O buruiană cu puteri magice: LIPICIOASA

Elena Josan
(Galium aparine)

Dacă sunteți prieteni cu plantele medicinale și porniți, personal, în expediții pe urmele lor, în drumețiile dvs. întâlniți, adesea, o plantă cu fire lungi: Lipicioasa, care vi se prinde de haine, cu niște cârlige mici. Soră cu vinarița, drăgaica, sânzienele și cu încă 400 de plante din familia Rubia­ceae, este botezată în popor iarba-lipitoare, aspri­șoară. În Rusia, se mai numește și pierde-vară, deoarece nu se ridică de pe pământ, decât cu ajutorul unor vecini cu tulpini mai groase, ca pelinul și brus­turele. În câmp, se cațără adesea pe spicele cerealelor, culcându-le la pământ, fapt pentru care devine duș­manul agricultorilor. În schimb, vindecătorii din popor și fitoterapeuții cu experiență o con­sideră o plantă vin­decătoare de forță, pentru cei ce au nevoie de întărirea imunității sau ameliorarea proble­melor legate de afec­țiunile sistemului respirator. E benefică în boli de rinichi și prostată. Regenerează ficatul în hepatită și ciroză. În Antichitate, doc­torii o recomandau pe post de afro­diziac puternic. Extern, Lipicioasa a fost baza rețetelor populare pentru cazuri de psoriazis, eczeme, diferite procese inflamatorii, acnee, dar și tăieturi, zgârieturi, înțepături de in­secte. Dar gloria plantei rezidă în ca­pa­citatea ei de a stopa și vindeca bo­lile canceroase.

Tratamente cu Lipicioasă

Ceai pentru eliminarea toxinelor
1. Din plantă verde. O lingură de plantă tocată se infuzează 10 minute în 200 ml de apă clocotită. Se stre­coară și se bea în 3-4 reprize, în tim­pul zilei.
2. Din plantă uscată. Două lingurițe de plantă tânără, culeasă înainte de înflorire, se sfărâmă și se infuzează timp de 24 de ore în 200 ml de apă rece. Se bea cu înghițituri mici, în timpul zilei, între mese.

Ateroscleroză
Se infuzează 2 lingurițe de plantă uscată în 300 ml apă clocotită, timp de 2-3 ore. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Infertilitate feminină
Dacă problema este legată de prezența unui mi­croadenom hipofizar, în paralel cu alte tratamente se consumă infuzie din următoarele plante: se amestecă câte o lingură de Lipicioasă, sunătoare, lucernă, ște­vie dulce, fructe de păducel, măceș și o linguriță de lemn-dulce (rădăcină). O lingură de amestec se opă­rește cu un pahar de apă clocotită, se aduce până la fierbere și se ține pe un foc foarte mic, 15 minute, cu vasul acoperit. Se infuzează în termos 30 de minute. Se beau câte 50 ml, de 4 ori pe zi, timp de 5 săp­tămâni.

Hepatite
Se amestecă câte o lingură de Lipicioasă, vinariță, mierea-ursului, trifoiște-de-baltă, rotunjioară și 2 linguri rădăcină de iarbă-mare și câte o linguriță de vetrice, rădăcină de obligeană, coada-calului. Rădăcina de obligeană se sfărâmă și se ține în apă rece 8-10 ore, apoi apa se aruncă, iar ră­dăcina se amestecă cu restul plantelor. Se opă­resc 2 linguri de amestec cu 450 ml de apă, se aduce lichidul până la fierbere, se ține 5 minute pe un foc mic și se infuzează în termos o oră. Se strecoară prin presare. Se beau câte 50 ml, de 4 ori pe zi, sau 70 ml, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. O cură durează 1,5 luni. Se repetă după o pauză de 14 zile. Se ține obli­ga­toriu dieta recomandată de medicul spe­cialist.

Epilepsie
Se face un amestec din părți egale de flori de Lipicioasă, frunze și flori de talpa-gâștei și de ochiul-boului, toate tăiate mărunt și amestecate uniform. O lingură plină de amestec se infuzează în 450 ml de apă clocotită, după care se ține în termos, timp de 4-5 ore. Se beau câte 150 ml, de 3 ori pe zi, între mese. Efectul crește dacă în infuzie se adaugă câte 1-2 lingurițe de suc proaspăt stors din aceleași plante.

Cistită, anurie renală
Se consumă câte o linguriță de pulbere din plantă uscată, de 3 ori pe zi, cu puțin ceai din codițe sau crenguțe de vișin. Rezultatul se simte în două zile, dar trebuie să faceți o cură de cel puțin 5-7 zile.

Artrită
Într-un borcan de 1 litru se pune un pahar de plantă tocată mărunt, peste care se toarnă țuică până la gură. Se lasă la macerat, în întuneric, în vasul închis er­metic, vreme de 2-3 săptămâni. Se freacă articulațiile bol­nave de 2-3 ori pe zi.

