La vânătoare de comori

Redactia
Febra aurului nu este o invenție ro­mâ­nească. Căutarea co­mo­rilor pare să fie una dintre ereziile mileniului trei. Pes­te tot în lume se sco­to­cește, se sapă, se caută, în spe­ran­ța des­co­pe­ri­rii tezaurelor ascunse în munți, în peșteri, la rădăcina co­pa­cilor, în gră­dini și fântâni, pe fundul mă­rilor și ocea­nelor, pre­cum și în multe alte locuri ne­cu­noscute. De-a lungul is­toriei, nă­vă­lirile, cru­ciadele, foametea sau re­voluțiile i-au împins pe oa­menii avuți să își ascundă - de cele mai multe ori cu foarte mul­tă in­ge­nio­zitate - lu­crurile de preț. În întreaga Eu­ropă stau ascunse ne­numărate comori. Vă propunem o că­lă­torie de agrement, pe urma celor mai celebre și râvnite tezaure.

Anul 453
Comorile lui Attila (Csepa, Ungaria)


După ce a făcut ravagii în Galiția și Italia, Attila, re­gele hunilor, a murit în mod bizar, în anul 453, chiar în seara nunții. La vre­­mea respec­tivă, oș­tile sale sta­ționau în apro­pi­ere de Cse­pa, un oraș si­tuat în ac­tuala Un­ga­rie. În­velit cu un lin­țoliu, cor­pul regelui a fost așezat în­tr-un sicriu făcut din aur și în­conjurat de o gră­­ma­dă de o­biec­te pre­țioa­­se: co­roanele re­gilor în­­vinși, como­rile pa­la­­telor și ca­te­dra­lelor jefuite de că­tre huni, sceptrele de jad smul­se suve­ra­nilor asiatici și să­biile regilor germani înfrânți. După părerea is­to­ri­cilor, mormântul se găsește undeva în plină câmpie, la sud de Csepa. În ciuda nenumăratelor cercetări în­tre­­prinse, tezaurul regelui hun n-a fost încă des­co­pe­rit.

Anul 600
Cavoul secret al Fredegondei


Unul dintre istoricii Evului Mediu, generos în de­talii legate de povești cu comori, a fost francezul Gre­goire de Tours (538-594). El sem­nalează pri­mul povestea co­morii din Munții Jura, celebră pen­tru fan­tastica ei bogăție în aur și în argint. Descoperită în­tâm­plător de-un călugăr, ea a de­ve­nit o sur­să de întreținere ma­terială a mâ­năstirii căreia îi aparținea pre­latul. Întrebat de frații monahi de un­de are aurul și argintul, el răs­­­pundea că de­getul lui Dum­nezeu îi arătase o co­moa­ră. Același cronicar afirmă în Istoria francilor că re­gina me­­ro­vin­giană Frede­gonda (545-597), renumită pen­­tru cru­zimea ei, avea un cas­tel minunat în pă­du­rea Brotonne din Franța, astăzi trans­format în ruine. Isto­ricul povestește că re­gina ame­na­jase în curtea inte­rioară, dede­sub­tul unor tufe de trandafiri, o criptă se­cretă, în care a as­cuns co­mori fabu­­loase, obți­nute prin cazne cum­plite, de la duș­ma­nii de­ve­niți pri­zo­nieri. Deși se știe cu apro­xi­mație unde se găsea fai­mosul palat, cău­tătorii co­morii n-au gă­sit safirele și ru­binele pe care se spune că temuta re­gină le ames­teca, pisate, în alifii pentru frumusețe.

Anul 1199
Icoana de aur din Chalus (Franța)


În anul 1199, Richard Ini­mă de Leu, regele An­gliei, care poseda multe pământuri și în Franța, a aflat că în orașul Cha­lus, care-i aparținea, a fost gă­sită o icoană din aur masiv. Deși din punct de ve­dere al drep­­tului feudal tezaurul îi apar­ținea, locuitorii ora­șului nu au vrut să o cedeze. Pen­tru a o recu­pe­ra, a fost ne­voit să ase­die­ze orașul. Ca pe­deap­să dum­ne­ze­iască (spun cro­nicarii), în tim­­pul asediu­lui, mo­nar­hul a fost ucis din în­tâm­­­pla­re de o să­­geată pier­du­tă. Drept re­pre­salii, orașul Cha­­lus a fost trecut prin foc și sabie, dar icoa­na a rămas de ne­găsit. Se spune că ea ar fi as­cunsă undeva în sub­te­ra­nele for­tăreței sau în ruinele unui castel din apro­piere.

Anul 1214
Un munte de aur îngropat (Hertain, Belgia)


În anul 1931, un radiestezist belgian a localizat cu ajutorul pendulului o cantitate foarte mare de metale prețioase, îngropată la adâncime în niște galerii sub­terane. Se pare că este vorba despre celebra co­moa­ră a abației de la Cysoing, prezentă în multe re­la­tări popu­lare care vorbesc despre flăcări albastre ce apar în noaptea de Anul Nou. Deși în cercetări s-a im­pli­cat și armata, misterioasa intrare a acestor galerii nu a putut fi niciodată găsită.

