Leacuri cu bicarbonat (I)

Rodica Demian
Bunicile noastre utilizau această pudră albă, de-a dreptul miraculoasă, aproape zilnic.

Îi cunoșteau proprietățile, virtuțile, secretele. O foloseau în bucătărie, pentru întreținerea casei și pentru frumusețea și sănătatea plantelor, profitau de ea pentru a avea un ten de "jună", pentru a-și curăța mâinile după grădinărit sau pentru a-și trata o durere de gât, dar mai ales pentru atenuarea efectelor unei indigestii datorate lăcomiei...
După ce a fost ascuns, o vreme, în fundul bufe­telor, împreună cu alte remedii "de-ale bunicii", bi­carbonatul de sodiu revine, astăzi, în forță! I se redes­coperă, științific, toate virtuțile și utilizările. Ingre­dient natural ne-toxic, ușor de găsit în comerț și foarte economic, bicarbonatul își regăsește, în prezent, ran­gul absolut meritat.

Afte
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru calmarea durerii provocate de aftele din cavitatea bucală, ameste­cați bine o parte de apă cu 3 părți de bicarbonat, până ce ob­țineți o pastă. Apli­cați-o ime­diat pe afte și lă­sați-o să acțio­neze. Nu ezi­tați să repetați trata­men­tul în mai multe reprize.
Dureroase, dar ino­fen­sive, aftele sunt mici ulcerații ale gurii, care pot afecta gingiile, limba și mai ales buzele. Chiar dacă sunt inofen­sive, aftele sunt extrem de deranjante, pentru că, în anumite cazuri, pot adu­ce după sine dificultăți de mas­ticație și pentru că au tendința surprin­zătoare de a reapărea (în acest caz, adre­sați-vă medicului de familie). În marea majoritate a cazurilor, aftele dispar spontan, în circa 8-10 zile. Dar acesta nu e un motiv să suportați durerea pe care-o pot produce.

Bășici
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Ați muncit mult și ați făcut bășici în palme? Aten­ție! Pot deveni destul de dureroase. Pentru dispariția lor relativ rapidă și naturală, faceți o baie la mâini, amestecând 3 linguri de bicabonat în 5 litri de apă. Repetați operația vreme de 2-3 zile, până la vindeca­rea bășicilor. Ștergeți-vă bine pe mâini după fiecare tratament.
Recomandare: acest procedeu este valabil și pen­tru bășicile de la picioare. Bicarbonatul de sodiu în­moaie progresiv pielea bășicilor, până la dispariția lor.

Bătături
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru a înmuia bătăturile, înainte de a le elimina, faceți o baie la picioare cu 1 l de apă cal­dă, în care di­zolvați și un pahar de bicarbonat de sodiu. Amestecați bine ingredientele, înmuiați-vă picioarele în apă și profitați de această baie, între 15 și 20 de minute. După baie, bătăturile vor fi mai moi și le veți putea trata mai ușor.

Carii
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Vă este groază să mergeți la dentist? Iată un motiv în plus pentru a avea o igienă dentară perfectă și, în special, de a face totul pentru prevenirea apariției cariilor. În acest scop, planificați zilnic o spălătură bucală cu apă și bicarbonat. După ce v-ați spălat bine pe dinți, clătiți-vă gura cu un amestec de apă călduță (1 pahar) și bicarbonat de sodiu (1 linguriță). Scuipați soluția și clătiți-vă apoi gura cu apă curată.
Ignorăm adeseori faptul că o carie netratată sau prost îngrijită poate avea consecințe des­tul de serioase, mai ales pe plan cardio­vas­cular, ocu­lar, articular sau renal. Dacă tratamentul pro­tector este asigurat de către stomatolog, mă­surile preventive rămân în sarcina fiecăruia dintre noi.

Cistită
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Pentru combaterea unei cistite, beți regulat, până la ameliorarea stării dvs. de sănătate, 1 pahar de apă rece, în care ați diluat 1 linguriță de bicabonat de so­diu. Și dacă faceți cistite în mod repetat, beți acest ames­tec după fiecare masă acidă, ca măsură pre­ventivă.
Bicarbonatul de sodiu nu va reuși să vindece sau să prevină, singur, cistitele, chiar dacă aportul lui e semnificativ. Și cum cistitele sunt cauzate, adeseori, de iritații și de o urină foarte acidă, bicarbonatul joacă, efectiv, un dublu rol: controlează aciditatea urinei și previne infecțiile urinare. Așa stând lucrurile, trebuie luate și alte măsuri în plus. Se recomandă, de pildă, insistent, o dietă alcalină, pe durata a două săptămâni. Medicul dvs. vă va putea da și alte informații în legătură cu acest subiect.

