Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Cura chinezească cu apă fiartă

Mărturisesc că săptămânalul "Formula AS" m-a cucerit încet și sigur, iar acum sunt impresionat de minunatele lecții de omenie pe care le găzduiește în paginile sale. Deschiderea și dă­ruirea sufletească, mărturisită prin sfaturi, expe­riențe, trăiri, este co­ple­șitoare și mult apreciată de către cei aflați la greutate și în suferință. Și eu am beneficiat de multe din sfa­turile date la rubricile "Cititorii răspund". Aș vrea să mă opresc acum asu­pra Tratamentului cu apă fiartă (metoda chine­zească) pe care l-am găsit în "Formula AS" nr. 354/1999.
Reamintesc că tratamentul constă în a bea, di­mineața pe nemâncate, apă fiartă și răcită, începând cu cantitatea de 0,5 l în prima zi și crescând această cantitate, zilnic, cu câte 100 ml, timp de 31 de zile, astfel încât se ajunge în ultima zi să se bea 3,5 l apă fiartă. Se vede bine că nu este ușor să se facă această cură, în special în ultima parte, când se trece de 2 l/zi și devine dificil de ingerat o cantitate mare de apă, într-un timp rela­tiv scurt, care să asigure efectul optim al curei.
Și totuși, se poate. Eu am început prin a bea în prima zi 0,5 l în 10 minute, iar în ulti­mele zile de cură, foloseam 1,5 ore pentru cei 3-3,5 litri care trebuiau băuți. În ultimele zece zile de cură, care au corespuns și cu postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, am urmat și re­gimul alimen­tar Oshawa, realizând astfel un efect mai pu­ternic, sinergic, de dezintoxicare. Dimineața, în timp ce beam apă, mă foloseam și de o tehnică sim­plă, de relaxare - prin auto-observarea respirației proprii - iar în cursul zilei nu consumam decât foarte puține lichide, pentru că nu-mi cerea organismul.
Momentul cel mai important al curei a fost în ziua a 28-a (eram și în a șasea zi a regimului Oshawa) când, pe la orele 11.30, timp de 1,5 ore, mi-am pierdut parțial memoria, dar nu și cunoștința. Eram la serviciu și nu-mi aduceam aminte niciunul din cele circa 15 numere de telefon pe care le știam pe dinafară. Mi-am dat seama că sunt în fața unui moment maxim al curei, că asupra mea se lucrează și, deși eram puțin îngrijorat, nu m-am pierdut.
Știam despre pragul ce trebuie trecut în orice tra­­tament eficace și care apare atunci când se de­clan­șează "războiul" între energiile ce vindecă - eu zic partea divină din noi - și cele ce apără rădăcinile răului (bolilor) din noi, adică partea lumească. Tre­cerea acestui prag devine cheia vin­decării, a evo­luției spre bine, a trecerii într-un alt plan, superior. Fac o paranteză și relatez cazul unui coleg care, ur­mând un tratament de dezintoxicare, a avut stări de rău, a renunțat și a întrerupt tratamentul. În aceste situații trebuie mult discernământ și con­sultarea me­dicului, pentru a decide dacă starea de rău reprezintă momentul critic, pragul, efectul ne­plăcut, dar bun al tratamentului sau sunt cauze străi­ne tratamentului urmat și atunci se decide schim­barea necesară. Dacă este vorba de prag, atunci acesta trebuie trecut cu precauțiile necesare și în cunoștință de cauză și este bine să se continue trata­mentul până la sfârșit.
Revenind la trăirile mele legate de cura chine­zeas­că cu apă fiartă, adaug la cele spuse mai înainte că, după acea stare de slăbire a memoriei, o liniște plină de luciditate m-a inundat. Mi-am reamintit numerele de telefon uitate și am avut o stare de bine de mult râvnită. A urmat apoi în ziua a 29-a o batere a ochiului stâng, dimineața, și o batere a ochiului drept, noaptea. Am încheiat cura cu bine și pot să afirm acum, după 10 zile de la terminare, că se men­țin unele efecte be­nefice pentru sănătate: o stare de limpezime în gân­dire, o creștere a tonusului general (la cei 57 de ani e o realizare), reducerea duratei som­­nului și a stărilor de somnolență fără apariția oboselii, precum și alte efecte benefice poate mai puțin vizi­bile.
Pentru folosirea cu rezultate pozitive a curei cu apă fiartă sau a altor tratamen­te dăruite din belșug în paginile "Formu­lei AS", fac două recomandări adre­sate celor ce încep să urmeze prescripțiile date pentru fiecare caz în parte:
* Să aibă un minimum de cunoștințe despre compatibilitatea dintre bolnav și tratament sau dintre bolnav și medic. Este știut că nu orice tratament este bun pentru un pacient. Suntem ființe divine, fiecare este unic și de aceea tra­tamentul optim este cel indivi­dualizat.
* Să aibă un minimum de cunoștințe despre evoluția bolii și a manifestărilor din perioada de tratament, astfel încât să discearnă momentele critice legate in­trin­sec de procesul de însănătoșire, și în aceste si­tuații să știe cum se trece pragul sau să apeleze la sfa­tul unui medic. (Pe această temă, toți cei compe­tenți care expun rezultatele cercetărilor proprii în paginile revistei, pe linia îmbunătățirii sănătății, pot să prezinte și cazuistica punctelor criti­ce ale însă­nătoșirii ce apar la tratamentele oferite.)
În încheiere, vă relatez o dorință care nu cred că este numai a mea: adunarea tuturor acestor trata­men­te, prezentate în paginile revistei și născute din dra­gostea față de om, într-o bancă de date, realizată pe computer, accesibilă prin Internet, și folosirea ei la alegerea optimizată a tratamentului prin procedee simple, de compatibilitate.
ing. MIHAI DIACONESCU - Târgu-Jiu