Anul 1340
Comoara lui Eduard al III-lea (Knocke, Belgia)


Iunie 1340: Eduard al III-lea, regele Angliei, duce împotriva francezilor așa-numita bătălie navală "a eclu­zei". Sigur pe el, face greșeala de a ține în prima linie corabia care transporta comoara regală. Până la urmă, regele a fost înfrânt și, în câteva minute, ghiu­le­lele franceze au trimis vasul la fund, el fiind în­gro­pat și astăzi undeva sub nisipurile din Zwin. Deși epa­va a fost identificată recent, cercetările scafan­dri­lor n-au obținut rezultatele așteptate.

Anul 1430
Sabia Ioanei d'Arc (Franța)


O comoară mai degrabă simbolică este sabia Ioanei d'Arc (1412-1431), celebra eroină franceză arsă pe rug. Marcată cu cinci cruci, această armă superbă a ur­mat-o pe Ioana d'Arc în toate cam­pa­niile sale. Se spu­­ne că ea a rupt-o, lo­vindu-le cu latul spadei pe pros­ti­tua­tele care îi urmau ar­ma­ta, dezono­rân­d-o. În timpul pro­cesului, deși sa­bia a făcut o­biec­tul unor in­te­rogatorii apar­te, Ioana nu a spus unde este ascunsă. După cum afirmă unele surse istorice, ea ar fi fost dată spre păstrare Mânăstirii "Notre-Dame des Ardents", unde Ioana d'Arc se afla în martie 1430. Biserica există și astăzi. S-ar putea ca sabia să fie zidită într-unul dintre stâlpii de la intrare sau într-unul dintre pereții capelei în care ea se ruga. Biserica a interzis cercetările, con­siderând că sim­bolul istoric pe care sabia îl reprezintă ar pierde din forță dacă ea ar fi expusă într-un muzeu.

Anul 1569
Cele 71 de relicve de la Charroux (Franța)


În Evul Mediu, Charroux era un oraș foarte pros­per, îm­bogățit mai ales de numeroasele comori pe ca­re Ca­rol cel Mare le dăruise aba­ției aflate în lo­ca­litate. Victorios în mai toate bă­tăliile duse, spe­ra, probabil, ca monahii să-i obțină mila ce­reas­că prin rugă­ciuni. Cert este că un inventar precis din acea epocă, păstrat până în zi­lele noastre, demons­trează că do­na­ția împăratului cu­prin­dea 71 de cu­fere foarte prețioase. În 1569, abația a fost jefuită de către pro­testanții amiralului Coligny. O legendă spu­ne, însă, că minunile de or­fevră­rie me­die­vală fuseseră ascunse înainte de către că­lugări în pe­reții abației. În 1856, un zidar care re­para un aco­periș vechi a găsit în perete trei obiecte ex­traor­dinare din aur și din argint, dintre care unul, un trip­tic su­perb, con­ținea un fragment din cru­cea pe ca­re fusese răstig­nit Iisus. Este mai mult decât probabil că restul relic­velor se află zidite, la rândul lor, în pe­reți, dar aba­ția nu a permis niciodată să se întreprindă cer­ce­tări.

Anul 1810
O comoară ce poate schimba istoria (Franța)


În anul 1810, Fouché (1759-1820), ministrul poliției lui Na­poleon, s-a retras în castelul său din Ferrièrs-en-Brie, fără a uita pre­cauția de-a lua cu el o casetă cu documente ex­trem de compro­mi­țătoare pen­­tru împă­rat. În "Me­mo­rii­le" sale, el po­ves­teș­te că, pre­­sim­țind că va fi arestat, a în­gropat ca­se­ta un­deva în cas­tel. Do­cu­mentele nu i-au fost ni­cio­dată res­ti­tuite lui Na­poleon. După pă­­rerea isto­ri­ci­lor, ca­seta cu un con­ținut atât de pre­țios ar putea re­scrie o parte din is­to­ria Franței, da­că documentele as­­cun­se în ea vor fi găsite când­va.

