Răspuns pentru ROZALIA URBAN - Reșița, F. AS nr. 1064 - "Sufăr de gastrită de tip A"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși în majoritatea cazurilor gastrita apare ca ur­mare a leziunilor produse de secreția acidă a mucoasei gastrice, în cazul dvs. (gastrita de tip A) inflamația mucoasei gastrice este provocată tocmai de ab­sența secreției de acid clorhidric. În astfel de cazuri, mucoasa este atrofiată (gastrită atrofică) și se asociază, de obi­cei, cu carența de cianocobolamina (vit. B12) și anemia pernicioasă seve­ră, fiind o condiție patologică întâlnită frecvent la persoanele vârstnice.
O altă particularitate a gastritei de tip A este că apare în urma unei predispoziții ce reprezintă un risc crescut pentru cancerul gastric și poate fi însoțită de alte boli autoimune, precum tiroidita autoimună (Ha­shimoto), hepatita autoimună sau diabetul. Gastrita atro­fică este punctul terminus al unui proces patolo­gic cronic, caracterizat de pierderea celulelor gastrice glandulare și înlocuirea lor cu țesut epitelial de tip pilo­ric și țesut fibros. Efectele nedorite pot fi anemia per­nicioasă și riscul crescut de carcinom gas­tric, mai ales când atrofia epiteliului glan­du­lar se aso­ciază și cu infec­ția produsă de Helicobacter pylori.
În caz că gastrita atrofică se asociază cu deficit de cia­no­cobolamină, este necesar să se administreze vit. B12 injectabil, o dată pe lună, pen­tru tot restul vieții. Totodată, pot fi, de asemenea, folosite medicamente care protejează mucoasa gastrică, cum ar fi sucralfatul sau misoprostolul.
Alte opțiuni terapeutice includ corectarea com­plicațiilor bolii (hematologice, neurologice, gastro-intestinale), eradicarea Helicobacter pylori, în cazul în care este prezentă.
Complementar tratamentului alopat, se pot utiliza remedii naturiste menite a reduce intensitatea și frec­vența episoadelor dispeptice, caracteristice gastritei atrofice, și care urmăresc refacerea epiteliului parie­tal, cum ar fi L-glutamina, aminoacid semiesențial cu proprietăți imunomodulatoare, protectoare și rege­neratoare asupra mucoasei gastrice și intestinale (re­duce atașarea bacteriilor patogene de celulele mu­coasei gastrice) și sucul de Aloe vera, îmbunătățit cu extract standardizat de polizaharide, cu rol imuno­modulator și reepitelizant, în gastrite atrofice auto­imune sau boala Crohn.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!


Dr. ANGELA HIMOVITH - tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: dr.himovith@gmail.com


"Știe cineva leacuri naturiste pentru noduli tiroidieni?"
(Răspuns pentru VERONICA ROBU - Deva, F. AS nr. 1156)


Nodulii tiroidieni apar ca o acumulare de lichid în interiorul glandei, sub formă de mici chisturi, re­zultați prin efortul țesutului glandular tiroidian de a secreta mai mult, pentru a contracara lipsa hormo­nilor tiroidieni. În jur de 90% dintre noduli sunt for­mați din celule normale, restul de 7-10% sunt formați din celule neoplazice. Majoritatea nodulilor tiroidieni nu evoluează și nu se asociază cu disfuncții tiroi­diene. Cauzele apariției nodulilor tiroidieni sunt ne­cu­noscute în general, unele dintre presupusele cauze fiind deficitul de iod, sau iradierea, care poate fi tera­peutică sau accidentală, și ereditatea.
Experiența noastră de-a lungul anilor ne-a arătat că produsele Elixir of Youth, Lifeforce și Immu­no­force au o acțiune benefică, de aproape 95%, la per­soanele diagnosticate cu noduli tiroidieni. Substan­țele care se regăsesc în formulele produselor mai sus menționate ajută la inhibarea vascularizării nodulilor tiroidieni și a dezvoltării acestora, până la completa lor eradicare; stabilizează membra­na celulară fluidizând-o, iar din toa­te cele observate de noi, produsele sunt un foarte bun stimulator al imu­nității. Administrarea lor se face pe o perioadă de 8-10 luni, chiar dacă rezultatele sunt vizibile din primele luni de administrare. Dorim să pre­cizăm că produsele noastre sunt na­tu­rale și că efectul lor se vede în timp. Foarte im­portant de precizat, de asemeni, este că acțiunea lor urmărește cauza, și nu simptomul.
Hipotiroidia este boală în care glanda tiroidă func­ționează mai puțin decât normal, neproducând suficienți hormoni tiroidieni în organism. Simpto­mele care apar sunt: oboseală, uscarea pielii, căderea părului, intoleranță la frig, creșterea în greutate, con­stipația, depresia. Tratamentul implică administrarea pe perioade lungi de timp a unui hormon tiroidian sintetic (de obicei, Eutirox). Acest medicament nu înlătură cauza reală a bolii și are reacții adverse.
Ce puteți face pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate:
* Iodul este elementul chimic cheie pentru func­ția tiroidei; el este antagonizat de toți ceilalți halogeni (clor, fluor, brom). De aceea, evitați să consumați apă cu clor, la robinet puneți un filtru pentru apa de băut; evitați pastele de dinți cu fluor (fluorul de ase­menea antagonizează iodul); trebuie să știți ca majo­ritatea făinii folosite industrial pentru prepararea pâinii și în patiserii conține bromură de potasiu - nocivă în cazul persoanelor diagnosticate cu hipo­tiroidie, deci, folosiți o făină "bio", fără aditivi.
* Luați suplimente care să crească cantitatea de iod din organism: de exem­plu, alge marine.
* Testați-vă prin analize de sânge nivelul de metale grele (cadmiu, plumb, mercur); ele antagonizează producția de hormoni tiroidieni și conduc, indirect, la formarea nodulilor tiroidieni.
* Schimbați-vă dieta: excludeți ali­mentele care interferează cu producția hormonilor tiroidieni: varza, broccoli, soia.
Mai multe detalii despre aceste pro­duse și modul lor de administrare puteți obține la următoarele numere de telefon: 0748/11.24.20, 0748/11.24.21.
Vă doresc multă sănătate.


