Urzica de vară

Elena Josan
- Cea de primăvară e bună pentru mâncat, cea de vară, pentru tămăduit bolile. Și una, și alta curăță sângele mai ceva ca la "Nufărul" și energizează organismul. Cu o condiție: să nu fie folosite în exces -

Preparate din frunze de urzică

* Tinctura din urzică de mai - întărește funcția inimii și reduce scleroza
Se macerează 200 g de urzică proaspătă, spălată și tocată mărunt, în 500 ml de țuică, pusă într-o sticlă cu gâtul larg. Sticla se leagă la gât cu tifon și se ține 24 de ore pe un geam însorit, apoi alte 8 zile se ține la întuneric, la temperatura camerei. Se strecoară prin presare într-un tifon și se păstrează într-o sticlă de culoare închisă.
Mod de administrare: se bea câte o linguriță, cu 30 de minute înainte de masă și înainte de culcare, până se termină tot preparatul.

* Infuzie universală - pentru curățarea sângelui
4 frunzulițe de urzică se lasă 30 de minute într-o cană în 200 ml apă clocotită, acoperită cu o farfurioară.
Mod de administrare: se bea li­chi­dul în 3 reprize, cu 10-15 minute înainte de masă. Dacă din anumite motive nu puteți s-o beți la prânz, atunci o consumați dimineața și seara.

* Infuzie - pentru detoxifierea ficatului și ciroză
Se amestecă câte 3 linguri frunze uscate de urzică, flori de cicoare, coa­da-șoricelului, siminoc și 2 linguri de coada-calului. O lingură de amestec se infuzează în termos în 350 ml de apă fierbinte, timp de o oră, apoi se stre­coară.
Mod de administrare: se beau câte 75 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, timp de trei săptă­mâni, cu o pauză de 10 zile între cure.

* Decoct - pentru diabet, gastrită, reumatism și litiază biliară
Câte o linguriță de frunze de urzică, de dud și de napi (topinambur) și 2 lingurițe rădăcină de brusture se pun în 600 ml de apă rece, se aduc până la fierbere, se lasă pe un foc mic 10 minute și se infuzează timp de 4 ore în termos. Lichidul strecurat se păstrează la frigider.
Mod de administrare: Se beau câte 125 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se fac cure de 14 zile, cu pauze de 5 zile.

* Ceai pe baie de aburi - pentru pielonefrită
Se amestecă câte 4 linguri frunze de urzică și de mesteacăn, 2 linguri frunze de fragi, 100 g semințe de in. Două linguri de amestec se opăresc cu 200 ml apă clocotită, se țin pe baie de aburi 15 minute (sau în ter­mos 30 de minute), după care lichidul se lasă la răcit timp de 45 de minute. Se stoarce prin tifon, cu presare, și se adaugă apă fiartă ca volumul infuziei să fie 200 ml.
Mod de administrare: Se bea cald, câte 1-2 pahare pe zi, împărțit în 4-5 doze.

* Ceai energizant
Când apar primele simptome de anemie sau avitaminoză, puteți prepara un supliment alimentar cu efecte rapide. Amestecați câte 2 linguri frunze de urzică, fructe de măceș, de coacăz negru cu 3 linguri de morcov ras. Amestecul se opărește cu 600 ml apă clocotită, se infuzează 45 de minute în termos și se strecoară.
Mod de administrare: Se beau câte 150 ml de ceai, de 4 ori pe zi, cu o oră înainte sau după masă.

* Cocktail pentru slăbit
Cei ce fac cură de slăbire sunt ajutați în strădania lor de un cocktail preparat din 100 ml suc de urzică, 120 ml suc de hrean și 60 ml suc de ceapă.
Mod de administrare: Se beau câte 1-2 linguri, de 3 ori pe zi, diluate cu 50 ml de apă sau ceai verde, după masă. Se consumă numai de persoanele cu sis­tem digestiv sănătos.

Tratamente cu rădăcini de urzică

Litiază biliară, gastrită
Un pahar de sirop de zahăr se pune pe foc cu 2 linguri de urzică tocată. Se aduce până la fierbere și se ține pe foc mic încă 15 minute. Se consumă câte o lingură, de 5-6 ori pe zi.

Ascită
Se sfărâmă sau se râșnesc rădăcini uscate de urzică. O linguriță cu vârf de plantă se opărește cu 200 ml de apă clocotită, se infuzează timp de o oră în termos, apoi se strecoară.
Se beau câte 100 ml, de 2 ori pe zi, pe stomacul gol. Rețeta trebuie folosită cât mai devreme, când apar primele semne de boală.

Gută, dureri reumatice
Două linguri de pulbere de rădăcini uscate de urzică se fierb 30 de minute, în 250 ml de ulei de floa­rea-soarelui, se strecoară după răcire.
Se freacă articulațiile bolnave, înainte de cul­care, apoi se leagă cu un fular de lână. Conco­mi­tent, se bea câte o lin­guriță de suc proaspăt de urzică, de 3 ori pe zi.

