Hipertensiunea

Gilda Fildan
- Remedii din lumea largă -

GERMANIA

Comprese cu argilă

Sebastian Kneipp, celebrul preot vindecător, recomanda trei remedii cu apă contra hipertensiunii: băile calde sau sauna, pentru a pro­voca transpirația, spălare generală cu apă rece, care reduce presiunea sângelui, și cataplasmele cu apă și argilă. Acestea se aplică în felul următor: se ia o bucată de pânză de circa 10 centimetri lățime și cu o lungime cât fluierul piciorului. Se înmoaie într-un amestec format din 125 grame argilă (o jumătate de cană) dizolvată în 4-5 linguri de apă. Se stoarce bandajul, apoi se aplică înfășurat în jurul piciorului, de la glezne până la genunchi. Are proprietatea de a deturna sângele din zona capului, direcționându-l către picioare.

FRANȚA

Rețeta doctorului Mazet

Puneți 20 de frunze de măslin într-o crăticioară cu apă fierbinte (250 ml) și lăsați-o să scadă la foc mic, până ce se reduce la jumătate. Strecurați ceaiul și beți-l dimineața și seara, îndulcit cu puțină miere.

Usturoi macerat
Zdrobiți seara un cățel de us­tu­roi și lăsați-l la macerat peste noap­te, într-o cană de apă. Beți lichidul dimineața, pe stomacul gol.

Orez și mere
Francezii din zona Camargue "jură" că orezul și merele sunt cel mai puternic regim anti-hiper­ten­siune. Introduceți-le cât mai des pe listele de bucate.

CHINA

Suc de țelină cald

Spălați bine o țelină întreagă, com­pusă din rădăcină și frunze. Transformați-o în suc, adăugați pu­țină miere și încălziți compoziția într-un ibric, până ce începe să fu­me­ge. Se bea de două ori pe zi, di­mi­nea­ța și seara.