Din rețetele domnului farmacist Bobaru: GĂLBENELELE

Redactia
(Calendula officinalis)

Numele latin - Calendula - vine de la fap­tul că romanii credeau că găl­benelele în­flo­resc la fiecare început nou de lună (ca­lendae). Ve­chii egipteni o prețuiau, crezând că dăru­iește tinerețe și frumusețe. Hindușii își împodobeau altarele din temple cu calendule, în vreme ce perșii și grecii decorau cu petale de gălbenele mâncărurile destinate ospețelor. În zilele noastre, planta este prețuită mai ales pen­­tru virtuțile ei legate de sănătate (este an­tiseptică, vindecă bolile de stomac și, mai ales, afecțiu­nile dermatologice). În secolul al XV-lea, regele Angliei, Henric al VIII-lea, con­suma in­ten­siv gălbenele, pentru a se feri de ciu­mă și lepră, în vreme ce în timpul răz­boiului civil din Ame­­rica, medicii tratau răni­le deschise ale soldaților aflați pe câmpul de lup­tă cu frunze de găl­be­nele. Drept ur­mare, plan­ta a do­bân­dit o re­pu­ta­ție in­ternațională, fiind uti­lizată frec­vent, și astăzi, datorită vir­tuților ei cicatri­zante, antisep­ti­ce și antiinfla­ma­toare.

Descrierea plantei

Este ușor de identificat, fiind o plantă decorativă foarte răspândită în aranjamentele florale din parcuri și gră­dini. Înflorește începând din luna mai până în septem­brie. Are un miros balsamic puternic și culoa­rea florilor variază de la galben deschis la por­to­caliu. Pentru prepa­ratele din gălbe­nele se folosesc doar florile portocalii, cele galbene nea­vând niciun efect terapeutic.

Recoltare și uscare

Se folosesc ca materie pri­­mă florile de gălbenele de culoare închisă, fără pețiol. Recoltarea florilor se face eșalonat, când ele sunt complet dezvoltate, începând cu luna mai, până toamna. Prin recoltare, se sti­mulează formarea de noi inflorescențe, aspectul orna­mental ne­având de suferit. Florile se usucă în straturi subțiri, afânate, pe rame, site, hârtie, așezate într-un loc curat, la umbră. În timpul uscării, se întorc zilnic, de 1-2 ori, pentru în­les­nirea evaporării apei. Durata de uscare este în func­ție de anotimp. Randa­mentul la uscare este de 6/1, adică din 600 g flori proaspete se obțin 100 g flori uscate. După uscare, se ambalează imediat în pungi de hârtie sau săculeți con­fec­ționați din tifon și se păstrează în locuri întune­coase, altfel se decolo­rează în contact cu lumina. Pentru a conserva nealte­rate principiile active, se păs­trează florile uscate în­tregi, până în momentul pre­lucrării, mărun­țirea gros­cioară făcându-se înain­tea procesării.

Compoziția chimică

Florile de gălbenele au o compoziție chimică foar­te complexă: carotenoide, flavonozide, ulei volatil, substanțe proteice, vitamina C, mucilagii , tanin etc.

Preparate din gălbenele

Infuzia
Mod de preparare:
2 linguri de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare:
4 linguri de flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se com­pleteze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă. Se îndulcește ca și infuzia. Decoctul de gălbene­le se poate utiliza și extern, în diferite afecțiuni.

Tinctura
Mod de preparare:
20 de grame de flori de gălbe­nele uscate și mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină lim­pe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop cu pipetă. Terme­nul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 50 de grame flori de gălbenele uscate și mărunțite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Când perioada expiră, vinul se filtrează fără stoarcerea rezi­duului, apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pu­ne la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, la temperatura came­rei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 gra­de. În cazul unei concen­tra­ții alcoolice a vinului mai mici, vinul medicinal se va păs­tra la frigider. (Da­to­rită con­ținu­tului în alcool al tinc­tu­rii și al vinului, nu se re­co­mandă con­ducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.)

Pentru tratamente externe


Oțet medicinal
Mod de preparare: 20 de grame flori de gălbenele se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează filtrarea și păstrarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în diferite boli prezentate mai jos.

Ulei terapeutic
Mod de preparare: 10 grame flori de gălbenele uscate se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de abur, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaos timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile dermatologice.