Anul 1812
Retragerea lui Napoleon (Rusia)


Iunie 1812: în fruntea unei armate de 335.000 de infanteriști și 60.000 de călăreți, Napoleon a trecut Niemenul și a invadat Rusia, îndreptându-se spre Mos­cova, unde a ajuns pe 14 septembrie. Orașul era pă­răsit, dar puținii locuitori care mai rămăseseră l-au in­cendiat. Napoleon a ordonat atunci începutul ja­fului. Dar iarna a venit pe neașteptate, mai repede decât trebuia. Îngrozit de gerurile năprasnice, Na­po­leon și-a început lunga și chinuitoarea retragere spre Europa. Temperatura scădea pe zi ce trecea, iar co­morile erau din ce în ce mai greu de cărat. Înainte de a ajunge la Smolensk, trupele lui Napoleon au arun­cat o incredibilă cantitate de vase de aur în râurile pe care le-au întâlnit în drum. La sfârșitul lunii no­iem­brie, armata a trecut Berezina peste niște poduri în­cropite, aruncând în apă, în graba retragerii, comori și ma­terial militar. Astfel au dispărut peste zece mi­li­­oane aur curat, sute de saci cu perle, diamante, ru­bi­ne și safire. Vase de aur, crucifixuri, icoane, po­tire, co­roanele Siberiene ale Astrahanului și ale Casei Îm­pă­ratului Constantinopolului, sabia lui Petru cel Mare, precum și alte nenumărate obiecte fără preț. În 1896, în timpul unei dragări a fluviului Berezina, s-a găsit o mare parte dintre aceste obiecte prețioase, în­gro­pate sub un strat de nămol gros de 35 de centi­metri. Ames­tecate printre ele se mai aflau arme și ose­minte omenești.
În 1962, ziarul "Pravda", oficiosul comuniștilor ruși, publica rezultatele unei analize chimice efec­tu­ate asupra apelor Lacului Stoiecev, aflat în apro­piere de Smolensk. S-a descoperit că proporția de oxid de ar­gint din apă era de o sută de ori peste me­dia nor­mală! Fără îndoială că aici se găsește cea mai mare parte a comorii furate de Napoleon, in­clu­siv o can­ti­ta­te uriașă de aur, care nu a putut fi de­tec­tat, din cauză că este inoxidabil.

Anul 1917
Cuferele cu aur ale rușilor (Balcic, România)


În memoriile sale, Nicolai Tretiacov, membru al uneia dintre cele mai mari familii ale no­bi­limii rusești, povestește cum a evacuat și-a as­cuns co­moara rușilor albi (partizani ai Țarului Ni­co­lae al II-lea, aflat în război cu comuniștii). Aceas­tă armată dispunea de o comoară im­pre­sio­nantă, compusă din contribuțiile sus­ți­nă­to­rilor ei - ne­gustori, latifundiari și nobili bo­gați, amenințați de oastea lui Lenin -, precum și din foarte multe obiecte de cult prețioase, luate din biserici, pen­tru a fi puse în siguranță. Când de­zastrul albilor a început să se contureze, Tre­tiacov a fost în­săr­cinat să ascundă bogățiile într-un loc cât mai si­gur. Pentru că sudul Do­brogei era pe atunci ro­mânesc, o țară aflată sub cârma Re­ge­lui Fer­di­nand și a Reginei Maria, prieteni apropiați ai Îm­­păratului Nicolae al II-lea, comoara rușilor albi a fost îngropată într-o pădure situată la 40 de ki­­lometri de Balcic, în vecinătatea plajei Mării Ne­gre. Tretiacov a săpat patru gropi mari, în care a aran­jat cu grijă cuferele, apoi a plecat din țară. Mai târ­ziu, s-a în­tors pentru a lua o parte din bani, cons­­tatând cu mulțumire că as­cun­zătoarea nu fu­sese descoperită.
Spre sfârșitul vieții, a încercat să recupereze în­trea­ga comoară, traversând marea. La vremea aceea, sudul Dobrogei fusese cedat Bulgariei, aflate sub re­­gim comunist, și operațiunea prezenta mari pe­ricole. Pro­iectul a fost, prin urmare, abandonat. Apoi, Tre­tiacov a decedat. De atunci, comoara ru­și­lor albi este una dintre cele mai importante din Eu­ropa, țintă pre­dilectă a vânătorilor de comori.

Anul 1938
Comoara din inima ghețarului (Saint-Moritz, Elveția)


În 1938, un avion Junker 81 german se prăbușea în Munții Alpi, pe un ghețar, la nord de Saint-Mo­ritz, la 3000 de metri al­ti­tudine. În scurt timp, el a fost în­ghi­țit de ză­pezi. Avionul trans­­porta 166 de mi­li­oa­ne în aur masiv, pe care Hit­ler le des­­ti­na­se lui Mu­sso­lini. Ger­manii au an­gajat ne­­nu­mă­rați ghizi mon­tani pen­tru a găsi epava și co­moara din ea. De­gea­ba! Cu toate a­ces­­tea, ghețarul în­ce­pe, în­cet-încet, să îna­po­ieze captura sa de răz­boi. În 1952, au fost gă­site aripile, apoi cor­pu­rile con­ge­late ale avi­­a­torilor. De-a lun­gul pră­­pas­tiei, în fie­care pri­­mă­vară, cău­tătorii de co­mori în­drăz­neți cercetează cu atenție ghețarul. Poate că, în­tr-o bună zi, el va res­titui și lingourile de aur.

LIVIU ȘUTEU