Rețetă pentru diabet zaharat

Se culeg 40 de nuci verzi proas­pe­te, se taie în patru - când sunt tinere, până nu le crește sâmbu­rele - și se pun în 2 litri de țuică tare sau palincă. Sticlele cele mai bune sunt cele de lapte, în­chise ermetic. Se lasă la macerat 6-7 săptămâni. După acest timp, lichidul se strecoară. Se pun la fiert 2 l de apă cu 2 linguri de za­hăr, și se fierb până ce se topește za­hărul. Se lasă să se răcească și se ames­tecă lichidele. Se bea o lingură pe zi, sau 3 lingurițe pe zi, înainte de masă.
Pentru diabet și reumatism, efi­ci­ente sunt și urzicile verzi și uscate, fă­cute ceai, fierte timp de cinci minute și infuzate tot cinci minute.
MARIA POPESCU - Băile-Herculane, jud. Caraș-Severin

Leac pentru revigorarea organismului

În urmă cu circa 14 ani, mă sim­țeam destul de slăbit. E drept că fu­mam mult, dar mă alimentam nor­mal și nu sufe­ream de nimic. Un coleg din București mi-a su­gerat urmă­toarea re­țetă naturistă, pe care am expe­rimen­tat-o mai ales în săptămânile când eram în delegație, pe teren. Rețeta, în cazul meu, a dat rezultate bune. Iată în ce constă:
1. Se ia conținutul unui borcan de iaurt mic (pe atunci erau borcanele de sticlă de 200 ml), se pune într-o cană mai mare, la care se adaugă: o lingu­riță de oțet de mere, o linguriță miere de albine și 20 g drojdie proaspătă. Se omogenizează bine tot acest amestec. Se bea întreaga cantitate numai dimi­neața, pe stomacul gol. Ce nu se con­sumă se aruncă. Tot timpul, produsul trebuie preparat proaspăt. Dupa 20 de minute, se mănâncă ceva consistent.
2. Tratamentul se face în trei re­prize de șapte zile, cu câte 10 zile de pauză între ele.
Totalul zilelor de tratament este 21, cu 30 de zile pauză. Se poate repeta la 2-3 luni (numai dacă e cazul).
Dacă cineva vrea să încerce, să pof­tească și se va bucura sigur de forță și sănătate. E bine ca și noi, românii, să ne ajutăm între noi cu ce putem, și să fo­losim mai puține medicamente, care sunt dăunătoare și scumpe.
Cu sinceră stimă,
NICOLAE ZĂVOIAN - Deva