CĂTĂLIN MITRULESCU - medic specialist ortoped, asistent universitar UMF "Victor Babeș" Timișoara, tel. 0723/35.68.00, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com

"Am dureri mari și merg ajutată de un cadru. Dați-mi un sfat"
(Răspuns pentru ALINA - Suceava, F. AS nr. 1160)


În cazul dvs., este necesar să vă operați cât mai re­pede, dacă proteza Moore, inițială, a început să vă facă probleme. La vârsta dumneavoastră, dacă spu­neți că vă deplasați greu, mușchii se atrofiază destul de repede și se recu­perează foarte greu, prin ur­mare, cu cât așteptați mai mult, cu atât rezul­tatul viitoa­rei intervenții chirurgicale va fi mai slab (avem nevoie de forță musculară pentru a pune în mișcare ori­ce parte a corpului, deci și noua pro­teză.) Vă reco­mand o proteză cimentată, care vă va da posibilitatea unei recuperări rapide postoperatorii. Succes!

"Am necroză de cap femural și nu pot merge"
(Răspuns pentru MAGDA ASOLTANEI - Botoșani, F. AS nr. 1162)


Necroza de cap femural este o boală a cărei etio­logie este de multe ori necunoscută și al cărei trata­ment este, după cum probabil știți, dificil. Osul din capul femural își pierde vascularizația și, ulterior, ne­maiavând tăria necesară, începe să se deformeze sub acțiunea forțelor mecanice la care este supus, apărând coxartroza. În stadiile inițiale tratamentul poate fi unul în care se încearcă, prin diferite metode, chirur­gicale sau conservatoare, să i se restabilească vascu­la­rizația. Însă, după cum spuneam, doar în stadiile inițiale, când încă nu s-a deformat capul și nu a apă­rut coxartroza. În stadiile mai avansate, intervenția chi­rurgicală care rezolvă problema este cea de protezare a șoldului, cu rezultate foarte bune, atât din punct de vedere al durerii, cât și al funcției. Deci, to­tul depinde de stadiul bolii, care se apreciază în funcție de examenul clinic, radiografic și uneori, cu rezonanță magnetică. Sănătate!


Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, specialist în cardiologie, practicant Ayurveda (medicină tradițională indiană)
Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timișoara, Telefon: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com


"Tatălui meu i s-a recomandat o operație pentru adenom de prostată. Există alternativă?"
(Răspuns pentru VICTOR A. - Iași, F. AS nr. 1162)


Da, există pentru tatăl dumneavoastră o alterna­tivă. Recomand un regim lacto-vegetarian, dar mai ales vegan. Regimul vegan presupune să excludeți complet alimentele de origine animală (carne, lactate, ouă), în timp ce regimul lacto-vegetarian permite to­tuși consumul lactatelor și ouălor, excluzând doar car­nea. Se indică, de asemenea, o zi pe săptămână de post negru, în care să se consume doar apă și reme­diile prescrise mai jos:
* Amestec de tincturi (se găsesc la magazine na­turiste) din ghimpe și pufuliță cu flori mici. Se consu­mă o linguriță amestec, la jumătate de pahar de apă, minimum de 5-6 ori pe zi.
* Macerat la rece de plante medi­ci­nale: ienupăr, flori de soc, urzică moartă albă și traista-ciobanului. Ma­ce­ratul la rece se realizează punând 1,5 lingurițe de pulbere din fiecare plantă la o cană cu apă, lăsându-se 6-8 ore la temperatura camerei. Se beau câte 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă, cu o oră.
* Întrucât prostata ține de aparatul reproducător și funcția sexuală, cele mai multe dintre cazurile pe care le-am avut au necesitat și o abordare a planului psiho-emoțional. Pacienții diagnosticați cu prostată au, de obicei, conflicte de frustrare sexuală, fie prin repri­mare indusă de educație sau în cadrul relației de cu­plu, fie prin exces. Așadar, indic și o consiliere psiho­logică concomitentă, pentru conștientizare.
* Medicina psihosomatică folosește anumite con­­trac­ții ale anusului, urmate de relaxări (aproxi­mativ 250-300/pe zi), pentru reglarea funcției prosta­tice. Fiecare contracție și relaxare durează 2-3 secun­de. Vă indic să realizați și dvs. acest exercițiu.
* Extern, se fac băi de șezut cu coada-calului sau mes­teacăn, în fiecare seară, dar și aplicații de cata­plasme cu argilă, la nivelul punctului prostatic.
În ceea ce privește dieta, ar fi indicat să vă deter­min tipul constituțional. Pentru aceasta, puteți intra pe site-ul cabinetului www.esculap-nature.ro și completați chestionarul de la butonul "Ayurveda".
Vă voi trimite apoi un regim individualizat.