Unguent
Mod de preparare: 100 ml de tinc­tură de gălbenele obținută după metoda pre­zentată mai sus se evaporă, la foc mic, într-un vas emailat sau din inox, până se obține un extract siropos, de con­sistența mierii. Când este încă cald, se adaugă 50 de grame untură topită, obți­nută din slă­nină de porc, 30 g margarină și aproxi­mativ 10 ml ulei de floarea-soa­relui. Se ia vasul de pe foc și se continuă omoge­nizarea, până la răcire. Un ungu­ent de calitate superioară se obține dacă în­lo­cuim 10 grame din cantitatea de mar­­gari­nă cu 10 grame de lanolină (aceas­ta se poate procura din far­maciile care au labo­rator). Far­macia Faltis are lano­lină pe stoc.
Unguentul de gălbenele, pre­parat în casă ori cumpărat de la farmaciile ce promovează trata­mentele cu plante medicinale, sau de la magazinele cu produse naturiste, este utilizat în aproape toate bolile dermatologice.


Tratamente cu gălbenele

Multe afecțiuni beneficiază de terapie com­ple­mentară cu preparate din flori de gălbenele. Din punct de vedere medical, aceste preparate fac parte din grupul terapiilor alternative, completând în mod pozitiv medicația recomandată de medicii curanți.

* Boli ale aparatului digestiv - gastrite, dispepsii, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, diaree.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de apă sau ceai de mentă.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, toate după masă.

* Antiinflamator în bolile din sfera ORL - amigdalite, rinite, sinuzite, faringite, laringite, traheite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi. Spălături și gargarisme pentru aceste afecțiuni se pot face cu un decoct din flori de gălbenele.

* Emolient în tusea seacă ce însoțește afecțiunile aparatului respirator.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de tei.
Vinul: se administrează 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Coleretic în afecțiunile biliare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antispastic în bolile aparatului urinar
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers sau puțină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Hipolipemiant
Administrate regulat, preparatele din gălbenele pot duce la scăderea lipidelor (grăsimilor) din sânge.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai divers sau în puțină apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Emenagog - favorizează apariția menstrua­ției la femeile anemice, cu ciclul menstrual neregulat
Se administrează orice preparat de gălbenele, în­ce­pând cu aproximativ 5 zile îna­inte de apariția ci­clului și pe toată perioada lui.

* Afecțiuni alergice - urticarie, prurit, eriteme
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai, de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se poate completa cu aplicații exter­ne, cu unguent sau ulei din flori de gălbenele.

* Antiseptic în afecțiunile gurii - afte, gingivite, micoze, abcese dentare
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.

* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Alergia oculară sezonieră provocată de diverși factori alergeni (praf, puf, polen)
Tratamentul cu gălbenele se recomandă a se folosi preventiv, de cei care sunt predispuși la asemenea aler­gii, ca terapie complementară, alături de medicația alopată.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamente externe

Preparatele obținute din gălbenele se folosesc extern, atât în scop dermatologic, cât și cosmetic.

* Comprese terapeutice - uleiul obținut din flori de gălbenele se aplică în arsu­rile solare, termice sau ce­le provocate de radio­tera­pie, după ce zona a­fec­tată a fost tam­po­na­tă cu spirt medicinal.

* Aplicații locale cu unguent sau ulei obținut din gălbenele - se uti­lizează ca cicatrizant, în diferite ulcere, plăgi infectate, sau ca anti­in­fla­mator în dege­rături. (Farmacia Faltis din Brăila prepară un unguent pentru ulcer varicos ce are în compoziție printre altele și extract moale din găl­be­nele.)

* Tamponări locale în urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate de cauze diverse. Se folo­sește în acest scop tinctura de gălbenele (o linguriță la o ceașcă apă), oțetul sau uleiul terapeutic, obținute după metodele prezentate mai sus.

* Inhalațiile făcute cu infuzie de flori de gălbe­nele sunt recomandate în bolile aparatului respirator, bolile din sfera ORL sau alte boli virale. Pentru a mări eficiența inhalațiilor, în ceaiul de gălbenele se pot adău­ga 20 picături ulei esențial de pin, ienupăr sau eucalipt.

* Băi vaginale - sunt recomandate în diverse afecțiuni ale vaginului, înainte de folosirea unui tra­tament local cu unguente sau ovule. Aceste băi se pot face cu un decoct obținut din flori de gălbenele, după tehnica de preparare prezentată mai sus. (Farmacia Fal­tis prepară o spălătură vaginală, ce are în com­po­ziție un extract din gălbenele, mușețel și tătăneasă.)

* Băi de șezut - se recurge la ele în cazul fisurilor și abceselor anale, al hemoroizilor sângerânzi sau infectați, folosindu-se pentru această baie o fiertură preparată după metoda decoctului.

* Gargarisme pentru boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Se face gargară după fiecare masă, folosind o infuzie din ceai de gălbenele sau o linguriță de tinctu­ră de gălbenele, la o ceașcă de apă călduță. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. (Farmacia Faltis realizează frecvent asemenea pre­pa­rate, la prescripția unor medici ORL sau stoma­to­logi.)
Pentru uz extern, florile de gălbenele se pot asocia cu florile de mușețel, coada-șoricelului și rădăcină de tătăneasă.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.