Ulcer trofic, arsuri, răni
Din planta uscată se prepară o pulbere în râșnița de cafea. Se expune la soare, la ora 12, sau la razele ultra­violete, pentru 20-30 de minute. Apoi pulberea se așează între două straturi de tifon și se acoperă locul afectat. După înlăturarea plantei, locul se spală cu ceai de Lipicioasă sau din pelin.

Rețete anti-cancer

În experimentele realizate de savanții ruși, extractul din Lipicioasă a inhibat creșterea limfosarcomului cu 82%. În terapia populară, Lipicioasa este reco­mandată în caz de cancer uterin, cutanat, la prostată și la stomac, cu metastaze în ficat. Efectul terapeutic poate să crească considerabil dacă infuziile sau decoctul se combină cu administrarea sucului proaspăt stors (sau congelat, pe timp de iarnă).
Rețeta de bază pentru toate tipurile de cancer prevede prepa­rarea infuziei dintr-o lingură de plan­tă și 250 ml de apă clocotită, care se ține în termos 4 ore, se strecoară și se bea în 3-4 reprize, cald, cu 15 minute înainte de masă. În funcție de loca­lizarea tumorilor, în rețetă se adaugă și alte plante care ajută la rezolvarea problemelor în fiecare caz concret.

Cancer cutanat
Se amestecă câte un pahar de Lipicioasă, frunze de mesteacăn, salvie și flori de gălbenele. Se infu­zează 2 linguri de amestec în 450 ml de apă (ca în rețeta de bază). Se beau câte 50-70 ml, de 4 ori pe zi, iar în infuzia rămasă se adaugă un pahar de suc stors din iarbă de Lipicioasă (cu flori și cu rădă­cină) și se folosește pentru aplicarea de comprese pe locul afectat. Se poate aplica pe rană și iarbă tocată proaspătă, pentru 3-4 ore, iar după înlăturarea ei, locul cu pricina se spală cu infuzia rămasă.

Cancerul limbii
Câte o linguriță cu vârf de Lipicioasă, dentiță sau flori de vetrice și 10 cuișoare (condiment) se pun în 500 ml apă rece, se aduc până la punctul de fierbere, se stinge focul și se infuzează 30 de minute. Se clătește gura de 5-6 ori pe zi, apoi se mestecă câteva minute o bucățică mică, cât un bob de mazăre, de rădăcină de leuș­tean.

Cancer uterin, endometrită, eroziune a colului uterin
Se spală bine și se toacă mărunt câteva ră­dăcini de Lipicioasă. Se iau două linguri și se amestecă cu o lingură de frunze și flori de rostopască și o lingură de pelin. Se fierb într-un litru de apă timp de 10 minute după începerea clocotirii. Se lasă vasul acoperit 30 de minute, apoi se strecoară lichidul. În infuzie se adaugă o linguriță de tinctură de rădăcină de bujor (Peonia anomala), pentru reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei și eficientizarea trata­mentului. În loc de bujor, se poate adăuga o lingură de tinctură din muguri de plop negru. Pentru obținerea tincturilor, se umple pe jumătate o sticlă cu gâtul larg și se completează cu țuică de 40 de grade. Se mace­rează la întuneric 14-21 de zile. Seara se fac spălături vaginale.

Cancer mamar
Se bea infuzie din rețeta de bază. În plus, se poate consuma, de 4 ori pe zi, și câte o linguriță de amestec din pulbere (în părți egale) de frunze sau flori de Lipicioasă și semințe de pelin, luate cu puțin ceai din rădăcină de pătrunjel.

Precauții și contraindicații


Datorită conținutului mare de tanin, Lipicioasa are acțiune astringentă, de aceea se face câte o pauză, după fiecare 14 zile de administrare. Pe de altă parte, efectul ei diuretic poate să afecteze starea bolnavilor de diabet, care urinează des și abundent. Persoanele hipertensive trebuie să-și verifice regulat parametrii fiziologici, deoarece tensiunea poate să crească brusc. Ca toate plantele ce opresc hemoragia, Lipicioasa crește nivelul de coagulare a sângelui, de aceea, după curele lungi, pot apărea probleme cu circulația. Pentru evitarea problemei, se face alternativ câte o cură cu pre­parate din castane sau din salcie. Bolnavii cu dife­rite forme de cancer trebuie să-și urmărească nivelul de leucocite și să întrerupă cura când valorile scad anor­mal și să repete administrarea, în funcție de ana­lize.
Lipicioasa este considerată o plantă relativ toxică, de aceea nu se depășesc dozele recomandate și nu li se prescrie femeilor însărcinate și copiilor.