Eczemă
* Bicarbonat de sodiu * Apă

În tratamentul natural al eczemelor, bicarbonatul de sodiu joacă un rol impor­tant. Amestecați - într-un bol - 1 linguriță de bicarbonat cu puțină apă, până ce obțineți un preparat păstos. Aplicați-l pe zonele afectate și lăsați-l să acționeze circa 20 de minute. Reluați trata­men­tul până la o ameliorare sensibilă a dis­func­ției.

Variantă
O altă soluție o reprezintă baia cu apă și bicarbonat. Um­­pleți cada cu apă caldă și adău­gați 1/2 de pahar de bi­car­bonat de sodiu. Ames­tecați bine și stați în apă 20 de mi­nute (până ce apa mai e cal­dă). Efectul calmant al bicarbonatului ar trebui să le vină de hac mâncărimilor.

Junghiuri
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Tocmai ați ieșit din sala de gimnastică sau de pe terenul de sport și corpul vă face pro­bleme? Resimțiți dureri aproape peste tot? Pentru a le alina, ideală este o baie caldă, cu adaos de bicarbonat de sodiu. Umpleți cada și adăugați 6 linguri de bicarbonat. Amestecați bine și stați în apă 15 minute, bucurându-vă de efectul ei relaxant, dar și revigorant.
După baie, durerile vor fi, practic, o amin­tire ne­plăcută și vă veți gândi cu drag la următoarea întâlnire cu sala sau terenul de sport.
Junghiurile sunt dureri musculare, în general benigne, care-și au originea într-o infecție virală (de ex. în caz de gripă sau de hepatită), sau care sunt consecința unui efort fizic. În majoritatea cazurilor, ele apar la 12-48 de ore după efort și dispar de la sine, după câteva zile, în funcție de persoană și de intensitatea efortului fizic. Junghiu­rile nu trebuie tratate niciodată cu ușurință, căci durerile pe care le cauzează reprezintă un semnal de alarmă: deci, nu trebuie forțați mușchii dure­roși, ci este preferabil să așteptați câteva zile îna­inte de a-i pune din nou la treabă. Dacă durerile persistă, se recomandă un aviz medical.

Nas înfundat
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Diluați o linguriță de bicar­bonat într-un bol de apă ușor căl­duță. Aplecați-vă deasupra unei chiuvete și procedați în fe­lul urmă­tor: astupați-vă o nară și trageți pu­țină apă pe cealaltă. Lăsați-o să se scurgă apoi în chiu­vetă și repetați gestul cu nara opusă. Se practică de câte trei ori, cu fiecare nară.

Respirație proaspătă
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Faceți în fiecare zi o baie de gură, cu un pahar de apă în care dizolvați o linguriță de bicarbonat.

Stomac
* Bicarbonat de sodiu * Apă

Dacă suferiți de arsuri la stomac, acest remediu vă va fi cât se poate de util. Umpleți un pahar cu apă rece, dizolvați în ea 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și beți amestecul. În majoritatea cazurilor, efectul este extrem de rapid, chiar instantaneu.­
Acest remediu apelează la proprietățile antiacide ale bicarbonatului de sodiu. În plan specific medical, arsurile de stomac sunt dureri resimțite în partea posterioară a sternului și în zona superioară a abdomenului. În esență, ele se dato­rează unei inflamații a mucoasei stomacului și esofagului. Cauzele aces­tor arsuri pot fi multiple: un exces de aciditate în stomac, o le­ziune a țesu­turilor care "îmbracă" sto­macul sau un reflux tranzitoriu al conținutului gastric acid spre esofag. Pentru a pre­veni aceste arsuri, nu este deloc reco­mandabil să vă culcați ime­diat după ce mân­cați. Și trebuie să mizați pe o bună igienă ali­mentară: legume uscate, gătitul la aburi etc.
Variantă
Un alt remediu prevede aplicarea regulată de com­prese pe zona dureroasă a corpului. Înmuiați compre­sele într-o soluție compusă din 25 cl de apă rece și o lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu. Lăsați să acțio­neze circa 10 minute, după care reluați tratamentul până la ameliorare.