Boală de iradiere
O lingură de rădăcini uscate de urzică se pune pe foc, în 250 ml apă rece, și se fierbe 20 de minute după ce dă în clocot. Se infuzează până la răcire, acoperit.
Se amestecă o lingură de decoct cu o linguriță de suc proaspăt de urzică. Se bea de 3 ori pe zi, între mese.

Răceală cu febră, malarie
Se amestecă în părți egale rădăcini de urzică și usturoi pisat. Se macerează timp de 7 zile, 100 g de amestec, în 500 ml de țuică. Înainte de culcare, se frea­­că zona plămânilor, iar în timpul zilei, dacă temperatura este mare, se bea de 3 ori câte o lingură de tinctură diluată cu 100 ml apă.

Tratamente cu semințe de urzică

Anemie, sterilitate, dereglări ale ciclului menstrual, sângerări
Se prepară un cocktail din 500 ml suc de struguri sau de rodii, diluat cu apă (1/1), în care se adaugă câte o linguriță sirop de măceș, tărâțe de grâu și o lingură plină de vârfuri de urzică cu semințe, tocate mărunt. Amestecul se bate bine în mixer.
Se bea în 3 reprize, în timpul zilei, cu 15 minute înainte de mesele principale. Pe timp de vară, se recomandă 4-5 cure, de câte 10 zile, cu pauze de 5 zile.

Impotență
1. O lingură de semințe de urzică se mixează împreună cu o banană coaptă bine. Se consumă după prânz, între orele 15-19.
2. O lingură de semințe se amestecă cu un pahar de vin roșu, se fierbe pe baie de abur 30 de minute, apoi se infuzează 45 de minute.
Se bea preparatul nestrecurat, câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, sau 50 ml seara. Rețeta o puteți folosi și în caz de pleurită, pneumonie, intoxicație cu ciuperci.

Sarcină extrauterină
Pentru prevenire, se consumă zilnic 1-3 g de se­min­țe pisate. Ele favorizează lărgirea trompelor ute­rine, prin care se deplasează celula ovulară.

Preparate din suc proaspăt de urzici

* Suc de urzici și păpădie - pentru favorizarea metabolismului, îmbunătățirea digestiei, detoxifierea organismului, activarea rinichilor
Se amestecă suc de urzici cu suc de păpădie, (pre­parate în centrifugă), în proporție 1:2.
Se beau câte 2-3 linguri de amestec, diluat cu 50 ml de apă, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Suc de urzici și miere - întinerirea organismului, îmbunătățirea funcției pancreasului, reglarea tensiunii arteriale
Se culeg 3 kg frunze de urzică, se spală, se zvântă și se stoarce sucul. Se amestecă 300 ml de suc cu 500 g miere de albine. Se consumă câte o lingură, de 2 ori pe zi, între mese. Mierea se ține în gură 1-3 minute, apoi se înghite.
* Suc de urzici, diluat cu apă - pentru menstruații abundente
Se stoarce sucul din planta verde. O lingu­riță de suc se amestecă cu 50 ml de apă și se bea de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de fie­care masă. Pe timp de vară, se fac 3-4 cure, de 5 zile, cu pauză de 14 zile între ele.
* Suc de urzici, miere și lapte acru - pentru reglarea tensiunii
Se storc 150 ml de suc de urzică, se ames­tecă cu 2 linguri de lapte bătut și o lingură mie­re de albine. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, între mese.
* Tratament extern contra eroziunii colului uterin
Un tampon de vată învelit în tifon și îmbi­bat cu suc de urzici se întroduce în vagin, înainte de cul­care. Se poate alterna cu tampoane cu ulei de cătină.

Contraindicații

Înainte de folosirea preparatelor din urzică consul­tați-vă cu medicul specialist sau fitoterapeut, mai ales dacă folosiți și preparate sintetice. Preparatele din urzică scad tensiunea, de aceea sunt contraindicate pe perioada administrării pastilelor antihipertensive. Altă combinație nedorită o reprezintă asocierea cu medica­mente antidepresive și somnifere, deoarece afectează sistemul nervos central.
Atenție! La bolnavii de neoplasm dozele mari de ur­zică stimulează creșterea celulelor cance­roa­se. Doza zilnică optimă, ino­fensivă pen­tru bolnavi, este de 1,5 linguri de frun­ze tocate, la 250-300 ml de apă.
* Urzica nu se folosește în caz de hemoragii provocate de miom sau chisturi ovariene, afe­c­­țiuni re­na­le acute. * La femeile însărci­nate, poate pro­voca avort spon­tan. Se limi­tează la mi­nim folosirea ei, la bolnavii cu tromboflebită, probleme de cir­culație san­gui­nă, în special la vârstnici. * Cereți opi­nia me­dicului specialist despre folosirea sucului și preparatelor diuretice cu urzi­că, în ca­zuri de procese inflamatorii acute renale și la ficat, dar și în insu­ficiență acută re­nală sau cardiacă.