomandată: De două ori pe zi câte 12 picături, diluate în puțină apă.
La ce folosește: Reduce hipertensiunea arte­rială.

Țuică din frunze de leurdă

* Frunze de leurdă (culese înainte de a apărea mugurii), ra­chiu curat (între 38-43 de gra­de).
Spălați frun­zele de leurdă, zvân­tați-le pu­țin, tăiați-le mă­runt și umpleți cu ele cam o trei­me din­tr-o sticlă albă, tran­s­pa­ren­tă, cu gâtul larg. Turnați pes­te ele rachiul și țineți sticla, vre­me de 6 săptămâni, la soare și căl­dură. După care țui­ca poate fi fo­lo­sită.
Doza recomandată: Se iau de 2 ori pe zi câte 12 pică­turi de țuică (cam o jumătate de lin­guriță) în puțină apă.
La ce ajută: es­te bună pentru cre­­ier. Poate preveni scle­­ro­zarea.
Atenție mare! Când culegeți leur­dă, să n-o confundați cu brândușele sau cu frunzele de lăcră­mioară. Acestea fiind otrăvitoare, nu pot fi în niciun caz mân­cate sau pre­lucrate!

Rachiu de coada-șoricelului

* Coada-șoricelului proaspătă, rachiu de fructe sau de cereale.
Umpleți cu coada-șoricelului o treime­­­ dintr-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg și turnați peste ea alcoolul. Țineți sticla vreme de 6 săptămâni într-un loc cald, însorit, scuturând-o din când în când sau amestecând conținutul.
Doza recomandată: Câte 1 păhărel de rachiu, la ne­voie.
La ce ajută: Efi­cient în bolile de sto­mac și în cele intestinale.

Lichior de urzici

* 2 pumni de frunze de urzică, 1/2 l rachiu de fructe.
Culegeți frunze tinere și plăpânde de urzică și scuturați-le bine, ca să nu rămână pe ele murdărie sau insecte. Puneți-le, apoi, într-o sticlă albă, transparentă, cu gâtul larg, acoperiți-le cu rachiul de fructe și astupați sticla.
Lăsați-le să stea vreme de 6 săptămâni într-un loc cald, însorit, destupând sticla din când în când.
Doza recomandată: 1 lingură de lichior pe zi, la nevoie.
La ce folosește: Bun pentru întregul organism. Curăță stomacul și intestinul.

Vin din boabe de ienupăr

* 50 g de boabe de ienupăr, 1 l de vin roșu.
Se zdrobesc boabele de ienupăr într-un mojar și se pun într-o oală împreună cu vinul roșu. Se lasă să fiarbă 1 mi­nut, din momentul când au dat în clocot, apoi se lasă să se pă­trundă 48 de ore și se stre­coară vinul.
Doza recomandată: se beau zilnic 1-2 păhărele de vin.
La ce folosește: Este bun pentru stomac și intestin. Stimulează pofta de mâncare. Vindecă edemele.

Vin de hrean

* O rădăcină de hrean, 1 l de vin alb.
Tăiați rădăcina de hrean în felii groase de 2,5 cm, puneți 10 felii într-un litru de vin alb și lăsați-le 10 ore să se pătrundă.
Doza recomandată: Dacă aveți pietre la rinichi, beți zilnic câte un păhărel de vin. Ar fi bine să începeți tratamentul când luna este în descreștere și să-l continuați câteva săptămâni la rând.
La ce ajută: Îm­potriva cal­culilor renali.
Atenție! În caz că pietrele au devenit prea mari, nu trebuie mișcate din loc, pentru a evita o eventuală colică renală. Consultați, în orice caz, medicul!

Vin roșu de salvie

* 1 pumn de frunze proaspete de salvie, 1 l de vin roșu.
Spălați frunzele de salvie, mă­run­țiți-le și puneți-le într-o oală, împre­ună cu vinul roșu. Puneți-le pe foc și după ce dau în clocot, lăsați-le să fiarbă 1 minut. După care luați-le de pe foc, lăsa­ți-le să se o­dih­neas­că 24 de ore și stre­curați vi­nul.
Doza recoman­da­tă: Se bea câte un pă­hărel de vin, de 2 ori pe zi.
La ce folosește: În caz de afecțiuni ale stomacului. Cal­mează arsurile de sto­mac.

Bitter din nuci, pentru stomac

* 20 g de nuci verzi (ne­coap­te), 1 pumn de boabe de ienupăr, 5-6 cuișoare, 2 batoane de scorți­șoară, rachiu limpede.
Bitterul se prepară din nuci complet verzi, dar în al căror interior există deja forma de nucă. Se taie nucile felii (la fel ca salamul) și se pun într-un borcan cu capac. Se adaugă boabele de ienupăr zdrobite, cuișoarele și scorțișoara și se toarnă peste ele rachiul. Se lasă să stea 6 săptămâni la soare sau la căldură. Când culoarea nucilor devine maro spre neagră, e gata bitterul. O licoare be­nefică pentru stomac, superioară bitterului ce se găsește în comerț.